Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha Rx671 vs. Onkyo TX NR609

lelek01

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Proszę o poradę tych którzy mają lub mieli.

Najważniejsze co ma mieć:

- dobry procesor obrazu - sygnał z DVD będzie na razie szedł na TV LCD Samsunga przez amplituner,

- dość dobry dźwięk stereo, na razie tylko fronty i to podstawki - bardzo mały pokój tylko 10-12 metrów.

- sprawy sieciowe - łatwość podłączenia, radio internetowe, puszczenie muzyki z kompa - maja chyba oba, ale który ma lepszą i prostszą obsługę tego,

A i jakie tanie podstawkowe monitory? Myślałem o KEF C1, Wharfedale 10.1 Monitro Audio MR1 JBL Studio 130.

potem dopiero kwestia BD itd. Na razie zakup ampli i tanich głośników.

Proszę kolegów o poradę.

https://www.audiostereo.pl/topic/92732-yamaha-rx671-vs-onkyo-tx-nr609/

Jeżeli chcesz dobre stereo w kinie domowym koniecznie odsłuchaj Denona AVR-1912. Z kolumn weź pod uwagę Dali Zensor 1, Monitor Audio BX1 – jest ogromna różnica do serii MR

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

To jest mój 1 post na tym forum więc chciałbym na początku gorąco przywitać kolegów.

Podpinam się pod ten temat bo też jestem zainteresowany zakupem kina (dotychczas mam tylko 12 letni zestaw stereo) i po przeczytaniu wielu tematów i opinii na różnych forach zawęziłem wybór ampli do:

ONKYO 609

YAMAHA 671 / 771

DENON 1912,

HARMAN 260 - ale nie miałem okazji go porównać.

po czym wybrałem się ze znajomym na odsłuch z nastawieniem na zakup ONKYO 609 (opinie, testy)

Obecnie sytuacja się zmieniła bo przesłuchałem powyższe ampli z kilkoma zestawami kolumn (Klipsch f1/f2, heco victa 500, quadral 5000/6000, yamaha ns 555, yamaha ns 50, jamo 606, jbl e80, elac -tyle pamiętam),

i o ile w kinie onkyo jest bardzo dobre to w stereo zagrało chyba najsłabiej z tych ampli. Najlepiej zagrał jakiś starszy marantz ale nie ma bajerów (radio internetowe), przyzwoicie również yamaha i denon. Nie wiem czy to kwestia ustawień, ale biorąc pod uwagę ustawienia z poziomu ampli to tak to wygląda.

Także mam teraz lekki mętlik w głowie ale najbardziej nastawiam się na zakup yamahy 771 i chyba ją na dniach kupuję.

Mam nadzieję, że trochę pomogłem ale proponuję udać się na odsłuch bo można przez rok czasu czytać opinie it, a w 1 dzień przy odsłuchu wszystko się zmienia.

tez mam pdobny dylemat czy rx-v671 czy avr 1912?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

what hi fi jak zwykle ok piszą. Yamaha była pierwszą myślą.

Ukryta Zawartość

Ja też zdecydowałem się na Yamahe 771:)

Z kolumnami trudniej, ale pewnie wezmę Roth

Pomieszczenie 18 m2 dlatego na przody wybrałem oli 30

Mam pytanie do was co z pozostałymi?

mam na stanie 3 kolumny Avance Dana 640 AV

Czy użyć ich, czy kupować komplet?

A jak komplet to oli 10 czy oli 20? skłaniam się do oli10?

I ostatnie pytanie, co z sub i centralnym, Roth, czy jest sens szukać coś innego?

Może ktoś ma taki zestaw i podzieli się opinią?

Odsłuch sobie już załatwiłem:)

Obecnie sytuacja się zmieniła bo przesłuchałem powyższe ampli z kilkoma zestawami kolumn (Klipsch f1/f2, heco victa 500, quadral 5000/6000, yamaha ns 555, yamaha ns 50, jamo 606, jbl e80, elac -tyle pamiętam),

i o ile w kinie onkyo jest bardzo dobre to w stereo zagrało chyba najsłabiej z tych ampli. Najlepiej zagrał jakiś starszy marantz ale nie ma bajerów (radio internetowe), przyzwoicie również yamaha i denon. Nie wiem czy to kwestia ustawień, ale biorąc pod uwagę ustawienia z poziomu ampli to tak to wygląda.

.

a jak brzmiała Yamaszka z qq5000?

a jak brzmiała Yamaszka z qq5000?

Ogólnie dobrze, dobra scena i szczegółowość jak na tak małe kolumny.

Jak dla mnie osobiście ciut za mało niskiego basu w stereo, także w kinie konieczny sub

Z yamahą dobrze zagrały np. heco sporo lepszy bas.

Ogólnie dobrze, dobra scena i szczegółowość jak na tak małe kolumny.

Jak dla mnie osobiście ciut za mało niskiego basu w stereo, także w kinie konieczny sub

Z yamahą dobrze zagrały np. heco sporo lepszy bas.

a nie mozna podbic basu na ampli?

heh...u mnie w Lublinie byłem w jednym sklepie audio to mi Pan powiedział że są "beznadziejne" - domyślam się dlatego że ich nie miał....ale co wogóle tego basu nie ma ?? a jaki model heco słuchałes ?

heh...u mnie w Lublinie byłem w jednym sklepie audio to mi Pan powiedział że są "beznadziejne" - domyślam się dlatego że ich nie miał....ale co wogóle tego basu nie ma ?? a jaki model heco słuchałes ?

Zobacz w "sklepie nie dla idiotów, czyli MM" widziałem w Łodzi w 2 sklepach stały w komplecie z onkyo.

Według mnie to one grają dobrze, jak na tą cenę ich zaletą jest właśnie dobra scena, nie są zamulone.

Ale ja lubię mocny, głębszy bas i w porównaniu z jbl e80/ es90 czy heco victa 500 albo klipschem tu wypadły gorzej.

Proponuję jeszcze jak masz możliwość odsłuch bo każdy może mieć inne "ucho" :-)

A jak komplet to oli 10 czy oli 20? skłaniam się do oli10?

I ostatnie pytanie, co z sub i centralnym, Roth, czy jest sens szukać coś innego?

jeśli głównie do filmów, nie do muzyki (multichannel stereo albo muzyka wielokanałowa) to na tył bierz jak najmniejsze, tam w 95% leci samo pasmo średnio-wysokotonowe, od czasu do czasu odrobinę wyższego basu, więc nawet większe monitory będą się marnować

centralny musi być z tej samej serii co fronty

sub Roth KH2 jest świetny do muzyki, do kina w 18m będzie ok ale bez większego tąpnięcia przy filmach... KH20 nie słuchałem, to już bas reflex więc powinien być mocniejszy

1. Procesro obrazu zdecydowanie lepszy w 609

2. Stereo nieco lepsze w 671

3. Lan dziala na tej samej zasadzie prostrze ejst jednak w Onkyo

Yamhy nie da sie konfugurowac bez TV co przy słuchaniu muzyki jest nielada wyzwaniem. zapisywanie stacji takze odbywa sie trudniej. Pry sterowaniu Yamaha z amplikacji na android lub Apple nie da sie wchodzic w menu.

Denon 1912 to przereklamowanysprzet. Oprocz Lana nie rozni sie niczym od 1612. nie ma zadnego procesora obrazu, aplikacja na Denona jest zrobiona najgorzej a i sposob obslugi tego amplitunera wymaga dobrego zapoznania sie z nim.

Osobiscie wybieral bym miedzy Yamaha i Onkyo

1. Procesro obrazu zdecydowanie lepszy w 609

2. Stereo nieco lepsze w 671

3. Lan dziala na tej samej zasadzie prostrze ejst jednak w Onkyo

Yamhy nie da sie konfugurowac bez TV co przy słuchaniu muzyki jest nielada wyzwaniem. zapisywanie stacji takze odbywa sie trudniej. Pry sterowaniu Yamaha z amplikacji na android lub Apple nie da sie wchodzic w menu.

Denon 1912 to przereklamowanysprzet. Oprocz Lana nie rozni sie niczym od 1612. nie ma zadnego procesora obrazu, aplikacja na Denona jest zrobiona najgorzej a i sposob obslugi tego amplitunera wymaga dobrego zapoznania sie z nim.

Osobiscie wybieral bym miedzy Yamaha i Onkyo

dzięki o cos takiego mi chodziło. jeszcze to sobie posłucham gdzieś w poznaniu i po sprawie będzie.

• 3 tygodnie później...

Kupiłem Yamahę 771 i suba Velodyne CHT-8R

Do tego dokupię Rothy Oli30 i Oli10

Ale mam do was pytanie

Czy opłaca się dodawać dwie kolumny z przodu

tak żeby było 7.1+2

W instrukcji pisze, że poprawia to stereofonię

Ma to sens?

Czyli zestaw byłby następujący:

2 Rothy Oli 30

6 Rothy Oli 10

1 centralny Roth C20

Macie pomysł jakie kabelki do tego użyć?

Kupiłem Yamahę 771 i suba Velodyne CHT-8R

Do tego dokupię Rothy Oli30 i Oli10

Ale mam do was pytanie

Czy opłaca się dodawać dwie kolumny z przodu

tak żeby było 7.1+2

W instrukcji pisze, że poprawia to stereofonię

Ma to sens?

Czyli zestaw byłby następujący:

2 Rothy Oli 30

6 Rothy Oli 10

1 centralny Roth C20

Macie pomysł jakie kabelki do tego użyć?

Napisz jak spisuję sie ten zestaw, głównie chodzi mi o ampli?

-jak radzi sobie w stereo, daje radę z basem?

-pilot uczy się bez problemu?

dzięki

Napisz jak spisuję sie ten zestaw, głównie chodzi mi o ampli?

-jak radzi sobie w stereo, daje radę z basem?

-pilot uczy się bez problemu?

dzięki

Jeszcze na to pytanie odpowiedzieć nie mogę

narazie budowane jest pomieszczenie

gotowy jest dopiero sufit

w tygodniu po świętach będzie gotowa adaptacja ścian

wtedy odpalę i powiem:)

Ale to ampli może być już ciężko kupić, bo w czerwcu wchodzi nowy model

I z tego co wiem dystrybutor już nie posiada 771, choć gdzieniegdzie w sklepach jeszcze są

Ja nie mogłem czekać, bo na mistrzostwa chcę skończyć:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.