Skocz do zawartości
IGNORED

najlepszy napęd CD/DVD

ambush

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jaki Waszym zdaniem jest najlepszy napęd CD/DVD pod laptopa? Wolałbym wew. od zewnętrznego, no chyba, że ten ost. bije pierwszy. Głównie chodzmi mi o odczyt. Muzyki słucham w postaci FLAC i zależy mi na dobrym rip'ie z CD-Audio, a przykładowo, niedawno, obecny napęd Slimtype DVD A DS8A4S nie poradził sobie z jedną płytką gdzie zwykłe samsungowate sprzed dekady DVD bez problemu płytę odczytało, zaznaczam oryginalną.

Proszę o pomoc w dobrze, z góry dziękuję.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/92247-najlepszy-nap%C4%99d-cddvd/
Muzyki słucham w postaci FLAC i zależy mi na dobrym rip'ie z CD-Audio, a przykładowo, niedawno, obecny napęd Slimtype DVD A DS8A4S nie poradził sobie z jedną płytką gdzie zwykłe samsungowate sprzed dekady DVD bez problemu płytę odczytało

Mam kilka różnych napędów CD, DVD i BR, różnych typów (wewnętrzne/zewnętrze, laptopowe/desktopowe) i producentów (LG, Slimtype, Plextor, TEAC) i generalnie zauważyłem, że nie ma reguły. Czyli np. wewnętrzny Plextor nie radzi sobie z jakąś płytą, za to LG zewnętrzny już tak. Zaś w przypadku innej płyty jest odwrotnie. Zdarzyło mi się też tak, że tylko laptopowy Slimtype BR poradził sobie z jakąś płytą, inne napędy się wykładały.

Do laptopa polecam generalnie zewnętrzne nagrywarki desktopowe/5,25" (pierwsza fotka), a nie laptopowe (fotka druga).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2580-0-41335200-1329923292_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Mam kilka różnych napędów CD, DVD i BR, różnych typów (wewnętrzne/zewnętrze, laptopowe/desktopowe) i producentów (LG, Slimtype, Plextor, TEAC) i generalnie zauważyłem, że nie ma reguły. Czyli np. wewnętrzny Plextor nie radzi sobie z jakąś płytą, za to LG zewnętrzny już tak. Zaś w przypadku innej płyty jest odwrotnie. Zdarzyło mi się też tak, że tylko laptopowy Slimtype BR poradził sobie z jakąś płytą, inne napędy się wykładały.

Coś w tym jest bo właściwie na szereg zripowanych juz płyt to był pierwszy przypadek... chyba narazie się wstrzymam z wydaniem kasy bo swoją droga teraz to juz praktycznie nie ma wyboru ('wszystko jeden chińczyk'). Ale dzięki za uwagi.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.