Skocz do zawartości
IGNORED

Czyżby zawieszenie igły się zmęczyło ?

robiz

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Wkładka kupiona pod koniec grudnia , obciążona na 2 g. Zauważyłem , że chyba coś nie jest z nią za dobrze. Według mnie troche za nisko siedzi nad płytą, nie sadzicie ?

Wdzięczny będę za " błyskotliwe " sugestie.

robiz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-30916-0-36991800-1331059425_thumb.jpgpost-30916-0-82267000-1331059558_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

<<Robiz,wyprzedzając pytanie które zada nasz forumowy Kolega,będę pierwszy,czy ta wkładka to od Wamata?:)))

Słabe fotki,gram na niej intensywnie,Srednio 2-5 godż dziennie na płytach VG+do EX od prawie trzech miesięcy,wszystko okey:)

<<Robiz,wyprzedzając pytanie które zada nasz forumowy Kolega,będę pierwszy,czy ta wkładka to od Wamata?:)))

Słabe fotki,gram na niej intensywnie,Srednio 2-5 godż dziennie na płytach VG+do EX od prawie trzech miesięcy,wszystko okey:)

Dokladnie tak Rydz, kupiona w WAMAT. To dobrze czy źle, bo juz się boję ;)

Zainstalowana w Lenco ?!

Czy nacisk ustawiany w/g wagi , czy obciążnika na pręcie przy ramieniu.

Zwykle jest duuża rozbieżność

Po fotkach podejrzewam niewłaście VTA.Ramię równoległe do płaszczyzny płyty?

Ricon, tak w Lenco B-55, waga ustawiona na 2 g według " wagi jubilerskiej ". Odczyty wagi sprawdzałem za pomocą monet ( kalibracja ) i było ok.

. Po założeniu Nagaoki, zmieniałem VTA i wydaje się ok.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Jak blisko płyty jest wkładka po opuszczeniu? słabe trochę fotki,ja często obserwuje u siebie jaka odległość wkładki od płyty jest po opuszczeniu ramienia,na oko nic się od nowości nie zmieniło.

Nacisk jest od 1,8 do 2,3 u mnie przez 20 godz grała z naciskiem 1,9, po tym czasie 2g.

A zerknij przez lupę jak układa sie tip w rowku.Powinien być prostopadły do płyty .Jeżeli jego ostrze "wyprzedza" oś prostopadłą to siadło zawieszenie.

Nie wiem jaką ma podatnosć igła , ale jeżeli powyzej 18-20 ccu to takie ułożenie moze być :normą:

Jak badacie równoległość ramienia do talerza?

Poziomicy na ramieniu nie położę. Na oko?

Jedna uwaga - bada się równoległość ramienia do powierzchni płyty, a nie talerza. Jeśli ramię jest rurką o jednakowej średnicy na calej długości, to można łatwo zbadać jego równoległość do płyty podręcznymi środkami. Wytnij z twardszego kartonu mały szablonik w kształcie litery "L", przesuń ramię nad rowek zamykający płytę i opuść je tam. Przystaw szablonik do rurki ramienia w pobliżu headshella i oznacz na nim gdzie jest rurka ramienia. Po tym, nie ruszając ramienia, przestaw szablonik ku brzegowi longplaya, dosuń go do rurki ramienia i odczytaj czy jest tak samo. Trudniej poradzić sobie tą metodą gdy ramię jest rurką o zmieniającej się średnicy, wtedy najczęściej nanosi się na bok ramienia wyraźną linię ułatwiającą ten pomiar. Płyta używana do pomiaru musi być prosta, szabloniku w drugiej pozycji nie należy ustawiać na samym skraju płyty, bo ma ona tam zgrubienie. Trzeba uważać na przypadkowe poszturchnięcie ramienia, bo można złamać igłę,

Pozdro,

Yul

Ha, tylko jak to zrobić jedną ręką?

Drugą muszę trzymać cały czas guzik opuszczający windę. Nie da się u mnie opuścić "bez trzymanki" ramienia przy wyłączonych obrotach.

Muszę zrobić skalę na szablonie lub posłużyć się linijką.

Zdejmij pasek napędzający talerz. Wówczas można włączyć obroty i opuścić ramię, a talerz się nie kręci.

O właśnie, tak jak Kolega mówi, lub bez prądu. Jak gramofon jest niewłączony do sieci to ramię oporuje, czy da się przesunąć nad płytę i opuścić?

Wracając do tematu, wczoraj czas juz nie pozwolił ...

Ta odległość ,jaką podaje Rydz, u mnie jest podobna. Raz jeszcze sprawdziłem VTA ramienia i dokonałem kosmetycznych zmian. Mozna tez równoległość sprawdzić za pomocą kartki w kratkę z równo dociętymi bokami.

Ricon , tip wydaje sie w jednej lini z odbiciem w płycie, to chyba dobrze ? Ta Nagaoka to dość twarda wkładka, pytałem o nia w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i polecili właśnie do Lenco.

Zerknijecie prosze na foty, chyba troche lepsze, mam nadzieję. Jak Wam sie to podoba?

robiz

post-30916-0-50979500-1331139806_thumb.jpgpost-30916-0-71618500-1331139824_thumb.jpgpost-30916-0-57069600-1331139837_thumb.jpgpost-30916-0-77033000-1331139853_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na ostatnich zdjęciach wygląda poprawnie

.Do "siadu:" dużo jej brakuje.

Z danych wynika ze czas ułożenia (brak timing) to 30 godzin.,aby grała jak zakłada producent.

podatność statyczna 18 x 10-6 cm/dyne a wiec i ugięcie proporcjonalne.

W/g mnie o.K

Gość rydz

(Konto usunięte)

<<Tak jest panowie,tak jest robiz,widać wszystko gra:) ale jeszcze mnie zastanawia,robiz są w koszyczku u ciebie podłużne otwory do przesuwania wkładki?

mierząc od końca koszyczka,strony którą wkładamy do ramienia jaka jest odległość do igły?powina wynosić od 49 do 52mm.

W headshellu lenco. jest możliwość przesuwania "sanek" z wkładką po poluzowaniu wkręta w górnej części główki.Wkładka mocowana jest fix w 2-ch wariantach otworowych.

Rydz, w koszyczku Lenco, jest taka blaszka ( wytłoczka ) , którą sie przesuwa na pewnego rodzaju " szynach " . Do tej blaszki dokręcona jest wkładka, a całość stabilizuje sie jedną śrubka od góry koszyczka , żeby się nie przesunęła po ustawieniu. Mozna tylko przesuwać przód-tył.

No to kolego Rricon, troche mnie ubiegłeś ;)

To cholercia, jestem chyba trochę przewrażliwiony, wydawało mi się , że jakoś-takoś nisko ta wkładka.

robiz

rydz, tak mam ta instrukcje , jednak nie wiem czy ma ona zastosowanie w przypadku koszyczka lenco. W lenco w koszyku wkladka jest z automatu " przekoszona " względem linii prostej ramienia. Sam koszyk dokręca sie w linii prostej do ramienia, jednak juz drugi koniec koszyka jest odchylony od linii ramienia i w tej " skośnej " linii przesuwa sie wkładkę w swoistych szynach.

Do ustawienia użyłem oczywiście dwóch punktów Baerwalda, w obydwu jest praktycznie idelanie, tak więc chyba jest ok.

robiz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.