Skocz do zawartości
IGNORED

KABLE GŁOSNIKOWE pomoc w doborze, bi-wire?

lukaszstach

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Prosze o pomoc

1. jakie kable dobrac do Pioneer SA-8800 (VINTAGE), i KEF Q700

Muzyka - od spokojnego bluesa, po AC/DC - zalezy mi na kablach w miarę dobrze "czujących" się w kazdym gatunku muzycznym, lubioę raczej lekko ocieplony dżwięk, i szersza scenę, żródło - SQUEEZEBOX, i GRAMOFON.

2. Czy w posiadanej przezemnie konfiguracji rację bytu ma połaczenie bi-Wire?

3. Wzmak posiada wyjścia na dwie pary kolumn (A+B) - czy można wykonać połączenie dwoma parami przewodów od wzmacniacza do kolumn, i słuchać po wybraniu na selektorze wyjść na wzmacniaczu A+B - MA TO SENS?

Za wszelką pomoc z góry dziękuje!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Polecam jako wstęp do tematu kabli.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lepiej sprawdź na własne uszy zamiast czytać bzdury...pożycz jakiś lepszy kabel sprawdź..ja również nie wierzyłem w kable, do zeszłego tygodnia kiedy to Ultralink w porównaniu do QED brzmiał inaczej i była to zdecydowana różnica...co do kabli HDMI/USB/zasilających to nigdy nie usłyszałem/zobaczyłem różnicy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No jasne ze bzdety piszą, na dobrym systemie można już w pierwszych dźwiękach usłyszeć różnice kabli. Z mojego doświadczenia wynika że kable mogą np: grać ostro zimno lub ciepło łagodnie, i nie jest to voodoo! Sam podchodziłem rok temu do tematu tak: kabel to kabel przewodzi przewodzi to co więcej :) a tu niestety tak nie jest, nawet różnica w budowie kabla tej samej średnicy o różnych grubościach nitek daje o sobie usłyszeć :)

Ukryta Zawartość

no w kable to ja wierzę...

mocno sie zastanawiam nad używanymi TRANSPARENT AUDIOWAVE MUSIC PLUS, tyle, ze mam nadzieje usłyszeć kilka opinii/porad przed zakupem ;)

również proszę o inf co do możliwości podłaczenia tego do istniejacego systemu, pytania w poście w dalszym ciągu aktualne.

za wszelkie inf z góry dzięki

pozdrawiam

No jasne ze bzdety piszą, na dobrym systemie można już w pierwszych dźwiękach usłyszeć różnice kabli. Z mojego doświadczenia wynika że kable mogą np: grać ostro zimno lub ciepło łagodnie, i nie jest to voodoo! Sam podchodziłem rok temu do tematu tak: kabel to kabel przewodzi przewodzi to co więcej :) a tu niestety tak nie jest, nawet różnica w budowie kabla tej samej średnicy o różnych grubościach nitek daje o sobie usłyszeć :)

No ja właśnie po ostatnim porównaniu kabli dochodzę do dokładnie przeciwnych wniosków. :) (ale to nie był ABX, przy którym byłoby łatwiej, szczególnie gdybym miał przełącznik umożliwiający "zmianę kabla" w ułamek sekundy - po prostu w tym porównaniu sam przełączałem kable z tyłu, i kiedy już myślałem że jest różnica, to po kolejnej zmianie okazywało się że to chwilowa zmiana percepcji) Słyszę zmianę brzmienia po zmianie pozycji odsłuchu o kilkanaście cm, słyszę wodę w grzejniku (więc zakręciłem), słyszę bardzo wiele rzeczy i niuansów (których często nie słyszą inni, np. pewien powtarzający się dźwięk w nagraniu Oldfielda, którego być raczej nie powinno) ... ale zmiana kabli ... coś nie bardzo. Jak usłyszę w ABX z szybkim przełącznikiem to wtedy zmienię swoje stanowisko ... lub przynajmniej jak ktokolwiek na świecie usłyszy (oczywiście kable podobnej budowy, z podobnego materiału ... a nie że jeden węglowy 1 mm kw., a drugi srebro 3 mm kw.).

ps. a po tym jak usłyszę to od razu idę po tą kasę on Randyego czy jak mu tam

Witam!

Prosze o pomoc

1. jakie kable dobrac do Pioneer SA-8800 (VINTAGE), i KEF Q700

Muzyka - od spokojnego bluesa, po AC/DC - zalezy mi na kablach w miarę dobrze "czujących" się w kazdym gatunku muzycznym, lubioę raczej lekko ocieplony dżwięk, i szersza scenę, żródło - SQUEEZEBOX, i GRAMOFON.

2. Czy w posiadanej przezemnie konfiguracji rację bytu ma połaczenie bi-Wire?

3. Wzmak posiada wyjścia na dwie pary kolumn (A+B) - czy można wykonać połączenie dwoma parami przewodów od wzmacniacza do kolumn, i słuchać po wybraniu na selektorze wyjść na wzmacniaczu A+B - MA TO SENS?

Za wszelką pomoc z góry dziękuje!

bi-wire bym odpuścił tzn osobiście jestem zdania że pojedynczy kabel lepiej się sprawi. Do tego zworka z dobrego kabla na kolumny lub bez dodatkowych wydatków wpięcie się na zaciski tweetera :)

Co do pytania jakie dobrać kable powiem tylko że nikt trafnie nie określi tego jakie w tym systemie zagrają dobrze, każdy może polecić coś co słyszał lub testował u siebie, ale nie koniecznie ten sam kabel sprawi się w twoim systemie dlatego dobór kabla to też sprawa indywidualna.

Osobiście na początek nie pakował bym się w drogie kable do tych kolumn, a spróbował bym czegoś z niższej półki np: real cable zdecydowanie ocieplają brzmienie. Trzeba też brać pod uwagę jedna rzecz producent w kolumnach z średniej póki nie szaleje z okablowaniem wewnątrz kolumn:)

Niema gotowych rozwiązań. Sam musisz sobie odpowiedzieć na pytanie. Co chciałbym zmienić w wysokich a co w dolnych rejestrach. A wtedy szukać odpowiednich przewodów. Wg mnie bi- wiring ma tę zaletę że przewody do wysokich rejestrów nie muszą mieć wcale dobrych dolnych partii i odwrotnie. Ja stosuje i sobie chwalę i polecam.

Ale należy pamiętać że nie wszystko da się przewodami zrobić.

Nie to dobre co jest dobre, tylko co się komu podoba.

• 1 miesiąc później...

Ja też polecam kable Supry. Do japończyka jak znalazł. I dobra stereofonia i ocieplają. O wypełnieniu nie wspominając. A myślę, że Pioneerowi przyda się właśnie wypełnienie. A z Real Cable bym uważał. Pożyczałem od kumpla i dla mnie to gra wyższą średnicą i dudniącym basem. Ale ile ludzi tyle opinii. Trzeba samemu sprawdzić. W każdym razie Suprą grałem na Denonie i się sprawdził. Innego kabla do sprzętu tej marki bym już chyba nie kupił.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.