Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  246 członków

Cayin Klub
IGNORED

Klub miłośników i sympatyków produktów Cayin / Spark.

Rekomendowane odpowiedzi

Ale czy faktycznie wymiana samych lamp powoduje, że wzmacniacz gra porównywalnie jak prawie dwukrotnie droższa konstrukcja? Przecież w tym momencie wyszło by na to, ze reszta elektroniki, która znajduje się we wzmacniaczu juz nie ma takiego znaczenia jak same lampy.

Absolutnie nie! Sama wymiana lamp niekoniecznie da pozytywne rezultaty. Raczej metoda prob i bledow. Ja np niektore wymienilem ale niektore wymienialem pare razy i wrocilem do starych (OEM) bo graja lepiej.

Absolutnie nie! Sama wymiana lamp niekoniecznie da pozytywne rezultaty. Raczej metoda prob i bledow. Ja np niektore wymienilem ale niektore wymienialem pare razy i wrocilem do starych (OEM) bo graja lepiej.

Ok. jeżeli nie trafimy w odpowiednie lampy to można pogorszyć sprawę, jak lampy się spasują ze wzmacniaczem to będzie poprawa. Jednak czy może być na tyle duża, że wzmacniacz zagra porównywalnie z dwukrotnie droższym wzmacniaczem? Mam tu na myśli cały czas A70 i A55.

Stereo Cayin A70 MKII, Marantz 67SE, Studio Hertz 16 Minas Anor 2,5III

Kino Yamaha 767, Blu-ray Panasonic, Himedia 600, Dali concept 1, JBL ES 150, Epson TW 3200

Ok. jeżeli nie trafimy w odpowiednie lampy to można pogorszyć sprawę, jak lampy się spasują ze wzmacniaczem to będzie poprawa. Jednak czy może być na tyle duża, że wzmacniacz zagra porównywalnie z dwukrotnie droższym wzmacniaczem? Mam tu na myśli cały czas A70 i A55.

Nie ma takiej możliwości . Czy jak ktoś podchipuje 2.0TDI to bedzie od razu 3.0TDI w biturbo ? nie będzie i tutaj najlepszymi lampami nie zrobimy dźwięku z A55 na poziomie A70 mkII .

A55TP gra bardzo dobrze sam w sobie klarownie przede wszystkim ,ma ładną barwę i jest gładki co jest rzadkie w konstrukcjach KT88 .W wielu systemach sprawuje się znakomicie .W Premium Sound grają nim z 3 drożnymi kolumnami opartymi o dwa 22cm basowce i steruje nimi dobrze .Po wymianie lamp (tutaj wg swoich upodobań i dopasowania do własnych kolumn) można zmienić jego charakter jak i innych wzmacniaczy lampowych w określonym polu tolerancji i wpisanego charakteru brzmienia wzmacniacza ,nie zrobi się innego brzmienia niż wpisany na stałe dany charakter brzmienia .Koledzy w tym i innych wątkach wpisywali co się zmienia w dźwięku w zależności po jakie lampy sięgną .Na pewno wspólnym mianownikiem ogólnej poprawy są lampy mocy Tungsol 6550 które to za każdym razem przywoływane były jako najkorzystniejsze brzmieniowo przez niemal wszystkich posiadaczy A55/A70/CS55 . Lampy sterujące ,prawdziwe NOS-y dają najwięcej możliwości kształtowania dźwięku ,z nowej produkcji mirowoz napisał iż dobrze zagrały Gold Liony 12AX7 .

A70 mkII z racji potężnej konstrukcji ,lampy prostowniczej w preampie ,kondensatorów miedziowych gra w sposób zdecydowanie bardziej otwarty ,przestrzenny ,(tutaj A55TP nie dorowna mu )

zachowując miękkość średnicy ,on nie jest nastawiony na brutalny bas kopiący w klatę jak A100 ,A88T tylko na analogowość przekazu ,średnica brzmi najwiarygodniej na tym modelu ,ale każdy musi dopasować sobie system wg własnych upodobań a przede wszystkim do kolumn. Niedawno dopasowywałem wzmacniacz do Dynaudio Focus 260 i lepiej brzmią dynamiczne jaśniejsze A100, CS55A. Do miękich membran głośników polipropylenowych potrzeba zwartości w basie ,zadziorności ,wówczas uzyskamy większą synergie brzmienia .

Podsumowując A55TP i A70 TmkII mają wspólny mianownik brzmienia są muzykalne ,A70 jest zdecydowanie bardziej otwarty i tutaj A55 nie dorówna mu niezależnie od wymiany lamp .

Dodam iż CS55A ,A88TmkII /mkI ,A100T też maja wspólny mianownik brzmienia tutaj jest żwawo ,rockowo ,dynamicznie i jaśniej w przekazie .

Co komu pasuje w systemie trzeba sprawdzić samemu.

Edytowane przez Studio16Hertz

Zauważyłem, że sterowniki do USB w Cayinie CS-55A dostarczane są w wersji 1.61.

Na stronie producenta jest już wersja 2.29. http://www.thesycon.de/eng/usb_audiodriver.shtml

Nie wiecie, czy da się wgrać nowszą wersję? Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?

Niestety, producent sterowników nie obsługuje użytkowników indywidualnych.

Wieczorną porą Pink Floyd - The Endless River, lampowo (usb/laptop) wraz z słuchawkami + rum z colą = piękne dźwięki/inny świat ☺

post-11746-0-64415500-1427492865_thumb.jpeg

"Lampa nie umiera nigdy"

Podsumowując A55TP i A70 TmkII mają wspólny mianownik brzmienia są muzykalne ,A70 jest zdecydowanie bardziej otwarty i tutaj A55 nie dorówna mu niezależnie od wymiany lamp .

100% racji, miałem w domu obydwa, jeden obok drugiego, w tym samym systemie, więc łatwo o porównanie. A55TP to dobre granie, tyle i aż tyle. A70 to jednak spora różnica, tu pojawia się szczegół, kontur i powietrze pomiędzy instrumentami, to pierwsza rzecz, która od razu rzuca się na uszy i to na lampach oryginalnych, słychać więcej, plankton zaczyna ładnie wychodzić na powierzchnię, większa kultura grania po prostu.

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

• 4 tygodnie później...

Witam

Odświeżam wątek. Dopisuję się z moim CS-55A.

Dzięki uprzejmości Pana Grzegorza mogłem posłuchać u siebie w domu (na szczęście mieszkam niedaleko Tychów), również z lampami EL-34. Słucham sporo jazzu (klasycznego) i jak dla mnie ten wzmacniacz (u mnie) ładnie gra go też z firmowymi KT88. Przy okazji pozostawia otwartą furtkę do EL-34, jak przyjdzie ochota. Kolejny kroczek, ... co tam... krok... do lepszego odtwarzania ulubionej muzyki :). No i lampa tworzy nastrój, a to umila słuchanie.

post-26123-0-98506800-1430246935_thumb.jpg

post-26123-0-75196500-1430246946_thumb.jpg

Już jest!!! Długo wyczekiwany dotarł wczoraj. :)

WP_20150428_007.jpg

Wygrzewa się i pachnie fabryką, ale już mogę potwierdzić to, co pisał do tej pory Grzegorz. To nie jest trochę podrasowany A55, tylko kompletnie inny wzmacniacz.

A55 na KT88 jest w swojej cenie świetny i może konkurować bez obaw z wieloma "mega markami" za podobne i trochę wyższe pieniądze, ale A70T mkII to jak za 11tyś, szok.

Pewnie się niektórzy oburzą(tych wszystkich zapraszamy na odsłuch, pozostałych również :) ), ale ten wzmacniacz gra co najmniej o tyle lepiej, o ile więcej kosztuje.

Wyjęty z kartonu, pachnący fabryką, a robi ogromną różnicę. W dodatku z małymi kolumnami, za 6tysi, które też się wygrzewają.

To jak buduje scenę, z jaką precyzją pokazuje instrumenty i jaki ma bas... A wszystko w kilka godzin grania od wypakowania i na przypadkowych kablach.

Nie przepadam za lampami i przeważnie wybrzydzam wśród tranzystorów, ale te "chincyki trzymają się mocno"... robią różnicę.

Jakość wykonania, design. Trafa w A70, tak na oko, są dwa razy większe niż w A55. W dodatku A70 ma wejście na końcówkę... :)

WP_20150428_006.jpg

Jak się wygrzeje, pomieszamy kabelkami i kolumnami. Zobaczymy co potrafi.

Zapraszamy na odsłuch. Majówka z Cayin...?

pozdrawiam

PS

Kto słucha, nie błądzi...

@wyzromek witaj w klubie, widzę, że z minasami ci to gra ;) a co do wypowiedzi Premiumsound, zgadzam się, że gra to REWELACYJNIE ;) wiem bo mam i porównywałem wiele modeli ;) a jak wejdą tam lampki lepsze od EH, to dźwięk nabiera szlachetności, świetnie się otwiera, wymieniając lampy mocy na Tungsola 6550 otrzymamy z kolei rewelacyjny dół pasma, mocny, wielowarstwowy i świetnie kontrolowany. Słuchać i testować lampki polecam ;)

Edytowane przez Elmero

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

Dodam, że z Minasami poprzedniej edycji (2 drogi, zwykły Morel). Mam pożyczone Tungsole 6550, ale... hmmm... jak będzie chwila spokoju muszę na powrót wsadzić standardowe, bo jakoś nie słyszę żeby lepiej "grały" te Tungsole. No ale to mój pierwszy lampowy wzmacniacz. Dotąd słyszałem Yaqina MC-10L, ale z nieustawionym biasem, więc była klucha i mocno przerobionego Music Angela XD 800 MK III, ale grał na moje ucho jak tranzystorowy; na pierwszy "rzut ucha" nie wychwyciłem różnic pomiędzy nim a najniższym modelem amplitunera Yamahy (taki bardziej leciwy), z którym Minasy grały u mnie na początku.

Z CS-55A gitara Pata Metheny brzmi cudownie. Dynamika, jakość dźwięku na wysokim (znowu - jak dla mnie) poziomie. DAC to miły dodatek, ale brzmienie mojego CD dla mnie wyraźnie lepsze, bas, wybrzmienia...

Z dziurki słuchawkowej w końcu płynie dźwięk, który da się przyjemnie słuchać na moich AKG 550 (wybitnie "smartfonowe" słuchawki). Tyle, że 280 W z sieci, żeby zasilić wysokoskuteczne i niskoomowe słuchawki to przesada :)

Widzę, że w kabelki nie wierzysz?

Witam

...odnośnie kabelków ,niedrogie ,z bardzo czystej miedzi OCC 7N tez się przymierzam

http://www.qba.com.pl/nowosci.htm

Pozdrawiam.M.

Czy ktos moze mi polecic jakiegos dac'a do mt-35s.

Szukam juz troche czasu i zawsze cos jest nie tak jak powinno, zatrzymałem sie troche dłuzej na creative sound blaster ( karta zewnetrzna ) bo gra podobnie jak dac do ok 1k pln a kosztuje mniej niz polowe.

kwota tak do 3 tys zl.

słucham duzo plikow ale wiem ze ciezko pogodzic aby jeszcze dac robił za stremer w tej cenie i jakos grał wiec skupie sie na samym dacu....

• 2 tygodnie później...

Witam Klubowiczów od kilku dni jestem posiadaczem wzmacniacza Cayin mt35-s teraz szukam kolumn do tej lampy pomożecie? ;-)

http://www.studio16hz.eu/produkty/canto

mnie olsniły, najlepiej to podjedz i posłuchaj :))

Trochę za daleko niestety. Głośnik nisko-średniotonowy to scan

-speak nic nie piszą o wysokotonowym

Czy jest sens podpinania do tego wzmacniacza kolumn podłogowych

Czy jest sens podpinania do tego wzmacniacza kolumn podłogowych

mysle ze pociagnie spokojnie jakies wieksze podłogowki ale lepiej sprawdzic.

Ja mam obecnie ten zestaw w 25 m2 i gra dobrze jest bass tam gdzie ma byc, scena jest wrecz idealna a do tego szczegółowosc jest lepsza niz w zestawach 2-3 krotnie drozszych.Ostatnia noc mialem za testy Fenga 03 i dopiero z tym Dakiem wzmacniacz i kolumny pokazały co tak na prawde potrafia.

Zauwazyłem ze o wiele wiecej da dobre ustawienie kolumn niz ich rozmiar i przynajmniej mała pomoc w akustyce pomieszczenia.Mam 4 ekrany z PT80 i dały one wiecej niz cokolwiek innego.Zakupie jeszcze jakis dywanik-wykladzine i bedzie juz prawie jak w filharmonii ;pppp

Hej Natknąłem się na test kolumn dedykowanych do lampy są to Xindaki ms-1201 Słyszał ktoś te zestawy?

Te kolumny były w Elektropunkt Bydgoszcz ponad rok temu. Pamiętam rozmowę z Arkiem ,mówił iż one zagrały dobrze ze wzmacniaczem 300B w układzie SE ,jedna lampa na kanał i to było trafione połączenie z mocniejszymi jednostkami nie było dobrze ,warto zasięgnąć informacji w sklepie który je ma w ofercie. Zdaje sie także ze były w recenzji Stereo i Kolorowo .

Te kolumny były w Elektropunkt Bydgoszcz ponad rok temu. Pamiętam rozmowę z Arkiem ,mówił iż one zagrały dobrze ze wzmacniaczem 300B w układzie SE ,jedna lampa na kanał i to było trafione połączenie z mocniejszymi jednostkami nie było dobrze ,warto zasięgnąć informacji w sklepie który je ma w ofercie. Zdaje sie także ze były w recenzji Stereo i Kolorowo .

Hmm Z tego co czytałem kolega ze stereo i kolorowo bardzo je chwalił w połączeniu z Yaqin na lampach KT

Edytowane przez marcinoss26

Czytając wątek klubowy widać że wszyscy klubowicze mają wzmacniacze Cayin-a a chyba nikt nie używa odtwarza CD tej firmy. Ostatnio przeglądałem ofertę CD Cayin i zastanawiam się czy warto zainteresować się tymi urządzeniami. Może ktoś ma jakieś doświadczenia z dyskofonami Cayin? Czy są tak samo dobre jak wzmacniacze?

Edytowane przez dlmtb

Cayina CD15B miałem od 2007 roku. W środku miał lampy tesli. Grał ze wzmacniaczem A265i i kolumnami Spendor SP1/2.

Zdecydowanie wart był swoich pieniędzy. Ale po podłączeniu droższych, dobrych CD było słychać różnicę w cenie.

Można trochę kształtować brzmienie zmieniając lampy. Osobiście odbierałem wyjście tranzystorowe jako mniej udane.

Po zmianie wzmacniacza na CS55A dokupiłem do kompletu... Apple mac mini.

Jestem z niego bardzo zadowolony.

Po zgraniu wszystkich płyt praktycznie przestałem używać CD15B.

Jak przyjdą nowe CDCS55CD Cayina to po przesłuchaniu sprawdzimy, czy warto w niego zainwestować.

Edytowane przez mrrod
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.