Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  246 członków

Cayin Klub
IGNORED

Klub miłośników i sympatyków produktów Cayin / Spark.

Rekomendowane odpowiedzi

To jest luminescencja powstała na skutek uderzeń elektronów o bańkę. Niektóre elektrony z katody rozpędzone polem elektrycznym mijają katodę i otworami na przeciw anody wylatują i uderzają w bańkę.

Nie pamiętam dokładnie, trzeba to sprawdzić, że zmiana koloru w kierunku czerwieni świadczy o kończeniu się lampy.

To nie jest blue glowing ;) tak świeci anoda, ale jak damy większe napięcie ( oczywiście zgodnie z parametrami lampy ) to na wewnętrznych ściankach lampy mocy zacznie nam pełzać stado elektronów i to widać ( po ciemku oczywiście ) fajne wrażenie

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

Ja za to nie mogę patrzeć jak leżą i się kurzą RFT EL 34 i postanowiłem że je wypróbuję . Jako że są to na 100% nowe stare NOS-y więc postanowiłem powygrzewać je bez sygnału ok. 10 godz. W weekend testy z nast. konfiguracją : ps vane 12ax7 , 12au7 i na końcówce rft el 34 :)

Nie ma się czym ekscytować, już lepiej myśleć czy stać mnie na nowe ;)

W niektórych przypadkach po sześciu miesiącach częstego użytkowania wzmacniacz dysponuje zaledwie 30% mocy nominalnej.

Zmiana struktury fizyko-chemicznej elektrod może spowodować także zjawisko zgoła odmienne, polegające na wzmożonej niekontrolowanej emisji, co może skończyć się wzrostem prądu spoczynkowego lub przeciążeniem siatki ekranującej, która jak gdyby przejmuje rolę anody.

Wzrost prądu spoczynkowego objawia się silnym niebieskim świeceniem, a nawet rozgrzaniem się anody do czerwoności. W tym samym czasie powinien pojawić się wzmożony przydźwięk wynikający z ponadplanowego obciążenia zasilacza i ograniczenia jego roli filtrującej. Anodę lampy łatwo zidentyfikować, ponieważ jest nią zewnętrzna tuleja, wewnątrz której znajdują się pozostałe elektrody. Najbardziej zawodnym elementem tetrody lub pentody mocy (6L6, 5881, KT66, KT88, EL34, EL84) jest siatka ekranująca, wykonana jako swobodnie i dość szeroko ułożona spirala z cienkiego srebrzystego drutu. Siatkę ekranującą zazwyczaj widać przez otwory znajdujące się w anodzie. Obserwując rozgrzaną lampę musimy zwrócić uwagę, czy siatka ekranująca nie rozżarza się do czerwoności, co możemy bez wątpliwości uznać za preludium poważnej awarii, która nastąpi nieuchronnie w najbliższym czasie. Każda lampa, w której żarzy lub świeci się jakikolwiek element oprócz katody celowo podgrzewanej włóknami żarzenia, nadaje się do natychmiastowej wymiany.

.....popatrz Elmero, tyle czasu żyłem w grzechu, rzeczywiście jak wysoka musiała by być emisja elektronów żeby wywołać taki ładny efekt, a z pokorą przyjmuję naganę:-)............ ale wiesz parę elektronów to tam na pewno uderza potęgując efekt, czyż nie prawda?.........hahahaha

Edytowane przez primazen

Uhh, chwila czasu wolna jest ( siedzę w pracy ;P ) to mogę coś skrobnąć o Sovtekach 6550

metodologia testu identyczna jak poprzednio, warunki identyczne, poziomy głośności identyczne, nastruj słuchającego hmmm nie wiem czy identyczny, słuch raczej ten sam. Dla leniwych szybka ściąga co i jak http://www.audiostereo.pl/klub-milosnikow-i-sympatykow-produktow-cayin-spark_92582.html/page__st__240#entry3394649

Tak jak poprzednio z góry mówię, tak to brzmi w MOIM SYSTEMIE ;D, a brzmi hmmm, nie dobrze brzmi ta lampa. Dostanie mi się zapewne, ale to chudzinka jest dźwiękowa, szczerze powiem, że słuchanie tej lampy mocy ponad godzinę sprawiło mi spory problem, ale po kolei.

Dół pasma w porównaniu z Tungsolami rozpłynął się w powietrzu, jest chudo, nie ma wypełnienia, brak struktury basu no bo skąd ma być, średnica krzyczy, balans tonalny przesunięty w wysoką średnicę, wysokie potrafią rzucić przysłowiową żyletkę w uszy słuchającego. EH dostarczone w zestawie moim zdaniem lepsze, niewiele, ale jednak lepsze. Ten kto słyszał w neutralnym systemie Tungsola 6550 będzie miał spory problem ze znalezieniem lepszej lampy. Sovteki nadają się do systemu przyciemnionego, tam będą naprawdę fajne, bo nie będzie tej ostrej maniery podania dźwięku, z drugiej strony, nie polecę Tungsola do ciemnego systemu, bo tam będzie zapewne bas hasał na prawo i lewo bez większej kontroli.

Pisać więcej chyba nie mam o czym, Sovtek to nie moja bajka.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Chciałem zapisać się do klubu A 70 :)

Cayin na fabr. lampach gra już naprawdę bardzo dobrze ale oczywiście jest tu potencjał i z racji że już posiadam a także dokupiłem parę lampek grzechem by było nie spróbować innych konfiguracji.

Na samym początku obsadziłem Ps vane 12 ax7 które bardzo lubię ,na 12au7 dałem NOS RCA clear top ... teraz trzeba trochę cierpliwości gdyż PS Vane są prosto z pudełka a one się długo wygrzewają .

Czekają jeszcze w zanadrzu Tungsol 6550 i zamiennik prostowniczej Genalex/Gold Lion GZ 34 . Polegając na waszym doświadczeniu za które sugerujecie się zabrać w pierwszej kolejności tzn. mocy czy prostowniczą ?

O ile nt. Tungsol 6550 słyszałem i czytałem dużo i wiem mniej więcej czego się po niej spodziewać to czy ktoś z Was ma doświadczenia z G.Lion GZ 34 lub innymi zamiennikami fabr. Sovtek 5ar4 ?

Pozdrawiam

post-46973-0-81214300-1426146170_thumb.jpg

witamy, w klubie jak wygrzejesz nowe lampki to podziel się wrażeniami jakie słyszysz różnice pomiędzy fabrycznie wrzuconymi EH.

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

Hej Luk77, konkretna zamiana!

A co z MT-35S do "żyda"? Zdążyłeś wypróbować RFT EL34 czy dalej się kurzą? Liczyłem że kilka słów o nich skrobniesz.

Hej Luk77, konkretna zamiana!

A co z MT-35S do "żyda"? Zdążyłeś wypróbować RFT EL34 czy dalej się kurzą? Liczyłem że kilka słów o nich skrobniesz.

Rychuuuu , RFT EL 34 zdążyłem wpiąć na krótko i za dużo to się nie mogę wypowiadać na ich temat ... Jednak to nie to co PS Vane 6CA7 przynajmniej w tej aplikacji... Tutaj jest fajna kontrola basu i gdybym dalej używał MT 35 zostawił bym właśnie PS Vane 6ca7 i nie szukał nic innego gdyż ta lampa wyciska duży potencjał z tego maluszka... W zasadzie porównując fabr. aplikowane EL 34 do P.V 6ca7 to jest to całkiem inny wzmacniacz głównie jeśli chodzi o dół pasma ... RFT EL 34 jest gdzieś pośrodku.

Zaskoczyły mnie mianowicie baardzo pozytywnie RFT ECC82 / 12au7 ... Moim zdaniem świetne , niedrogie i łatwo dostępne NOS-y ale jeszcze ich nie wpinałem do A 70 i jestem ciekaw jak tutaj się zachowają.

Tak , masz rację , przeskok spory z MT 35 na A70 ... Od samego początku było takie założenie zwłaszcza że w planach jest większy pokój odsłuchowy i podłogówki . MT 35 by najzwyczajniej nie dał rady ale jest to REWELACYJNY wzmacniacz ! Planowałem go nawet sobie zostawić lecz nie był by absolutnie wykorzystany a po co ma się kurzyć ?

Edytowane przez Luk77

Czyli jednak PS Vane lepsze... no proszę.

Ja muszę w końcu wygrzać EH 6CA7 bo przy pierwszych odsłuchach było kiepsko i poszły do szuflady.

Co do MT-35s podzielam twoje zdanie... Ludzie! Po co ma się maluch kurzyć ;)

Witam, rozwazam zakup Mt 35s. Chcialem sie poradzic czy ten wzmacniacz poradzi sobie z dosc trudnymi do wysterowania kolumnami PCM?

Pozdrawiam

Pany.

Cieszy mnie że przybywa Was/Nas w klubie.

Wiemy jak faktycznie grają produkty Cayina.

Słuchamy, porównujemy i zawsze/z reguły tego producenta wybieramy ☺

A ja cóż... porzucić chciałem świat lamp z paru względów a ten "Czord" Cayin po wstępnym wygrzaniu tak mnie oczarował jakże szlachetnym graniem że cyrograf podpisać musiałem i jest mi z tym dobrze, bardzo dobrze ☺

Ps. A tymczasem zapraszam kolegę mrrod wieloletniego użytkownika Cayin'a o aktualizację - foty.

pzdr.

Edytowane przez Patryk-1980

"Lampa nie umiera nigdy"

Szanowni Koledzy,

Zapisuję się do klubu. Cayinów używam od 2005 roku.

A dzięki Grzegorzowi mam nadzieję, że zabłysną nowym blaskiem.

Od piątku mam nowy wzmacniacz CS-55A. W zamian za A265i.

Poniżej zdjęcie mojego sprzętu. Za negatywne komentarze z góry dziękuję.

Pozdrawiam,

Robert

post-290-0-45674300-1426627629_thumb.jpg

Edytowane przez mrrod

Witam

Chciałem się podzielić z kolegami na gorąco moimi wrażeniami po wymianie lamp.

Zastąpiłem w moim a55-tp oryginalne na Tung Sole 6550 i psvane 12ax7 , 12au7. Grają o/k 30 godzin więc jeszcze nie wygrzane. Jest zdecydowanie lepiej, ale szok przeżyłem dopiero po załączeniu gramofonu. Preamp ożył. Nawet płyty , które do tej pory uważałem za stosunkowo słabo zrealizowane nagle zaczęły grać. Ciekawy jestem czy inni mają podobne doświadczenia?

Pozdrawiam

...

Zastąpiłem w moim a55-tp oryginalne na Tung Sole 6550 i psvane 12ax7 , 12au7. Grają o/k 30 godzin więc jeszcze nie wygrzane. Jest zdecydowanie lepiej...

Posiadam te same lampy i mam podobne odczucia ... Tungsol 6550 zdecydowanie poprawił bas który schodzi niżej i jest szybszy ,lepiej wypełniony ... Ps vane nadają precyzji , selektywności. Aktualnie u mnie w gniazdach 12au7 siedzą RFT ECC82 o których mam bardzo dobrą opinię. Nie ruszałem natomiast jeszcze prostowniczej 5ar4 (sovtek) .

Edytowane przez Luk77

Posiadam te same lampy i mam podobne odczucia ... Tungsol 6550 zdecydowanie poprawił bas który schodzi niżej i jest szybszy ,lepiej wypełniony ... Ps vane nadają precyzji , selektywności. Aktualnie u mnie w gniazdach 12au7 siedzą RFT ECC82 o których mam bardzo dobrą opinię. Nie ruszałem natomiast jeszcze prostowniczej 5ar4 (sovtek) .

włóż Mullarda/Philipsa GZ34 i nie wrócisz do tej 5AR4

Edytowane przez Rezyslaw

włóż Mullarda/Philipsa GZ34 i nie wrócisz do tej 5AR4

Leży w szafie jeszcze dziewicza GZ 34 Gold Lion ... Czekam aż się reszta porządnie wygrzeje i do prostowniczej dobiorę się na końcu aby jak najlepiej wychwycić zmiany które może spowodować wymiana 5ar4 .

jeszcze niedawno te lampy kosztowały 10x mniej, teraz cena zaczyna być z kosmosu

Witajcie, chciałbym się dopisać do klubu.

stałem się (jak się okazało) szczęśliwym posiadaczem Cayina A88T.

Wzmacniacz wcześniej grał u kolegi z forum Borrrys'a

Póki co gra wzmacniacz gra u mnie w towarzystwie kolumn Audio Physic Virgo 2, odtwarzacza Docet Lector 0,6T (na lampach Ecc81 produkcji RTC).

Kolumny spięte kabelkami Kimbet 8TC, IC to Audionova Starlight,

Wzmacniacz zastąpił Densena DM-10, różnica zdecydywoanie odczuwalna - praktycznie w każdym zakresie. O wrażeniach sonicznych napiszę coś wiecej przy okazji chwili wolnego czasu.

W planie być może wymiana kolumn na Minas Anor 2,5R

Pytanie do Was z jaką prądówką A88T się lubią? Nie pytam o kable za x tyś pln tylko o coś póki co budżetowego co jednak będzie lepsze niż zwykły komputerowiec?

pozdrawiam

Szymon

...Naim + Studio16Hertz...

Zawracam głowę w klubie 16hertz to i tutaj wam pomarudzę:)

Jak niektórzy wiedzą cały czas waham się nad A55TP i stąd pytanie, jeśli dokonam zakupu tego pieca i chcąc zmienić później lampy, to w które mogę celować??

Dopiero się ucze, wiem ze nie wszystkie lampy do kazdego wzmacniacza mozna wsadzić, dlatego chciałem się trochę podszkolić:)

Jakby ktoś byłby tak łaskawy i napisał jakie lampy oraz jakie zmiany wprowadzają, oczywiście wszystko dla Cayina A55TP, lub być może jakiś link z takim opisem.

Z tego co czytam bardzo wchwalone są TUNG SOLE 6550.

Przy okazji gdzie najlepiej kupować lampy, jakieś sprawdzone sklepy/sprzedawcy.

Dzieki, pozdrawiam

Obecnie: Roksan Caspian MKII + CD Caspian M1 + S16Hertz Canto Grand. Kable: Audionova StarLight RS, Audionova euphoria RS, Supra Trico. Rapture AMP, Fostex TH-X00, Shure SRH 1540

Zawracam głowę w klubie 16hertz to i tutaj wam pomarudzę:)

Jak niektórzy wiedzą cały czas waham się nad A55TP i stąd pytanie, jeśli dokonam zakupu tego pieca i chcąc zmienić później lampy, to w które mogę celować??

Dopiero się ucze, wiem ze nie wszystkie lampy do kazdego wzmacniacza mozna wsadzić, dlatego chciałem się trochę podszkolić:)

Jakby ktoś byłby tak łaskawy i napisał jakie lampy oraz jakie zmiany wprowadzają, oczywiście wszystko dla Cayina A55TP, lub być może jakiś link z takim opisem.

Z tego co czytam bardzo wchwalone są TUNG SOLE 6550.

Przy okazji gdzie najlepiej kupować lampy, jakieś sprawdzone sklepy/sprzedawcy.

Dzieki, pozdrawiam

Jak zdecydujesz się na zakup i będziesz osobiście u Grzegorza poprosisz go to wrzuci ci jakieś lampki dla porównania. Na początek po zakupie pograj trochę na standardoowych lampach, osłuchasz się i powiesz czego ci brakuje w brzmieniu. Koledzy wówczas racjonalnie doradzą.

Co do sklepu do wpiszesz w google hasło lampy elektronowe powinien wyskoczyć namiar na popularny wśród tutejszych userów sklep.

Jak masz tranzystora i środki finansowe tylko pozwalają to nawet się nie zastanawiaj tylko wskakuj w lampę, a na pewno nie będziesz żałował.

Życzę trafnego wyboru.

Pan Grzegorz był u mnie 2 dni temu, słuchaliśmy A55 i A70, niestety nie miał ze sobą innych lamp, więcej mozna przeczytać w klubie studio 16hertz.

Na razie cały czas się zastanawiam nad decyzją....

Obecnie: Roksan Caspian MKII + CD Caspian M1 + S16Hertz Canto Grand. Kable: Audionova StarLight RS, Audionova euphoria RS, Supra Trico. Rapture AMP, Fostex TH-X00, Shure SRH 1540

Na razie cały czas się zastanawiam nad decyzją....

W pewnym sensie Cię rozumiem miałem podobny dylemat i wygrał A70. Na odsłuchu A55 zagrał na poziomie zbliżonym do A70 dopiero po wrzuceniu jakiś Nosów. (A70 grał na standardowo montowanych lampach EH).

W pewnym sensie Cię rozumiem miałem podobny dylemat i wygrał A70. Na odsłuchu A55 zagrał na poziomie zbliżonym do A70 dopiero po wrzuceniu jakiś Nosów. (A70 grał na standardowo montowanych lampach EH).

No i tak gonimy królika :) Lepsze lampy do A55 to zagra jak A70. Lepsze lampy do A70 to zagra jak? :)

Ale czy faktycznie wymiana samych lamp powoduje, że wzmacniacz gra porównywalnie jak prawie dwukrotnie droższa konstrukcja? Przecież w tym momencie wyszło by na to, ze reszta elektroniki, która znajduje się we wzmacniaczu juz nie ma takiego znaczenia jak same lampy.

Edytowane przez choina

Stereo Cayin A70 MKII, Marantz 67SE, Studio Hertz 16 Minas Anor 2,5III

Kino Yamaha 767, Blu-ray Panasonic, Himedia 600, Dali concept 1, JBL ES 150, Epson TW 3200

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.