Skocz do zawartości
IGNORED

Pisaek do kolumn (lub cos innego) :)

Gość cwirek - cwirek2432@wp.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Gość cwirek

(Konto usunięte)

ale jak do tych liberty 5+ chcesz wziasc jakies woreczki, jak ten otwor jest poprostu za maly !!(moze takie mini woreczki :), ale to ich bede potzrebowal ze 100 :D).

http://www.republika.pl/maciej275/eltax.html - zobaczcie :), gosciu dodal trzeci glosnik, zajebioza :) (Ja tez tak chce !!!!)

Gość andrea29 -> Leo

(Konto usunięte)

1. Wątpię, aby udało Ci się uzyskać bardziej monitorowe brzmienie Eltaxów Liberty 5+

2. Jeśli do tego dążysz, to mogłeś od razu wybrać monitory.

Miałem liberty 5+ kiedyś 15 m-cy. Brakowało mi "zwinności" monitora i zwyczajnie lepszej klasy przetworników np. Seasa. W końcu zmieniłem je na monitory.

Teraz czasami znowu chciałbym mieć podłogowe, za 5-6, najlepiej 7-8kzł. Jednak coś za coś.

Zasypałem je piaskiem płukanym, wysuszonym "na pieprz", odmierzając jednakowe ilości szklanką i sypiąc przez lejek. ( Pewnie znajdziesz w kuchni.)

Proponowałbym nie sypać " do oporu" i pomieszać piasek np. z kulkami ołowianymi, czy - ostatecznie - żwirem o kilku frakcjiach lub jakimiś kawałeczkami granitu. Przejdź się do zakładów kamieniarskich - zobacz co mają i co sie nada. Możesz dociążenia poszukać w miejscach, gdzie coś tłoczą z grubej blachy. Uwaga na zaolejenie - naftą możesz metal odtłuścić.

Wysuszony piasek nie chłonie w warunkach domowych wilgoci. Po zasypaniu możesz założyć z powrotem zaślepki i spać spokojnie. (Jak już się nasłuchasz.)

Gość molen

(Konto usunięte)

piasek jest bardzo dobry do tego celu, ale należy go przesiać przez sito(używać tych grubych ziaren) następnie wypłukać dokładnie, a potem, co jest najważniejsze, wyprażyc go w piekarniku w jak najwyższej temp. przez kilka godzin (2-3), następnie otworzyć drzwiczki i pozostawić do wystygnięcia, gdyby ktos potrzebowal piasku na podłoże do akwarium ....należy postępować tak samo :-))))

https://www.audiostereo.pl/topic/924-pisaek-do-kolumn-lub-cos-innego/
Gość cwirek - cwirek2432@wp.pl

(Konto usunięte)

Czesc !! Niedawno kupilem kolumny Eltax Libert 5+ i chcialbym do nich wpypac piasek, nie wiem tylko jak go dobrze wysuszyc zeby wewnatrz nie powstala plesn itp. ?? Moze cos innego wrzucic do nich zamiast pisaku !!?? Pomozcie !!

Thx :)

JA w swoich kolumnach mam srut olowiany.. piasek ma to do siebie ze lubi chlonac wilgoc... i nawet jak wysuszysz to kiedys zlapie... no chyba ze wsypiesz go do jakiegos woreczka... mozna tez jakies nakretki stalowe, kulki od lozysk.. cokolwiek co jest male a ciezkie i sypkie a piasek to raczej do standow

pozdrawiam

Pawel

Wsypałem zwykły piasek z budowy, ale dwukrotnie przesiany i wyprażony w piekarniku (w rodzinie wszyscy się ze mnie śmiali...). Był suchuteńki i nic nie pleśniało. Kolumny - Dali 350. Wsypałem po wiaderku (ok.3/4 objętości komory). Efekt - ewidentna poprawa ... brzmienia i nastroju.

Gość hiena - podrobka

(Konto usunięte)

masz zaklejonego audiofiskiego na full-wypasie wzmaka jakims plastrem ??? no nie...tak nie wolno...:)a to naprawde byl dlugopis babci - sam widzialem jak sprawdzala na "tej skrzynce" jak to ona na wzmaka powiadala czy pisze...

Gość hiena - podrobka

(Konto usunięte)

jak to jaka babcia??? no przeciez ze zona Alfreda ! a babcia mowi ze tylko kiedys jakies jedne z pierwszych B&W miala, ale potem to juz cuda firmy zaczely wymyslac, ze niby cos z nas, audiofilskiej bracki zdzieraja i zaprotestowala przestajac byc audiofilka...

• Redaktorzy

No wlasnie, ciekawi mnie czy te wsystkie wiadra piasku to waszmosciowie wrzucali luzem przez kanal bass-refleksu, czy tez jednak tylko w specjalne, przeznaczone do tego komory. Przypominam, ze niektore kolumny po prostu nie daja mozliwosci tego rodzaju dociazenia.

Gość cwirek

(Konto usunięte)

akurat Libery 5+ maja no dole specjalny otwor na piasek lub cos innego, ale jest on bardzo maly, srednica ok 2cm :(. Problem bedzie jak bede chcial go wyspyc. Dlatego jeszcze rozwaze mozliwosc wspyania piasku lub jego brak w kolumnie. A co byscie radzili??

Ja tez mam te Liberty 5+ i chcialbym je zalac do komory betonem, co pozwoli mi na to, ze nie bedzie sie tam nic przemieszczalo... W weekend rozrobie z sasiadem nieco zaprawy, ma duza taczke i betoniarke, ale nie wiem, czy uda mi sie wlac te mase przez ten maly otwor? Moze rozpilowac nieco pudlo i wyrznac jakas duza dziure? Probowal ktos?

kuffa beton w kolumne??? mówisz poważnie???

nie wziąłes pod uwage ze beton moze peczniec no i wysychając parowac i moze zniszczey strukture membrany????????????????

wiara to ma pomysly, sam juz nie wiem. Nigdy bym na taki nie wpadl

Mam znajomego, co zalal te kolumny w posadzce od razu... Na 10 cm w ziemie w ocynkowanej oslonie i dopiero posadzke wylewal, potem poszly panele i wykladzina. Nie potrzeba wtedy ani cokola, ani kolcow specjalnie. Oczywiscie wczesniej zalal tez srodek betonem o duzej "porowatosci", ktory nie pecznieje - przeciez nie stoi to na mrozie i nie jest zalewane woda, tylko pod dachem w temperaturach pokojowych! A tak ogolnie to ma teraz stabilnie je zamontowane, ze mucha nie siada... A dzwiek jest z tego taki, ze nie do uwierzenia, ze to te same kolumny... Wymienil tez okablowanie i wiekszosc elektroniki. Brzmi to teraz jak kolumny za kilkanascie tysiecy...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.