Jump to content
IGNORED

Problem z Cambridge Audio 640 v2


tajniakos
 Share

Recommended Posts

Witam

 

Chciałbym potwierdzić swoje podejrzenia co do usterki mojego wzmacniacza. Po włączeniu wzmacniacza i usłyszeniu pyknięcia zabezpieczenia głośników dźwięk wydobywa się z jednej kolumny bądź, z obu ale z jednej ciszej, z trzaskami na basach i wysokich tonach lub wszystko włącza się tak jak powinno. Gdy wzmacniacz jest wygrzany powiedzmy po 1h pracy mogę go włączać i wyłączać i wszystko jest ok. "Na zimno" paro krotne włączenie i wyłączenie ok 3-4 razy też przynosi skutek i wszystko jest w najlepszym porządku. Podejrzewam uszkodzenie właśnie wspomnianego zabezpieczenia głośników. Źródłem dźwięku jest DAC i na wszystkich wejściach jest tak samo. Nawet po zamianie kabli z L na P i odwrotnie też nic się nie zmienia. Komputer podłączony bezpośrednio działał ok ale jeszcze dziś sprawdzę ponownie. Nie jest to jakiś straszny problem ale zaczyna mnie to drażnić. Wracam z pracy zapominam o tej bolączce mojej Kambodży włączam wzmacniacz i zaraz za pierwszymi dźwiękami muzyki pojawia się "ja wisła ja odra" kszyszszyy. Może ktoś z was spotkał się już z takim zachowaniem albo ma jakiś pomysł o co może chodzić. Dodam, że manipulowanie potencjometrem w górę i w dół też czasem pomaga i problem znika. Kolumny zaczynają grać na tym samym poziomie dźwiękiem, który póki co bardzo lubię.

 

Pozdrawiam Łukasz

Link to comment
Share on other sites

Witam

 

Chciałbym potwierdzić swoje podejrzenia co do usterki mojego wzmacniacza. Po włączeniu wzmacniacza i usłyszeniu pyknięcia zabezpieczenia głośników dźwięk wydobywa się z jednej kolumny bądź, z obu ale z jednej ciszej, z trzaskami na basach i wysokich tonach lub wszystko włącza się tak jak powinno. Gdy wzmacniacz jest wygrzany powiedzmy po 1h pracy mogę go włączać i wyłączać i wszystko jest ok. "Na zimno" paro krotne włączenie i wyłączenie ok 3-4 razy też przynosi skutek i wszystko jest w najlepszym porządku. Podejrzewam uszkodzenie właśnie wspomnianego zabezpieczenia głośników. Źródłem dźwięku jest DAC i na wszystkich wejściach jest tak samo. Nawet po zamianie kabli z L na P i odwrotnie też nic się nie zmienia. Komputer podłączony bezpośrednio działał ok ale jeszcze dziś sprawdzę ponownie. Nie jest to jakiś straszny problem ale zaczyna mnie to drażnić. Wracam z pracy zapominam o tej bolączce mojej Kambodży włączam wzmacniacz i zaraz za pierwszymi dźwiękami muzyki pojawia się "ja wisła ja odra" kszyszszyy. Może ktoś z was spotkał się już z takim zachowaniem albo ma jakiś pomysł o co może chodzić. Dodam, że manipulowanie potencjometrem w górę i w dół też czasem pomaga i problem znika. Kolumny zaczynają grać na tym samym poziomie dźwiękiem, który póki co bardzo lubię.

 

Pozdrawiam Łukasz

 

Zwykle pomaga Kontakt PR na potencjometry. Podobne efekty dają zepsute przekaźniki załączające głośniki. Koszt to parę złotych w sklepie z elektroniką.

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Link to comment
Share on other sites

Witam

 

Chciałbym potwierdzić swoje podejrzenia co do usterki mojego wzmacniacza. Po włączeniu wzmacniacza i usłyszeniu pyknięcia zabezpieczenia głośników dźwięk wydobywa się z jednej kolumny bądź, z obu ale z jednej ciszej, z trzaskami na basach i wysokich tonach lub wszystko włącza się tak jak powinno. Gdy wzmacniacz jest wygrzany powiedzmy po 1h pracy mogę go włączać i wyłączać i wszystko jest ok. "Na zimno" paro krotne włączenie i wyłączenie ok 3-4 razy też przynosi skutek i wszystko jest w najlepszym porządku. Podejrzewam uszkodzenie właśnie wspomnianego zabezpieczenia głośników. Źródłem dźwięku jest DAC i na wszystkich wejściach jest tak samo. Nawet po zamianie kabli z L na P i odwrotnie też nic się nie zmienia. Komputer podłączony bezpośrednio działał ok ale jeszcze dziś sprawdzę ponownie. Nie jest to jakiś straszny problem ale zaczyna mnie to drażnić. Wracam z pracy zapominam o tej bolączce mojej Kambodży włączam wzmacniacz i zaraz za pierwszymi dźwiękami muzyki pojawia się "ja wisła ja odra" kszyszszyy. Może ktoś z was spotkał się już z takim zachowaniem albo ma jakiś pomysł o co może chodzić. Dodam, że manipulowanie potencjometrem w górę i w dół też czasem pomaga i problem znika. Kolumny zaczynają grać na tym samym poziomie dźwiękiem, który póki co bardzo lubię.

 

Pozdrawiam Łukasz

Spotkałem się z czymś takim osobiście, problem leży w przekażniku jego koszt to ok 30zł.Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

Wczytałem się w podobne tematy na naszym forum i na elektrodzie. Jestem na 99% pewien, że to przekaźniki bo objawy na wielu modelach sprzętu są dokładnie identyczne. Teraz moje pytanie. Czy ktoś z was wie jakie przekaźnik siedzi w CA 640a v2 ? Bo chyba wolę wymienić na nowe niż doraźnie czyścić.

Link to comment
Share on other sites

Wczytałem się w podobne tematy na naszym forum i na elektrodzie. Jestem na 99% pewien, że to przekaźniki bo objawy na wielu modelach sprzętu są dokładnie identyczne. Teraz moje pytanie. Czy ktoś z was wie jakie przekaźnik siedzi w CA 640a v2 ? Bo chyba wolę wymienić na nowe niż doraźnie czyścić.

Link to comment
Share on other sites

Wczytałem się w podobne tematy na naszym forum i na elektrodzie. Jestem na 99% pewien, że to przekaźniki bo objawy na wielu modelach sprzętu są dokładnie identyczne. Teraz moje pytanie. Czy ktoś z was wie jakie przekaźnik siedzi w CA 640a v2 ? Bo chyba wolę wymienić na nowe niż doraźnie czyścić.

 

Wylutuj te które masz i z nimi idź do sklepu elektronicznego. Ew. odczytaj tak jak są, ale to może być trudne.

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Link to comment
Share on other sites

Zdejmij obudowę Ze wzmacniacza,na pewno namierzysz przekaźniki zabezpieczenia, przeczytaj symbol i wpisz w google , i powinny ci pomóc odszukać sklep w którym takowe przekaźniki będą osiągalne. Jeśli gogle ci nie pomogą to wejdź na stronę TME i poszukaj u nich po obrazkach, jest jeszcze Fernel i Elfa. Na pewno ci się uda .

Link to comment
Share on other sites

Spróbuj wyczyścić styki przekaźników na wyjściu, np. bardzo drobnym papierem ściernym (o ile te przekaźniki mają zdejmowane osłony)

Polecam tą metodę. Miałem identyczny problem z amplitunerem Onkyo 494.

Czyszczenie zajęło 5 minut, znacznie więcej czasu potrzebowałem na wyciągniecie płytki z przekaźnikami ze środka.

Proponuję od razu wyczyścić przekaźniki dla obu kanałów.

Link to comment
Share on other sites

Witam otworzyłem dziś moje CA 640A V2 i... Lipa nie dość, że przekaźników jest 4 a nie 2 i nie wiem, które wymieniać to jeszcze wzmacniacz był mocno grzebany :( Czy końcówki mocy na zdjęciach to oryginały ? Co to za plamy wokół kondensatorów na płytce ? Dalej przerywa więc teraz się już nie poddam i wymienię to draństwo ! Pomóżcie mi tylko dojść do tego które i jak. Zdjęcia wrzucam w linku:

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

 

Wszystkie 4 to: massuse me-11 012-2z4 8a 250vac ni cholery nie mogę tego znaleźć

Edited by tajniakos
Link to comment
Share on other sites

Witam otworzyłem dziś moje CA 640A V2 i... Lipa nie dość, że przekaźników jest 4 a nie 2 i nie wiem, które wymieniać to jeszcze wzmacniacz był mocno grzebany :( Czy końcówki mocy na zdjęciach to oryginały ? Co to za plamy wokół kondensatorów na płytce ? Dalej przerywa więc teraz się już nie poddam i wymienię to draństwo ! Pomóżcie mi tylko dojść do tego które i jak. Zdjęcia wrzucam w linku:

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

 

Wszystkie 4 to: massuse me-11 012-2z4 8a 250vac ni cholery nie mogę tego znaleźć

 

Tu masz link dodokumentacji przekaźników tej firmy

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) prawdopodobnie jest to (podwójny 2 polowy przełączny przekaźnik z cewką na 12V nie pasuje mi 1 literka kodu bo w dokumentacji nie znalazłem litery z , zamienników jest multum ,ja polecam krajowego RELPOLA RM84-P-12V , Co do plam pod kondensatorami to raczej klej służący mocowaniu dużych cięzkic elektrolitów by nie wytrzepały się w czasie transportu z fabryki do klienta , a na drogach zdarzają się wyboje.

a tu link do przekaźników w TME.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Edited by bodo_z
Link to comment
Share on other sites

bodo_z też przeglądałem tą instrukcję i nic z niej nie kumam spec ze mnie z elektroniki taki, że chyba bardziej nadaje się do baletu :P Nie ogarniam tych filtrów na stronach sklepów z elektroniką. Czy ja w ogóle dobrze kumam, że szukam przekaźnika 12DC 8A 250VAC ? Czyli ten Relpol, o którym pisałeś bodo_z będzie pasował ? A jak z rozstawem stopek w specyfikacji widzę 5mm więc chyba będzie grało? Rozumiem, że zgodnie ze wskazówką woytl-a wymieniam tylko przekaźniki przy wyjściach na głośniki bo te przy kablu zasilającym odpowiadają za co innego ? Myślę, że te plamy to może być jednak klej do jest w paru innych miejscach gdzie nie ma kondensatorów. Sankeny są dobrane w pary po numerach produkcji ale ogólnie sa dwie różne pary... wymieniane :( ?

Edited by tajniakos
Link to comment
Share on other sites

wygląda na rozlany elektrolit z kondensatorów i uczciwie było by je wymienić, przekaźniki przy transformatorze odpowiadają za wstępne ładowanie kondensatorów przy załanczaniu, więc tych chyba nie musisz ich ruszać.

 

Moim zdaniem to klej , zerknij na gniazdo obok. Elektrolit by nie wpłyną na złącze i nie jest brązowy.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Panowie massuse me-11 012-2z4 8a 250vac = RELPOLA RM84-P-12V ? Chciałbym kupić te elementy i wymienić w związku z tym moje pytanie. Czy ze względu na ilość stopek da się te elementy źle wlutować ? Chyba nie ma takiej możliwości. I w ramach potwierdzenia te dwa przekaźniki na wejściu zasilania zostają ? Korzystając z okazji, że wszystko jest otwarte czy waszym zdaniem jest sens wymiany kondensatorów na coś lepszego ? Np. osławione na naszym forum blackgate ?

Link to comment
Share on other sites

Guest romeksz

(Konto usunięte)

Temat przeniesiony do DIY

przeniesiony (i połączony) to jest teraz. przedtem był tylko zdublowany.

 

Sankeny są dobrane w pary po numerach produkcji ale ogólnie sa dwie różne pary... wymieniane :( ?

para lewa i para prawa. NPN+PNP w każdej parze.

Link to comment
Share on other sites

diyAudio - "Having got the service manual for the 640A I've devised a plan for upgrades.

 

1. Replace 8 x 2200uF smoothing caps in the power supply with Panasonic 3300uF M series (couldn't find any larger that would fit in the standard positions)

 

2. Replace 8 x 220uF decoupling caps in power amp with Panasonic 220uF M series.

 

3. Replace rubbish volume pot for Alps Blue Velvet motorised 10k log. Might need to add a 10K resistor in series to bring it to the original 20K value and this will also usefully reduce the range of the pot.

 

4. Remove headphone wiring and speaker B wiring. (never used anyway!)

 

5. Rewire speaker and power supply cabling with something thicker."

 

Myślę, że jako laik poradzę sobie z punktami 1 i 2 czy waszym zdaniem taka modyfikacja ma sens ? Jakie są zagrożenia dla wzmacniacza ? Jakie mogą być korzyści ?

 

I jeszcze raz zapytam czy massuse me-11 012-2z4 8a 250vac = RELPOL RM84-P-12V ?

Edited by tajniakos
Link to comment
Share on other sites

Guest romeksz

(Konto usunięte)

I jeszcze raz zapytam czy massuse me-11 012-2z4 8a 250vac = RELPOLA RM84-P-12V ?

masz woltomierz? to sprawdź jakie podaje napięcie na cewce przekaźnika (te dwie nóżki razem) w chwili przełączania - bo to że na przekaźniku jest 250V, to jeszcze o niczym nie świadczy. ma być 8A i 12V - nie podejrzewam aby aż tak zmieniono parametry między v1 a v2 :)

 

w załączeniu masz serwisówkę do 640A - trochę się różni ale zasady są te same.

Edited by romeksz
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

                  wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!


Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

 

Registered users can disable this message.