Skocz do zawartości
IGNORED

Wyjścia fixed - variable w cd

mkarczewski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Pytanie z Waszego doświadczenia: czy korzystając z wyjścia fixed albo variable (z regulacją poziomu) w cd mogą występować różnice w dźwięku (jakości) czy nie ma to znaczenia? W moim wypadku chodzi o CD Sony CDP-511.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/92055-wyj%C5%9Bcia-fixed-variable-w-cd/

Kiedyś mówiło się,że można CD Player bezpośrednio do końcówki mocy podłączyć. Bez przedwzmacniacza. I sterować głośnością z iPoda..tfu, z pilota ;) .

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Sygnal z wyjscia regulowanego ( wystarczy spojrzec w schemat ) idzie najczesciej poprzez jakis dodatkowy w torze audio scalak, wiec napewno nie jest to obojetne na jakosci dzwieku.

Prawda jest ze sygnal z typowego CD jest zbyt wysoki, np w stosunku typowego tunera jest duzo wiekszy. Ja akurat nie boje sie modyfikowac swoj sprzet, wiec nie sprawilo mi problemu dolozyc prosty filtr na rezystorach ktory obnizyl mi sygnal na wyjsciach stalych,

Ryszard 1, czyli w moim rozumieniu (analfabety), filtr który dołożyłeś miał na celu obniżyć siłę (?) sygnału na wyjściu nieregulowanym (z tytułu braku regulowanego)?

Akurat ten model Soniaka jest na tyle niski iż nie ma tam sensu cokolwiek kombinować. Budżetówka niskiej próby - acz jak każde CD Sony nie do zarżnięcia. (Jak przedwojenne prezerwatywy: prędzej Ci serce pęknie niż......)

Bez urazy dla właściciela.

Jeśli nie zależy Ci na literkach ES, lub QS to jedyne modele które są warte grzechu to Sony CDP-770, Sony CDP 950, Sony CDP 970, Sony CDP 990. Pozostałe 7xx i 9xx sobie daruj, 8xx to chyba tylko midi były - nie kojarzę żadnego.

Z ES odradzam 2xx i 3xx. Chłam ( ale markowy, tzn. ES ;p)

Nie mówię (piszę) bo przeczytałem jakiegoś guru forumowego, a po prostu miałem te klocki (część nadal mam, takie hobby) :P

Ryszard1 - Nie rozumiem czemu skoro w Sony jest wyjście regulowane - omen omen sprężone z wyjściem słuchawkowym - w modelach które wymieniłem jest to ma alpsach z silniczkiem + dioda - sterowane z pilota (miłość wszystkich leni, w tym moja)jest zawsze dodatkowe - do wyjścia stałego.

Czyli prościej: wyjście stałe jest zawsze ,a regulowane jako bonus co chcesz przerabiać ???

Na pewno miałeś masz myśli Sony ? Hmm boje się Twoich modyfikacji - ale skoro żyjesz i skoro jeszcze masz na czym słuchać muzyki to nie jest chyba tak źle. Bez urazy please.

Nie planuję broń Boże modyfikować tego cd'ka bo to bida z nyndzom, i możliwie szybko odejdzie do lamusa. Pytałem o te wyjścia, ze względu na to że zrobiłem "kaszankę", i do podstawek Magnata Quantum 603, połączyłem wzmacniacz Cambridge Audio A5 i gra to no tak, że szkoda słów....

Faktycznie, w budzetowych CD nieznaczne pogorszenie jakosci z wyjcia regulowanego nie ma duzego znaczenia, jezeli mamy reszte sprzetu klasy buzdzetowej to nie odczujemy roznicy.

Pisalem, ze zmniejszylem poziom sygnalu na wyjsciu stalym. Dodane rezystory ( metalizowane ) jako filtr zmniejszyly sygnal, napewno nie pogorszajac jakosci - polecam to rozwiazanie dla sluchaczy nie lubiacych regulowac poziom glosnosci przy przelaczaniu zrodel, oczywiscie jezeli mamy jakis troche lepszy sprzet,

• 2 tygodnie później...

Ja słyszałem że podobno podłączając odtwarzacz z regulowanym wyjściem od razu np. pod końcówkę mocy przy ustawieniu głośności z pilota na niższe wartości (nie na maxymalne) obcinane są skraje pasm tych najwyższych i tych najniższych. Sam mam podłączoną końcówkę pod taki cd z regulowanym wyjściem ale różnicy nie mogę wychwycić - usłyszeć.

Ja słyszałem że podobno podłączając odtwarzacz z regulowanym wyjściem od razu np. pod końcówkę mocy przy ustawieniu głośności z pilota na niższe wartości (nie na maxymalne) obcinane są skraje pasm tych najwyższych i tych najniższych. Sam mam podłączoną końcówkę pod taki cd z regulowanym wyjściem ale różnicy nie mogę wychwycić - usłyszeć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.