Skocz do zawartości
IGNORED

Potrzebna karta 5.1 do nagrywania i odtwarzania

elDeadache

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem posiadaczem głośników Logitech z506 5.1 oraz członkiem młodego zespołu muzycznego. Potrzebuję zakupić (nie jestem pewien czy już w najbliższym czasie) kartę dźwiękową do PC, która pozwoli mi na nagranie demówki zespołu (wszystkie instrumenty oddzielnie, łączyć będę już na komputerze) a także da mi możliwość cieszenia się w pełni moimi głośnikami Logitecha. Prosiłbym o doradzenie, co mógłbym kupić do około 300 zł - wiem, że to nie jest wiele, ale niestety budżet nie pozwoli mi na więcej. Poprzez "do około 300 zł" nie mam na myśli konkretnie kart w tej okolicy cenowej, tylko wszystkie, które można kupić do tej kwoty i się sprawdzą, tak więc proszę również o tańsze propozycje jeśli przychodzą Wam takie na myśl.

Nie wiem, czy to cokolwiek zmienia, ale powiem trochę na temat tego, czym dysponuję:

- wyżej wymienione głośniki Logitech z506 5.1

- do nagrywania m.in. wokalu użyję dość solidnego miksera muzycznego (oczywiście razem z jakimś przyzwoitym mikrofonem, który zakupię już przed samym nagrywaniem), w tej chwili nie pamiętam dokładnie firmy i modelu, bo jest u gitarzysty w domu, ale cenowo jest to coś koło 1200 zł

- system operacyjny Win 7 na mocnym komputerze kupionym w zeszłym roku (jego jedyna słaba strona to zintegrowany bubel dźwiękowy, który uniemożliwia mi nagrywanie a także korzystanie z 6-kanałowego dźwięku)

- co ma być nagrywane: gitara, bas, keyboard, wokal, wszystko to w muzyce heavy/power metalu z domieszką lżejszych brzmień oraz dźwięków symfonicznych (perkusji nie, bo nie stać nas na mikrofony perkusyjne, więc niestety perkusja będzie w demówce dorobiona komputerowo)

Powiem wprost, że jeśli chodzi o muzykę i miksowanie, radzę sobie dobrze, ale w sprawach sprzętu takiego jak właśnie karty dźwiękowe jestem niestety totalnym laikiem. Stąd moje pytanie tutaj na forum - owszem, wiem, że w google można znaleźć milion pytań tego typu, ale to co udaje mi się jakoś dopasować do moich potrzeb nagraniowych, nie spełnia mojej nadziei na dźwięk 5.1 z głośników.

Proszę o rady wraz z krótkim opisem plusów i minusów danych kart muzycznych - jak mówiłem, jestem laikiem (więc proszę także o cierpliwość :) ).

Pozdrawiam i z góry dziękuję za interesowanie się moją sprawą.

jeżeli chcesz wszystko w jednym, to potrzebujesz karty 6x6 (6 wejść, 6 wyjść). Minimum. To będzie jakoś 600 złotych minimalnie i to na pci. Nie wiem, czy nie potrzebujesz karty zewnętrznej - zależy, gdzie będziesz nagrywał.

z najtańszych to chyba coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

do PC, która pozwoli mi na nagranie demówki zespołu (wszystkie instrumenty oddzielnie, łączyć będę już na komputerze)

Napisałem przecież, że nie wszystko w jednym, lecz wszystko oddzielnie, więc bynajmniej nie potrzebuję niczego 6x6 :). Napisałem też, że do PC, miałem na myśli wbudowaną do komputera, nie zewnętrzną (tu akurat rzeczywiście nie sprecyzowałem). Więc po wyjaśnieniu, masz może jakieś inne propozycje?

Dobra karta do nagrywania, z niską latencją, ale z analogowym wyjściem 5.1? Zapomnij. Albo rybka albo pipka ;)

A co powiesz o tym: MAYA U5 ? Jak już wspominałem, jestem laikiem, ale wydaje mi się przyzwoita. Ma 3 podłączenia do głośników (czyli właśnie to, co jest mi potrzebne do podłączenia Logitech z506 i kontrolowania głośności głośników niezależnie od pozostałych). Spotkałem się gdzieś z opinią, że jest dobra do nagrywania, ale proszę o potwierdzenie tej informacji (oraz czy nagram nią dobrze instrumenty podłączone bezpośrednio ze wzmacniacza, nie tylko mikrofonowe nagrywanie, które podobno przy tej karcie jest bezproblemowe).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.