Skocz do zawartości
IGNORED

Sub aktywny na RSS315HF-4

gviper

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Jest to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość.

Zwracam się o porady w budowie subwoofera aktywnego, szczególnie kolegę misiomora, który operuje tutaj nietuzinkową wiedzą. Przewertowałem wiele wątków na tym forum oraz pokrewnych, traktujących o konstrukcjach diy różnych subwooferów i ostatecznie wybór padł na przetwornik Daytona RSS315HF-4. Jako napęd posłuży mi SUB300 konstrukcji Irka. Całość będzie pracowała w pokoju ok 27 m2. Subwoofer będzie wykorzystywany do muzyki i kina 80/20. W związku z powyższym pytanie jakiego typu obudowę zastosować? W jakiej objętości głośnik będzie efektywnie spełniał swoje zadanie?

Z góry dziękuję za podpowiedzi

https://www.audiostereo.pl/topic/92104-sub-aktywny-na-rss315hf-4/

Witaj

Ja mam RSS265HF. Kupiłeś już głośnik, panel? Ja mam od irka 450W. Głośnik lubi watty i prąd. Ja mam w closed czyli zamknięta około 35L, lekko wytłumiona takim zielonym filcem z allegro. Co do RSS315HF popatrz na www.parts-express.com . Mają oni tam kilka konstrukcji na tym głośniku i podają proponowany litraż. Z tego co pamiętam coś koło 60L closed. Głośnik szybki, nisko schodzi, głośność ok, ale raczej nie dla fanów techno i miłośników dużych ciśnień. Dla normalnych słuchaczy aż nadto.

Pozdrawiam

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Co mogę doradzić - przede wszystkom solidną obudowę ze wzmocnieniami. Litraż i strojenie - bezpiecznym wariantem jest obudowa zamknięta 70 - 80dm3 netto. Jakby basu było mało, w podobnej objętości (70 - 80dm3) można zastosować membrany bierne - raczej dwie, na przeciwległych ściankach - bocznych albo przedniej i tylnej jak to zrobił autor tego wątku (jest w nim dużo cennych wskazówek jak robić obudowę):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Stroiłbym nisko, do ok. 20Hz. Duże masy ruchome sprawiają że należałoby użyć solidnych membran, w typie Peerless XLS12, Dayton #295-192 (nie wiem czy jeszcze jest dostępny) albo Scanspeak 30W0-00-00, tak więc jest to wariant kosztowny. Można zrobić OZ tak rozplanowaną żeby w razie niedoboru basu można było wyciąć otwory na membrany bierne.

Wariant tańszy i mocno kompromisowy, ale dający więcej basu niż OZ to obudowa bassreflex 100dm3 strojona do 20Hz zestawem z Polinku z profilowanym wlotem, wylotem i rurą łączącą, średnicy 10cm. Może da się uniknąć stosowania kolanka z tego zestawu, wymaganą długość portu 51cm może uda się zmieścić pionowo, z wylotem na dolnej ściance.

We wszystkich trzech przypadkach upewniłbym się u Irka że subsonic nie jest ustawiony wyżej niż na 20Hz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki za rady.

Głośnik Daytona i wzmacniacz będę dopiero zamawiał, jednak wolałem najpierw zorientować się w ich adaptacji. Całość używana będzie głównie w celach poprawy wrażeń słuchowych przy delektowaniu się muzyką i myślę, że to zadanie będzie spełnione.

Mam teraz większy pogląd w jakim kierunku iść. Ciekawe jest rozwiązanie, którego w przypadku tego głośnika w ogóle nie brałem pod uwagę czyli obudowa b-r.

Muszę się zastanowić jak coś takiego zrealizować, żeby całość miała odpowiednie proporcje w gabarycie.

Swego czasu myślałem nad TIW-em 250 XS Visatona, głośnikiem dedykowanym do obudowy bassreflex, jednak praktycznie nie można znaleźć, za paroma wyjątkami, wiarygodnego źródła jak ten głośnik się sprawuje. Głównie są to opinie typu słyszałem, czytałem... Opcją były również przetworniki Peerlessa, jednak opinie o ich tendencjach do "mułowatości" skutecznie mnie zniechęciły.

Pozdrawiam serdecznie

Akurat RSS315HF-4 ma jak dla mnie jedną wadę - zbyt sztywne zawieszenie, powodujące że dla osiągnięcia danego Fc i Qtc w obudowie zamkniętej trzeba robić większą obudowę niż by to było konieczne przy podatniejszym zawieszeniu. Zwłaszcza że w przypadku subwoofera daje się zwykle subsonic, dlatego ochrona głośnika poniżej strojenia obudowy (temu zwykle służą sztywne zawieszenia) nie jest już tak krytyczna. Jeżeli trochę większa obudowa nie jest problemem, zastanowiłbym się może jednak nad większym RSS390HF-4.

Obudowa BR - przy 30Hz doda sporo SPL, jednak jeżeli spróbujemy zapodać 300W RMS przy 20Hz, będą bardzo silne przestery portu. Dlatego pisałem o tym rozwiązaniu jako mocno kompromisowym. Na infradźwiękowe trzęsienie ziemi bym nie liczył. Wolałbym chyba jednak OZ powiedzmy 120dm3 na RSS390HF-4, zwłaszcza w 27m2.

Skupię się raczej na obudowie typu OZ. Jest aktualnie ciekawa promocja w Parts-Express, gdzie tego Daytona można już wyrwać za 136$! Przy ok 800zł, które liczą sobie polscy dystrybutorzy wychodzi na to, że warto byłoby pociągnąć zamówienie z USA. Miał już ktoś jakieś doświadczenia w tej kwestii?

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.