Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki gwizdki do głośników NORSK AUDIO BALTIC 90?

Arturbumbum

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Jak zamiesciłem post w niewlasciwym dziale to przepraszam ale jestem początkujący... Kupilem od kolegi kolumny norsk audio baltic 90 i w jednej nie bylo gwizdka, gdy wykrecilem drugi gwizdek z drugiej kolumny to nie ma na nim zadnych oznaczen mocy itp.. Nie mam pojęcia jakiej mocy i jakie mam kupic gwizdki zeby to ładnie grało. Z tylu na kolumnach pisze ze mają moc 200/300W, są one trzydrożne, wzmacniacz jaki posiadam to ADS 500LX. Prosze o pomoc bo nie znam sie za bardzo na głośnikach...

To jakaś diora robiona dla norsk audio. Na 99% takie same głośniki jak w Diora ZgB 140-8-907

Zobacz tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Moc nie jest zbyt ważnym parametrem, powiem nawet, że jednym z mniej istotnych, zwłaszcza dla wysokotonowych. W tym przypadku o mocy przenoszonej na głośnik decyduje zwrotnica a właściwie jej częstotliwość podziału- im wyższa, tym mniej rzeczywistej mocy idzie na głośnik wysokotonowy. Nie wiem, jaka f podziału jest u Ciebie, ale dla np 5 kHz moc na wysokich sięga "aż" ok. 5 do 10% mocy znamionowej kolumny.

Kolumny te (Norsk), to wyroby łotewskiej Radiotechniki. Głośniki na wymianę raczej nie do dostania, trzeba więc szukać zamienników o takij samej skuteczności (SPL). Powinno to być podane na etykietce. Można jednak pójść inną drogą: dać głośnik o wyższej skuteczności i zbić ją tłumikiem do właściwego poziomu. (Np Tonsil GDWK 11/100)

Do bmiara Moje glosniki są identyczne tylko z jedna basówka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) A tutaj dodaje specyfikacje glosnika

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co myslicie o tych gwizdkach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

FUJ !!!!!

Powyżej zaproponowałem coś konkretnego, zostaw tę jarmarczną tandetę w spokoju.

W ostateczności to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może da się wymienić same membranki? Należy liczyć się oczywiście ze zmianami w charakterze brzmienia, ale przy wymianie całego głośnika też się tego nie uniknie.

Tylko w tym problem ze kupiłem dwie kolumny a w jednej nie bylo wogóle gwizdka to wymiana mebranki nie wchodzi w gre bo nie ma w czym jej wymieniac ;] Planuje kupic dwa nowe tylko takie zeby mialy rozstaw śrób 8x8cm

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a co myśliie o tych gwizdkach?

Ukryta Zawartość

Co się tak upierasz, żeby zepsuć te kolumny do końca? Kup jakieś NORMALNE głośniki kopułkowe- jak nie pasują otwory, obróć głośnik o 45 stopni i nawierć nowe, nie szukaj takich "wynalazków", które do tej pory pokazywałeś. Ten ma pasmo tylko do 14kHz.

Np

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mówiłem, że jestem zielony w tych sprawach...Zdecduje sie chyba na te gwizdki z tonsila co wysłałeś. Kolega radził mi przy montażu gwizdków kupić bezpieczniki diodowe i zamontować je przed gwizdkami. Czy to dobry pomysł?

Nie. Prawidłowo eksploatowane kolumny nie wymagają zabezpieczeń- jak nie znasz zasad, nie będzie problemu uszkodzić kolumny 100W 25 watowym wzmacniaczem. U mnie zawsze moc znamionowa kolumn jest równa lub trochę NIŻSZA od mocy wzmacniacza i NIGDY nie uszkodziłem kolumny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.