Jump to content

Open Club  ·  46 members

Hegel Klub
Violet

Klub HEGEL

Recommended Posts

Kilka lat temu na tym forum , myślący inaczej badacz dokonał tego wiekopomnego odkrycia .
Odkrycie to powtarzane bezmyślnie na forum stało się prawdą oczywistą .


Dokladnie tego sie spodziewalem

Share this post


Link to post
Share on other sites

najwazniejsze by zawierala nastepujace slowa:
gold
pro
grade
ultimate
to napewno sie sprzeda

Share this post


Link to post
Share on other sites

Copulare np ma w swoich platformach coś na kształt pumeksu, korala. Swego czasu dystrybutor mówił mi co to, ale nie pamiętam.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Można dźwięk kształtować kablami, można wzmacniaczami z moich doświadczeń wynika że największą rolę odgrywa akustyka i ustawienie kolumn.   Także to na czym stoją kolumny istotnie wpływa na ich dźwięk oraz scenę. Kto ma dość mało wrażliwy słuch proponuję postawić kolumny bez kolców na miękkim dywanie a potem na kolcach bezpośrednio na podłodze i wyłapać zmiany. CI bardziej wrażliwi czy osłuchani bez problemu wyłapią zmiany na przekładkach z pumeksu, filcu, drewna, granitu itd itp. Niedowiarkom proponuję się pobawić można się zdziwić.  

1 godzinę temu, xajas napisał:

 


Dokladnie tego sie spodziewalem

 

Można spróbować samemu koszt żaden ok 30 zł. 

Działa na podłogach pływających. Jak są klepki klejone ja już nie słyszałem zmian bo tam też nie ma takiej potrzeby tłumienia drgań i izolacji. 

Edited by jacm

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, JBN napisał:

Kilka lat temu na tym forum , myślący inaczej badacz dokonał tego wiekopomnego odkrycia .

Odkrycie to powtarzane bezmyślnie na forum stało się prawdą oczywistą .

 

 

Pumex jest jednym z najlepiej pochłaniających dżwięk materiałem występującym naturalnie w przyrodzie .

( oczywiście poza ustrojami akustycznymi )

Drgań nie tłumi prawie wcale.

 

A wiesz kto to był? 

To mu podziękuję u mnie sprawdza się rewelacyjnie. Coś tam widocznie tłumi dodatkowo jest jednocześnie dość miękkim i twardym materiałem co pozwala idealnie przylegać do powierzchni nie ma mowy o efekcie kołysania nawet w podparciu w 4 punktach. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli nie da się podziękować koledze? 

Szkoda bo to najtańsza poprawa o największym wpływie w audio. 

Mimo wszystko jak sobie kolega przypomni to poproszę poważnie podziękuję. Szczególnie jak czyta głupoty że jest myślący inaczej przyda mu się szczere podziękowanie. 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, xajas napisał:

Pytalem co Ty robisz, a nie caly swiat internetu, gdyz takie odpowiedzi, podobnie jak:

- doczytaj

- doucz sie

- poszukaj w google

- zobacz w sieci

- nie chce mi sie odpowiadac

-...

nieodlacznie kojarze z tym, ze ten ktos sam nie ma o tym zielonego pojecia i nie jest w stanie odpowiedziec na zadane pytanie

Hahahaha.

Punktujesz mnie na każdym kroku, a chcesz gotowego przepisu na dobrą kawę?

Znów poklepal Cię ktoś po plecach, nie wiedząc czemu tak naprawdę przyklaskuje (like).

Ale powiem Ci i może zacznę od mojego zestawu do parzenia kaw, a skończę jakie kawy u mnie bywają najczęściej. 

Najważniejsze  młynek: dla siebe zawsze mielę w Comandante nitro blade MK40, jest jeszcze elektryczny Wilfa Svart żarnowy , czajnik Brewista Smart Pour Variable 1.2 L, sitka Kruve,  Aeropres,  Dripper V60 02, V60 01, serwer Hario VCS-02, Wilfa Pour Over Red, kawiarka Bialetti 3tz,waga Acaia Pearl, łyżki cuppingowe.

Chcesz zdjęcia kuchni i półki i stołu na której to stoi? 🤣

Teraz kawy jakie zazwyczaj parzę, to głównie kawy speciality jasno palone do metod przelewowych, zazwyczaj single orygin, rzadziej blendy, najczęściej z obróbki mytej lub honey, ale z obróbki suchej też się zdarzają.

Bardzo lubię i te zazwyczaj u mnie bywają kawy z Afryki np. Ethiopia z regionu Guji, ale też innych regionów oraz Kenijskie. Brazylijskie kawy rzadziej, a jak już to do kawiarki lub pracy ze względu na cenę.

Najlepsza jaką do tej pory piłem to kawa Panama Geisha.

Znając nazwy narzędzi jakich używam do parzenia kawy, będzie Ci łatwiej wygooglać co to takiego.

O tym jak się parzy (preinfuzja, czasy dolewania, doza kawy/wody) i co jest w tym wszystkim najważniejsze znajdziesz m.in. na YT.

A byłbym zapomniał jakość wody ma ogromne znaczenie i filtry Britta to minimum, zalecana odwrócona osmoza/filtry membranowe, u mnie akurat jest ta druga opcja.

Czy teraz zaspokoiłem twoją ciekawość?

 

 

 


Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Share this post


Link to post
Share on other sites

super, dzieki.

Powod mojej ciekawosci jest bardzo prosty. Oprocz typowej powaznej maszyny expresowej, do ktorej sie przymierzam, interesuje mnie tez (nazwe to w uproszczeniu) filtrowana „zalewajka“. Lubie dla odmiany zalewajki.

Moj kumpel (fanatyk kawy, posiadajacy fantastyczne klasyczne maszyny) zainstalowal sobie wlasnie caly system do robienia takich zalewajek. Miedzy innymi (nie jestem pewny polskich nazw) system przygotowania wody, czyli najpierw filtrowania wody, a potem dopiero do kontrolowanego, sterowanego dozowania wybranych skladnikow do wody, tak ze ze specjalnego kranu z woda wychodzi odpowiednio temperowana i przygotowana woda na „zalewajke“.

 

Ja nie potrzebuje tej calej machinerji do wody, ale ta reszta procedury i urzadzen, umozliwiajaca latwy wstep w te „zalewajki“ jest dla mnie interesujaca.

Rekomendscje okreslonych gatunkow kawy sa dla mnie zbedne, gdyz to co ja dostaje u naszych lokalnych specjalistow jest co innego (moze podobne typy ale inne nazwy i marki), niz to, co jest dostepne u twoich dostawcow

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest kilka polskich palarni, które naprawdę potrafią to robić,  nie będę ich tu podawał.

Ja zaopatruje się w coffedesk lub coffeedrinkers, czasem u lokalnych jak mastroantonio lub w Poznaniu kahawa, etnokafe etc.

Szukając kaw zazwyczaj kieruję się profilem smakowym,  jakie nutki powinno się uzyskać,  tutaj wpływ ma też temperatura wody, nie tylko jej jakość,  czy równość frakcji przemiału stąd też sitka Kruve.

Jak pisałem wyżej,  mnie wystarczy kawiarka do ciemno palonych kaw, nie chce ekspresu, bo znająć siebie musialby to być porządny kolbowy, żaden automat. Ponadto zrobić naprawde dobre espresso wcale nie jest łatwo, tak jak pisalem tylko raz mialem efekt WOW w Kołobrzegu.

Espresso jest wymagające, liczy się przemiał trudno się wstrzelić w ten optymalny, niektórzy jak już znajdą ten strzał, to jeden z młynków już na takim ustawieniu zostawiają. Stad zazwyczaj domowi barysci posiadaja dwa młynki. 

Ja pije czarne kawy bez cukru, bez mleka(wtedy łatwiej wychwycić nuty smakowe), chyba że nie wyjdzie mi za specjalnie kawa z kawiarki, to wtedy ratuje ją ciepłym czasem spienionym mlekiem plus syrop słonego karmelu lub cukier trzcinowy.

Wtedy da się wypić i jest pysznie, ale espresso i pochodne od tego kawy to nie dla mnie, nic specjalnego tam się nie dzieje zwłaszcza w brazylijskich kawach. 

W przelewach nie ma opcji o mleku i cukrze.

Zalewajka to naprawdę słaby wybór i zazwyczaj w porównaniu z innymi metodami to lurka, wystarczy tą samą kawę zaparzyć w Aeropresie i masz jak na tacy, co to zalewajka. 

Kawa i metody parzenia, to temat morze, jak audio, naprawdę może warto w zakładce inne założyć wątek o kawie, po co zaśmiecać wątek klubowy Hegla.

 

30 minut temu, xajas napisał:

Oprocz typowej powaznej maszyny expresowej do ktorej sie przymierzam, interesuje mnie tez (nazwe to w uproszczeniu) filtrowana „zalewajka

Masz na myśli maszynkę Rocket ? :😉

"zalewajkę" nazywasz taką zwykłą jak parzy większość Polaków, czy espresso?


Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

wszystko znalazlem

najbardziej podoba mi sie ten reczny mlynek

kawiarki typu bialetti mi sie przejadly (powinno byc przepily), dlatego szukam zastepstwa (ze wzgledu na brak miejsca mala Rocket, ECM, Profitec,..)

 

Piszac zalewajke mialem na mysli filtrowana. Aeropres wyprobowalem ale nie lubie

 

Czy maszyna „kolbowa“ to to samo co u nas sie nazywa Siebträger?

 

f39494ac72a295d35211ccd3c8b1bbc3.jpg

ad4d9e414f773ed1cbb060c4e0c0d563.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odjechaliscie chlopaki, ale dodam, ze ja swoja Jure katuje juz 7my rok i nie chce sie zepsuc a chetnie pobawilbym sie w takie cuda jak Wy 🙂


Hegel H80 | Chord Hugo 2 | Dynaudio Excite X14

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze jeden drobiazg: woda fitrowana przez Brita (posiadalem) mi nie smakowala > jak woda destylowana. Proste alternatywy?

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ekspresy wymagają regularnego czyszczenia i serwisowania, a jak już ktoś używa wody z kranu, to już w ogóle sobie nie wyobrażam.  Mineralna też się nie nadaje, dlatego ekstremiści podłączania się taka maszyna bezpośrednio pod filtry z odmową.

Kawę z kawiarki, też można pieprzyć, są na to sposoby, żeby wyszła fajnie, a nie smoła i asfaltu w smaku, nie można wlewać zimnej do dolnego zbiorniczka, to najczęściej popełniamy błąd. 

Zaraz dostaniemy po gościach od tego pisania w klubie Hegla o kawowaniu. 

Kto zakłada wątek o kawie?, może być ciekawie i wymiana doświadczeń,  byle by nie poszło w te stronę jak większość tematów kablarskich i o bezpiecznikach o stolikach audio nie wspomnę 🤣

24 minuty temu, xajas napisał:

Piszac zalewajke mialem na mysli filtrowana. Aeropres wyprobowalem ale nie lubie

Trzeba się naumieć jak z każdej innej metody no i nie każda kawa, ale Aero daje tyle możliwości zaparzania, że chyba dripy nie są w stanie jemu podskoczyć.

😁

Tylko nie kawy z marketów, ogólnie stosowane Lavatzza to we Włoszech taka "nasza" Prima  😁


Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kurde, teraz widzę,  że znów zadziałał słownik w tabletce 🤣


Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tylko nie kawy z marketów, ogólnie stosowane Lavatzza to we Włoszech taka "nasza" Prima    

 

z ciekawosci probowalem Lavazza i Ily na malej maszynie kumpla (La Marzocco) i wcale nie byly takie zle, tak ze mysle, ze to przede wszystkim kwestia techniki i metody83394cbbac08bf8fed5ffd5520864a9d.jpg

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, xajas napisał:

Czy maszyna „kolbowa“ to to samo

Ten Rocket czy ECM to jeden z najgorszych wyborów na pierwszy ekspres jak nie w ogóle. Profitec Pro 300 to jest moja rekomendacja. 

 

21 minut temu, xajas napisał:

Lavazza

Dla mnie nie pijalna pod rzadną postacią. 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

dlaczego ECM jest zla na poczatek?

 

tej Profitec juz sie dluzej przygladam. Co mnie kusi to extremalnie male rozmiary

 

426a94e3f4a59647d918e0991fee7460.jpg

 

inna mala tania alternatywa to Rancilio

ffc60f933ab5b324d163d59592c6d998.jpg

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, xajas napisał:

dlaczego ECM jest zla

90% ekspresów z E61, w tej konfiguracji co na załącznikach, są nie stabilne temperaturowo, co oznacza niepowtarzalne. Czas rozgrzewania do osiągnięcia "prawidłowej" temperatury to min 30 min, zalecane 40min+.   

EOT. 

Gdzieś na bocznicy jest wątek o kawach, raczej niszowe hobby...

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 16.07.2019 o 20:58, CEzAR21 napisał:

spacer.png

Oto i one Amphion Xenon MK II 🙂

Cezar jaką one mają okleinę zupełnie jasną słomkową czy taką lekko spadającą w żółty? 

PS Nie wolisz spedwaya od oklepywania po gębie? 😉

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 godzin temu, sir.jax napisał:

Hahahaha.

Punktujesz mnie na każdym kroku, a chcesz gotowego przepisu na dobrą kawę?

Znów poklepal Cię ktoś po plecach, nie wiedząc czemu tak naprawdę przyklaskuje (like).

Ale powiem Ci i może zacznę od mojego zestawu do parzenia kaw, a skończę jakie kawy u mnie bywają najczęściej. 

Najważniejsze  młynek: dla siebe zawsze mielę w Comandante nitro blade MK40, jest jeszcze elektryczny Wilfa Svart żarnowy , czajnik Brewista Smart Pour Variable 1.2 L, sitka Kruve,  Aeropres,  Dripper V60 02, V60 01, serwer Hario VCS-02, Wilfa Pour Over Red, kawiarka Bialetti 3tz,waga Acaia Pearl, łyżki cuppingowe.

Chcesz zdjęcia kuchni i półki i stołu na której to stoi? 🤣

Teraz kawy jakie zazwyczaj parzę, to głównie kawy speciality jasno palone do metod przelewowych, zazwyczaj single orygin, rzadziej blendy, najczęściej z obróbki mytej lub honey, ale z obróbki suchej też się zdarzają.

Bardzo lubię i te zazwyczaj u mnie bywają kawy z Afryki np. Ethiopia z regionu Guji, ale też innych regionów oraz Kenijskie. Brazylijskie kawy rzadziej, a jak już to do kawiarki lub pracy ze względu na cenę.

Najlepsza jaką do tej pory piłem to kawa Panama Geisha.

Znając nazwy narzędzi jakich używam do parzenia kawy, będzie Ci łatwiej wygooglać co to takiego.

O tym jak się parzy (preinfuzja, czasy dolewania, doza kawy/wody) i co jest w tym wszystkim najważniejsze znajdziesz m.in. na YT.

A byłbym zapomniał jakość wody ma ogromne znaczenie i filtry Britta to minimum, zalecana odwrócona osmoza/filtry membranowe, u mnie akurat jest ta druga opcja.

Czy teraz zaspokoiłem twoją ciekawość?

 

 

 

No to ładnie jesteś zakręcony w tym temacie, oczywiście pozytywnie. Też zamawiam single origin ale ja akurat nie przepadam za kawami z afryki. Wolę nuty czekolady i orzechów. No i wychodzi, że z tą kawą jak z dźwiękiem, każdy znajdzie coś dla siebie, każdy ma trochę inny smak. Miły wątek dla odmiany 😀 .

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

... a ja mam pod kolumnami betonowe plyty chodnikowe. Przecież nie ma prawa to zadzialac skoro w scecyfikacji plyty chodnikowej nie ma wzmianki o zastosowaniu w audio ;D

O ja głupia nimfomanka...


"Zły dzwięk zabija dobrą muzykę"

Share this post


Link to post
Share on other sites

... gdzies mi umknal watek o kawie, myślałem ze wciąż o pumeksie, aż musialem sprawdzic czy wciąż na forum Hegla jestem 😉

  • Haha 1

"Zły dzwięk zabija dobrą muzykę"

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, MarekP. napisał:

Wolę nuty czekolady i orzechów. 

Czyli bardziej kawy z Ameryki Południowej do tego ciepłe mleko i karmel i masz orzechy, czekoladę i niebo w gębie  😁🤣


Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Dokładnie tak Ameryka Południowa to mój smak.

Edited by MarekP.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Choć ostatnio zrobiłem dłuższy przystanek z wspomnianą Gwatemala Cafe Carmona a to trochę wyżej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To tania kawa, chociaż cena nie jest wyznacznikiem, to wierz mi bardzo bym chciał,  żeby wszystkie moje kawy kosztowały te 27zl bo za tyle można ją(Gwatemala Cafe Carmona) już kupić. 

Kahawa w Poznaniu ma w ofercie kawy z Peru ostatnio kupuję ją do pracy, jasno palone pod drippa, cena 34 z groszem za 500g na miejscu w sklepie, jest świeżo wypalana, zaledwie 2 dni od zakupu. Mają palarnię na miejscu, nawet możesz zobaczyć jak to robią i pakują. Stosunek jakość cena jest rewelacja, dziś zrobiłem sobie "odpowiednio" z kawiarki po śniadaniu,  naprawdę jest ok. To nawet Brazylia Fazenda Rainha Miaki z Auduna tak mi nie podchodzi z kawiarki jak ta Peru Quellouno.

https://kahawa.pl/sklep/kawa-z-peru-quellouno-500-g/


Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, jacm napisał:

Cezar jaką one mają okleinę zupełnie jasną słomkową czy taką lekko spadającą w żółty? 

PS Nie wolisz spedwaya od oklepywania po gębie? 😉

Na moje oko to wpadaja w zolty wstawie pozniej fote 🙂

Lania po gebie nie pochwalam calkowicie ale boks to dla mnie taka ciekawostka, takie starcie charakterow, sam nie wiem nigdy nad tym doglebnie nie myslalem hmmmm 🙂

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   1 member

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.