Skocz do zawartości
IGNORED

Yaqin MS-20L + Usher S-520

pawelhp

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem: Yaqin MS-20L + Usher S-520, do tego mam Topaz CD 10 Cambridge Audio. Nie jestem zadowolony z zestawu: góra jest zbyt ostra, średnie a w szczególności wokale są męczące, skrzypce zbyt wyeksponowane, bas jest wycofany, lekko pudełkowaty, pokój 13 m2. Poprzednio miałem Tannoy F2 oraz lampę 2x 10W na El84 i brzmiało to bardzo bobrze (Tannoy sprzedałem, wzmacniaczyk jeszcze mam ale niedługo będę musiał wystawić na allegro - licho z finansami). Kupując zestaw zasugerowałem się licznymi bardzo pozytywnymi opiniami o Usherach i wzmacniaczach Yaqin. Zastanawiam się czy nie popełniłem błędu kupując "w ciemno" zestawik. Czy zdaniem szanownych forumowiczów można jakoś zdecydowanie poprawić charakterystykę w/w sprzętu na "bardziej lampową"?

https://www.audiostereo.pl/topic/92844-yaqin-ms-20l-usher-s-520/

Po pierwsze, wygrzanie lamp i wzmacniacza, a w szczególności zmiana lamp sterujących np. na rosyjskie (nie mówiąc o lampach mocy, wystarczą Tung-Sole EL 34-B). Po wtóre, ten Cambridge Audio jest świetny do tego wzmacniacza (miałem, słyszałem, był znakomity). Po trzecie, może pomyśl o bardziej otwartych kolumnach. Ale co do kolumn się nie wypowiem, bo zaczynałem z tym wzmakiem na Vandersteenach. Moim zdaniem, ten CA z tym konkretnym Yaqinem grał świetnie - głęboko i soczyście, bez żadnych krzyków. Zmiana lamp, wygrzanie - na to bym stawiał na początek. Może kable? Na jakich grasz?

Gość rydz

(Konto usunięte)

Zakupiłem: Yaqin MS-20L + Usher S-520, do tego mam Topaz CD 10 Cambridge Audio. Nie jestem zadowolony z zestawu: góra jest zbyt ostra, średnie a w szczególności wokale są męczące, skrzypce zbyt wyeksponowane, bas jest wycofany, lekko pudełkowaty, pokój 13 m2. Poprzednio miałem Tannoy F2 oraz lampę 2x 10W na El84 i brzmiało to bardzo bobrze (Tannoy sprzedałem, wzmacniaczyk jeszcze mam ale niedługo będę musiał wystawić na allegro - licho z finansami). Kupując zestaw zasugerowałem się licznymi bardzo pozytywnymi opiniami o Usherach i wzmacniaczach Yaqin. Zastanawiam się czy nie popełniłem błędu kupując "w ciemno" zestawik. Czy zdaniem szanownych forumowiczów można jakoś zdecydowanie poprawić charakterystykę w/w sprzętu na "bardziej lampową"?

Sugerowałeś się licznymi bardzo pozytywnymi opiniami o Usherach,a tymi mniej licznymi,między innymi moimi opinami to już nie??

Grają jak opisałeś,to samo napisałem ja o ich dżwięku,takie anorektyki,nie kolumny:))

Sprzedaj w cholerę czym prędzej i nie męcz uszu i sprzętu z nimi:)

Sugerowałeś się licznymi bardzo pozytywnymi opiniami o Usherach,a tymi mniej licznymi,między innymi moimi opinami to już nie??

Grają jak opisałeś,to samo napisałem ja o ich dżwięku,takie anorektyki,nie kolumny:))

Ja natomiast pozwolę się nie zgodzić z tą wypowiedzią.

Miałem S520 garłam w polączeniu z Nadami a potem Primą Luną Prologue One.

W tej cenie nie znajdziesz lepiej grających głośników!

Przyczyna musi tkwić gdzie indziej.

Dodam jeszcze że w ciemno wymieniłem S520 na Dynaudio Audience 52se i to był największy błąd czar prysnął.

Proszę mnie źle nie zrozumieć, nie twierdzę że Dynaudio gorsze od S520 jednak różnica w cenie trochę nie adekwatna.

A i potwierdza się prawda że sprzęt trzeba dobrać i nic w ciemno. Zdaję sobie sprawę że w większości przypadków najtrudniej spełnić ten ostatni warunek, ale cóż takie jest życie.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Gość rydz

(Konto usunięte)

>>Tak tak,Prima Luna One,od tego zestawienia na Audio Show Ushery zostały okrzyknięte jako rewelacja:)

Grały u mnie kilka miesiecy z różnymi wzmacniaczami,dno,kolumny potrzebują super wzmacniacza z wyższej pułki,a to już jakieś nieporozumienie jest:)

Trzeba jeszcze uważać z kręceniem gały do wyższych poziomów głośności bo może np urwac się cewka:)

Grały u mnie kilka miesiecy z różnymi wzmacniaczami,dno,kolumny

Nie prawda,

potrzebują super wzmacniacza z wyższej pułki,a to już jakieś nieporozumienie jest:)

A dlaczego nieporozumienie? S520 pomimo niskiej ceny zasługują na wiele więcej niż odtwrzacz manta i wzmacniacz fonica. Umnie tak jak wspomniałem była PL One przed wzmacniaczem był Meridian. Nie zuwarzyłem jakiegoś mezaliansu.

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

Zmieniłem ponieważ szukałem dziury w całym. I wyszła kompletna porażka :)

Jak wcześniej wspomniałem nie zawsze teoria pokrywa się z praktyką :)

Zmieniłem ponieważ szukałem dziury w całym. I wyszła kompletna porażka :)

Jak wcześniej wspomniałem nie zawsze teoria pokrywa się z praktyką :)

Dynaudio 52 se potrzebują porządnego pieca i dobrego pomieszczenia , żeby rozwinąć skrzydła,Podłaczanie ich do nada

to nieporozumienie chyba , że do m3.Ushery s-520 nie dorastają im do pięt.Poprostu nie wykorzystałeś ich możliwości.

Na pomieszczenie nie mam prawa narzekać, sprawa następna probowałem je napędzić lampą mój BŁĄD, teraz wiem że D potrzebują dużo watów tak więc przez jakiś czas napędzałem je zmostkowanymi Nadami 370. Doszedłem do wniosku że tranzystor i Dynaudio to nie moje cup of tea. Sprzedałem w dobrej cenie. Może kiedyś do Dynaudio wrócę.

Ja nigdy nie napisałem że S520 są lepsze od Dynaudio cały czas daję do zrozunienia że najlepszy efekt końcowy doaje przemyślana konfiguracja. Nie ma najlepszych głośników na świecie! Są tylko złe aplikacje.

A to że miałem kaprys kupna D 52se to już inna para kaloszy jedno doświadczenie więcej ważne że nic na tym nie straciłem :)

Paweł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a może te kolumny?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Piotr

<A to że miałem kaprys kupna D 52se to już inna para kaloszy jedno doświadczenie więcej ważne że nic na tym nie straciłem :)

Ja właśnie szukam używanych 52se i zamierzam je podłączyć pod yaqina mc-100B.

Ciekaw jestem efektu końcowego.Ponoć ten yaqin jest bardzo dynamiczny a ja sporo słucham rocka.

Może i tak Mc-100B to mocny wznacniacz jednak radziłbym wcześniej posłuchać Dynaudio z lampą może lecz nie musi zrobić się buła na basie to taka loteria.

Owszem Dynaudio to legenda legend ale to właśnie wymaga.

Jednak ja na Twoim miejscu szukałbym jakiegoś łatwiejszego obciążenia. Kef, Epos taniej bezpieczniej i wynik bardziej przewidywalny.

Pozdrawiam,

Paweł

>Jednak ja na Twoim miejscu szukałbym jakiegoś łatwiejszego obciążenia. Kef, Epos taniej bezpieczniej i wynik bardziej przewidywalny.

Kef i Epos to raczej ciepło brzmiące kolumny.Pomyśle jeszcze nad dali , może jakieś podłogowce.52se są cieżko dostępne na rynku wtórnym.

Myślę też o yaqinie mc-10t , chyba łatwiejszy w doborze kolumn bo pewnie gra bardziej ciepło niż 100B.

Myślę też o yaqinie mc-10t , chyba łatwiejszy w doborze kolumn bo pewnie gra bardziej ciepło niż 100B.

tomasz ale ty nie dobieraj kolumn do wznaczniacza o wiele łatwiej jest w drugą stronę. widzę że masz dynaudio 2/6 lampa na el34 może mieć kłopoty, natomiast kt88 ma prawo nieźle zagrać. Jeśli chodzi o 52se to sam mi zwróciłeś uwagę że potrzebują pieca czyli dokonale zdajesz sobie z tego sprawę zapewne twój cyrus też nie ich napędzi odpuść 52se pomimo tego że zacne.

Pamiętaj że 52se mają sprawność 84 dB do czterech omów i te cztery w pewnym monemcie spadają do 2-2,5 to jest naprawdę trudno lampą wysterować.

Albo odpowiedz sobie na pytanie: Spawarka na tranzystorze czy zacna lampa.

Pozdrawiam,

Paweł

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.