Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa pokoju/salonu głównie pod muzykę.

łukasz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Z racji, że dom się buduję, postanowiłem tzw "salon" zaadoptować głównie pod AUDIO, owszem jest to pokój gdzie, będą przychodzić znajomi gdzie będzie się siedzieć, pić kawę i relaksować po pracy.

No ALE właśnie jest ALE :), pokój będzie maksymalnie ( w granicach rozsądku i finansów :) ), zaadoptowany pod pokój odsłuchowy. Do tego stopnia, że okno boczne ( w ścianie ) zostało już zamurowane i będą tylko 2 dachowe pod SKOSEM.

Teraz do rzeczy, pokój będzie miał wymiary mniej więcej 4,6-4,7m x 5,6-5,7m x 2,6-2,7m. Piszę OD DO bo dokładnie nie wiem jak tam wyjdą ścianki, i ich wykończenie. Pokój mierzyłem z proporcji do wysokości i każdy z podanych wymiarów i opcji mieści się w tych proporcjach, więc tutaj powinno być wszystko ok, Pokój miał być trochę większy ale ostatecznie z racji wysokości został zmniejszony do takich wymiarów jak wyżej, w sumie i tak wydaje mi się DUŻY.

Zacząłem już molestować Imacmana, zarówno mailowo/PW jak i udało nam się spotkać na żywo, w celu ustalenia jakiegoś planu działania. Za wszystkie rady, wiedzę, podpowiedzi z góry już tu mu oficjalnie dziękuję, choć pewnie jeszcze zdąży mnie mieć dość za moje dalsze marudzenie, ale myślę, że jakoś przeżyje :).

Oczywiście wszystko będzie oparte o pomiary pomieszczenia.

Wstępny projekt zrobiłem ( tam na nim jest błąd bo jedna kolumna jest przesunięta nie wiem jak to się stało, ale mam linijkę nie przeźroczystą i może przysłoniłem sobie trochę miejsce skąd miałem liczyć odległość, w każdym bądź razie sens koncepcji jak i wymiary się nie zmieniają :) ).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na jednej ścianie jak wspomniałem wcześniej będzie będzie skos ZA kolumnami, widać to na planie bocznym, troche on chaotyczny, ale bazując na rysunku z góry można dojść o co chodzi :).

scan0004s.th.jpg

W rogach będą BASS trapy, pomysł podkradnięty z neta z jednej stronki którą dał mi Marek ( imacman ), i będzie to coś takiego:.

basstrap5.th.jpg

basstrap4.th.jpg

basstrap1.th.jpg

a tak to po bokach bedą dyfuzory "szredery" za kolumnami QRD jak i pochłaniacze basowe, na scianie za słchaczem najprawdopodobnie tzw "skyline"

Sufit będzie delikatnie złamany na środku, nie wiem jeszcze dokladnie ile ale myślę ze 5-10cm na środku w celu zrobienia delikatnych skosów.

Pzdr. Łukasz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Łukasz, fajnie, że założyłeś ten wątek - mam nadzieję, że Ci się uda zrealizować swoje marzenia do końca. Trzymam kciuki. Jak możesz rób zdjęcia z postępu prac.

Pozdrawiam

Marek

No zrobie zrobię :) narazie to mogę zrobić ściany zewnętrzne domu, 2 słupy, belki dachowę, trochę przykrycia, jakąś ceratą specjalną pod dach i kupę śniegu na podłodze :D

pzdr. Łukasz

Tak jak widzisz na fotkach, będzie to konstrukcja w kształcie powiedzmy trójkąta z lekko obciętymi rogami. Odseparowana od ziemi na okolo 10cm ( podparta paroma nożkami ), przymocowana do ściany, w środku frontalna warstwa z wełny tej 80 która przewija się przez szereg tematu w zakładce akustyka. Za nią poduszka powietrzna, oczywiście ilość wełny będzie dobierana już z pomiarami. A calość przykryta płytą, bądź można też jakimś micro szrederem.

pzdr. Łukasz

No zrobiłem fotki "scierniska" :) do san franciska jeszcze trochę zostało :)

Ukryta Zawartość

p1030228w.th.jpg

te 2 słupy na fotce to właśnie te słupy z projektu :)

pzdr. Łukasz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hehe ja uparty jestem :), więc raczej nie widzę póki co przeszkód na realizacje tych planów :). Kobita też się zgodziła na te "cuda wianki" , nie za darmo oczywiście :D, w skrócie sprzedałem to za brak ingerencji w urządzanie sypialni i garderobę :].

Jedynie co pozostała kwestia stolika przed sprzętem :), ale generalnie będzie on ZA kanapą + 2 po bokach które wrazie W będzie się przesuwać do przodu jak ktoś przyjdzie :), nie chętnie ale to też udało się przeforsować :D

pzdr. Łukasz

Kobita też się zgodziła na te "cuda wianki" , nie za darmo oczywiście :D, w skrócie sprzedałem to za brak ingerencji w urządzanie sypialni i garderobę :].

No mnie własny pokój audio też to kosztował zrobienie garderoby i przerobienie sypialni na łazienkę z jacuzzi i drewnianą podłogą ;) Ale czego się nie robi z miłości do muz... znaczy mojej muzy czyli małżonki ;)

Powrót po dłuższej przerwie...

hehe ja to się cieszę, że chociaż garderoba będzie wspólna :)

pzdr. Łukasz

Ciekawe jak długo... ;) znając doświadczenie zostaniesz szybko eksmitowany lub co gorsza w ogóle zbanowany od samego początku ;)

Ale poświęcenie jest tego warte, bo potem masz swoje królestwo, oazę czy jak tam zwał - bezcenne.

Powrót po dłuższej przerwie...

nie no garderoba będzie spora pomieszczenie jakoś 1.5x3.5m, wysokie na 2.6-2,7m, no bez przesady na moje ciuchy to tam starczy 0.5m szerokości zabudowy, jak nie mniej !!, NIE DAM SIĘ !! bez walki :)

pzdr. Łukasz

No mnie własny pokój audio też to kosztował zrobienie garderoby i przerobienie sypialni na łazienkę z jacuzzi i drewnianą podłogą ;) Ale czego się nie robi z miłości do muz... znaczy mojej muzy czyli małżonki ;)

No nie mogę!!! To ja byłem frajer, bo ja musiałem całkowicie przebudować parter z wyburzaniem ścian w salonie kuchni i przedpokoju, wymianą podłóg , zmianę mebli kuchennych i wykonaniem od nowa kominka .

No ale ja negocjowałem rozbudowę domu o nowe pomieszczenie. Co więcej podałem połowę kwoty jaka wyjdzie /w końcu mogłem się pomylić/ , a co by było gdybym podał całość? ;)

hehe mogę dać nowe ale nie wiele się zmieniło :D

kładą elektrykę na dole, z ciekawostek mogę wsadzić fotkę z prowizorką ŚCIAN :P,

Aha z ciekawszych rzeczy to zasilanie do gniazdek w tym pokoju będzie na oddzielnej niezależnej linii, z oddzielnym bezpieczniku i kablu 4mm2.

Więc wszelkie pralki kuchenki i inne tego typu cuda co brumią mogą se brumić ile chcą :).

masz bez śniegu :P myślę że za jakiś miesiąc powinny ścianki ruszyć

Ukryta Zawartość

p1030241l.th.jpg

pzdr. Łukasz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W rogach będą BASS trapy, pomysł podkradnięty z neta z jednej stronki którą dał mi Marek ( imacman ), i będzie to coś takiego:.

Świetnie że realizujesz swój pomysł od "fundamentów",jest w tym jakaś myśl i pomysł,ja będę czekał na pierwsze opisy wrażeń odsłuchowych z pomieszczenia w ten sposób budowanego.

Niepokoi jedynie pomysł z pułapkami basowymi...jeżeli całego projektu nie realizuje firma odpowiedzialna za końcowy,bardzo dobry efekt (akustyczny),to na tym etapie przymierzanie się z góry do znacznej korekcji jednego pasma jest...dziwne.To tak jakbyś zakładał z góry że będziesz miał mocne podbicia w dolnych rejestrach,brumienia lub mocno "pogrubioną" dolną średnicę.

Tak czy inaczej bass trap to raczej antidotum na niezbyt korzystne warunki akustyczne niż zwyczajne wyposażenie poprawnego akustycznie pomieszczenia.

To tak na marginesie,trzymam kciuki za końcowy,bardzo dobry efekt dźwiękowy i wizualny.

l'enfant sauvage

Niepokoi jedynie pomysł z pułapkami basowymi...jeżeli całego projektu nie realizuje firma odpowiedzialna za końcowy,bardzo dobry efekt (akustyczny),to na tym etapie przymierzanie się z góry do znacznej korekcji jednego pasma jest...dziwne.To tak jakbyś zakładał z góry że będziesz miał mocne podbicia w dolnych rejestrach,brumienia lub mocno "pogrubioną" dolną średnicę.

Masz racje, ale nie do końca - faktycznie przy takiej adaptacji przydałoby się porobić pomiary w trakcje trwania kolejnych etapów.

Przeważnie zawsze w pomieszczeniu są niekorzystne mody własne tego pomieszczenia, no chyba, że jest bardzo nietypowe w kształcie.

Basstrapy z wełną mineralna są ustrojami tłumiącymi szerokopasmowo (oczywiście w zależności co jest przed tą wełną i nie tłumią jednej odkreślonej częstotliwości jak to robią rezonatory Helmholtza.Stosując z głową nie ma wielkiego zagrożenia, że taki ustrój "wytnie" za bardzo jakiś dany przedział częstotliwościowy. Pochłanianie dolnego basu jest dość trudne i nie chodzi tu tylko o wyrównanie samych rezonansów, ale też o wyrównanie i skrócenie wybrzmienia tych rezonansów do jakieś określonej i akceptowalnej wartości np 0,3 -0,5 s. Znam osoby, które budując np domowe studio nagraniowe musiały zastosować ok 30 paneli o wymiarach 100x50x15cm z wełny mineralnej PT80, aby wyrównać to o czym pisałem wyżej.

Dla paneli z wełny mineralnej PT80 o odpowiedniej grubości, pochłanianie zaczyna się tak od ok 50Hz w górę - przy przesłonięciu ich płytą gipsowo/kartonową przestaną absorbować średnicę i wysokie.

Hej

Jasne, że to nie będzie robione na tzw "pałę" żeby nawalić ustrojów i heja :). Wszystko będzie z pomiarami, planuję poskładać system pomiarowy tylko czekam aż wejdzie nowy model urządzenia co mi podesłał Imacman, ma być ponoć dostępny w połowie marca. A jak nie wyjdzie to będę męczył Marka :P. Zanim ten ustrój basowy "Stanie" na gotowo i zostanie zagipsowany na amen to będzie szerego pomiarów, dokładania/odejmowania wełny aż do uzyskania najlepszego efektu. Obity będzie na sztywno płytą, żeby nie ingerował w nic oprócz "basu". Raczej praktycznie nie istnieją pomieszczenia w których coś z tym basem by się nie działo, no chyba że moje będzie pierwsze to bym się wcale nie obraził :).

Wiec spokojnie każdy etap będzie poparty pomiarami, te projekty to PLAN wstępny do korekcji :), więc spokojnie :), myślę, że Imacman nie da mi z tym zginąć :D

pzdr. Łukasz

Nie chciałbym zaśmiecać wątku autorowi, ale mam pytanie. Ponieważ mam właśnie wykonawców w pomieszczeniu dedykowanym, i muszę dwa tylne narożniki zabudować w postaci trójkąta równobocznego o bokach 30x30 i wysokości 320cm, to pytanie czy wykorzystalibyście te narożniki pod potencjalne pułapki basowe? wolałbym aby nie zachowało się to nieprzewidywalnie więc albo zrobię to z czegoś twardego /jakiegoś pustaka/ albo z regipsu ale wtedy będzie pustka w środku o pojemności 144 litry na każdy narożnik. Dodam że przednie narożniki będą miały miejsce na pułapki w razie potrzeby, ale że kubatura jest 122m3 to może będzie trzeba też tył zrobić. Nie chodzi mi o odpowiedź czy będą one w ogóle potrzebne bo to się okaże ale czy w ogóle jest możliwość zabudować tyły , zrobić sztywną konstrukcję a potem zrobić otwór i do "zastanej " objętości dostroić pod wybraną częstotliwość? Czy to po prostu głupi pomysł i niewykonalny ?

zrobić sztywną konstrukcję a potem zrobić otwór i do "zastanej " objętości dostroić pod wybraną częstotliwość? Czy to po prostu głupi pomysł i niewykonalny ?

Tak to Ci na pewno nie wyjdzie. Jak już to zrobić typowy basstrap z wełny mineralnej a na wierzch albo płyta k/g lub drewno. Ewentualnie zamówić firmę od adaptacji akustycznych pomierzyć i zrobić w tych miejscach rezonatory Helmholtza.

Ukryta Zawartość

post-11945-0-86176200-1331146478_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak już to zrobić typowy basstrap z wełny mineralnej a na wierzch albo płyta k/g lub drewno.

A podrzuciłbyś jakieś obszerniejsze info itp. na temat budowy takiego basstrapa jak ze zdjęcia? Nawet jeśli nie wchodziło by w grę własne wykonanie to zanim coś zlecę , chce poznać teorię. Wiem że można od razu wszystko zlecić ale pełna adaptacja z ustrojami itp. to 30-35kz a efekty na co wskazuje również AS są czasem kontrowersyjne . Przeszukuję forum i tak konkretnie to nic nie ma /poza tubowymi w Twoim wątku/ a mi taka tuba nie będzie pasowała do wystroju.

A podrzuciłbyś jakieś obszerniejsze info itp. na temat budowy takiego basstrapa jak ze zdjęcia?

Z którego zdjęcia? Bo te co ostatnio zamieściłem to są rezonatory Helmholtza.

Zapytaj Darka, on ma takie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zapytaj Darka, on ma takie:

Ukryta Zawartość

Zapytałbym ale się obraził czy cóś _:) i nie odpowiada. Pytam tylko o kwestie konstrukcyjne, materiały , budowa takiego rezonatora, ponieważ chcę zgrać to z całością wystroju. Pomieszczenie jest tak zaprojektowane że w miejscach pierwszych odbić i narożnikach będzie można wstawiać ustroje i będzie się komponowało w całość. Póki co wykonuje wykończeniówkę i stąd takie pytanie. A może byłoby sensowniej założyć nowy wątek bo budowa była od fundamentów i pewnie coś by forumowicze we właściwym momencie podpowiedzieli, ale trochę tych wątków już jest.

Ukryta Zawartość

Hmm może zrób tak jak ja, metodą prob i błędów ( z pomiarami ), tzn przygotuj konstrukcje coś jak na fotkach co dałem w 1 poście, napchaj wełny na front żeby ZA nią była "przestrzeń" powietrza, na to jakaś płyta sztywna dokręcana, rozstawiasz wsio puszczasz utwor testowy mierzysz, patrzysz co wychodzi, dokładasz/zabierasz wełne znowu mierzysz, lekko odsuwasz/dosuwasz kolumny mierzysz itd :)

pzdr. Łukasz

Hmm może zrób tak jak ja, metodą prob i błędów ( z pomiarami ), tzn przygotuj konstrukcje coś jak na fotkach co dałem w 1 poście, napchaj wełny na front żeby ZA nią była "przestrzeń" powietrza, na to jakaś płyta sztywna dokręcana, rozstawiasz wsio puszczasz utwor testowy mierzysz, patrzysz co wychodzi, dokładasz/zabierasz wełne znowu mierzysz, lekko odsuwasz/dosuwasz kolumny mierzysz itd :)

pzdr. Łukasz

Tak też zrobię , po prostym przykładzie z dwóch ostatnich dni dochodzę do wniosku że to jedyny sposób i nie chodzi tylko o bas. Przykład był akurat na pogłosie, najpierw był tynk cementowy i pogłos spory , potem przyszedł podwójnie grunt i po drugiej zrobiła się studnia, na ucho czas pogłosu spokojnie się potroił , a teraz przychodzą gładzie i pogłos zrobił się najkrótszy od rozpoczęcia prac. To mi mówi, że liczenie teoretyczne może być obarczone sporym błędem i przyjmowanie wskaźników tłumienia ścian z tabel niewiele daje. A więc będziemy mierzyć.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.