Skocz do zawartości
IGNORED

Cambridge Audio A5 & Space 86

radoslaw999

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam Tosce 303 która mi buczy, szumi i dzieją się z nią różne dziwne rzeczy. Była w naprawie - przez jakiś czas było OK, teraz znów są objawy jakie napisałem. Chcę w końcu wymienić ten sprzęt na coś innego, nowszego. Interesują mnie wzmacniacze, tylko że jest tego bardzo dużo na rynku i nie wiem co kupić. Interesuje mnie wyrazista góra pasma i dość nisko schodzący bas - najlepiej bez kontura, tak jak to jest w Tosce. Chciałbym aby bas był fajny, ciepły a nie sztampowy i dudniący jak w obecnym aplitunerze. Mam 400zł na tą inwestycję i liczę że doradzicie coś fajnego. Nie chciałbym się pakować w Radmory i Unitry - chciałbym coś nowszego i z dźwiękiem takim jak napisałem - nie musi to być sprzęt 5.1 bo nie mam takiego pomieszczenia a wzmacniacz będzie wykorzystywany tylko na tych kolumnach - ew w przyszłości na Altusach. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

P.S Mam 400zł a nie więcej i dołożyć za dużo nie mogę - w sumie nie mogę dołożyć nic. Chciałbym abyście to również uwzględnili emoticon-0100-smile.gif

Na innym forum doradzono mi CA A5 lub nieco nowszy A500. Jednak nie mam pojęcia jak to by mogło ze sobą grać - chodzi o charakterystykę dźwięku. Ktoś posiadał taki zestaw? Jeśli to błąd to proszę napiszcie co by grało za te pieniądze na tyle fajnie bym był zadowolony zważając na wymagania napisane powyżej. Tylko nie piszcie "wymień głośniki" bo one same z siebie wcale nie są złe - mi w pełni wystarczają :)

https://www.audiostereo.pl/topic/92456-cambridge-audio-a5-space-86/
Gość partick

(Konto usunięte)

doradzono mi CA A5 lub nieco nowszy A500. Jednak nie mam pojęcia jak to by mogło ze sobą grać - chodzi o charakterystykę dźwięku. Ktoś posiadał taki zestaw? Jeśli to błąd to proszę napiszcie co by grało za te pieniądze na tyle fajnie bym był zadowolony zważając na wymagania napisane powyżej. Tylko nie piszcie "wymień głośniki" bo one same z siebie wcale nie są złe - mi w pełni wystarczają :)

spokojnie bierz A5 lub A500 - a kolumny i tak w przyszłości zmienisz :)

Hmm, powiem szczerze, że spodziewałem się komentarzy "Boże, tylko nie to gówno!!" ale widać, że wzmacniacz ma chyba całkiem dobre opinie. Kolumn w niedalekiej przyszłości raczej nie będę wymieniał - brak funduszy, więc chciałbym by w takim zestawieniu to jakoś fajnie zagrało. Narazie mam 3 pozytywne opinie i 0 negatywnych - nie jestem jakimś szczególnym znawcą otoczki dźwięku i raczej raczkuje w tym temacie. Mam jednak pewny dylemat czy ten wzmacniacz nie będzie zbyt mocny do tych głośników? Mam na myśli moc głośników do mocy wzmacniacza. Nie jestem szaleńcem i rzadko kiedy gra u mnie wszystko na FULL - uroki mieszkania w bloku :) Czy jest jeszcze jakiś inny wzmacniacz który moglibyście polecić z uwagi na kryteria podane przeze mnie w pierwszym poście? Oczywiście w moich granicach finansowych :)

Witam.

Dołożę trzy grosze od siebie. Od kilku tygodni używam CA A5, który pracuje u mnie z podstawkami Magnat Quantum 603. Otrzymałem wiele opinii, że zarówno kolumny jak i wzmacniacz, szału nie robi osobno, a w tym zestawie razem, to już rozpacz. Nie planowałem w zasadzie tego wzmacniacza, bo poszukiwałem i nadal poszukuję coś innego, ale nabyłem tego A5, żeby wogóle coś grało (bo stary wzmacniacz zakończył żywot). I co mogę powiedzieć, wbrew opiniom nie jest najgorzej. Wszystko zależy od oczekiwań, nie oczekiwałem wiele, a wydaje mi się, że dostałem więcej niż oczekiwałem. Mam wrażenie że wzmacniacz, gra bardziej średnicą i wysokimi, niskie są trochę wycofane, trochę ich brakuje. Poza tym zdecydowanie lubi odkręcona gałkę głośności. Zdecydowanie lepiej rozwija się dźwięk przy głośniejszym słuchaniu, wieczorami mocno ściszony, wiele traci.

Gość partick

(Konto usunięte)

Mam wrażenie że wzmacniacz, gra bardziej średnicą i wysokimi, niskie są trochę wycofane, trochę ich brakuje. Poza tym zdecydowanie lubi odkręcona gałkę głośności.

http://www.stereo.de/index.php?id=396 - aczkolwiek z pomiarów widać, że to raczej wina kolumn: duży spadek na basie i niska skuteczność.

Patrick skoro siedzisz w temacie może pomógłbyś dopasować wzmacniacz pod moje kolumny? Space mają chyba dosyć dużą skuteczność. Jak wygląda sprawa w moim konkretnie zestawie?

Bas ma być lekko wyeksponowany a nie cofnięty do tyłu - można jakoś przewidzieć jak to się zachowa? Nie mam możliwości przetestowania A5 ze Space a wtopić pieniądze też mi się niezbyt uśmiecha :)

Gość partick

(Konto usunięte)

dowcip polega na tym, że to te kolumny cię ograniczają i to co możemy zrobić, to zacząć budować system od nowa - powoli, pośpiechu nie ma.

na A5 lub A500 nie wtopisz, to są dobre wzmacniacze - później zmienisz kolumny na Tannoy Mercury M2/M3 lub F2/F3 i dopiero wtedy usłyszysz, że wzmacniacz Cambridge Audio był dobrym wyborem :)

http://unitra.eu.org/node/1019 - tu masz parametry Space '86, a w załączniku Tannoy Mercury F (seria M ma chyba takie same).

po prostu, jeżeli chcesz mieć bas, to kolumny muszą schodzić odpowiednio nisko.

• 3 lata później...

Z którym? CA czy starym?

Cresty mają dość dobre notowania i w klasie (bardzo)niskobudżetowej są dobrym wyborem.

Koledzy dobrze piszą, że Twoje kolumny są wąskim gardlem zestawu (nie liczac wzmacniacza kończącego żywot). Do Crest szukaj wzmacniacza grającego żywo i dynamicznie, ale bez podbicia na skrajach pasma.

Ja bym wybrał ca-340v2.zagra zdecydowanie lepiej .TYLKO czy jest dostępny na allegro -tego nie gwarantuję .Wiem że z tym budżetem można go dostać .To nowsza konstrukcja z serii Azur .POSZUKAJ a znajdziesz .

Dziękuję za odpowiedzi. Szczerze powiem, że nie wiem czy sprzedawać te Kef'y czy zostawić. Są w stanie idealnym (w zasadzie sklepowym) i mi ich trochę szkoda. Nigdy nie wiadomo jaki badziew się kupi później (chodzi mi o stan techniczny i fizyczny). Chyba na razie przy nich zostanę i będę szukał wzmacniacza CA.

Na popularnym serwisie aukcyjnym jest 540-stka nawet za 440zł ale Sprzedający niepewny. Ma dopiero 1 komentarz i wysyłka z UK.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.