Skocz do zawartości
IGNORED

Uzycie granitu w audio

DJ_Achmed

Rekomendowane odpowiedzi

Jako ze bardzo lubie wszelakie granity w audio zalozylem ten temat by dzielic sie spostrzezeniami

Uzywalem granity w kolumach wraz z kolcami i roznice sa duze w basie zwlaszcza . bas szybszy mniej ciagnacy sie , miekciejszy

Interesuje mnie Bardziej rozwinieta wersja granitu

Jakie skutki zastosowania granitu mozna zaowazyc stosujac go pod cd , pre lampowe czy wzmacniacz lampowy ?

Zauważyłem ze lampy sa bardzo podatne na wszelkie drgania jak np gramofon . wystarczy stuknoć w wzmacniacz by uslyszec dzwiek w glosnikach

Prosil bym o komentarze osób uzywajacych takie zastosowani w tym temacie na temat stosowania owych granitow

Lampa jest jak wino . Czym starsza tym lepsza

https://www.audiostereo.pl/topic/92575-uzycie-granitu-w-audio/
Gość masza1968

(Konto usunięte)

. wystarczy stuknoć w wzmacniacz by uslyszec dzwiek w glosnikach

Coś jest nie tak. Tak nie powinno być.

Prawdopodobnie jest to tzw. mikrofonowanie lampy. Dobre lampy tego nie mają. Silikonowe oringi powinny pomóc a nie granit.

Co do kolumn, to widzę sens eksperymentów choć trudno przewidzieć wynik. Musisz sam sprawdzić. Co do wzmacniaczy i innych sprzętów typowo elektronicznych, to myśle, że lepszy jest kawałek metalu. Ze względu na ekranowanie zawsze najlepszym ekranem jest odlew. Obudowa wyfrezowana w bloku aluminium połączy sztywność z dobrym ekranowaniem. I będzie lżejsza od granitowej. Możesz wzorować się na tłumikach firmy Inco sprzed ćwierć (?) wieku, tłumik działa do 1 GHz choć przełączniki ma na Isostatach!!! Ale każdy rezystor jest indywidualnie ekranowany srebrzoną blaszką. Mam gdzieś jeszcze taki tłumik w piwnicy.

Prawdopodobnie jest to tzw. mikrofonowanie lampy. Dobre lampy tego nie mają. Silikonowe oringi powinny pomóc a nie granit.

czy to nie jest normalne ?

owy efekt slychac gdy potenciometr na pre jest wyciszony i gry stuka sie palcem w drewniana obudowe koncowki lub pre np .slychac jak by dzwiek lamp

Sprawdz u siebie czy nie masz podobnego efektu

obbadalem sprawe . owe odgłosy slychac w pre .

stukajac w koncowke tez bylo slychac ale dla tego ze pre bylo w bliskim sasiedztwie z koncowka

owy odgłos bardziej slychac na jednej z 2 lamp .

dwie maja na sobie dumpery

wymienilem na ruskie i towazyszyl im tez odgłos stukajac w obudowe tylko ze troszke inny oddzwiek

nie wiem co o tym myslec . lampy sa dobre bo sprawdzalem wymieniajac na inne . dumpery tez sa ale oddzwiek towarzyszy

Lampy, które mają mikrofonowanie są bardzo podatne na takie działania. Zgadzam się z Masza1968, sam miałem taki przypadek i po wymianie lamp na inne problem zniknął.

Ciekawy pomysł z tymi platformami

zaowazylem ze czym lampa dluzej sie wygrzewa w pre to dany efekt jest mniej slyszalny . zastosuje zaraz filcowe podkladki pod nozki . zobacze czy bedzie jakas roznica . pomysle czy nie zastosowac granitowych blatow na stoliku . stolik sprzyja uprage z granitem i ewentualnymi kolcami miedzy stolikiem a granitem tak wiedz bede próbować

rozgladalem sie nad uprage mojego stolika . stolik mnie kosztowal 600 zl marki soundstyle

ma 4 hartowane szyby kazda podtrzymywana w 4 miejscach gumkami takimi z przodu szeroko z tylu wezej

uprage kosztowalo by 500 zl

mianowicie 4 blaty po 2 cm grubości i piaty blat miedzy podlaga a stolikiem ( drgania z podlogi sa dosc znaczne )

do tego kazdy blat mial by stycznosc z rama stolika wylacznie 4 kolcami z podkladkami

jak na 500 zl za taki uprage to mysle ze nie jest duzo a wnioskuje ze efekt byl by bardzo dobry . podstawa jest swietna

nawet dziorki sa na kolce tylko trzeba nagwintowac

jakies sugestie ?

568a9dc130494305gen.jpg

nie . nie mam instalacji 3 zyłowej z uziemieniem .

w pre czy koncowce nie ma podlaczonych bolcow uziemienia w obudowie . gniazda w urzadzeniach maja 3 bolce ale bolec uziemienia nie jest podlaczony

pre nie jest ciezki tak wiedz filc nie jest mocno przygnieciony wiedz mysle ze drgania sa w jakims malym stopniu zniwelowane niz staly mocny kontakt z blatem

Zamów sobie blaty ze sklejki albo litej deski.Szyba to do sprzętu niezbyt dobry pomysł.Większość problemów zaczyna się od instalacji.W systemie powinien być uziemiony przynajmniej jeden element toru.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) przy silnym mikrofonowaniu lamp nic nie poradzi,zostaje tylko wymiana felernej lampy, chocbyś założył dampery od dołu do góry lampy to beda mikrofonowac jak mikrofonują.

Co do granitu jeżeli chodzi o moje doświadczenia pod kolumnami się sprawdziły, pod cedekiem mam mieszane uczucie dzwięk nadmiernie wyostrzony kosztem srednicy, przy dłuższym słuchaniu męczący,ale przy dobrze nagranych płytach moze sie podobać, przy żle nagranych obnażą każde niedociągnięcia, pod gramofonem kaszana ewidentnie gorzej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

no to dales mnie teraz do myslenia i sam nie wiem co tu zastosowac jesli nie granit

tak tylko ze ja wymienilem lampy w pre na próbe i efekt byl taki sam . wiedz nie wiem czy to wina lampy

mozliwe ze cos z ktoryms stykiem jest nie tak ? zle laczy lampa albo cos?

Ukryta Zawartość

ja po róznych próbach zdecydowałm sie na solidne blaty dębowe, stwierdziłem że granit niesie zbyt duzo niewiadomych we wpływie na dźwięk

Ukryta Zawartość

Blaty-to wedle fantazji i portfela-może być kamień(granit lub piaskowiec) pod żródło,inne poza szybą dla dla wzmacniacza.

Tutaj nie byłbym tak kategoryczny w stwierdzeniach.

Na większość źródeł znakomicie działa sklejka 18-ka, lecz bywają i takie (raczej rzadkość), które były stroje stricte pod twarde...

Jeśli idzie o wzmacniacz - fakt - szkło to nieporozumienie; a widziałem już takie mecyje, nawet pod "cudnym" Cainem na kt 88...

Pod lampę, to zawsze miętkie, Panowie...

;)

pzdr

Wu

.

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

dziekuje Panowie za odzew . na chwile obecna planuje uprage mojego stolika wiedz nie mam jeszcze okreslonego materialu ktory chce uzyc . Nie wiedzialem ze granit potrafi wnosic tyle " zlego " jesli chodzi o elektronike . stosowalem pod kolumnami i bylem zadowolony ale jako ze nie stosowalem nigdy pod elektronika nie potrafie sie wypowiedziec . tak czy inaczej blaty debowe to tez fajny pomysł . poszukam troche moze ktos mi wyceni ewentualny taki koszt . tak czy inaczej na same kolce wyszlo by 80 zl

tak wygląda mój stolik

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tak czy inaczej blaty debowe to tez fajny pomysł .

Po pierwsze:

- to tzw. "świadomość realnego dźwięku danego instrumentu".

Jeśli nie masz styczności raz na jakiś czas z prawdziwą perkusją, gitarą akustyczną, że o cymbałach i klawesynie/wirginale nie wspomnę ( najtrudniejsze, prócz wibrafonu instrumenty do odtworzenia ich natury brzmienia przez system) - to poruszasz się w sferze teoretycznej...

Po drugie:

- zrób prosty test - podczas słuchania niech Ktoś na dobrą chwilę po prostu podniesie twój wzmacniacz lampowy i chwilę potrzyma...

Spokojnie posłuchaj jak Gra...:)

pzdr

;)

Wu

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

ja zapłaciłem 1 KPLN za 3 blaty z bejcowaniem, malowaniem , sam musiałem to tylko zmontować, wszystkie widoczne okucia to elementy od karniszy i jeszcze kolce coś koło 10 PLN za szt. i podstawki pod kolce kupione na alalegro

jak chcesz to dokładnie ci wytłumacze cały schemat montazu tego stolika pisz na priv chyba ze inni tez chcą o tym poczytać i prosze nie robić dowcipów z gramofonu bez ramienia kilka dni poźniej ramię już było na swoim miejscu

mnie bardziej interesowaly by uprage swojego stolika niz budowa od podstaw . mysle ze rama jest dosc przyjemna zeby ja wykozystac do debowych blatow

witam,sądzę że dobrym rozwiązaniem będzie również docisk cd od góry aby wyeliminowć drgania pochodzące z eteru bądz wytłumienie jego obudowy od środka,pod cd plecam płyty antywibracyjne pochodzenia drzewnego,kiedyś ze szwagrem testowaliśmy i granit gorzej wypadał

dzieki za wskazowke ;]

zawsze sie przyda .

tak czy inaczej zmieniam koncepcje z granitowych blatow na debowe . gdybym nie zalozyl tego watku pewnie popelnil bym spory blad na szczescie nie jestem sam w swiecie audio

Mam dwa stoliki:ciężki z metalu i blatów granitowych,którego dopełnieniem były stożki mahoń/miedż i podkładki ze sklejki.,oraz lekki typu ``spider``.Róznic w brzmieniu nie stwierdzam.Także życzę owocnych poszukiwań.

ja pamietam ze jeszcze przed tym stolikiem co mam mialem kiedys taki regal drewniany troche szerszy od tego stolika co mam

pamietam ze jak postawilem na tym stoliku ze roznica w dzwieku byla . jak by scena sie zmienila . dawno to bylo i nie wyszukiwalem tak roznic bo wtedy nie szukalem brzmienia szukajac stolika tylko fukcionalnosci tak czy inaczej pamietam z tego dnia ze byla jakas roznica po zastosowaniu tego stolika ale nie pamietam dokladnie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.