Skocz do zawartości
IGNORED

nowe kolumny, wzmacniacz czy cd?

jareczek1980

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Dysponuję następującym sprzętem:

HK AVI 100 wzmacniacz 5.1

HK HD 700

Kolumny eltax liberty 3+ te czarne

Generalnie jestem zadowolony ze sprzętu, ale... brak mi trochę średnicy.

Podoba mi się góra, podobają mi się tony niskie ale chciałbym coś co gra równie dobrze po srdoku jak góra i dół

Reasumując szukam brzmienia na dole przynajmniej tak dobrego jak ma teraz + lepsza średnica i ewentualnie lepsza góra.

I teraz mam dylemat w którym kierunku iść, co z zestawu wymienić i na co???

Sprzęt interesuje mnie tylko używany kolumny do 1500 zł, wzmak do załózmy 800zł cd tak do 300zł

Interesowałaby mnie na chwilę obecną wymiana tylko jednego klocka, a nie całego zestawu.

Bardzo proszę więc o propozycje szanownych forumowiczów, wraz z krótką charakterystyką opisanego sprzętu.

Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam za tak długi opis

Zapomniałem dodać słucham róznej muzyki z przewagą rocka prog. jazzu ale też duzo oglądam tv wraz z kanałami muzycznymi (głownie żona dlatego wolałbym z bassu nie rezygnować bo w koncu muszę jakoś wytłumaczyć ewentualną zmianę sprzętu)

https://www.audiostereo.pl/topic/92532-nowe-kolumny-wzmacniacz-czy-cd/

Przy wzmacniaczu kina domowego nigdy nie osiągniesz dobrej średnicy a w porównaniu do wzmacniaczy stereo można powiedzieć, że w zestawach 5.1 nie ma jej wcale. Jak na początek chcesz zmienić jeden klocek i potrzebujesz średnicy to zacznij od wzmacniacza np. Nad 316 BEE używkę można znależć do takiej kwoty napewno dobrze zabrzmi przy jazzie. Po podłaczeniu wzmacniacza odsłuchasz i zdecydujesz czego ci jeszcze potrzeba. Ale według mnie będą to kolumny. Do 1500 można kupić już dobre używki.

dzięki za odpowiedź.

Problem polega na tym ze jednak e w przyszłości przyda mi się 5.1 więc chciałbym iść w tym kierunku. Oglądam sporo filmów, można powiedzieć ze 80% czasu wykorzystania sprzętu. Poza tym sprzęt jest trochę za nowy dla mnie, wolałbym coś starszego bo hipotetycznie mogę mieć za to lepszy dzwięk.

Wczoraj jednak podczas odsłuchu Amesed To Death troszkę jednak brakowało tej średnicy, moze trochę góry, choć generalnie nie jest źle.

Czyli potrzebuję takich tonów niskich jak mam teraz plus trochę wiecej średnicy i trosku więcej tonów wysokich

im mniej przeznaczysz na cd tym mniej bedzie detali wlasnie od srednicy w gore,

jesli chodzi o wzmak to jest jeden sluszny do kina domowego i stereo onkyo 905, ale kosztuje wiecej niz zakladasz, natomiast to naprawde wyzsza polka.

pomysl o kupieniu dac-a przyda sie i do kanalow muzycznych i do puszczenia przez niego z twojego cd, raczej nie bedziesz potrzebowal zmieniac cdka na razie a Dac-ow do wyboru jest teraz jak grzybow po deszczu i wychodza nowe i nowsze. pozycz ze sklepu 2 rozne i sprobuj podlaczyc, podejrzewam ze rozjasni sie dzwiek od razu.

pozdro

im mniej przeznaczysz na cd tym mniej bedzie detali wlasnie od srednicy w gore,

jesli chodzi o wzmak to jest jeden sluszny do kina domowego i stereo onkyo 905, ale kosztuje wiecej niz zakladasz, natomiast to naprawde wyzsza polka.

pomysl o kupieniu dac-a przyda sie i do kanalow muzycznych i do puszczenia przez niego z twojego cd, raczej nie bedziesz potrzebowal zmieniac cdka na razie a Dac-ow do wyboru jest teraz jak grzybow po deszczu i wychodza nowe i nowsze. pozycz ze sklepu 2 rozne i sprobuj podlaczyc, podejrzewam ze rozjasni sie dzwiek od razu.

pozdro

witam,uwazam ze stosowanie daca w systemie kina domowego(ampli 5,1)mija sie z celem,poniewaz amplituner i tak zepsuje to co poprawil przetwornik,pozdrawiam.

cholera, teraz to mi się zupełnie pomieszało. Chciałem znależć kompromis, bo na codzień słucham stereo, kolejne kolumny są na razie w planach. Dlatego szukałem kompromisu, ale teraz widzę ze chyba tak się nie da (nienawidzę tego określenia:)) Gdyby szedł w kierunku stricte stereo to co byście polecili? Oczywiście cel się nie zmienia

Gość

(Konto usunięte)

cholera, teraz to mi się zupełnie pomieszało. Chciałem znależć kompromis, bo na codzień słucham stereo, kolejne kolumny są na razie w planach. Dlatego szukałem kompromisu, ale teraz widzę ze chyba tak się nie da (nienawidzę tego określenia:)) Gdyby szedł w kierunku stricte stereo to co byście polecili? Oczywiście cel się nie zmienia

opisany kompromis taki jest, jakbyś ze skutera chciał zrobić limuzynę.

Potrzebny jest wzmacniacz audio, ale o sprawdzonym brzmieniu. Bo jak uwierzysz, że każdy wzm. audio zagra dobrze, to znowu coś podobnego napiszesz i będziesz szukał kolejnego kompromisu.

opisany kompromis taki jest, jakbyś ze skutera chciał zrobić limuzynę.

Potrzebny jest wzmacniacz audio, ale o sprawdzonym brzmieniu. Bo jak uwierzysz, że każdy wzm. audio zagra dobrze, to znowu coś podobnego napiszesz i będziesz szukał kolejnego kompromisu.

no dobrze, przekonałeś mnie. Będzie stereo.

Potrzebny jest wzmacniacz audio, ale o sprawdzonym brzmieniu.

czy w takim układzie możesz własnie coś sprawdzonego polecić z krótką charakterystyka brzmienia?

nie szukam nowego sprzętu, więc muszę zdać się na wasze doświadczenie

wiem, wiem. Szukam czegoś lepszego niż mam, z nastawieniem na dobry bas, przynajmniej taki jak teraz mam ale lepszą górę i średnicę

jeśi ten sprzęt:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jest w stanie poprawnym bierz w ciemno to jest wzmacniacz stereoa nie żaden amplituner. jeśli stan jest dobry i nie grzebany to różnica w jakości do Twojego HK powinna być powalająca.

Z tym ze ptrzeba to zobaczyć czy nie jest to szmelc z wystawek uszkodzony. A cd i DAC nie szukaj na razie bo to Twoejgo zestawu nie usłyszysz żadnej różnicy.

Ukryta Zawartość

ok. Zwróce uwagę na sprzęt tego producenta, jednak ten model nie wydaje się w dobrym stanie. A coś bardziej popularnego? Tzn chodzi mi też o obsługę pilota, niekoniecznie dołaczonego do zestawu.

a takie coś?

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

ewentualnie bliżesz memu sercu bo tańsze:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a takie coś?

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

ewentualnie bliżesz memu sercu bo tańsze:

Ukryta Zawartość

ten wzmacniacz onkyo 905 jest napewno sprawdzony i poszukiwany. kilka lat temu topowy model. ma w sobie Dac-a wiec mozna podpiac zrodlo coaxem bezposrednio pod wzmak i sluchac muzyki przez dorce direct. wtedy mam naprawde wyzsza polke. zaleta tej konstrukcji to osobne trafa do jazdej sekcji. poszukaj o tym wzmaku wiecej. moze byc to dla ciebie rozwiazaniem xagadnienia. pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

niestety jeśli chodzi o niego to minimalna cena to 2500, dla mnie za dużo choć prezentuje się godnie

Jakis czas temu polecilem go mojejmu znajomemu, naszukalem sie i naczytalem gdyz chcial miec wlasnie kino domowe z opcja sluchania muzyki i nie chcial z niczego rezygnowac. wybor okazal sie strzalem w 10tke, to odetchnij na razie i wyznacz sobie jakies cele, pozbieraj i kup ten wzmak, trzeba go jeszcze upolowac na jakiejs aukcji wiec tez zajmie ci to troche, ale sie nie spiesz, nie od razu Krakow zbudowano. ten piec jest wart swojej ceny i jego mozliwosci jesli chodzi o taka chybryde do wszystkiego sa imponujace, moge to potwierdzic.

Jak policzysz sobie ze nie musisz kupowac Dac-a za 1000zl to cena tego wzmaka zacznie prezentowac sie duzo przyjemniej. No i wystarczy ci kabel coaxialny, nie musisz miec do tego analogowych chinchow, a dobry coax kupisz uzywany za 100-200zl kolejna oszczednosc ;] naprawde policz to sobie ;]

pozdro

tak naprawdę to nie jest kwestia pieniędzy, tylko kwestia innego podejścia. Nie jestem audiofilem, choc kiedyś chciałem nim bardzo być, czytałem magazyny i byłem na bieżaco ze sprzetem kolumnami itd. Ale jakoś mi przeszło. Nie mam na chwilę obecną tyle czasu ile bym chciał zeby poświęcić sie mojemu staremu hobby, a skoro nie mam na to czasu (czesme uda mi się wygospodarować godzinę lub 2 w tyg zeby posłuchać moich ulubionych płyt) to szkoda mi inwestować tyle pieniędzy w sprzęt który nie będzie w pełni wykorzystywany. To tak jak kupić ferrari i postawić je za szklaną szybą i tylko na nie się patrzeć). Dlatego chcę mieć coś dobrego, ale nie przekraczając mojej bariery pyscholigicznej w wydawaniu pieniędzy na sprzęt.

Na pewno sprzęt jest świetny który podałeś i nie znaczy ze go nie kupię, ale za klika lat kiedy będzie kosztował z 1000zł na pewno nad nim się zastanowię.

Mam też dylemat, czy iść dalej w stronę KD. Chyba na jakiś czas odpuszę, bo nie bardzo mam jak kable pociągnąć, a jestem niedługo po remoncie. Na ziemi luzem leżeć nie mogą bo gdyby je tylko moj roczny dzieciak zobaczył... Oczywiście nie jest to jakiś problem nie od przeskoczenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.