Skocz do zawartości
IGNORED

Wszytko o Yaqin MC-6n5p

starylas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

zakładam taki wątek, ponieważ w internecie praktycznie nie ma informacji o tym wzmacniaczu i co więcej o lampach w nim zastosowanych.

Jedyna rzecz, która mi się udało ustalić to bardzo umiarkowana dostępność tego typu lamp (w tym momencie tylko jedna aukcja na allegro). Wzmacniacz jest natomiast robiony na zamówieni dla polskiego dystrybutora wzmacniaczy yaqin i oprócz wyglądu nie ma wiele wspólnego z yaqinem mc-10l., brzmi natomiast od niego bardziej dynamicznie.

Zapraszam do dyskusji osoby, które miały styczność z z yaqinem mc-6np5, lub innymi wzmacniaczami opartymi na lampach 6n5p

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/92670-wszytko-o-yaqin-mc-6n5p/

Witam.

Ja go ostatnio testowałem dwa dni. Moim zdaniem gra lepiej od MC-10L czy MS-34D. Zasadnicza różnica to jak napisałeś jest bardziej dynamiczny, nie ma tak zamulonego dołu jak wyżej wymienione. Bardziej otwarta średnica, wokale damskie bajka, nie mogłem się od nich oderwać. Bas jest jak by bardziej sprężysty, plastyczny. Jeden z lepiej brzmiących Yaqinów jakie słyszałem.

Podawana moc 10W jest mocno zaniżona moim zdaniem, Dali Ikon 6 MK2 wysterował lepiej niż MS-6V6 który ma 12W i jest w klasie A.

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

Witam

Jestem po 5 dniach użytkowania MC-6n5p,muszę powiedzieć,że jestem więcej jak zadowolony z zakupu.Wzmacniacz gra bardzo ciepło i przyjemnie,przestrzeń jest znakomita,bas jest szybki i głęboki.Wyczuwalna jest znacznie większa muzykalność jakiej nie dawał mi wzmacniacz tranzystorowy.Jakiś czas temu słuchałem w sklepie

MC-10L i wydaje mi się,że MC-6n5p gra nieco żywiej.

Witam

Jestem po 5 dniach użytkowania MC-6n5p,muszę powiedzieć,że jestem więcej jak zadowolony z zakupu.Wzmacniacz gra bardzo ciepło i przyjemnie,przestrzeń jest znakomita,bas jest szybki i głęboki.Wyczuwalna jest znacznie większa muzykalność jakiej nie dawał mi wzmacniacz tranzystorowy.Jakiś czas temu słuchałem w sklepie

MC-10L i wydaje mi się,że MC-6n5p gra nieco żywiej.

Cześć. Napisz mi swoje wrażenia z odsłuchu z tego wzmaka. Czy to prawda, że to jest Polska edecja wzmaka MC-10L ?? Myślę o jednym albo drugim, ale w przypadku MC-6N5P to chyba gorzej z lampami? Z EL34 nie ma takiego problemu jak z tymi 6N5P. Jest trudniej coś dobrać. Ale napisz mi swoje odczucia. Dzięki.

Tak to prawda - MC-6n5p gra w oryginale lepiej od 10L i MS-34D, jednak z tego wzmaka sie wyciagnie niewiele wiecej a takie MS-34D czy 20L dopiero zyskuja nowa jakosc po zmianie tych tandetnych chińskich lamp. Wadą 6n5p jest niezbyt dobra rozdzielczosc ktora poprzez wymiane lamp sie niestety juz nie poprawi ale wzmacniacz jest godny uwagi bo w oryginale juz brzmi calkiem dobrze.

• 4 miesiące później...

Witam wszystkich,

Yaqin MC-6n5p to moja pierwsza lampa i po około 200 godzinach odsłuchu uważam, że był to idealny zakup na początek. Brzmienie jest bardzo przestrzenne i chyba to jest dla mnie najważniejsza różnica - czuje się jak bym niektóre płyty poznawał na nowo. Jako źródło mam cd NAD 524, planuje DAC ale cały czas szukam właściwego , kolumny Monitor Audio BR5 . Jestem raczej amatorem jeżeli chodzi o elektronikę ale podstawowa obsługa wzmacniacza jest stosunkowo prosta - pomiar i regulacja Bias wymaga tylko miernika, ja kupiłem i polecam Uni-T UT33. Czy ktoś wymieniał już lampy i jak to wpłynęło na brzmienie ? Jako, że lubię być przygotowany to powoli szukałem lamp i znalazłem jakieś rosyjskie na eBay 6N5P Russian Audiophile Tubes - Lot of 4 pcs

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jednak czy taki zakup ma sens, czy może lepiej zostać przy Shuguang 6N5P ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam wszystkich,

Yaqin MC-6n5p to moja pierwsza lampa i po około 200 godzinach odsłuchu uważam, że był to idealny zakup na początek. Brzmienie jest bardzo przestrzenne i chyba to jest dla mnie najważniejsza różnica - czuje się jak bym niektóre płyty poznawał na nowo. Jako źródło mam cd NAD 524, planuje DAC ale cały czas szukam właściwego , kolumny Monitor Audio BR5 . Jestem raczej amatorem jeżeli chodzi o elektronikę ale podstawowa obsługa wzmacniacza jest stosunkowo prosta - pomiar i regulacja Bias wymaga tylko miernika, ja kupiłem i polecam Uni-T UT33. Czy ktoś wymieniał już lampy i jak to wpłynęło na brzmienie ? Jako, że lubię być przygotowany to powoli szukałem lamp i znalazłem jakieś rosyjskie na eBay 6N5P Russian Audiophile Tubes - Lot of 4 pcs

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jednak czy taki zakup ma sens, czy może lepiej zostać przy Shuguang 6N5P ?

Przeczytaj wątek od "Elektropunkt" dwie linijki wyżej. Szukaj raczej tych lamp co masz tam podane.

Ukryta Zawartość

Przeczytałem i szukałem już ww lamp - w PL znalazłem lampy 6080 Telefunken

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za 68,50 zł i 6N13S Svetlana © NOS ( które mają być zamiennikami 6AS7 )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za 40 zł. Z Twojej wypowiedzi Nikonowiec wnioskuję, że nie polecasz jakichkolwiek lamp 6N5P ?

Szukając lamp znalazłem też taki opis

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i wymienione w nim zamienniki dla 6N5P to 6AS7G; 6N13P . Jest to o tyle ciekawe dla mnie, że 6AS7G były/są produkowane w USA i może znajomy by dla mnie coś znalazł tam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przeczytałem i szukałem już ww lamp - w PL znalazłem lampy 6080 Telefunken

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za 68,50 zł i 6N13S Svetlana © NOS ( które mają być zamiennikami 6AS7 )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za 40 zł. Z Twojej wypowiedzi Nikonowiec wnioskuję, że nie polecasz jakichkolwiek lamp 6N5P ?

Szukając lamp znalazłem też taki opis

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i wymienione w nim zamienniki dla 6N5P to 6AS7G; 6N13P . Jest to o tyle ciekawe dla mnie, że 6AS7G były/są produkowane w USA i może znajomy by dla mnie coś znalazł tam.

Te lampy które proponuje Pan z "Audiopunktu" są jak najbardziej b. dobre do Twego wzmacniacza. Po pierwsze: są to triody i to podwójne. Triody mają to do siebie, że ich dźwięk jest o wiele bardziej szlachetniejszy i dźwięczny niź dźwięk jaki daje pentoda czy też tetroda (np. EL34, KT77 i inne zamienniki tych lamp). Zauważ że w Twoim wzmacniaczu są pentody (dwie- 6J1P (chińskie) a rosyjskie mają oznaczenie 6Ż1P - możesz je wymienić na te właśnie rosyjskie, ale bez liter EW (cyrylicą to będzie - EB, czyli nie kupuj tych co mają oznaczenie 6Ż1P-EW tylo 6Ż1P) ale w stopniu sterowania, ale również w tym samym stopniu sterowania masz już dwie następne lamy 12AU7 i to już są triody. Dlaczego nie kupuj lamp z literami EW? Ano dlatego, że one mają całkiem inny dźwięk od tych bez liter EW. EW mają dzwięk bardziej suchy i krzykliwy, natomiaste te drugie dźwięk bardziej ciepły, cielisty i szlachetniejszy. Cztery pozostałem już w stopniu mocy masz już same triody, czyli te wspomniane 5N6P (i to są znów chińskie oznaczenia) rosyjskie to 6N13S (cyrylicą to będzie: 6H13C) lub 6AS7), masz je tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Podana tam cena nie jest wygórowana. Posłuchaj: zadzwoń tam, porozmawiaj z właścicielem lub jego żoną (to fajni ludzie) i powiem Ci tak: za 100 zł kaucji oni Ci te lampy wypożyczą na 2-3 tygodnie. Posłuchasz, ocenisz. Jak Ci się spodobają to je kupisz. Ale lojalnie Cię uprzedzam: jak je nie kupisz to Twoja stówka przepada. To są takie prawa. Oni coś też muszą mieć aby prosperować. Pan Roman, lampy Ci dobierzę w kwadrę i jest to pewny gość. Nie wiem jakimi dysponujesz środkami finansowymi, ale 4x40 to i tak daje mniejszą kwotę niż byś miał kupować np. kwadrę KT77 za 680 zł.

Npisałeś: "Szukając lamp znalazłem też taki opis

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i wymienione w nim zamienniki dla 6N5P to 6AS7G; 6N13P . Jest to o tyle ciekawe dla mnie, że 6AS7G były/są produkowane w USA i może znajomy by dla mnie coś znalazł tam". Słuchaj, jeśli masz takie możliwości to spróbuj. Zapytaj znajomego jak to przedstawia się cenowo, bo może się okazać że w lampyelektronowe.pl będzie taniej.

Nie piszę więcej, bo znów mi napiszą, że "g..... się znam a zabieram głos". No może to było bez tego g.... , ale sens był ten sam. Póki co to graj na tych chińskich. Myślę, że nie są na początek złe. Jak coś to na Priv. Chętnie wymienię się z Tobą spostrzeżeniami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Silent_Sea, wymieniłeś już lampy w swoim wzmaku 6N5P? Jeśli tak, to dało to zmianę dźwięku jakiej oczekiwałeś? Piszę bo miałeś taki zamiar, ale widzę że temat chyba już odpuściłeś:-) Pozdrawiam :-)

• 1 miesiąc później...

Nikonowiec, jeszcze nie wymieniałem lamp w moim 6n5p - miałem trochę problemów ze zdrowiem, a te niestety kosztowały ... Tak czy inaczej na razie cieszę się tym co mam :) i z perspektywy czasu wydaje mi się, że był to naprawdę dobry zakup . Aktualnie chcę zmienić na próbę interkonekt cd -> wzmacniacz na srebro od Sonus Oliva lub Albedo i zobaczyć co ta zmiana wniesie do systemu, to plan na listopad .

Nikonowiec, jeszcze nie wymieniałem lamp w moim 6n5p - miałem trochę problemów ze zdrowiem, a te niestety kosztowały ... Tak czy inaczej na razie cieszę się tym co mam :) i z perspektywy czasu wydaje mi się, że był to naprawdę dobry zakup . Aktualnie chcę zmienić na próbę interkonekt cd -> wzmacniacz na srebro od Sonus Oliva lub Albedo i zobaczyć co ta zmiana wniesie do systemu, to plan na listopad .

To życzę Ci :-) zdrowia, bo wiem co to znaczy. Ja od lipca walczę z moją kontuzją. Ale wychodzę już na prostą. Pozdrawiam.

• 2 miesiące później...

Dzisiaj przyszły dwie nowe 6Z1P - jutro wymienię 6J1P . Mam jeszcze pytanie dotyczące wymiany lamp 6N5P, których są 4- czy potrzebuję dwie dobrane pary na kanał , czy raczej powinna to być dobrana kwadra ?

Dzisiaj przyszły dwie nowe 6Z1P - jutro wymienię 6J1P . Mam jeszcze pytanie dotyczące wymiany lamp 6N5P, których są 4- czy potrzebuję dwie dobrane pary na kanał , czy raczej powinna to być dobrana kwadra ?

Słuchaj, zawsze dobrana kwadra. Nie może być tak, że jedna para ma inne parametry od drugiej. To wszystko odbije sie później na efekcie stereofonicznym, budowaniu sceny i generalnie na dźwięku. A te 6ż1p to te "EW" czy zwykłe? Ja jednak jestem za 6ż1p. Mają lepszy dźwięk i szczegółowość.

Słuchaj, zawsze dobrana kwadra. Nie może być tak, że jedna para ma inne parametry od drugiej. To wszystko odbije sie później na efekcie stereofonicznym, budowaniu sceny i generalnie na dźwięku. A te 6ż1p to te "EW" czy zwykłe? Ja jednak jestem za 6ż1p. Mają lepszy dźwięk i szczegółowość.

Witaj Nikonowiec, tak jak radziłeś wziąłem te zwykłe 6ż1p bez "EW" . Jak Twój Yaqin ? Wymieniałeś lampy czy może jakieś inne modyfikacje ? Czytałem ostatnio, że chinole nie przykładają wagi do jakości przewodów, kondensatorów itd ? Ktoś z użytkowników tego modelu wymieniał już "flaczki" ?

Witaj Nikonowiec, tak jak radziłeś wziąłem te zwykłe 6ż1p bez "EW" . Jak Twój Yaqin ? Wymieniałeś lampy czy może jakieś inne modyfikacje ? Czytałem ostatnio, że chinole nie przykładają wagi do jakości przewodów, kondensatorów itd ? Ktoś z użytkowników tego modelu wymieniał już "flaczki" ?

Cześć :-) Ale ja mam Xindaka MT-3 a buduję wzmacniacz na lampach 300b. Buduję - duże słowo. Gromadzę podzespoły. Jest już tego sporo. Czekam na trafa od p. L. Ogonowskiego. Mam nadzieję, że w marcu a może na początku kwietnia zagrają moje 300b.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.