Skocz do zawartości
IGNORED

akustyka w pokoju 18m kw

kurayoo

Rekomendowane odpowiedzi

witam

koledzy mam pytanie co do akustyki pomieszczenia

dopiero niedawno doczytałem sie że takie działanie poprawia jakość muzyki więc ja też chciałbym to zrobić

mój sprzet to wzmaczniacz onkyo A-5VL i kolumny Misiion M35i co do pomieszczenia to pokój ma 18m kw i 270cm do sufitu

najbardziej czego mi brakuje w muzyce to przestrzeni

jakie panele akustyczne zastosować rozpraszające ,pochłaniające czy rozpraszająco pochłaniające i w jakich miejscach?

kolumny mogą stać maksymalnie 40cm od tylniej ściany i po 100cm od bocznych

doczytałem się że obowiązkowo trzeba zamontować panele pochłaniające w rogach ścian i tak zrobię

ale czy za kolumnami powinny być panele rozpraszające czy nie ?

pogubiłem już się w tym aż głowa mnie boli od ciągłego myślenia o tej akustyce

kolejne pytanie czy sufit ma być cały wyłożony panelami czy wystarczy kilka?

https://www.audiostereo.pl/topic/92035-akustyka-w-pokoju-18m-kw/

Podaj wymiary pokoju: długość i szerokość i jak zamierzasz ustawić kolumny, na której ścianie i jakiej szerokości ma być baza stereo. W którym miejscu masz miejsce odsłuchu. Może dasz radę zrobić rysunek. Adaptację należny zacząć od odpowiedniego ustawienia kolumn i miejsca odsłuchu - później można resztę.

1. Czy te m35 nie duszą się w 18mkw?

2. Czy onkyo jest w stanie je odpowiednio wysterować?

Jakie ustroje zastosować?

Odpowiedź: Odpowiednie.

Co innego dają pochłaniacze, co innego dyfuzory, co innego gąbki. Jak kolumny muszą stać pod ścianą to na ścianę za kolumnami od wewnętrznych stron powieś pochłaniacze. Na suficie najlepiej jak są w miejscach pierwszych odbić, ale jak masz pusty pokój z gołymi ścianami i bez dywanu to im więcej dasz na sufit tym lepiej.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

o co chodzi z tą szerokością bazy stereo bo trochę ciemny jestem?

dodałem rysunek w załaczniku

1. Czy te m35 nie duszą się w 18mkw?

2. Czy onkyo jest w stanie je odpowiednio wysterować?

Jakie ustroje zastosować?

Odpowiedź: Odpowiednie.

Co innego dają pochłaniacze, co innego dyfuzory, co innego gąbki. Jak kolumny muszą stać pod ścianą to na ścianę za kolumnami od wewnętrznych stron powieś pochłaniacze. Na suficie najlepiej jak są w miejscach pierwszych odbić, ale jak masz pusty pokój z gołymi ścianami i bez dywanu to im więcej dasz na sufit tym lepiej.

nie wiem czy się nie duszą gram na 1/4 mocy wzmacniacza i jest ok nigdy nie brałem ponad połowę bo głowa boli

z muzyką dopiero tak naprawdę zaczynam więc nie wiem czy to onkyo jest dobre czy nie tak mi polecili w sklepie

w pokoju nie mam pustych ścian przeważnie wisza jakieś obrazy albo zasłony w oknach bo one zajmuja mi praktycznie dwie sciany

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Masz taki sam pokój jak ja. Postaw głośniki na prawej dłuższej ścianie, nie muszą być na krótszej. Ja tak mam ale mój pokój jest tylko do słuchania a Twój widzę, że nie tylko.

o co chodzi z tą szerokością bazy stereo bo trochę ciemny jestem?

dodałem rysunek w załaczniku

nie wiem czy się nie duszą gram na 1/4 mocy wzmacniacza i jest ok nigdy nie brałem ponad połowę bo głowa boli

z muzyką dopiero tak naprawdę zaczynam więc nie wiem czy to onkyo jest dobre czy nie tak mi polecili w sklepie

w pokoju nie mam pustych ścian przeważnie wisza jakieś obrazy albo zasłony w oknach bo one zajmuja mi praktycznie dwie sciany

Masz taki sam pokój jak ja. Postaw głośniki na prawej dłuższej ścianie, nie muszą być na krótszej. Ja tak mam ale mój pokój jest tylko do słuchania a Twój widzę, że nie tylko.

kiedyś już tak miałem na tej prawej dłuższej ścianie naprzeciwko wiekszego okna tylko że inne głośniki ale brzmienie było bardzo przytłumione bo głośniki musiały stać przy samej ścianie i z racjji tego że ten pokój jest nie duży nie mogłem odstawić ich trochę dalej

dlatego chce postawić je tak jak na rysunku

a jak bym ustawił te głośniki na prawej dłuższej ścianie tak jak radziłeś to mógłbym maksymalnie odsunąć je od tej ściany jakieś 40cm

a prawa kolumna była by od bocznej ściany jakieś 25cm

więc czy ten bas nie bendzie zabardzo dudnił? czy te panele akustyczne umieszczone w rogach pokoju coś w tedy dadzą?

propszę podpowiedzcie jak to mam wygląndać

gdzie zamontować panele wygłuszające a gdzie rozpraszające i jakie na sufit

oraz czy cały sufit musi byc pokryty panelami czy nie?

a jak bym ustawił te głośniki na prawej dłuższej ścianie tak jak radziłeś to mógłbym maksymalnie odsunąć je od tej ściany jakieś 40cm

a prawa kolumna była by od bocznej ściany jakieś 25cm

więc czy ten bas nie bendzie zabardzo dudnił? czy te panele akustyczne umieszczone w rogach pokoju coś w tedy dadzą?

propszę podpowiedzcie jak to mam wygląndać

gdzie zamontować panele wygłuszające a gdzie rozpraszające i jakie na sufit

oraz czy cały sufit musi byc pokryty panelami czy nie?

Poszukaj na forum, bo jest dużo wątków na ten temat.

Poszukaj na forum, bo jest dużo wątków na ten temat.

szukam już kilka dni ale nie mogę znaleść gdzie instaluje się te panele wygłuszające i te rozpraszające

a ja nie wiem

domyślam się że za głośnikami dobrze by było dać wygłuszające ale gdzie te rozpraszajace i co one dokładnie mi dadzą

czy poprawią mi one przestrzeń

kiedyś słuchałem dobrego audio stereo i te brzmienie otaczało słuchcacza choć nie było to kino domowe

a u mnie jest tak że słyszę muzyke bez tej przestrzeni tylko jakby leciała z przodu

Generalnie, rozproszenie jest istotne dla tego zakresu pasma, w którym występują wielokrotne odbicia od równoległych ścian, a brak tłumienia powoduje zbyt duży czas pogłosu. Panele rozpraszające umieszcza się przeważnie w miejscach pierwszych odbić. Rysunek.

Panele absorpcyjne szerokopasmowe z wełny mineralnej można postawić w rogach pokoju, ale tam lepiej sprawują się rezonatory Helmholtza. Panele najlepiej umieścić na płaskich ścianach, tak aby nie było dużych równoległych powierzchni.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Generalnie, rozproszenie jest istotne dla tego zakresu pasma, w którym występują wielokrotne odbicia od równoległych ścian, a brak tłumienia powoduje zbyt duży czas pogłosu. Panele rozpraszające umieszcza się przeważnie w miejscach pierwszych odbić. Rysunek.

Panele absorpcyjne szerokopasmowe z wełny mineralnej można postawić w rogach pokoju, ale tam lepiej sprawują się rezonatory Helmholtza. Panele najlepiej umieścić na płaskich ścianach, tak aby nie było dużych równoległych powierzchni.

czyli tak jak na rysunku mogę umieścic mniej więcej panele rozpraszające?

panele aborcyjne w rogach

a co na sufit?

i jeszcze jeden problem co mam zrobić jeżeli tam gdzie mam pierwsze odbicia mam okno czy są jakieś zasłony rozpraszające?

i jeszcze jeden problem co mam zrobić jeżeli tam gdzie mam pierwsze odbicia mam okno czy są jakieś zasłony rozpraszające?

Wszelkie ustroje trzeba stosować "z głową"

Na suficie też masz miejsce pierwszych odbić oraz miejsce gdzie występuje miejsce interferencji fali dźwiękowej pochodzącej z kolumny. Jest to przeważnie część sufitu bezpośrednio nad kolumną.

Miejsce pierwszego odbicia można wyznaczyć metodą na lusterko lub za pomocą kalkulatora:

Ukryta Zawartość

post-11945-0-77562400-1329480587_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszelkie ustroje trzeba stosować "z głową"

Na suficie też masz miejsce pierwszych odbić oraz miejsce gdzie występuje miejsce interferencji fali dźwiękowej pochodzącej z kolumny. Jest to przeważnie część sufitu bezpośrednio nad kolumną.

Miejsce pierwszego odbicia można wyznaczyć metodą na lusterko lub za pomocą kalkulatora:

Ukryta Zawartość

a co chodzi z tą metodą na lusterko? przepraszam że tak cię menczę ale jestem zielony w tym temacie

a co mam zrobić w miejscach gdzie mam okna?

Ukryta Zawartość

a co chodzi z tą metodą na lusterko? przepraszam że tak cię menczę ale jestem zielony w tym temacie

Potrzebujesz do pomocy drugiej osoby i drabinki lub taboretu - siadasz w miejscu odsłuch i prosisz aby pomocnik, z uwagą wszedł na coś co pozwoli mu przyłożyć lusterko do sufitu. Trzeba tak operować lusterkiem abyś zobaczył w nim odbicie kolumn, tam jest środek miejsca odbicia. Z kalkulatora dowiesz się jakiej szerokości jest to pole. Można oczywiście zaadoptować większą część sufitu, tworząc tzw wyspę lub chmurę. Wyspa przylega do sufitu, a chmura przeważnie zawieszona jest na łańcuchach.

Na zdjęciu masz przykład dobrze zaadoptowanego pokoju - w miejscu występowania efektu SBIR są zastawane panele pochłaniające (te białe kwadraty), a w miejscu pierwszych odbić ustrój rozpraszający w postaci półwalca.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Potrzebujesz do pomocy drugiej osoby i drabinki lub taboretu - siadasz w miejscu odsłuch i prosisz aby pomocnik, z uwagą wszedł na coś co pozwoli mu przyłożyć lusterko do sufitu. Trzeba tak operować lusterkiem abyś zobaczył w nim odbicie kolumn, tam jest środek miejsca odbicia. Z kalkulatora dowiesz się jakiej szerokości jest to pole. Można oczywiście zaadoptować większą część sufitu, tworząc tzw wyspę lub chmurę. Wyspa przylega do sufitu, a chmura przeważnie zawieszona jest na łańcuchach.

Na zdjęciu masz przykład dobrze zaadoptowanego pokoju - w miejscu występowania efektu SBIR są zastawane panele pochłaniające (te białe kwadraty), a w miejscu pierwszych odbić ustrój rozpraszający w postaci półwalca.

czy takie panele rozpraszajace moga być za głośnikami i na sufit w miejsca pierwszych odbić? i

Ukryta Zawartość

albo taki gotowy zestaw

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czy takie panele rozpraszajace moga być za głośnikami i na sufit w miejsca pierwszych odbić? i

Mogą być np na suficie, za kolumnami w miejscu pierwszych odbić proponuję zastosować coś w tym rodzaju - dyfuzor QRD 2D.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mogą być np na suficie, za kolumnami w miejscu pierwszych odbić proponuję zastosować coś w tym rodzaju - dyfuzor QRD 2D.

dzieki kolego za zainteresowaniem się moim tematem i bardzo ci dziekuje za pomoc i szybkie odpowiedzi

jescze mam małe pytanko

czy ten panel na zdięciu mozna jakoś wykonać samemu? bo wyglanda trochę jak jakaś szafeczka na pierdułki

czy ten panel na zdięciu mozna jakoś wykonać samemu? bo wyglanda trochę jak jakaś szafeczka na pierdułki

Wszystko można wykonać samemu - trzeba niestety trochę wiadomości, odpowiedni sprzęt i zaparcie.

A ten wyglądający na szafeczkę dyfuzor jest jednym z lepszych patentów rozpraszających. :)

Najważniejsze są miejsca pierwszych odbić. Kąt padania jest równy kątowi odbicia. Do ustalenia miejsc pierwszych odbić potrzebne jest lusterko. Czy już rozumiesz o co chodzi?

tak wielkie dzięki za pomoc

mam jeszcze pytanie w sprawie kolcy

bo na nich właśnie stoją kolumny ale są mało stabilne

mam 2 letnie dziecko i niechciałbym żeby przewróciło na siebie kolumny bo trochę ważą

czy te kolce robią jakąś różnicę w stosunku do podstawek?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.