Skocz do zawartości
IGNORED

Okablowanie do Accuphase E 550

tomii241

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem szczęśliwym posiadaczem Accuphase E 550

Zwracam się do was z prośbą o poradę w doborze kabli głośnikowych rca,xlr oraz zasilania.(chciałbym dopieścić system)

Dodam także, że mam problem z wyborem kolumn ponieważ jestem estetą szukam czarnego połysku (oczywiście chciałbym żeby grały z accuphase perfekcyjnie) Mój pokój odsłuchowy to 28-30 metrów kwadratowych odległość od ścian to 1 metr z każdej strony, panele na podłodze, sciany betonowe, podwieszany sufit, pokój w kształcie prostokątu.

https://www.audiostereo.pl/topic/93088-okablowanie-do-accuphase-e-550/

Fajnie że masz nie mały pokój i że nie jest kwadratowy.Betonowe ściany to też lepiej niż nida-gips. Gorzej to panele na podłodze bo to mocno psuje akustykę.

Odległości od ścian nie możesz mieć równo 1m na boki i w tył. Ale to sobie zmienisz.

Co do kolumn w czarnym połysku to mnóstwo firm ma takie opcje.

Z droższych możesz posłuchać Focali z serii Utopia i nie koniecznie z samej góry. Te niższe też świetnie grają.

Ładnie w czarnym połyski wyglądają świetnie grające Cantony Reference 1.2 i te nie są aż tak kosmicznie drogie jak Utopie.

Wilson Audio ma dowolne kolory na połysk więc wybór masz spory.

Co do kabli to jest kilka wątków więc musisz poczytać.Stefek testował Accu z różnymi kablami i najlepiej wypadały wysokie Acrolinki.

Mogę ci bardzo polecić na zasilanie Acrolink PC9300 lub PC9100 a jako IC Acrolink DA6300 ale to nie są tanie kable.

Plusem jest to że w dystrybucji ma je ta sama firma która ma Accuphase.

Pytałeś o najlepsze to masz odpowiedź.

Można znaleźć tańsze też niezłe ale w ciemno nie ryzykuj.

Kabli jest wiele na rynku.Najlepsze zasilające jakie znam to Argento Flow Master Reference, Acrolink PC9300, Synergistic Research Hologram A-LE i Hologram D-LE, Shunyata Anaconda.

Najlepsze IC to MIT Oracle MA-X2, Synergistic Research Element Copper/Tungsten/Silver, Acrolink DA6300, Synergistic Research Tesla Apex LE, Tara Labs RS-1.

Planuje przetestować Purist Audio Design - Canorus, Kubala Sosna - Elation, Stealth Sakra i Indra.

Wszystko super tak sobie sprawdziłem ceny kabelków, które podałem i np Acrolink D6300 to 27 tyś .Tyle to mnie kosztował Accuphase plus CD czy aby to grało na najwyższych paramertrach trzeba do tego podłączyć kable za 100tyś? I drugie pytanie czy możesz powiedzieć mi co sadzisz o dynaudio 360 lub 380?

Wszystko super tak sobie sprawdziłem ceny kabelków, które podałem i np Acrolink D6300 to 27 tyś .Tyle to mnie kosztował Accuphase plus CD czy aby to grało na najwyższych paramertrach trzeba do tego podłączyć kable za 100tyś? I drugie pytanie czy możesz powiedzieć mi co sadzisz o dynaudio 360 lub 380?

Wiem, że ceny kosmos.Uprzedzałem. Pytałeś jakie kable trzeba dać żeby wycisnąć jak najwięcej.

Można szukać na wtórnym rynku choć ten najlepsze kable pojawiają się bardzo rzadko i trzymają cenę.

Ale szukać warto.

Z kablami jest taki paradoks że niby aż tak ważne nie są i tu antykablarze mają trochę racji ale później jak ma się już

swój wymarzony system okazuje się że czym lepsze kable tym lepiej gra i żeby wycisnąć max z systemu trzeba tak jak pisałeś wydać

kupę kasy a wydatek ten wydaje się absurdalny. Potestuj różne kable to się przekonasz.

Poza tym jest wiele innych, tańszych i też niezłych kabli choć to już nie będzie to.

Co do Dynaudio to tu są lepsi w tym temacie.Może coś tobie doradzą.

Wszystko super tak sobie sprawdziłem ceny kabelków, które podałem i np Acrolink D6300 to 27 tyś .Tyle to mnie kosztował Accuphase plus CD czy aby to grało na najwyższych paramertrach trzeba do tego podłączyć kable za 100tyś?

Nie musisz....niektórzy są w na tyle w zaawansowanej chorobie, że wydają na kable więcej niż na sprzęt.....wydaje się im, że wtedy słyszą...to przypadki beznadziejne, niestety gdy nie widzą co jest podłączone nie są już takimi kozakami......zainteresuj się Albedo, Argentum, sieć Shunyata, Furutech lub nawet polska Sonusoliva i też zagra......zdrowy rozsądek i otwarte uszy przede wszystkim.....

Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Nie musisz....niektórzy są w na tyle w zaawansowanej chorobie, że wydają na kable więcej niż na sprzęt.....wydaje się im, że wtedy słyszą...to przypadki beznadziejne, niestety gdy nie widzą co jest podłączone nie są już takimi kozakami......zainteresuj się Albedo, Argentum, sieć Shunyata, Furutech lub nawet polska Sonusoliva i też zagra......zdrowy rozsądek i otwarte uszy przede wszystkim.....

Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Słuszna rada.Podobnie uważam że wydawanie na kable więcej czy nawet tyle samo co na sprzęt to non sens.

Ale 20-30% wartości sprzętu na kable przeznaczyć można.

Wysokie Albedo mogą się spodobać tym bardziej że teraz jest nowa wersja Versusa i będzie Metamorphosis.

Argentum też można spróbować. Co do Shunyaty to ceny już są wysokie a na wtórnym rynku rzadko bywają te godne uwagi i szybko znikają.

Kiedyś Python CX miał detal 5600zł a teraz nowa wersja Z-Tron ma cenę już 10000zł a Anaconda 15000zł.

Natomiast co do tego iż na ślepym teście kabli wielu się wykłada to jest to prawda podobnie jak ze źródłami i wzmacniaczami.

Przypuszczam że kolega który nabył tego Accu 550 na ślepym teście też by go nie poznał gdyby podmienić tylko sam wzmacniacz na coś innego

w podobnej klasie.

Przypuszczam że kolega który nabył tego Accu 550 na ślepym teście też by go nie poznał gdyby podmienić tylko sam wzmacniacz na coś innego

w podobnej klasie.

dość dosadne stwierdzenie.

----------------------------------------------------

dość dosadne stwierdzenie.

Tak przypuszczam.Pewności nie mam ale tak sądzę.

Sam wiem jak ulotna jest pamięć muzyczna.

Gdy mam podłączone różne kable czy DAC-i do tego samego systemu i przełączam raz jedno raz drugie to ładnie słychać

różnice ale gdyby to były takie same systemy w domach obok siebie i trzeba by dojść z jednego do drugiego powiedzmy 15min to nie

jestem pewien czy rozpoznanie poszczególnych kabli czy źródeł byłoby możliwe.

Oczywiście mówimy cały czas o sprzęcie high end w zbliżonej klasie.

Co do E 550 - wczesniej miałem E 450 i nie mogę powiedzieć że grał źle choć jak stwierdził jakiś Pan w testach nie przekonał go. Pograł u mnie dwa dni, może narażę się wielu ale powiem tak jeśli sprzęt za 20 i więcej tyś nie gra lepiej od bużetowego CA 840A i 840C. Jasne dynamika kontrola ok ale nie za tak dużą róźnicę w cenie. Wymieniałem go na 550 i z zamkniętymi oczyma rozpoznam, który gra i za którego warto wywalić 30dychy. Co do kabli wiem że są ważne i szukam najlepszych ale takich, które grają za normalne pieniądze i takie które usłyszę. Czy nie jest tak że kupujemy kabel za 15tyś przynosimy do domu i stwierdzamy jak on pięknie gra ?- bo przecież musi kosztował 15tyś ale czy to ma sens jak wycenić różnice w cenie kabla za 2000 a kabla za 20000tyś. Im dłużej siedzę w świecie HiEnd to stwierdzam że chyba komuś lekko odje.......

sly,

moim zdaniem wychwycenie różnic po zmianie kabli to troche inna sprawa niż zmiana po podpieciu innego wzmocnienia.

tomii241,

z czasem do wyceny kabli chyba każdy nabiera troche dystansu ;)

Owszem High End to trochę szaleństwo i niestety bardzo kosztowne.

Możesz nie dać się w to wciągnąć i tylko słuchać muzy i nie przejmować się.

Ale ty już dałeś się wciągnąć wymieniając wzmacniacz, szukając kolumn i kabli.

Już w tym siedzisz.

Co do kabli to za rozsądne pieniądze można kupić niezłe kable ale różnice będziesz słyszał właśnie w tych najdroższych.

Najlepiej pożycz od dystrybutora Accu na zasilanie Acrolinka 9300 a jako IC Acrolinka DA6300.

Wepnij, posłuchaj i sam jestem ciekaw twojej opinii.

Wtedy pogadamy o szaleństwie, bo niewątpliwie jest to szaleństwo.

sly,

moim zdaniem wychwycenie różnic po zmianie kabli to troche inna sprawa niż zmiana po podpieciu innego wzmocnienia.

tomii241,

z czasem do wyceny kabli chyba każdy nabiera troche dystansu ;)

Wpięcie niektórych zestawów kabli powodowało większe zmiany niż zmiana wzmacniacza i DAC-a razem wziętych!!

Te zmiany niekoniecznie mogą się wszystkim podobać ale były bardzo duże.

A znów inne zestawy kabli prawie nie dawały różnic.

Wpięcie niektórych zestawów kabli powodowało większe zmiany niż zmiana wzmacniacza i DAC-a razem wziętych!!

mam nadzieję, że kiedyś będzie dane mi tego doświadczyć

pozdrawiam

U mnie e-560 i dp-78 grają na kablach,ic Tara 0.8,sieciowe Harmonix studio master 350,i glosnikowy acrolink,listwa, sciana-gniazdko,Elactraglide ultra khan.Mam jeszcze kilka sieciowek ,ale ten zastaw kabli jest aktualnie podłączony.Kable nie są az tak drogie jak topowe acrolinki [dla mnie najlepsze] ale cały system fajnie gra

Oczywiscie listwa gniazdko

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Nie słuchaj magików,kabel za 27 tys do pieca za 30-chłopie Lubliniec czeka(to do sly30)

Zainteresuj się ofertą Furutecha i to tą z dołu lub środka cennika,powinien pomóc Twojemu Accu

Nie słuchaj magików,kabel za 27 tys do pieca za 30-chłopie Lubliniec czeka(to do sly30)

Zainteresuj się ofertą Furutecha i to tą z dołu lub środka cennika,powinien pomóc Twojemu Accu

Szkoda biedaku że nie nauczono ciebie czytać ze zrozumieniem.

Napisałem wcześniej iż też uważam że kable w cenie systemu to non sens, i że realnie sensownym wydaje się przeznaczyć na kable 20-30% wartości systemu.

Ale jeśli twierdzisz i piszesz że powinienem trafić do psychiatryka to po 1- masz elementarne braki w wykształceniu i dla odmiany na ciebie czeka szkoła podstawowa w celu uzupełnienia owych braków i nauki czytania ze zrozumieniem a po- 2 najwyraźniej brakuje tobie podstaw kultury co wynosi się z domu. Gratuluje więc twoim rodzicom sukcesu wychowawczego bo chamskie teksty ich syna świadczą również o nich!

Jak widać nie wiesz do czego służy słoma. Nie wsadza się jej do butów!

Te zmiany niekoniecznie mogą się wszystkim podobać ale były bardzo duże.

A znów inne zestawy kabli prawie nie dawały różnic.

W takim razie widocznie były to kable działające jak korektor...prościej i taniej było użyć EQ.....

w podobnej klasie.

To jakim cudem ma usłyszeć kable skoro nawet wzmacniaczy podobnej klasy nie rozróżnia ?......

Szkoda biedaku że nie nauczono ciebie czytać ze zrozumieniem.

Napisałem wcześniej iż też uważam że kable w cenie systemu to non sens, i że realnie sensownym wydaje się przeznaczyć na kable 20-30% wartości systemu.

Ale jeśli twierdzisz i piszesz że powinienem trafić do psychiatryka to po 1- masz elementarne braki w wykształceniu i dla odmiany na ciebie czeka szkoła podstawowa w celu uzupełnienia owych braków i nauki czytania ze zrozumieniem a po- 2 najwyraźniej brakuje tobie podstaw kultury co wynosi się z domu. Gratuluje więc twoim rodzicom sukcesu wychowawczego bo chamskie teksty ich syna świadczą również o nich!

Jak widać nie wiesz do czego służy słoma. Nie wsadza się jej do butów!

Przydługi, niepotrzebny wywód..... - niestety wypada mi się zgodzić z kolegą jamówię, po tym co kolega tu wypisuje, bo to niestety kupy się nie trzyma i świadczy jedynie o wysoce zaawansowanej chorobie.....:(

Dużo zdrówka życzę i pozdrawiam !

Tara 0.8 bardzo dobrze pasuje do klocków Accuphase, czego jakoś nie mogę powiedzieć o kablach Acrolinka. Tak mi to przynajmniej wychodziło na wysokich modelach Dynaudio (podłogówki Sapphire, Temptation) Oczywiście też mogę napisać "zapraszam na PW" mimo, iż nie robię żadnego "system reset". :)

1332511735[/url'>' post='

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fajnie się to wszystko czyta brakuję abym zapytał o religię i wybory polityczne i była by katastrofa na forum wszyscy by się pozabijali. Panowie jeśli kogoś obraziłem stwierdzeniem że kable za 30 dychy to komuś odje to przepraszam miałem na myśli że jesteśmy przez producentów robieni w bambuko omamiani marketnigową papką stajemy sie taką szarą masą która łatwo sterować dziś nie wystarczy stworzyć produkt trzeba stworzyć na niego popyt a najlepiej wmówić wszystkim że to co stworzyliśmy jest jedyne i nie powtarzalne.......

Ależ masz racje i ty nic chamskiego nigdy nie napisałeś.

Prawdę piszesz że taki właśnie jest marketing i dotyczy on całego rynku high end

audio. Co w tych ładnych gramofonach ma kosztować 100000zł a są

i takie za 500 000zł.

Ale jak to w Polsce na forach. Jest wielu którzy zieją nienawiścią, brakiem

kultury i wręcz chamstwem.

Wyzwiska to nie rzadkość...niestety.

Wiecie od niedawna sobie siedzę w tym hi endzie i tylko jedna jego strona jest fajna to MUZYKA im dłużej siedzę to się zastanawiam czy aby nie za długo szukam kabli po różnych stronach, Bo okazuje się że tej w/w MUZYKI słucham ale coraz mniej,, A przecież to nie tak ma wyglądać. No dobra koniec filozoficznych wypocin wybrałem dwa trzy kable i będę ich szukał jakby ktoś miał na sprzedaż w rozsądnej cenie to mój mail [email protected]

a kabelki to Tara 0,8(RCAlub XLR) harmonix 101 GP (RCAlub XLR),Cardas Dolden Refernce i jakaś wysoka Shunyata. Acrolink ok ale ceny są zabójcze.

Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za odpowiedź

I bardzo słusznie. Z tego coś wybierzesz.

Nawet wiem kto niebawem będzie miał na sprzedaż 2 interkonekty Tara

Labs The 0.8 EX.

sly jesli juz piszemy o jakiejs kulturze to po co chcesz dawac namiary na kabel ktory jak pisales wielokrotnie jest do du..y :)

ja poniewaz nie pisalem nic zlego :) moge napisac ze od paru miesiecy te kable sa regularnie w sprzedazy na giełdahifi od niejakiego adamaudio

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Nadal uważam że ten kabel to nie jest mistrzostwo świata.

On jest nieco ciemny i muli.

W jasnym, ostrym systemie może się sprawdzić ale w systemie zrównoważonym zmuli górę i tak się stało u mojego znajomego, który teraz będzie szukał innych kabli. Ciebie Cir to raczej podejrzewałem o czytanie z pełnym zrozumieniem.

Powiedz mi gdzie napisałem że polecam ten kabel i że dam namiary na mojego znajomego który bedzie je pewnie sprzedawał?

Napisałem tylko że z tych 3 które wytypował założyciel tego wątku to pewnie coś wybierze i że dobrze iż woli skupić sie na samej muzyce oraz że mój znajomy będzie pewnie sprzedawał swoje 0.8 bo jak wepnie SR Tesla Apex, czy SR Element CTS to te Tary na bank wylecą.

To zreszta potwierdza moją opinie na ich temat.

Ale i tak są dużo lepsze niż Cardasy choć o gustach trudno dyskutować.

Pozdrawiam.

Polecałem Acrolinki i Synergistic Research ale ze względu na cenę pisałem też że Max rozsądnego zakupu to 20-30% wartość kabli w stosunku do wartości sprzetu.

Poza tym jest też rynek wtórny i trafiają się okazje nawet poniżej 50% wartości nowych kabli.

Ludzie ciągle coś testują, porównują, wymieniają, poza tym różnie w życiu bywa.

Czasem można trafić dobrą okazję.

oj sly zawsze pisales w pierwszym zdaniu ze sa do du..py te tanie taralabs bo mulą a tym razem tego nie było stad sie troche ozywiłem :)

mysle ze kolege niepotrzebnie popychacie w drogie kable w momencie kiedy powinien raczej kupic dobre kolumny jak zrozumialem z tego co pisze

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.