Skocz do zawartości
IGNORED

humor muzyczny, ciekawostki

stanik

Rekomendowane odpowiedzi

ot taki temat, jak znacie jakiś fajny kawał, jakąś ciekawą anegdotę...

ja zacznę od kawału

Lecą w samolocie 3 dyrygenci: Bernstein, Kleiber i Karajan.

Bernstein wyjmuje 10 kilowy, na pół metra wysoki stos recenzji i mowi:

- we wszystkich jest napisane, że jestem najlepszym dyrygentem....

na co Kleiber:

-to nic mi ostatnio objawił się Bóg i powiedział: Carlosie jesteś najlepszym dyrygentem

na co Karajan:

- nic takiego nie mówiłem...

tumblr_lsdtjtFelk1qaefroo1_500.jpg

czy ostatnio znane

https://www.audiostereo.pl/topic/92832-humor-muzyczny-ciekawostki/

Ricardo Mutti, obecny szef CSO, przeziębił się i poleciał do Włoch wyleczyć katar. Koncerty odwołano. To też nie jest żart. Zresztą dużo problemów było z Ricardem. Jego wybryki były męczące do tego stopnia, że zastanawiano się nawet nad zerwaniem kontraktu z dyrygentem.

Pozdr, M

Parker's Mood

wczoraj natrafiłem na takie fajne wideo;)

a poza tym

3 latek co dyryguje lepiej niż spora część dyrygentów z którymi mialem do czynienia :D

serio mały geniusz;)

a propos tego pierwszego widea w poście - ostatni przykład jak Bernstein "dyryguje" tylko twarzą, jest jeszcze na youtubie jak Eschenbach tak dyryguje Orchestre de Paris, grają Bolero

Przychodzi perkusista na próbę, a tam bassman i gitarnik toczą regularną bójkę. Perkusista pyta basisty:

– Ej... o co chodzi?

– Bo mi rozstroił strunę!

– To sobie nastrój.

– Ale on mi nie chce powiedzieć którą!

Koncert rockowy.

Perkusista myśli: Ale równo dzisiaj gram, jeszcze solo i po sztuce laski są moje.

Gitarzysta: Ale dzisiaj dobrze żarzy gra, jeszcze jakaś porywająca solówa z tarzaniem się na podłodze i laski są moje.

Podobnie wokal: Ale dzisiaj czysto wychodzi, normalnie wszystkie panienki u stóp będę miał.

Basista: i razA i dwaA i trzy G i cztery E zaraz przejście, kurde tylko się nie walnąć i razA i dwaA i trzy G i cztery EAisB Shit, walłem

Z wysokiego budynku lecą perkusista i basista. Perkusista:

– No, przynajmniej raz skończymy równo.

Po chwili:

– Bach!

– Bach!

Na pietnaste urodziny ojciec kupil synowi basowke i zapisal go na lekcje basu. Gdy syn wraca ze swej pierwszej lekcji, ojciec pyta:

- Czego sie dzis nauczyles?

- Poznalem piec pierwszych dzwiekow na strunie E.

Tydzien pozniej, syn wraca z kolejnej lekcji a ojciec znow pyta o postepy:

- Tym razem poznalem piec pierwszych dzwiekow na strunie A.

Tydzien pozniej, syn wraca do domu pozno, czuc od niego papierosami i piwem. Ojciec pyta:

- Co bylo na dzisiejszej lekcji??

- Przepraszam, tato. Nie moglem dzis pojsc na lekcje. Gralem koncert!

A ponieważ powyższe wpisy były bardziej klasyczne:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Herreweghe do Gardinera: - John, smutna wiadomość, Harnoncourt nie żyje!

- Doprawdy, Filipie, kilka dni temu z nim rozmawiałem, był w świetnej formie, co się stało??

- Drobiazg, wyrostek, ale kazał się się operować wyłącznie instrumentami z epoki!

Pewnego razu grano nową symfonię Feliksa Mendelssohna. Jeden ze słuchaczy, który nie przepadał za jego muzyką, przed koncertem dopisał na afiszu:

- "Mozart i Beethoven bardziej mi się podobają".

Ten sam meloman po koncercie spostrzegł na afiszu jeszcze jeden dopisek:

- "Mnie także! Feliks Mendelssohn".

czym się różni prostytutka od altowiolisty?

prostytutka zna więcej pozycji

(dla niezaznajomionych w uproszczeniu granie w pozycjach to przesuwanie ręki w górę gryfu - im wyżej tym niby trudniej)

@Stanik

Coś jak nasz Malicki chyba

Ukryta Zawartość

Żeby nie było że jakiś seksistowski wybrałem (był pierwszy z brzegu po prostu, nie znam wielu tych programów), dodaję -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak wiadomo Bach uważał skrzypce za instrument niedoskonały, bo mało polifonii dało się wepchnąć w instrument melodyczny(a i tak to ile wepchnał to niezły wynik - i 3 glosy prowadzone jednocześnie to nie rzadkość

ale ktoś się zabawił i zrobił taki smyczek żeby można było trzymać trzydźwięk długo(normalnie to jest nie możliwe z racji wykrzywienia podstawka

i o to efekt;)

• 2 tygodnie później...

Bardzo fajny wątek Stanik.

A ja ostatnio własnoręcznie ustrzeliłam muzyczny dowcip obrazkowy z którego morał płynie taki,

iż nawet jeśli trafisz na piedestały, to niektórzy i tak ob.......mawiać cię będą ;).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ł.A. Woman

a poza tym

3 latek co dyryguje lepiej niż spora część dyrygentów z którymi mialem do czynienia :D

serio mały geniusz;)

Ukryta Zawartość

Odświeżyliście wątek i dopiero teraz zauważyłem ten klip z Jonathanem. Generalnie nie popieram czegoś takiego - bo to odbieranie dzieciakowi przywileju jego wieku i pewnie podbijanie wybujałego ego tatusia i mamusi, ale mimo wszystko maluch jest niesamowity. Należy mieć tylko nadzieję, że dobrze się przy tym bawi ;)) Tutaj ten sam mini-Toscanini, po roku, z prawdziwą orkiestrą :)

JazzyFan

Ukryta Zawartość

...Lubiłem twoją aksamitną woń, długie podróże w delcie twoich nóg....

Gość papageno

(Konto usunięte)

Puccini, wielki koneser kobiet. Ciekawe czy podkochiwał się w stworzonych przez siebie bohaterkach? Oto co napisał "...kiedy zabrałem się do komponowania sceny śmierci Mimi i znalazłem te akordy posępne i powolne, oraz zagrałem je na fortepianie, ogarnęło mnie tak silne wzruszenie, że zerwałem się i stanąwszy na środku pokoju, sam jeden wśród ciszy nocnej, zacząłem płakać jak dziecko. Wydawało mi się, że jestem świadkiem śmierci istoty, którą sam stworzyłem".

http://www.youtube.com/watch?v=HRphaz78pdY

Kochasie w trasie

...Kiedy muzycy wyruszają w trasę, ich priorytety się zmieniają. Na próbach pocą się, żeby nauczyć się grać to czy tamto; na scenie pocą się, żeby przed wygaszeniem świateł spojrzeć na pierwszy rząd i sprawdzić, czy nie siedzą tam dobre towary. Wszyscy to robią. Nigdy nie byłem w trasie z orkiestrą , ale jestem pewien, że i tam jest niejeden dupelmaister.

Szanuję różne ciągoty moich muzyków, albowiem dodają one kolorytu występom. Jeśli muzycy załapią upragnioną Minetę, to koncert idzie lepiej. Tak, zależy mi na tym, żeby każdy z nich znalazł sobie to jedyne w swoim rodzaju skrzyżowanie kelnerki i odkurzacza....

...Aby wypaść zniewalająco, muzycy najczęściej kończą swoją wielką solówkę wejściem po skali i trzymają długo ostatnią nutę, powtarzając ją, jak najszybciej potrafią.

Bez względu na rodzaj instrumentu niemy przekaz brzmi zawsze tak samo: "Och, teraz tryskam!" Taki podtekst wysyła się publiczności...

Frank Zappa - Takiego mnie nie znacie

Parker's Mood

Keith Richards powiedział w wywiadzie, zapytany dlaczego Stonesi tak pomału ostatnio tworzą nowe płyty, coś m/w takiego (cytuję z niezłej pamięci) - Do you expect miracles every fucking day? It's not your fucking business how fast or how slow we work. Did anybody moan that Beethoven takes to much time to create another piece?

:)

• 1 miesiąc później...

Mozart żyje!

Spotkałam go na ulicach Wiednia, gdzie dorabia sobie gwiżdżąc nad skarbonką eine kleine nachtmusik.

A oto dowód zdjęciowy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ł.A. Woman

Negra, a czy Wolferl gwiżdże tak, jak ta diva śpiewa?

Ożeszwmorde! Papageno nie masz litości :D

Rewelacyjne, bezlitosne i systematyczne masakrowanie Mozarta. To się nazywa nie mieć kompleksów. Chciałbym ją usłyszeć w "Zmierzchu Bogów".

JazzyFan

...Lubiłem twoją aksamitną woń, długie podróże w delcie twoich nóg....

sporo teraz na youtubie filmików ktośtam shreds

tu np. Zimerman

Ukryta Zawartość

to jest jeszcze ciekawy filmik... ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.