Skocz do zawartości
IGNORED

budżetowy DAC i pokrętło regulacji głośności

ptr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

rozważam kupno jakiegoś w miarę taniego DACa, np. Audiotrak Prodigy Cube lub Audinst HUD-mx1.

W obu przypadkach urządzenia wyposażone są w wyjścia słuchawkowe i pokrętło regulacji głośności. I tu moje pytanie: czy to pokrętło obsługuje głośność jedynie słuchawek (jeśli podpięte) czy także wyjść analogowych RCA z tyłu obudowy?

Czy dobrze mi się wydaje, że w przypadku kiedy regulacja głośności dotyczy także wyjść RCA, powinno się ją ustawić na maksimum, żeby "pełny" sygnał trafiał dalej do wzmacniacza?

Witam,

Jeśli chodzi o Audinsta hud-mx1: kontroluje poziom głośności wyjścia słuchawkowego i wyjścia liniowego.

Pozdrawiam

W Beresfordzie były 2 osobne wyjścia RCA - regulowane i nieregulowane. W Dac Magic Plus, fabrycznie dostajemy przetwornik włączony w opcji przedwzmacniacza czyli wyjścia RCA analogowe regulowane. Można je przełączyć na nieregulowane, ze stałym poziomem., Regulacja wyjścia słuchawkowego pozostaje.

Sprawdź lepiej czy w planowanym przetworniku da się wyłączyć regulację wyjścia.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

no właśnie - tego się obawiałem. w takim razie za każdym razem kiedy podepnę słuchawki bezpośrednio do daca (Cube albo Audinst) będę musiał pamiętać o regulacji głośności. to spora wada jak dla mnie - wolałbym gdyby pokrętło głośności obsługiwało tylko porty słuchawek.

czy istnieją DACi w zbliżonej cenie (~400- 600zł), które posiadają złącza RCA nieregulowane? a może da się w jakiś prosty sposób odłączyć możliwość takiej regulacji w wyżej wspomnianych?

edit:

chyba sam sobie pomogłem:)

DAC Nostromo 3H.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

proszę bardzo:)

rozmawiałem ze sprzedającym - potwierdził, że pokrętło regulacji głośności dotyczy tylko wyjścia słuchawkowego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

proszę bardzo:)

rozmawiałem ze sprzedającym - potwierdził, że pokrętło regulacji głośności dotyczy tylko wyjścia słuchawkowego.

Bomba. Szczególnie te srebrne śruby (to akurat dobry punkt do kwestii zgodności z umową). Do certyfikacji CE jak widzę nadal nie doszli...

Przepraszam za uszczypliwość, ale to jest typowa garażówka. Co oczywiscie nie znaczy, że nie gra. Po prostu to jest DIY sprzedawane jako normalny produkt.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.