Skocz do zawartości
IGNORED

Focal Chorus 715 + Onkyo Integra A-8870

Salvo

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć! Chciałbym bez zagłębiania się w szczegóły pozostałego sprzętu oraz adaptacji akustycznej dopytać się Was, jaki zestaw zagwarantowałby jeszcze lepsze wrażenia odsłuchowe dla miłośnika nowoczesnej muzyki elektronicznej (głównie muzyka trance)? Podkreślam, że mój obecny zestaw (Focal Chorus 715 + Onkyo Integra A-8870) spełnia moje oczekiwania i trudno mi powiedzieć, co bym chciał zmienić.

Co lubię w odtwarzanym dźwięku? Świetną dynamikę, bardzo dobry stosunek wysokich tonów do średnicy, nawet w minimalnym stopniu niemęczące, głośne i dłuotrwałe odsłuchy. Nie miałem jednak nigdy okazji bezpośrednio porównać tych Focali do Paradigmów oraz Klipschów, a wydaje mi się, że Chorusom własnie do tych kolumn najbliżej. Czy mam rację? Pod względem dynamiki - na pewno nie jest to nietrafione porównanie. Czy można w pewnym sensie uznać, że Chorusy 715 to Klipsche lub Paradigmy z silniej podkreśloną średnicą? Być może ktoś z Was poszukując dynamicznego i żywego brzmienia porównywałby właśnie te trzy firmy? A może poza Focalami, Paradigmami i Klipschami w przedzialne cenowym do 5000 zł są jeszcze inne, warte uwagi kolumny o podobnej charakterystyce dźwięku?

Co ma ten temat na celu? Tak naprawdę zwykłe zaspokojenie ciekawości, bo moja wiedza na temat audio ma już na tyle solidne podstawy, by nie była konieczna dyskusja na roli adaptacji akustycznej czy istoty wpływu na dźwięk pozostałego sprzętu, ponieważ zdaję sobie sprawę jak ważna jest ogólna harmonia, a nie poszczególne elementy zestawu (nie bagatelizując jednak OGROMNEJ roli samych kolumn). :-)

Jeśli ktoś stawia na żywy i dynamiczny dźwięk, zapraszam do dyskusji. :)

https://www.audiostereo.pl/topic/92236-focal-chorus-715-onkyo-integra-a-8870/

Dzięki za opinię.

Co w szczególności zarzuciłbyś temu wzmacniaczowi? Jakie Twoim zdaniem są jego słabe strony i w jakim kierunku warto byłoby się rozglądać, żeby je wyeliminować?

Kolumny są niezłe ale wzmacniacz fatalny. A 8870 to taka sobie integra.

Ja również chętnie dowiem się, co discomaniac71 ma na myśli, pisząc, że Onkyo A-8870 jest fatalny. Że nie ma znaczka Krell na obudowie? Proszę o konkrety.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.