Skocz do zawartości
IGNORED

DACki umierają...grając ?

Lord Rayden

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Zaglądając na stronę promującą pismo Audio (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) przeczytałem początek testu DACów. Sprzętu testowano sporo bo :

- Musical Fidelity VDAC II

- Music Streamer II+

- Advance Acoustic MDX-600

- Cambridge Audio DacMagicPlus

- Music Hall DAC 25.3

- Xindac DAC 9

- Audiolab MDAC

- Hegel HD20

- Bryston BDA-1

- Arcam FMJ D33

- Blacknote DAC 30

Jak pisze jeden z Kolegów w Klubie DACów, podobał się szczególnie M-DAC, DacMagicPlus też zebrał dobre opinie. Jednakże co innego chciałem napisać. Tester, znany nam Pan Wojciech Pacuła w słowie wstępnym wyraził opinię,że choć DACki obrodziły to może to być ich łabędzi śpiew, bo zastąpią je "bardziej wszechstronne odtwarzacze strumieniowe".

No właśnie - ciekawy temat. Jak do tej pory, czytając różne opisy i recenzje, wielu recenzentów nie traktuje tak odtwarzaczy strumieniowych. Zwykle mają one wyjścia cyfrowe i często recenzenci sugerują podłączenie do zwykłego DACa. Oczywiście po SPDIF/COAXIAL (taka Yamaha 2000 na przykład). Wyjątkiem jest Marantz NA 7400 , który opracowano nie tylko jako player plików z USB i po sieci ale i DAC dla źródeł zewnętrznych w tym komputerów po USB. Pewnie znajdą się i inne takie sprzęty. Ostatni Project Stream Box, mimo wyposażenia w dobry chip 24/192 ma wyjście coaxial ,co sugeruje,że skoro ktoś ma DACa za 4-6 tysięcy to niech podłączy do niego sprzęt za 3 tysiące a jak ma tańszy albo wcale, niech korzysta z bebechów Boxa. Słabsze strumieniowce Pionka, Cambridge Audio aż proszą się o podłączenie do DACów. W końcu audiofile nie lubią urządzeń "All In One" .

Jednak rozwój sprzętu jest szybki. Możliwe, że kiedy wreszcie wszystkie playery dorobią się GAPLESS [ ;) ], a księgowi nie ograniczą ich wejść (także USB), tak,że będzie można podłączyć do nich CD, komputer, laptop a po WIFI i tablet to może samotne DACki zaczną być jak gramofony analogowe - tylko dla fanów. Co o tym myślicie ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

https://www.audiostereo.pl/topic/92303-dacki-umieraj%C4%85graj%C4%85c/

Moim zdaniem, dobry DAC ma szansę ostać się na dłużej w systemie. Dlaczego? Z prostego powodu, że mało jest firm potrafiących za normalne pieniądze połączyć dobrze brzmiący DAC z funkcjami sieciowymi. Ten drugi element też starzeje się szybciej...

Kto wie? Być może rozwój pójdzie właśnie w takim kierunku... Tylko pamietajmy, ze rozwiązanie zintegrowane będzie droższe niż DAC "stand alone".

Każdy, kto bawi się w PC-Audio wie, że trzeba odrobinę gimnastyki, aby to zagrało... Na dzisiaj takie zintegrowane odtwarzacze są jeszcze bardziej skomplikowane w obsłudze i mniej uniwersalne niż komputer, więc szansę na zwycięstwo ma firma która zaoferuje rozwiązanie: tanie, proste w obsłudze i doskonale brzmiące.

Ja na razie jestem na etapie fascynacji rozwiązaniami programowymi: u @anxiona podziwiałem ostatnio jRiver Media Player sterowany z tabletu... po prostu opad szczeny, jak to działa i jak to wygląda! Prostota obsługi i brzmienie - najwyższa półka!

Taka refleksja mnie naszła, ze gdy byłem dzieciakiem, to podobne gadżety mieli tylko bohaterowie Star Trek...

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Zależy z której serii - Ci z pierwszej mieli fatalny sprzęt. Podobały mi się gadżety z DS9 i Voyagera. Ale broń wyglądała w ST zawsze słabo... choć była skuteczna.

Właśnie do naszego PC audio ciągle trzeba coś dokupować. Do kompa stacjonarnego typu Media Center albo pilot albo tablet. ewentualnie ten nieszczęsny iPhone. Ale trynd teraz taki,że wszystko iApplem się steruje.

Ale rozumiem Doktorze,ze tablet tylko sterował programem na kompie a nie streamował muzykę ?

W odróżnieniu od CD, talki odtwarzacz strumieniowy ma więcej plików do obsługi. Płyta CD to tylko 80 minut muzyki i kilka - kilkanaście tracków. Odtwarzacze CD często nie mają CD Tekstu, informacje na displayach to tylko numer tracka i czas. A na takim strumieniowcu - cały dysk pełen plików (nieważne gdzie, po USB czy na NASie... I znowu chcą nam dać mały display jak w Yamaha 2000.

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

To by była prawdziwa rewolucja.

Niestety nic nie wiem o powrocie do zapisu analogowego ani o wprowadzaniu głośnikow cyfrowych.

Ale ja głównie odnośnie odtwarzaczy - playerów.

Nie udalo mi sie znaleźć wiarygodnej opini i ponad miesiąc testowałem różne programy.

U mnie jednak JRiver, XXHighEnd i podobne ulepszacze się nie sprawiły i wyleciały.

Ładnie to sie słucha ale wyrównanie i utrata przestrzeni.

JPlay to porażka, wyłączać komputer dla odtwarzania - odpadł przed próbą.

Powróciłem do korzeni: iTunes i Foobar2000.

Lepiej to tylko niektore edytory muzyczne ale niewygodne w odtwarzaniu.

Ciekaw jestem może jest inny, lepszy, prosty w obsludze, player?

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Organicznie nienawidzę iTunes. Jestem chory gdy widzę iTunes, dlatego sprzedałem iPod'a.

Dla mnie Foobar jest najlepszy. Uprościłem wygląd interfejsu - teraz jest wręcz prymitywny. Działa - i tylko o to mi chodzi.

Chętnie bym się pobawił tym jRiverem, niestety nie mam tabletu. Po raz pierwszy w ogóle zachciało mi się mieć tablet! ;)

Niestety - jest to płatny program, a ja jeszcze tak nisko nie upadłem, żeby płacić za programy... ;)

Jak na złość - nie ma nigdzie wersji z działającym crackiem, więc póki mi się nie skończy trial, to mam na kompie ale potem zostanie mi tylko podziwiać u @anxiona.

- @Lord Rayden - tak! W tym przypadku tablet to tylko sterownik. Wszystkie obliczenia zachodzą w kompie. Ale jaki sterownik! Szczena mi opadła! Co za grafa, co za jakość, co za wygodai i bajeczna ŁATWOŚĆ I PROSTOTA obsługi, co za szpan! :)

Obawiam się, że kto raz spróbuje, ten naprawdę może się złamać i ZAPŁACIĆ ZA PROGRAM jRIVER! BRRRRRRR! :)

Różnicy w jakości dźwięku z Foobara vs. jRiver nie stwierdziłem żadnej. Pod tym względem można traktować je jednakowo. Może nawet jRiver grał lepiej? W końcu grał z kompa dedykowanego tylko do muzy a ja mam śmietnik na lapku... jRiver na pewno jest ładniejszy no ale coś za coś... to płatny progs.

XXXHigh End - u mnie zawiesił kompa, wywaliłem to g*** z dysku natychmiast

jPlay - mam info od osoby której zdanie bardzo szanuję, bo to gość ze sprzętem, z gustem i z uszami, że Foobar brzmi przy jPlayu jak MP3 :) ale jeszcze nie próbowałem. Jakoś chodzę dookoła i nie mogę go ugryźć.

Może dobrym pomysłem byłoby opracowanie przystawki (to teraz ,modne, przechodzimy na MPEG4 w TV), która w przypadku np. CA DacMagicPlus z wejściem USB na dongla Bluetooth, grała by z plików FLAC/MP3 ? Skoro grają tak niektóre wzmacniacze... Niestety producenci DACów, mają zwykle w ofercie także odtwarzacze strumieniowe (CA ma NP30 na przykład) więc taka przystawka to dla nich "podcinanie" własnej gałęzi.

Może dobrym pomysłem byłoby opracowanie przystawki (to teraz ,modne, przechodzimy na MPEG4 w TV), która w przypadku np. CA DacMagicPlus z wejściem USB na dongla Bluetooth, grała by z plików FLAC/MP3 ? Skoro grają tak niektóre wzmacniacze... Niestety producenci DACów, mają zwykle w ofercie także odtwarzacze strumieniowe (CA ma NP30 na przykład) więc taka przystawka to dla nich "podcinanie" własnej gałęzi.

w przyszłości daci rozbudują się pewnie o obsługę sieciową i możliwe że zintegrują też w standardzie pre, można już takie przykładowe daci na rynku wyszukać

Focal + Naim

Przy obecnej dynamice rozwoju streamerów, to raczej streamery umierają grając. Co pół roku masz nowy streamer, który osiągami, wyposażeniem i łatwością obsługi bije na głowę konkurencję.

Na chwilę obecną znacznie pewniej jest zainwestować w dobry DAC, bo o ile będzie obsługiwał format 24/192, może być zakupem na lata.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

No widzisz - zdroworozsądkowi wróżą DACom przyszłość.

Tak przykladowo, chce puścić płyte CD bezprzewodowo.

- Wkładam CD do playera (pierwszy DAC wewnątrz)

- Wysyłam do strumieniowca w którym może być (drugi DAC wewnątrz)

- Chce mieć lepszą jakość, podłaczam do zewnętrznego DAC (trzeci DAC)

- Teraz po analogu do wzmacniacza, ten wzmacniacz ma DAC (czwarty DAC)

Czyli układzie są 4 DAC a jeden pracuje.

Praktycznie:

1. CD, DVD, Blu-Ray - oglądam dokładnie - nie ma wejścia cyfrowego tylko USB obsługa okropna = DAC nie do wykorzystania

2. Strumieniowiec - ten model ma DAC ale wejście cyfrowe tylko przez sieć = DAC nie do wykorzystania

3. Zewnętrzny DAC - jak to DAC

4. Wzmacniacz - ten model ma DAC ale wejście tylko z USB = w tym przypadku DAC nie do wykorzystania

Skoro producenci CD,DVD,Blu-Ray nie chcą montować przyzwoitych DAC i szczególnie gniazdka wejściowe,

to może producenci DAC wsadzą napęd DVD do swoich DAC (już są takie duże że nie ma problemu z mniejscem).

A tak swoją drogą CD to opakowanie muzyki - tak jak butelka na Coca-Cola, w US już można kupić muzykę na USB Memory. A kto nie kupuje i tak ściąga.

Praktycznie:

1. CD, DVD, Blu-Ray - oglądam dokładnie - nie ma wejścia cyfrowego tylko USB obsługa okropna = DAC nie do wykorzystania

2. Strumieniowiec - ten model ma DAC ale wejście cyfrowe tylko przez sieć = DAC nie do wykorzystania

3. Zewnętrzny DAC - jak to DAC

4. Wzmacniacz - ten model ma DAC ale wejście tylko z USB = w tym przypadku DAC nie do wykorzystania

Chyba kolega miesza tu pojęcia - co oznacza w przypadku odtwarzaczy CD/DVD/BR: "- nie ma wejścia cyfrowego tylko USB obsługa okropna". Zapewne chodzi o USB do podłączenia pendrive'a w celu odtwarzania czegoś. To USB nie ma żadnego związku z DAC-ami. A jeśli CD czy DVD nie ma wyjścia cyfrowego to jakaś budżetówka i nie ma się co dziwić. BR ma natomiast wyjście HDMI które ze swojej natury jest cyfrowe tylko nie zostało przeznaczone do podłączania go do DAC-ów stereo. I w jaki sposób wzmacniacz ma niby korzystać z DAC-a skoro w systemie stoi on już za DAC-iem, na płaszczyźnie analogowej.

Logicznie zbudowany system to transport CD (wyjście S/PDIF), równolegle do niego coś co odtwarza pliki (czy to stacjonarny streamer czy nie, ze storagem własnym lub wydzielonym jako NAS), oba te urządzenia podłączone do DAC-a (kilka wejść cyfrowych) i DAC podłączony do wzmacniacza (dzielonego czy zintegrowanego, to nie ma znaczenia).

Sytuacja rozwinie się pewnie w tym kierunku, że gdy pojawi się więcej odtwarzaczy plikowych w klasie budżetowej to masowemu odbiorcy wystarczy wbudowany w nie DAC, w klasie wyższej pozostaną konstrukcje dzielone oraz pewnie powstaną odtwarzacze z wbudowanymi wyższej jakości DAC-ami. Na razie jest tak jak napisał Elberoth - streamery dopiero się rozwijają, zmiany postępują w tempie dramatycznym i zapewne to co teraz jest na rynku za rok czy dwa będzie minerałem, skamieliną. To naturalne następstwo tego, że są to komputery jako takie składające się z hardware'u i software'u. Z wszystkimi tego zaletami i wadami.

1174912_3.jpg

Może gdyby ścianka odtwarzaczy sieciowych wyglądała jak tył mojego playera CD to bym się zdecydował. Może jakby sekcja analogowała wyglądała jak w takim odtwarzaczu - tor sygnału zbalansowany, klasa A itd. Jak coś takiego wyjdzie to pewnie będzie kosztować 6-10 tys. i pewnie okaże się, że obsługa jest koszmarna.

Dlatego na chwilę obecną kupiłem CD z daciem i czekam na sieciowy transport po prostu. Musi mieć AES/EBU i przede wszystkim wygodną obsługę. Nic więcej mi nie trzeba.

Na tej fotce to chyba słynny Audiolab 8000CD albo CDQ. To faktycznie masz 2 w 1 i jeszcze możliwość podpięcia laptopa albo nettopa po USB.

Cooger ma rację - moze to tak się rozwinąć. Tanie playery dla budżetówki (ewentualnie z wy SPDIF aby podłączyć do DACa jak właściciel sobie coś uświadomi) i dzielone konstrukcje droższe.

Na razie dużo rozbija się o koszta chyba i niechlujstwo producenta. Wypuszcza się sprzęt szybko, niedopracowany bo jest hasło rynkowe "odtwarzacz strumieniowy" i jeszcze konkurencja nas wyprzedzi. Zamiast zawrzeć w konstrukcji wszystkie ważne dla słuchaczy parametry :

- odtwarzanie FLAC do 24/192

- oba typy wyjść SPDIF

- USB dla pamięci stałych

- duży display dla wygody obsługi

- dobry pilot

- możliwość obsługi Androidem (tablet)

- GAPLESS !!!

- obsługa pamięci stałych NTFS (a nie tylko FAT 32)

- WiFi oraz LAN

- tuner radia FM i internetowego

Daje się tylko część możliwości. Szkoda. Należałoby pomyśleć o wersjach do DAC (bez wyjść liniowych) i gotowych do wzmacniaczy (z własnym DAC, może w formie karty wsadzanej w złącze - swoisty upgrade).

To cec 3800. Jak by ktoś chciał wnętrze zobaczyć - to tutaj mamy dobre zdjęcia -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Koszt nieco ponad 3k. Za taką cenę wątpię, żeby streamer oferował taką konstrukcję.

Jest jeden player, który mi się podoba -

Ukryta Zawartość

niedrogi, biorąc pod uwagę zachodnią konkurencję, ale zupełnie nie wiem co jest w środku...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość romeksz

(Konto usunięte)

Niestety - jest to płatny program, a ja jeszcze tak nisko nie upadłem, żeby płacić za programy... ;)

programista, w przeciwieństwie do muzyka, nie zarabia na koncertach - czyli to tak jakby tobie nie płacono pensji.

µTorrent & metasearch torrentproject com

jRiver na pewno jest ładniejszy no ale coś za coś... to płatny progs.

ale gdybyś zaprosił żonę do dobrej knajpy i wymówił się bólem głowy (kochanie, idź sama, bo mnie dzisiaj strasznie łeb nap...), to jeszcze by ci 2 centy zostały ;)

Nie zrozumiałeś Doktorka. On woli programy freeware jak Foobar 2000, zamiast płacić za JRivera 50 dolarów. Po przetestowaniu triala po prostu go wykasuje i nie kupi.

W kwestii playerów komputerowych mamy na szczęście wybór - Foobar, Winamp, na Linuxa DeadBeef, Audacious, Amarok...

Nie wiem, co on ma wewnątrz, ja nie używam jego wyjść analogowych i DAC, u mnie Duet robi tylko za odbiornik wireless/transport i sygnał wychodzi coaxem do Havany.

Kiedyś z ciekawości podłączyłem S-Boxa bezpośrednio do wzmacniacza interkonektem analogowym. Było... hmmm... dziwnie.:)

Bardzo ładna fotka, tak powinny wyglądać tylnie ścianki wszystkich CD a DVD i Blu-Ray dodatkowo 2 HDMI.

W tańszych modelach może być bez AES.

Było by idealnie gdyby CD,DVD,Blu-Ray posiadał wejście USB do odbioru sygnału z komputera.

Jednak przednie USB na Memory Stick to też wejście cyfrowe.

Z CD,DVD,Blu-Ray można wyjść na stereo (w zalezności od modelu) analogowo lub cyfrowo.

Jeśli jest dobry DAC wewnątrz to można wyjść od razu analogowo.

W wiekszości przypadków, zwłaszcza tańszych, wewnętrzny DAC pozostawia sporo do życzenia.

Wtedy można wyjść cyfrowo do zewnętrznego DAC przez Coax lub Optic (o ile są).

Te złacza przeważnie mogą obsługiwać strumień PCM akceptowany przez zewnętrzne DAC, mogą tez wysyłać inne strumienie np. RAW.

Cyfrowo można wyjść także przez HDMI używajac TV lub tuner AV a także przy użyciu zewnętrznego urządzenia

popularnie nazywanego de-embedder.

Przy HDMI trzeba też uważać żeby przekonwertować sygnał 5.1 (jeśli jest) na stereo, inaczej pójdzie tylko front.

Ja u siebie próbowałem i jakość stereo na Coax i Optic była porównywalna z jakością audio na HDMI.

W moim układzie dac jest piorytetowy na Coax i z niego daje nieco lepszą jakość.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - a myślałem, że specjalnie wybrałeś Dueta zamiast Toucha.

Specjalnie - ze względu na pilota.

Obsługa jest po prostu bajeczna, zaś część "transportowa" pewno taka sama jak w innych s-boxach. Zaawansowanie DAC'a mnie nie interesi, bo nigdy nie będę z niego korzystał.

Marzy mi się teraz integracja S-Boxa z jakimś ładnym programem sterującym na tablecie - są takie?

Ukryta Zawartość

Gość romeksz

(Konto usunięte)

Marzy mi się teraz integracja S-Boxa z jakimś ładnym programem sterującym na tablecie - są takie?

http://www.logitech.com/en-gb/speakers-audio/wireless-music-systems/devices/squeezebox-controller-app

Na komórce sobie zrób ;).

Łatwo powiedzieć! :) Ja mam fona na łyndołsie a nie na androidzie...

To cec 3800. Jak by ktoś chciał wnętrze zobaczyć - to tutaj mamy dobre zdjęcia -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Koszt nieco ponad 3k. Za taką cenę wątpię, żeby streamer oferował taką konstrukcję.

Jest jeden player, który mi się podoba -

Ukryta Zawartość

niedrogi, biorąc pod uwagę zachodnią konkurencję, ale zupełnie nie wiem co jest w środku...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

CXN, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.