Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil GDWT 9/40 modyfikacja

Glurak

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam glosniki GDWT 9/40, jak wiadomo ich pasmo przenoszenia konczy sie na 14 kHz. Tymczasem GDWK 9/40 przenosi do 20 kHz, tak samo GDWT 9/100FP. Czym roznia sie ww. glosniki ? Jak zmodyfikowac GDWT 9/40 by poszerzyc pasmo przenoszenia ?

https://www.audiostereo.pl/topic/92040-tonsil-gdwt-940-modyfikacja/

Posiadam glosniki GDWT 9/40, jak wiadomo ich pasmo przenoszenia konczy sie na 14 kHz. Tymczasem GDWK 9/40 przenosi do 20 kHz, tak samo GDWT 9/100FP. Czym roznia sie ww. glosniki ? Jak zmodyfikowac GDWT 9/40 by poszerzyc pasmo przenoszenia ?

Sprzedać na Allegro i kupić GDWT 9/100FP lub GDWK 9/40. Wyjdzie najtaniej.

Doskonaly pomysl, kupic moge znacznie lepsze glosniki, tylko na razie nie sa mi potrzebne. A GDWT 9/40 chce poprostu z ciekawosci zmodyfikowac, chce wiedziec co da sie osiagnac.

Ale jesteś świadom tego że może to kosztować więcej niż zamiana głośników?

Mogą być dwa powody niższej częstotliwości maksymalnej tego głośnika. Pierwsze to większej masy kopułka zamontowana w środku( w co osobiście nie wierzę) a drugie to kształt samej tuby.

W takim wypadku nie pozostaje ci nić innego jak zamiana tuby. Teraz pytanie. Gdzie kupisz samą tubę? Ile będzie kosztowała i czy w ogóle pasuje do twojego głośnika? Ten lepszy tubowy ma w środku metalową część i podejrzewam że jest to część samego korpusu głośnika czyli że musisz zmienić nie tylko tubę ale i korpus. Ma to jedynie sens w wypadku gdy uda ci się kupić tanio spalone dwie sztuki. Ale czy jak już będziesz miał te obydwa elementy to czy będą one pasowały do twojego głośnika wymiarami? Może ktoś te dwa głośniki rozbierał i próbował i ci na to pytanie odpowie.

Ja osobiście nie sądzę żeby to miało wiele sensu.

Jest jeszcze jeden sposób chociaż akurat przy tym głośniku raczej trudne do zrealizowania to korygowanie zwrotnicą. Jeżeli będziesz obniżał rezystorem efektywność głośnika to na rezystor musisz dać filtr górnoprzepustowy powyżej 14kHz. Ale do 20kHz raczej nie dociągniesz.

Ale elementy samej zwrotnicy będą więcej cię kosztować niż zamiana głośników.

A poza tym powyżej 14kHz charakterystyka spada dosyć stromo i najprawdopodobniej ci się to nie uda bez mocnego zafalowania w okolicach 15kHz. Nie wspomnę już o charakterystykach kierunkowych tuby która poza osią może całe twoje wysiłki popsuć. (trzeba by popatrzeć na charakterystyki kierunkowe głośnika)

Dla jasnosci: nie zamierzam inwestowac w te glosniki zadnych wiekszych sum, nie sa mi tez niezbedne. Zostaly po wymianie w Altusach wysokotonowych na kopulkowe. Leza teraz bezuzytecznie no i chcialem cos z nimi zrobic. Moj ostatni nabytek, kolumny Onkyo SC 600 maja wysokotonowe wstegowe przenoszace podobno do 70 kHz, i tak tego nie slychac :)

Wracajac do GDWT 9/40, wydaje mi sie ze kopulka jest taka sama jak w GDWK 9/40. Ale w obudowie jest jeszcze tlumiona jakas wata czy filcem. Pozatym ksztalt tuby chyba nie powodowalby tak gwaltownego spadku po 14 kHz...

Dla jasnosci: nie zamierzam inwestowac w te glosniki zadnych wiekszych sum, nie sa mi tez niezbedne. Zostaly po wymianie w Altusach wysokotonowych na kopulkowe. Leza teraz bezuzytecznie no i chcialem cos z nimi zrobic. Moj ostatni nabytek, kolumny Onkyo SC 600 maja wysokotonowe wstegowe przenoszace podobno do 70 kHz, i tak tego nie slychac :)

Wracajac do GDWT 9/40, wydaje mi sie ze kopulka jest taka sama jak w GDWK 9/40. Ale w obudowie jest jeszcze tlumiona jakas wata czy filcem. Pozatym ksztalt tuby chyba nie powodowalby tak gwaltownego spadku po 14 kHz...

Jak najbardziej. Tuba ma własną charakterystykę częstotliwościową która zależy od wymiarów i kształtów tuby. Samo tłumienie w środku głośnika jeżeli znajduje się pod kopułką to tłumi raczej niższe częstotliwości a nie wyższe a najprawdopodobniej tłumi jakieś rezonanse.

A tak poza tym to pytanie do ilu słyszysz. Do 20 kHz słyszą jedynie niemowlęta. Później z wiekiem górna granica spada i to znacznie. Może nie ma wcale potrzeby żeby coś poprawiać.

Dawno nie badalem sluchu, ale napewno slysze 15625 Hz, czyli odchylanie poziome w starych telewizorach. Zreszta nie chodzi o to co ja slysze, bo do sluchania mam odpowiednie zestawy. Chodzi o eksperyment, test, co mozna zrobic z tymi glosnikami. Na srodku kopulki jest dosc spory stozek, moze zmiana jego ksztaltu by cos dala ?

Dawno nie badalem sluchu, ale napewno slysze 15625 Hz, czyli odchylanie poziome w starych telewizorach. Zreszta nie chodzi o to co ja slysze, bo do sluchania mam odpowiednie zestawy. Chodzi o eksperyment, test, co mozna zrobic z tymi glosnikami. Na srodku kopulki jest dosc spory storzek, moze zmiana jego ksztaltu by cos dala ?

Niewykluczone tylko że nieprzewidywalne. Jak ci nie żal głośników to możesz spróbować. Masz coś do pomiarów? Bo jak nie masz to cała ta zabawa nie ma wiele sensu. Na ucho ciężko będzie ocenić skutek zmian.

Glosnikow mi nie zal, i tak leza juz kilka lat bezuzytecznie. Mam dostep do profesionalnego miernika poziomu dzwieku o zakresie do 22 kHz z mikrofonem pomiarowym. Tu pisza ze ksztalt i wymiary tuby ograniczaja pasmo tylko z dolu... : www.edw.com.pl/pdf/.../edw_2003_09_s63.pdf Zreszta sprawdze jak przenosi ten glosnik po odkreceniu tuby.

Glosnikow mi nie zal, i tak leza juz kilka lat bezuzytecznie. Mam dostep do profesionalnego miernika poziomu dzwieku o zakresie do 22 kHz z mikrofonem pomiarowym. Tu pisza ze ksztalt i wymiary tuby ograniczaja pasmo tylko z dolu... : www.edw.com.pl/pdf/.../edw_2003_09_s63.pdf Zreszta sprawdze jak przenosi ten glosnik po odkreceniu tuby.

Z odkręceniem bardzo dobry pomysł. Jeżeli charakterystyka się rozszerzy to wina tuby. Jeżeli chodzi o ograniczenie tylko od dołu to byłaby to prawda gdy wejście tuby było by tej samej wielkości co kopułka. W tym wypadku jest jednak inaczej. Powierzchnia kopułki jest dużo większa niż powierzchnia otworu wejścia do tuby.

A przy tak wysokich częstotliwościach kopułka na pewno zaczyna się dzielić i nie jest bez znaczenia w którym miejscu kopułki przyłoży się tubę. W kopułce powstają fale stojące i jeżeli dla danej częstotliwości w miejscu którym znajduje się węzeł tej fali przyłoży się wejście tuby to nic nie będzie promieniowane. Ale to tylko moje gdybanie i tak naprawdę to nie wiem na ile ma to coś wspólnego z rzeczywistością. Jak odkręcisz tubę i zmierzysz to się wszystko wyjaśni.

Moim zdaniem, winę za obcięcie pasma ponosi tuba i konstrukcja komory sprzęgającej. Chcesz pasma szerszego, odkręć tubę i wykonaj przednią ściankę z blachy Al na wzór GDWK11/100.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.