Skocz do zawartości
IGNORED

Panasonic 42-50 cali, jaki model wybrać?

Waldek1968

Rekomendowane odpowiedzi

Wydaje mi się że tuner lepszy (ale też zależy jaki) ponieważ jeżeli Panas ma problemy z plikami .txt w .avi to może z modułem dostępu warunkowego też.

A testował ktoś może taki moduł? Dopóki nie dowiem się jak to działa w Panasonicu, nie będę wymieniał dekodera na moduł i po tym być może żałował.

Luxman L-507uxII+CD D-05; Sonus Faber Olympica II

Załączam linka do strony, na której się mówi o jakichś problemach z odbiorem niektórych programów, w szczególności chodzi o programy z grupy TVN.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli na chwilę obecną problem nie został usunięty to odpuszczę sobie wymianę dekodera na moduł.

Ukryta Zawartość

Poza tym kit wciskasz że plazma pobiera więcej tylko podczas rozgrzewania i wyświetlania białego na całym ekranie (pokaż mi plazmę ~40" która pobiera poniżej 80W na typowym obrazie z "Wiadomości" itp. ... oczywiście przy sensownie ustawionej jasności.

Ja mam takiego starego już Panasonic'a TH-37PV500, niby ma na naklejce z tyłu że pobiera (average) 290W. Kiedyś pożyczyłem od kolegi takie ustrojstwo, które podłącza się pomiędzy kabel sieciowy a gniazdo zasilania i pokazuje ile prądu zużywa podłączone urządzenie. I faktycznie jak był cały biały ekran, albo nie był podpięty żaden sygnał i był szum na ekranie to wtedy zbliżał się do tych 290W, ale przy oglądaniu jakiegoś normalnego materiału zużycie prądu wachało się w granicach 150-200w a przy mocno ciemnych scenach oscylowało w granicach 90-110w. Więc z białym to trochę racji jest, ale co do rozgrzewania się to raczej nie potwierdzało się. Dzisiaj jakbym miał wybrać pomiędzy LED'ami czy LCD'kami a Plazmą (np. samsung d8000 vs panasonic vt30) wybrałbym plazmę TX-P(50)VT30 lub tańszy ale słabiej wyposażony GT30. A tak przy okazji, to nawet ten prawie 10 letni Panasonic TH-37PV500 ma lepszy obraz od wielu nowych telewizorów które stoją na półce w marketach, i nie mówię tego, bo go mam tylko ten TV już mi się znudził, a dalej nieźle gra i zepsuć się też specjalnie nie chce, a moja Mama (wszystkiego najlepszego dzisiaj :) ) w krótszym czasie "posadziła" już dwa LG i jednego Szajsunga - załatwiłem jej nówkę GT30 i jest w szoku że TV może mieć taaaaki obraz z jakiegoś padliniarskiego Poslatu.

A testował ktoś może taki moduł?

Ponawiam pytanie. Naprawdę nikt nic nie wie na temat jakości odbioru Cyfrowego Polsatu poprzez moduł w TV Panasonic?

za nowości się płaci... to normalne :)

ps.

Jak ja swój tv zobaczyłem pierwszy raz w sklepie jak tylko wyszedł to cena też wprawiła mnie w osłupienie...(~7) ale odczekałem i za ~4 go kupiłem w tym samym sklepie :)

123... test

Euro 2012 już niedługo. Po przeczytaniu tony materiałów znalezionych w sieci zdecyduję się na plazmę, a z LCD/LED dam sobie spokój. Ekran co prawda będzie skierowany w stronę okna (na wschód), ale jestem w stanie poczynić odpowiednie kroki (zasłony, rolety), aby plazmę oglądało się komfortowo. Wybór padnie na Panasa. Tylko nurtuje mnie kwestia skalowania - jak jest z jakością materiałów SD przeskalowanych na HD w serii G30? Czy odtwarzacz lepiej tę czynność wykona? Mam masę filmów na DVD i stary (2005r) odlwarzacz DVD Yamahy z wyjściem component (ma też DCDi Faroudja). Wolałbym na razie nie zmieniać na inny model.

Ja mam takiego starego już Panasonic'a TH-37PV500, niby ma na naklejce z tyłu że pobiera (average) 290W. Kiedyś pożyczyłem od kolegi takie ustrojstwo, które podłącza się pomiędzy kabel sieciowy a gniazdo zasilania i pokazuje ile prądu zużywa podłączone urządzenie. I faktycznie jak był cały biały ekran, albo nie był podpięty żaden sygnał i był szum na ekranie to wtedy zbliżał się do tych 290W, ale przy oglądaniu jakiegoś normalnego materiału zużycie prądu wachało się w granicach 150-200w a przy mocno ciemnych scenach oscylowało w granicach 90-110w.

mój stary Panasonic 46py8 stoi u rodziców, na tabliczce 470W

w praktyce, przy normalnym oglądaniu jest to ok 170-180W średnio, max w porywach do 250W (kontrast ciut poniżej połowy), przy ciemnych scenach 120-130W

nie wiem w ogóle jak można się przejmować poborem mocy w nowych plazmach, które biorą 2x mniej

nie wiem w ogóle jak można się przejmować poborem mocy w nowych plazmach, które biorą 2x mniej

Dokładnie !!! to jest jakiś mit. A tutaj są dowody

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

za nowości się płaci... to normalne :)

Zgoda. Ale nie w proporcji 1:2.

Jak ja swój tv zobaczyłem pierwszy raz w sklepie jak tylko wyszedł to cena też wprawiła mnie w osłupienie...(~7) ale odczekałem i za ~4 go kupiłem w tym samym sklepie :)

Jeśli kosztował 7, a nabyłeś go za 4 - nie był to aby przypadkiem egzemplarz z ekspozycji?

Dokładnie !!! to jest jakiś mit. A tutaj są dowody

Ukryta Zawartość

Śmiesznie nieco wygląda to porównanie z oświetleniem pokoju biorącym 300W ... biorąc pod uwagę, że obecnie standardem są świetlówki kompaktowe, ew. LED, a nie halogeny. No ale można oczywiście uprawiać politykę. Dla porównania w moim przypadku oświetlenie w pokoju pobiera max 40W. Jedyne co mnie zaskoczyło to konsola pobierająca wg. ich informacji 150W ... również przy odtwarzaniu filmu (to wynika z tego co napisali) - coś mi tu śmierdzi. A może ktoś z WAS osobiście zmierzył takiego Playstation 3?

Ukryta Zawartość

Sprawdzałem PS3 i z tego co pamiętam,to ok.120W

Panas 50G30 średnio 200W,czyli mniej więcej tyle samo co poprzedni Lg50PK950..Podobno Samsungi zużywają trochę więcej,ale wychodzi na to,że wszystkie 50'' mają podobne zużycie.

Eco obniża zużycie o ok.20% i tak czy inaczej będzie oscylować w granicach 200W w zależności od trybu w jakim się ogląda.Można co prawda zmniejszyć jasność i się domyślać co jest w drugim planie,ale co to za oglądanie?....Lg chodził niżej,ale to nieistotne.

Tryb ECO daje chyba coś tylko wieczorem kiedy jest ciemno. Powinien wtedy nieco obniżyć jasność.

Przyznam, że w dzień nie widzę żadnej różnicy pomiędzy włączonym trybem ECO i wyłączonym.

W zupełnie ciemnym pokoju tryb Eco uznaje że skoro dookoła jest ciemno więc i obraz należy również bardzo przyciemnić. W rezultacie daje obraz tak ciemny, że trzeba się domyślać co na nim jest. Ja oglądam zawsze w trybie Dynamicznym z Eco wyłączonym. Tak lubię.

Zgoda. Ale nie w proporcji 1:2.

Jeśli kosztował 7, a nabyłeś go za 4 - nie był to aby przypadkiem egzemplarz z ekspozycji?

nówka sztuka fabrycznie zapakowany - mieli 3 sztuki na stanie

(nowy jak wyszedł kosztował ~7, po trochę ponad roku już za ~5-5,5 można było go kupić... ponieważ weszły nowe modele więc poczekałem na akcję na bez-vatu i kolejne 22% z ceny odeszło)

reasumując... jeżeli czas nie nagli, warto poczekać... nowości zawsze w cenie będą...a jak wiadomo ceny elektroniki mają tendencje spadkową

123... test

w MM jest VT50 50cali za 6999zł

O ile się dobrze orientuję to w 50" różnica cenowa VT50/VT30 jest znacznie mniej drastyczna niż w 42" GT50/GT30.

nówka sztuka fabrycznie zapakowany

poczekałem na akcję na bez-vatu

Jeśli tak to wypada tylko pogratulować udanego zakupu.

Ponawiam pytanie. Naprawdę nikt nic nie wie na temat jakości odbioru Cyfrowego Polsatu poprzez moduł w TV Panasonic?

Nie testowałem modułu CP. Używam modułu CI n na kartę. Wszystko działa bez zarzutu.

Można gdzieś sprawdzić co producent poprawił w kolejnej wersji oprogramowania do tego TV? Wczoraj zaktualizowałem firmware do wersji z końcówką 8 ale nie widzę żadnych różnic.

Druga sprawa to czy można przy odtwarzaniu filmów z YouTube jakoś zmienić jakość ściąganego filmu? Np na TVN playerze jest do wyboru kilka opcji jakości a na YT ściąga chyba tylko najniższą.

Waldek 1968 -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tu masz pełne info .

Ukryta Zawartość

Polecam uważną lekturę całości zawartej w linku podanym przez Locoloco. Zawarte tam są opinie użytkowników telewizorów Panasonic serii 50. Generalne przesłanie: seria 50 to nic nadzwyczajnego w porównaniu z serią 30. Są pewne rzeczy trochę poprawione, ale są to zmiany kosmetyczne i praktycznie niezauważalne. Natomiast są rzeczy które w 50 są rozwiązane gorzej niż w 30. Na przykład Sub-Field 600 Hz zdaniem osób, które miały okazję poczynić bezpośrednie porównania działa lepiej niż Focused-Field 2500 Hz. Są i inne zastrzeżenia, jak też i opinia, że wyzbycie się VT30 i kupno VT50 było błędem. Zdaniem autorów tamtejszych wpisów - seria 30 była ostatnią, robioną rzetelnie, solidnie i z myślą o jakości. Seria 50 jest wyraźnym krokiem w kierunku poświęcenia jakości na rzecz relatywnej taniochy po stronie kosztów produkcji.

Nie wypowiadam się. Nie mam zdania w tej sprawie. Nie miałem jeszcze okazji oglądać żadnego Panasa z serii 50. Jak mówią: za ile kupiłem tę informację - za tyle sprzedaję.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.