Skocz do zawartości
IGNORED

JVC QL-Y3F wymiana wkładki i igły

G3ronimo76

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dostałem w swoje ręce taki gramofon.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tylko że cały czarny bez żadnych przebarwień a'la drewno ale obudowa drewniana.

Problem jest taki że igła jest totalnie zniszczona a nie mam pojęcia co tam za wkładka jest wsadzona. Ta igła co jest rozsypana to na obudowie która nie jest połączona z igłą to ma napisane 25 SD.

Z tego co wyczytałem to w oryginale były w tych gramofonach wkładki MD-1025ED z igłą DT-Z1EB.

Pytanie co można do takiego gramofonu wsadzić żeby ładnie zagrał rock i jazz. Nie wiem jakie są ceny ale max 150pln no chyba że trzeba wsadzić taką za 1000 :(

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na początek proponuję abyś zakupił AT-95E lub Goldring Elektra, to tanie wkładki które pozwolą Ci zorientowac się w jakim stanie technicznym jest gramofon, jaki typ brzmienia prezentuje. Posłuchaj kilkadziesiąt godzin i po tym będziesz mógł określic co chcesz w brzmieniu polepszyc i pod to dobrac wkładkę.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Witam

Dostałem w swoje ręce taki gramofon.

http://www.vinylengi...vc/ql-y3f.shtml

tylko że cały czarny bez żadnych przebarwień a'la drewno ale obudowa drewniana.

Problem jest taki że igła jest totalnie zniszczona a nie mam pojęcia co tam za wkładka jest wsadzona. Ta igła co jest rozsypana to na obudowie która nie jest połączona z igłą to ma napisane 25 SD.

Z tego co wyczytałem to w oryginale były w tych gramofonach wkładki MD-1025ED z igłą DT-Z1EB.

Pytanie co można do takiego gramofonu wsadzić żeby ładnie zagrał rock i jazz. Nie wiem jakie są ceny ale max 150pln no chyba że trzeba wsadzić taką za 1000 :(

Pozdrawiam

Sprawdż dokładnie automatykę gramofonu,czy ramię po przesunięciu nad płytę dobrze ustawia,nie opada raptownie itd,bo zamiast grać możesz uwalić nową igłę czy wkładkę,nagaoka MP-100 Sumiko Pearl wkładki grające mocno dosyć ciężko bez pitolenia jakiegoś,trochę wycofana góra,jak reszta systemu gra trochę jasno te wkładki się sprawdzą,dobry mocny dżwięk.

AT 95 i Elektra to dwa przeciwstawne bieguny.

At jasna grająca śrdkiem i górą a Elektra,-angielski szlafrok.Zamglona, bez fantazji .

Do 150pln będzie trudno.Może Grado .albo coś z używek (na co niektorzy się oburzą:)

AT 95 i Elektra to dwa przeciwstawne bieguny.

At jasna grająca śrdkiem i górą a Elektra,-angielski szlafrok.Zamglona, bez fantazji .

Dodaj, że na Twoim systemie. U mnie AT schodzi nisko basem kontrolowanym "punktowym" właściwie tak samo na wszystkich gramofonach o średnio ciężkich ramionach. Elektra jest zamglona? Może pomyliłeś z Elanem? Wkładka o pełnym energicznym brzmieniu, łaskawa dla używanych płyt, zbiera mało trzasków idealnie zgrywa się z Fonikami. Za tę cenę dzisiaj nie ma konkurencji.

Bardzo dziękuję za odpowiedzi :) Narazie zakupię tą AT-95E a potem jak będzie kasa to będzie testowanie :)

Co do ramienia to schodzi płynnie na płytę bez zrywania, czasami nie chce mi cofnąć po skończonej płycie tzn podnosi ramię ale nie cofa na stopkę.

Generalnie był bardzo zakurzony więc pewnie trzeba będzie co w środku przeczyścić ale to za jakiś czas.

• 2 miesiące później...
Gość romekxxx

(Konto usunięte)

Bardzo dziękuję za odpowiedzi :) Narazie zakupię tą AT-95E a potem jak będzie kasa to będzie testowanie :)

Co do ramienia to schodzi płynnie na płytę bez zrywania, czasami nie chce mi cofnąć po skończonej płycie tzn podnosi ramię ale nie cofa na stopkę.

Generalnie był bardzo zakurzony więc pewnie trzeba będzie co w środku przeczyścić ale to za jakiś czas.

Z tym ramieniem AT-0C9 MLIII zgrywa się idealnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.