Skocz do zawartości
IGNORED

Artysta w żałobie - list otwarty.

Gość partick

Żałoba Narodowa  

38 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy popierasz ogłoszenie Żałoby Narodowej?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość partick

(Konto usunięte)

LIST ARTYSTY W ŻAŁOBIE

Na wstępie chciałbym wyrazić mój prawdziwy smutek i współczucie dla wszystkich poszkodowanych w katastrofie kolejowej minionego weekendu. Mam pełną świadomość, że bliscy osób, które uczestniczyły w tym wypadku potrzebują w tej chwili wsparcia we wszelakich formach. To była z pewnością kolejna niepotrzebna tragedia.

Chciałbym jednak poruszyć teraz kwestię, która być może zostać odebrana przez niektórych jako oburzająca - tego mam również pełną świadomość.

A mianowicie...

Ogólnopolska żałoba narodowa narzucona przez Pana Prezydenta RP.

Skutkiem ogłoszenie żałoby narodowej (kolejnej w przeciągu ostatnich kilku lat) jest odwołanie w dniach 5-6 marca wszelkich imprez masowych - spektakli, koncertów, imprez sportowych itd. (w wielu przypadkach przygotowywanych od wielu miesięcy).

Tym samym jednym odgórnym dekretem na 2 dni straciło pracę (a tym samym poniosło znaczące straty finansowe) wiele tysięcy osób związanych z organizacją imprez artystycznych (aktorzy, wokaliści, muzycy, producenci, dyrektorzy teatrów).

Z powodu (prawdopodobnie) błędu jednego człowieka, wiele tysięcy osób straciło znacząco część swoich miesięcznych dochodów - w wielu przypadkach spowodowało to straty, które będą odrabiane przez nich przez wiele następnych tygodni.

Niektórych imprez artystycznych nie da się tak po prostu przełożyć, a poza tym pozostają jeszcze koszty takiego przełożenia, które są ponoszone przez osoby, które nie miały żadnego związku z zaistniałą sytuacją (nie spowodowały tego wypadku, nie podjęły też decyzji o wprowadzeniu żałoby narodowej).

Artyści zakontraktowani na te terminy stracili swoje honoraria - nie wiadomo, czy będą mogli uczestniczyć w niej w innym terminie i czy w ogóle uda się ustalić nowe terminy danej imprezy artystycznej.

Producenci spektakli i dyrektorzy teatrów zapłacą bezzwrotnie za:

- koszty zwrotów biletów

- ponowną akcję reklamową

- ponowną pracę logistyczną wszystkich działów administracji

- koszty eksploatacji zamkniętych sal (wynajem + świadczenia)

i wiele innych kosztów.

Państwo nie dokona żadnej refundacji powyższych poniesionych strat w sytuacji, w której wymusiło na artystach dni wolne od pracy i tym samym zarabiania pieniędzy.

Zaznaczam, że jest to praktycznie jedyny zawód, który doznaje tak poważnych strat finansowych podczas żałoby narodowej. Niektóre zawody doznają bowiem w tym czasie prawdziwej euforii: wszelcy ratownicy medyczni, służby porządkowe, reporterzy, dziennikarze, producenci zniczy, handlarze flag, kwiaciarze itd.

Politycy podbudują sobie w tym czasie pozycje swoich zapomnianych partii politycznych, wysuwając kolejne tezy "czyja to była wina", opuszczą flagi na budynkach państwowych, uczczą pamięć "minutą ciszy", a na koniec miesiąca pobiorą swoje pełne miesięczne pensje.

A może mogliby oddać swoje wynagrodzenia za te 2 dni żałoby na fundusz poszkodowanych w katastrofie?

Ja jako producent płacę sumiennie od 1 stycznia 2011 podatek VAT 23% od organizacji imprez, jako aktor stracę niedługo 50% kosztów uzyskania od moich umów o dzieło, jako żałobnik co roku pracuję po parę tygodni na odrobienie moich strat finansowych, poniesionych z tytułu wprowadzenia kolejnej żałoby narodowej.

Dlaczego mam za to płacić?!!!

Żałoba narodowa - niech będzie, ale w takim razie niech Państwo płaci za sytuację, którą wymusza na niewinnych artystach.

Pozostaje chyba tylko dziękować, że nie jest wprowadzana rokroczna tygodniowa żałoba po akcji "Znicz" (kiedy ginie ok. 100 osób na drogach podczas jednego weekendu) lub miesięczna w styczniu (kiedy po podsumowaniu roku okazuję się, że na polskich drogach zginęło ok. 4000 osób).

Na koniec, żeby uprzedzić ruch urzędników, którzy nie czują żadnego skrępowania, aby zadzwonić do artysty i poprosić go o charytatywny udział w imprezie "ku czci"... żeby powiedział jakiś ładny wiersz... albo przeczytał list w zastępstwie polityka, który nie będzie w stanie go wydukać... albo zaśpiewał jakieś epitafium, bo będzie pięknie... Bo to przecież taki zawód niemalże duchowy - informuję, że mam koszmary po nocach z powodu rachunków, które będę musiał zapłacić nie wiadomo za co, nie jestem w stanie występować, boli mnie gardło, położę się do szpitala, może uda się jakieś odszkodowanie dostać.

z poważaniem

i szacunkiem dla wszystkich

Artysta w Żałobie

P.S. Ciekaw jestem, czy jeśli na początku czerwca jakiś bus ze szkolną wycieczką wpadnie do rowu na dziurawej autostradzie to Pan Prezydent ogłosi żałobę narodową i odwoła mecz otwarcia EURO 2012. Jako artysta patriota deklaruję, że w takiej sytuacji, aby ratować honor kraju skomponuję i wykonam nieodpłatnie na stadionie oratorium pod roboczym tytułem "Świecie nasz, to Polska właśnie".

To oczywiście jakieś argumenty są. Tylko czy nie za bardzo to wszystko "poszło" do przodu? Za parę lat miniemy leżącego na chodniku człowieka mówiąc sobie: służby ratownicze powiadomione. Może od czegoś takiego właśnie się zaczyna. Od: "Co mnie to obchodzi?Jest mi przykro ale... Mam własne życie i ..."

Jeśli nasze społeczeństwo nie czuje, że jest jednym narodem to może i powino zagłosować w tej ankiecie na NIE. W końcu każdy ma w życiu swoje własne tragedie, które przeżywa.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Jestem na Nie! Uważam, Że wprowadzenie żałoby narodowej było działaniem na wyrost. Wystarczyłaby tu żałoba w wymiarze lokalnym. Takim, jaki charakter miała ta katastrofa. Prezydent i Premier Najjaśniejszej potrzebowali jej chyba po to, aby znowu pokazać,że państwo bez nich ..., itd. A tu wystarczyłby jeden czy drugi minister albo i ktoś mniejszy rangą, a bardziej profesjonalny w tej dziedzinie ratownictwa. Zresztą tacy byli na miejscu i akcja ratownicza była sprawna.

Osobiście jest mi żal, że przez czyjeś działanie lub zaniechanie znowu zginęli ludzie!

Przepraszam bardzo, z całym szacunkiem dla zabitych w tej katastrofie i ich rodzin, ale w każdy weekend na polskich drogach ginie więcej osób, niż w tej katastrofie. I jakoś to narodem nie wstrząsa i nie powoduje spazmów BULU u jego Światłych Przywódców. Czym się różni śmierć w aucie od śmierci w pociągu?

Otóż: nie jest tak MEDIALNA! I dlatego polski rząd nie lata helikopterem na miejsce każdego wypadku. Specjaliści od PR zaraz by im to zresztą odradzili, wykazując brak przełożenia "VIP disaster tourism" na słupki poparcia w tym przypadku...

A ja myślę, że sprawiedliwość musi być i może Gajowy powinien łączyć się w BULU również z rodzinami tamtych ofiar a Polska powinna pozostawać w stanie żałoby PERMANENTNEJ!

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Nie winiłbym specjalnie Prezydenta za pomysł mimo, że samej idei ogłaszania żałoby nie popieram. Wyobraźmy sobie nagonkę która ruszyłaby gdyby żałoby nie ogłosił. Można więc powiedzieć że żałoba ogłoszona jest dla świętego spokoju.

Jestem Europejczykiem.

• Użytkownicy+

Przepraszam bardzo, z całym szacunkiem dla zabitych w tej katastrofie i ich rodzin, ale w każdy weekend na polskich drogach ginie więcej osób, niż w tej katastrofie. I jakoś to narodem nie wstrząsa i nie powoduje spazmów BULU u jego Światłych Przywódców. Czym się różni śmierć w aucie od śmierci w pociągu?

Otóż: nie jest tak MEDIALNA! I dlatego polski rząd nie lata helikopterem na miejsce każdego wypadku. Specjaliści od PR zaraz by im to zresztą odradzili, wykazując brak przełożenia "VIP disaster tourism" na słupki poparcia w tym przypadku...

A ja myślę, że sprawiedliwość musi być i może Gajowy powinien łączyć się w BULU również z rodzinami tamtych ofiar a Polska powinna pozostawać w stanie żałoby PERMANENTNEJ!

Przyczyny sa oczywiste... wiele osob w jednym czasie. Tylko to robi wrazenie na politykach. Nie istotne,czy chodzi tu o tragicznie zmarlych, czy o strajkujacych, itp.

Niedlugo beda tylko dni swiateczne i zalobne...

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Katastrofa został źle wykorzystana jeśli chodzi o honorowe dawstwo krwi. Nie wiem, może do mnie nie dotarły apele w tej sprawie. Szkoda, że prezydent, premier i ministrowie nie świecili w tej materii przykładem, a okazja była wielka i to podwójna: zapełnić banki krwi i zacieśnić więzy społeczne - lepiej niż mechanicznie wprowadzana i tak samo traktowana żałoba narodowa. No cóż, zawsze łatwiej jest wydać polecenie o opuszczeniu flagi do połowy masztu, niż oddać trochę własnej krwi.

P.S.

Jeden taki apel udało mi się znaleźć: http://wiadomosci.onet.pl/raporty/slaskie-katastrofa-kolejowa/katastrofa-kolejowa-biskup-apeluje-o-krew,1,5047812,wiadomosc.html. Już po napisaniu tych słów. To i tak za mało!

nalezy uchwalic i ustawowo okreslic co jesd tragedia narodowa.Ile ofiar w jakich okolicznosciach i w jakim zawodzie i terminie. .I puscic przez glosowanie a najlepiej przez glosowanie w wolnym internecie wolnych idiotow.Puscic to w dzienniku ustaw przewidujac zeby tragedie zdarzaly sie tylko w wakacje kiedy artysci nie pracuja..A co mnie k**wa obchodzi artysta i jego zarobek!!!!!!!!!!!!!!!!w tych okolicznosciach..

Tak jest na całym świecie iż jak następuje taka katastrofa ogłasza się żałobę.

I sorry ale bardziej mi żal ludzi którzy zginęli i zostali kalekami niż gaży pana artysty.

Nie podoba mi się szopka z odwiedzinami miejsca katastrofy przez czołowych polityków - wprowadzają tylko zamieszanie i utrudniają akcję (organizacja przyjazdy świty i VIP-a, jego ochrona, itd)

Ale tak jest na całym świecie iż politycy lgną do kamer i fleszy jak....

I sorry ale uważam taki list i takie argumenty za objaw znieczulicy. Nie chcę używać języka autora topiku, ale zawsze będą jakieś koncerty, przedstawienia, pokazy. Codziennie !!!

Od siebie i tylko od siebie poproszę o listę tych oburzonych artystów - wprowadzeniem żałoby.

Zobowiązuję się nigdy nie kupić owoców ich twórczości, nie uczestniczyć nigdy w ich imprezach.

A jak im się przydarzy tragedia w rodzinie i zaapelują o pomoc od rodaków to na moją pomoc proszę nie liczyć.

W myśl zasady jak Kuba ......

Ponieważ ja się podpisuję pod swoją opinią - jako członek tego forum, oczekuję na nazwiska tych oburzonych i pokrzywdzonych przez katastrofę artystów

Macie odwagę nie być anonimowi ????

Gość partick

(Konto usunięte)

Ponieważ ja się podpisuję pod swoją opinią - jako członek tego forum, oczekuję na nazwiska tych oburzonych i pokrzywdzonych przez katastrofę artystów

Macie odwagę nie być anonimowi ????

wszak podpisał się Artysta w Żałobie - nick tak samo dobry jak Shrek777 ;]

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Shrek777 rozumiem Twoje oburzenie, ale takie nastawienie do Żałoby Narodowej (ogłaszanej w skali kraju) bierze się moim zdaniem z jej nadużywania. Ostatnim, zdarzeniem które faktycznie zasługiwało na takie uczczenie, była bez wątpienia katastrofa smoleńska.

Ale już wprowadzanie tej formy żałoby tylko dlatego, że były ofiary śmiertelne wśród uczestników zagranicznej wycieczki jest dla mnie nieporozumieniem. Nie taki był chyba zamysł przy tworzeniu zapisów o Żałobie Narodowej.

wszak podpisał się Artysta w Żałobie - nick tak samo dobry jak Shrek777 ;]

Za Shrek777 stoi konkretny człowiek bardzo łatwy w identyfikacji. A twój artysta ??? Widzisz różnicę ???

A korzystając z okazji to proszę o likwidację tego instytutu filmowego na który idzie 300 mln zł. rocznie i powstają filmy które wywołują odruch omijania kina gdy na afiszach jest "produkcja polska"

Jeśli reżyser będzie musiał zdobyć sponsora, a film zarobić to chociaż uda się widzom kilka razy roześmiać na polskiej komedii - przykładowo.

Tu panom artystom darmowe pieniążki z podatków nie śmierdzą ???

Cholera zróbcie coś z ta edycją 30 sekund i nie można nic edytować - albo skasujcie w cholerę i nie psujcie ludziom nerw !!!!!

dziadekwłodek

Masz rację - Cenię Cię za modre posty, ale jednak katastrofy lotnicze i kolejowe nie zdarzają się co dzień - i w takim momencie walka o gaść srebrników moim zdaniem jest nie na miejscu.

Wypadło chodź przeczekać te dwa dni i po żałobie to napisać- ale ja jestem starej daty i starej kultury.

P.S. 2 sorry edycji odmówiłom, a do postu dopisało - przepraszam za zamieszanie :((((

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Shrek777 - Ta walka o srebrniki może wzięła się dlatego, że przy takich nawet "okazjach", w czasach medialnego szaleństwa, każdy chce zabłysnąć: politycy, aktorzy, czy nawet gapie wypowiadający się do kamery dobę po zdarzeniu.

(A z edycją też ostatnio same problemy - nawet w stylu "pojawia się i znika"!)

Mediatyzacja (takie nowe słowo słyszałem) naszego życia jest straszna.

Taka katastrofa to strzał dla polityków tkwiących w blokach startowych.

Kto pierwszy dojedzie, pokaże się, wypowie, powspółczuje, komu więcej czasu na antenie poświęcą. Kto zabłyśnie zgrabnym powiedzeniem, czyj pomysł media podchwycą.

Kto wygra, no kto!!??

A kto rzucony zostanie na pożarcie.

Ścierwojady.

Czemu opozycję?

Bo "nasza" opozycja lubi brać w tym udział. Zaraz się od niej dowiemy, że min. XYZ był na miejscu o 10 minut przed lub po min. ABC. Albo że ktoś nie pojechał na miejsce katastrofy a powinien, albo pojechał - a właśnie nie powinien. Pamiętasz takie "rozliczenia" po Smoleńsku?

Co by się działo w mediach i Sejmie, gdyby np. Premier nie przerwał - załóżmy - urlopu i nie pojechał na miejsce? Co ma biedny robić? Takie czasy.

ale jednak katastrofy lotnicze i kolejowe nie zdarzają się co dzień - i w takim momencie walka o gaść srebrników moim zdaniem jest nie na miejscu.

Twoim zdaniem śmierć spektakularna jest bardziej godna żałoby niż pospolita w byle wypadku drogowym?

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

W zasadzie to żałobę narodową można by wpisać do kalendarza zaraz po Wszystkich Świętych na stałe.

Artysta może i trochę przegiął ale dyskusja którą wzbudził list nie jest bez sensu bo każe zastanowić się nad schematami w które nieświadomie wpadamy.

Jestem Europejczykiem.

Przyczyny sa oczywiste... wiele osob w jednym czasie. Tylko to robi wrazenie na politykach. Nie istotne,czy chodzi tu o tragicznie zmarlych, czy o strajkujacych, itp.

Niedlugo beda tylko dni swiateczne i zalobne...

na politykach chyba nic nie robi wrazenia poza sondazami i rankingami popularnosci :)

pozostała częsć zapału do pracy :) jest poswięcana na szukaniu roboty dla rodziny i kumpli którzy aktualnie sa w łaskach

aktualnie np PO zajmuje sie glownie wycinaniem swoich bedacych w niełasce wiec takie tematy dla mas sa wyjatkowo poszukiwane w celu odwrócenia uwagi

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

aktualnie np PO zajmuje sie glownie wycinaniem swoich bedacych w niełasce wiec takie tematy dla mas sa wyjatkowo poszukiwane w celu odwrócenia uwagi

Czyli co, Tusk spowodował katastrofę? Takich bzdur to nawet Prezes nie mówi (przynajmniej na głos).

Jestem Europejczykiem.

Ja jestem tez na nie.Tragedia straszna,ale bez przesady z ta zaloba narodowa,tak jak juz Jaro wyzej wspomnial ze niedlugo to bedzie trzeba wpisac w kaledarz te zaloby narodowe.Jest jeszcze cos co mnie najgorzej wpienia przy takich tragicznych zdarzeniach , mianowicie stacje informacyjne typu tvn24.Dla nich w tym momencie swiat przestaje istniec tylko tragedia i tragedia ,pamietacie zapewne co sie dzialo w owej stacji po tragedii w Smolensku.Pare dni tylko jeden temat przez 24h,sorry ale to zdecydowanie przesada.Tyle ode mnie.Pozdrawiam.

Po katastrofie Smoleńskiej,Prezydent miał okazję wykazać się postawą mężą opatrznoścowego,ogłaszając jak to Polska sie wywiązała z tego "zadania"[do dzisiaj mam z tym kłopot],może tym razem też o to chodzi...Pewnie musi się czymś wykazać,chociażby z miłości do Narodu...Dobra,może z ramienia działalności jego wysokości...chyba trudno dostrzec jakieś owoce jego działalnośći.Sorry!Zapomniałem,ostatnio mówi o GMO...

W zasadzie to nie musi nic robić ,bo sądaże dają mu coś około 75 procent...Pwno jest hapy...

Gość rydz

(Konto usunięte)

Ja jestem tez na nie.Tragedia straszna,ale bez przesady z ta zaloba narodowa,tak jak juz Jaro wyzej wspomnial ze niedlugo to bedzie trzeba wpisac w kaledarz te zaloby narodowe.

Jak to bez przesady,przecież tyle ludzi zginęło,sam rozmiar tej tragedii robi strasznie przygnębiające wrażenie,na całym świecie ogłaszane sa w takiej sytuacji narodowe żałoby;(

Co do polityków na miejscach tej czy innych tragedii to chyba nie robi już na społeczeństwie żadnego wrażenia.

Jakoś za dużo różnego rodzaju tragedii,katastrof było,jest za rządów obecnie panujących w tym kraju.

Nie pisałem tu dawno, ale czytam Was uważnie.

Cześć.

Śmierć dotyczy najbliższych. Tak jak z cierpieniem fizycznym musi zmierzyć się samodzielnie chory, tak z cierpieniem wynikającym ze śmierci, jego najbliżsi.

Do kojenia cierpień nie są potrzebne żadne nakazy.

Zamiast tego typu szopek, wystarcz aby każdy z nas (apropos dyżurnych ruchu, szefów kolei, ministrów od transportu,...) wykonywał właściwie swoje obowiązki.

Przed trzema tygodniami odeszła bliska mi osoba. Wiem o czym piszę.

Wszelkie żałoby narodowe to imprezy na potrzeby polityków i mediów. Zwróćcie uwagę, że taki TVN24 od kilku dni nie pokazuje nic innego. Nic na świecie się nie dzieje!

Wszelkie żałoby (ta, autobus w przepaść, Smoleńsk,...) to raj dla wszelkich medialnych wydawnictw, polityków. Dochodzi wręcz do profanacji; mam na myśli grzebanie w zwłokach zmarłych w Smoleńsku.

Gloryfikacja czegoś co jest zwyczajne, śmierci; jaka by ona nie była, naturalna czy tragiczna, zaczyna w polskiej kulturze urastać do rangi narodowej paranoi. Z tragicznie zmarłych robi się bohaterów narodowych (Smoleńsk). To nie wojna, nikt nie stawał w obronie Ojczyzny. To coś zwyczajnego; śmierć.

Wystarczy pójść do pierwszego lepszego hospicjum aby zobaczyć jacy dobrzy i bohaterscy ludzie tam umierają. Bez blasku fleszy, zostawiając po sobie pustkę wśród najbliższych. Owi najbliżsi sami muszą się z nią zmierzyć. Nikt w tym im nie pomorze. W szczególności krepująca ich samych eskalacja ich tragedii na otoczenie.

Dlaczego ktoś ma rezygnować ze swych obywatelskich przywilejów (prawa do rozrywki...) z powodu jakiegokolwiek tragicznego wypadku?

Nie uważam aby instytucja żałoby narodowej nie maiłaby istnieć. Jednak więcej umiaru!

Czyli co, Tusk spowodował katastrofę? Takich bzdur to nawet Prezes nie mówi (przynajmniej na głos).

chcesz nazwisk wycinanych platformistów ?

gdybys byl w temacie to bys je znał :)

dla ulatwienia podam jako żródlo konkursy na rozmaite stołki w samorządach miejskich, wojewódzkich

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

chcesz nazwisk wycinanych platformistów ?

gdybys byl w temacie to bys je znał :)

dla ulatwienia podam jako żródlo konkursy na rozmaite stołki w samorządach miejskich, wojewódzkich

Chyba nie zauważyłeś że mówimy tu o czymś trochę innym ;-).

Jestem Europejczykiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.