Skocz do zawartości
IGNORED

MYCIE,lekkie wręcz szorowanie winyla.

Gość rydz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rydz

(Konto usunięte)

Opiszę problem z płytą winylową, otóż wczoraj odebrałem trzy zakupione płyty, opiszę problem jednej z nich.

Oceniając wzrokowo płyta wyglądała całkiem dobrze,pod igłą niestety wrażenia odsłuchowe były mierne, niesamowite smażenie, igła zapaprana po dwóch utworach.

Myję płyty domowym sposobem, mięciutką gąbką, spłukuję, suszę suszarką.

Płytę o której mowa umyłem jak zawsze, niestety trzaski nie ustąpiły, syf na igle.

Przyglądając się płycie pod światło zauważyłem mnóstwo wytrąconych białych wyprysków,postanowiłem przeznaczyć płytę na straty, zabrałem się jeszcze raz za mycie, użyłem gąbki do zmywania garów, pokrytej z jednej strony jakby włókniną?

Woda i ludwik,wyszorowałem delikatnie w miarę jedną stronę płyty spłukałem pod wodą,osuszyłem resztę kropelek suszarką.

Płyta po takim zabiegu straciła połysk oglądając ja pod światło, pomyślałem sobie trzeba założyć starą wkładkę z koszyczkiem która zalega w szafce, strach przed uszkodzeniem igły mnie do tego skłonił,dodam że po zabiegu szorowania brak na płycie białych wykwitów które występowały wcześniej.

Płyta na talerzu i odpalenie, szok? Tak mogę napisać, po prostu szok, żadnych smażeń, może poza kilkoma dosłownie pyknięciami na rozbiegówkach utworów.

Zmiana koszyczka z wkładką Nagaoka i jazda, płyta odsłuchana, zero gluta na igle, brak smażenia, jakie wnioski z tego? Ważnym jest usunąć bród w mikro rowkach płyty, samo powierzchowne zmatowienie płyty czy mikro ryski nie wpłynęły na jakość dzwięku!

Opiszę problem z płytą winylową,otóż wczoraj odebrałem trzy zakupione płyty,opiszę problem jednej z płyt.

Oceniając wzrokowo płyta wyglądała całkiem dobrze,pod igłą niestety wrazenia odsłuchowe były mierne,niesamowite smarzenie,igła zapaprana po dwóch utworach.

Myję płyty domowym sposobem,mięciutką gąbką,spłukuję,suszę suszarką.

Płytę o której mowa umyłem jak zawsze,niestety trzaski nie ustąpiły,syf na igle.

Przyglądając się płycie pod światło zauwarzyłem mnustwo wytrąconych białych wyprysków,postanowiłem przeznaczyć płytę na straty,zabrałem się jeszcze raz za mycie,użyłem gąbki do zmywania garów,pokrytej z jednej strony jakby włókniną?

Woda i ludwik,wyszorowałem delikatnie w miarę jedną stronę płyty spłukałem pod wodą,osuszyłem resztę kropelek suszarką.

Płyta po takim zabiegu straciła połysk oglądając ja pod światło,pomyślałem sobie trzeba założyć starą wkładkę z koszyczkiem która zalega w szafce,strach przed uszkodzeniem igły mnie do tego skłonił,dodam że po zabiegu szorowania brak na płycie białych wykwitów które występowały wcześniej.

Płyta na talerzu i odpalenie,szok?tak mogę napisać,po prostu szok,żadnych smarzeń,może poza kilkoma dosłownie pyknięciami na rozbiegówkach utworów.

Zmiana koszyczka z wkładką Nagaoka i jazda,płyta odsłuchana,zero gluta na igle,brak smarzenia,jakie wnioski z tego?ważnym jest usunąć bród w mikrorowkach płyty,samo powierzchowne zmatowienie płyty czy mikro ryski nie wpłynęły na jakość dzwięku!

Ta metode ja tez stosuje. Myje kazda plyte plynem do naczyn (wczesniej plucze wcelu usuniecia kurzu czy nie daj boze piasku, potem jeszcze raz plukanie i do 'maszyny' (Spin Clean + specjalny plyn na wodzie destylowanej, nie jest to plyn forumowy). Tym sposobem plyta jest b. czysta gdy wchodzi do Spin Clean-a. Oczywiscie po kilku plytach plyn wylewam.

Nie odkladam mokrych plyt do 'wysuszenie' jak wiekszosc kolegow tutaj ale wycieram plyty super czystymi scierkami i dopiero potem do stojaka na jakies godzine. Po takich zabiegach nie mam w ogole nic na igle'. Wyjatkowo moze sie zdarzyc jakic maly wlosek. No i na koniec uzywam "Last'.

Pzdr

Ważnym jest usunąć bród .....

Rzeka, na której można czasem odnaleźć bród, może nawet bród, w którym jest spory brud i w którym brudnej wody jest w bród, wody, w której można brodzić nie zważając na brudzący brud.

rydza usprawiedliwia to, że jak sam pisze, był w szoku :)

Obawiam się o jego forumowe "życie", za upublicznienie tej metody może zostać na tym polskim forum zlinczowany.

Metoda potraktowania płyty co prawda brutalna i drastyczna, aczkolwiek gdzieś tam głęboko w samym pomyśle gospodarczego sposobu mycia drzemie zdrowe, przepraszam za słowo, jądro. Sama metoda w tej surowej postaci kojarzy mi się z treścia napisu na nagrobku: "Mogiła zbiorowa. Tu leżą wszystkie częstotliwości powyżej 10kHz. Cześć ich pamięci".

Zdrowe, przepraszam za słowo, jądro - to szukanie takiego prostego i taniego "gospodarczego" zmywaka do płyt, który miałby włókna miękkie, delikatne, o średnicy najlepiej mniejszej niż średnica włosa w szczotkach z koziego włosia, używanych w myjkach do płyt. Kozie włosie jest miękkie i najcieńsze z dostępnych stosunkowo tanio sierści zwierzęcych. Jeszcze cieńsze jest włosie owiec, które dostarczają wełny kaszmirowej, niestety kaszmir jest bardzo drogi. Włos takiej szczotki czy zmywaka musi być zdecydowanie cieńszy niz rowek płyty, musi penetrować wnętrze rowka. Z tworzyw sztucznych narzucają sie dwa rozwiązania. Jedno to szczotki z włosia węglowego. Drugie to mikrowłóknina do zastosowań gospodarczych. Zrobiłem przed chwilą kilka wyskalowanych zdjęć porównawczych makro, mikrowłóknina gospodarcza versus delikatny pędzel malarski z koziego włókna versus rowek płyty. Wygląda na to, że mikrowłóknina ma włókna cieńsze od koziego włosa, wchodzi spokojnie do wnętrza rowka i to z zapasem.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Obawiam się o jego forumowe "życie", za upublicznienie tej metody może zostać na tym polskim forum zlinczowany.

Metoda potraktowania płyty co prawda brutalna i drastyczna, aczkolwiek gdzieś tam głęboko w samym pomyśle gospodarczego sposobu mycia drzemie zdrowe, przepraszam za słowo, jądro. Sama metoda w tej surowej postaci kojarzy mi się z treścia napisu na nagrobku: "Mogiła zbiorowa. Tu leżą wszystkie częstotliwości powyżej 10kHz. Cześć ich pamięci".

Zdrowe, przepraszam za słowo, jądro - to szukanie takiego prostego i taniego "gospodarczego" zmywaka do płyt, który miałby włókna miękkie, delikatne, o średnicy najlepiej mniejszej niż średnica włosa w szczotkach z koziego włosia, używanych w myjkach do płyt. Kozie włosie jest miękkie i najcieńsze z dostępnych stosunkowo tanio sierści zwierzęcych. Jeszcze cieńsze jest włosie owiec, które dostarczają wełny kaszmirowej, niestety kaszmir jest bardzo drogi. Włos takiej szczotki czy zmywaka musi być zdecydowanie cieńszy niz rowek płyty, musi penetrować wnętrze rowka. Z tworzyw sztucznych narzucają sie dwa rozwiązania. Jedno to szczotki z włosia węglowego. Drugie to mikrowłóknina do zastosowań gospodarczych. Zrobiłem przed chwilą kilka wyskalowanych zdjęć porównawczych makro, mikrowłóknina gospodarcza versus delikatny pędzel malarski z koziego włókna versus rowek płyty. Wygląda na to, że mikrowłóknina ma włókna cieńsze od koziego włosa, wchodzi spokojnie do wnętrza rowka i to z zapasem.

Cóż,można wyśmiać,zlinczować,podaj adres na PW wyslę płytę,jedna strona wyszorowana,druga myta dwa razy delikatnie,biały nalot w rowkach,umyjesz w myjce,może da radę Knosti czy inny wynalazek ze specjalnym włosiem,a jak już domyjesz to sobie porównasz obie strony i opiszesz na forum.

Cześć Panowie.

- eureka ! żona miała w kuchni całą paczkę tych gąbek, ale po ludwika będę się musiał pofatygować.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

excelvinyl winylmania blog szukaj

Żony winylomaniaków mają anielską cierpliwość. Chwała!

Tak chwała i uznanie za wyrozumiałość !

No bo co ona ma myśleć o facecie, który kilka godzin dziennie słucha muzyki z przestarzałych czarnych płyt wyprodukowanych w ubiegłym wieku, a jak nie słucha to na rozłożonych na podłodze gazetach babrze się jak dziecko w jakichś płynach myjąc te czarne placki ? I jeszcze usiłuje jej wmówić że mycie poprawia jakość dźwięku ! Wkurza się jedynie jak do słuchania naleję sobie kieliszek dobrego trunku - no ale to przecież wyostrza słuch :)

excelvinyl winylmania blog szukaj

Wkurza się jedynie jak do słuchania naleję sobie kieliszek dobrego trunku - no ale to przecież wyostrza słuch :)

Jej również nalej. Ja tak robię i jest Ok. A kiedy uda mi się trafić z muzyką w nastrój, to pod jej wpływem potrafi się w tym "audiofilizmie" całkowicie zatracić :-))

Ja bym raczej z tym dobroczynnym działaniem papieru ściernego na gąbce nie przesadzał.Na żadnej swojej płycie raczej tego nie wypróbuję.Już mnie wystraszył sam fakt,że płyta po takim szorowaniu robi się matowa.U mnie w firmie używa się tej zielonej szmatki (bez gąbki) do polerowania małych detali z aluminium.

W sumie papier ścierny 800 też by chyba płycie nie zaszkodził. W ostateczności można później polerować mechanicznie.

Gdy trzaski nie znikną, zabieg powtórzyć.

...aż do stanu gdy znikną rowki. Wtedy będzie spokój z trzaskami:)

Pozdro,

Yul

Do mycia płyt wolę używać myjki.Mniej trzasków i winyle się świecą jak...:)

Pozdro,

Yul

I z muzyką:)

Znalazłem taką gąbkę. Zaraz wytypuję godną jej płytę i szuru-buru, potem niech Bernard ją przetetuje bo na innych się troche boję.

O rezultacie natychmiast powiadomię.

No fakt, jakos w ferworze walki zapomnielismy o tym, co moze sie z igla stac.

Moja zona tez wczoraj zdziwiona: "po co szukasz gabek w necie, przeciez ostatnio kupowales?"

:-D

Pozdro,

Yul

Wtedy zyskujemy gładką płytę do ustawiania antyskatingu, a to już oddzielna, trudna, mozolna procedura, jakże zachęcająca innych do wywalenia CD i kupna gramofonu.

Wtedy zyskujemy gładką płytę do ustawiania antyskatingu, a to już oddzielna, trudna, mozolna procedura, jakże zachęcająca innych do wywalenia CD i kupna gramofonu.

Dlaczego zaraz wywalać CD? Ja swojego się nie pozbyłem bo taki ładny jest i ma lakier fortepianowy:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.