Skocz do zawartości
IGNORED

technics a900mk2 plus telefunken tlx10 pro - jaki sub

Su_Man

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Posiadam wzmacniacz technics a900mk2 do tego mam dwa monitorki telefunkien (glosnik niskotonowy 6,5 cala ) .Chcialbym do tego dolaczyc subwofer( pomieszczenie okolo 18m2) .Wzmacniacz nie ma wyjscia na subwoofer aktywny i wydaje mi sie ze moge podlaczyc tylko pasywny. Widzialem rozne wersje na allegro .Interesuje mnie np cos takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Wymieniony subwoofer jest zbudowany na dwoch glosnikach 16,5 cm czyli w sumie na podobnych do tych z telefunken. Zastanawiam sie czy nie powinienem szukac czegos na wiekszych glosnikach .Moze ktos cos poradzic ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zmień wzmacniacz bo A900Mk2 do niczego się nie nadaje, może jest ładny ale to wszystko.

Pewnie z 4Ohmowym subem będzie się grzał albo włączał zabezpieczenie.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

podłącz sub aktywny pod tape out

Co da podłączenie suba aktywnego pod TAPE OUT? Przecież będzie musiał wtedy regulować głośnością osobno dla kolumn i dla suba, czyli wieczna bieganina i męka;) Niewykonalne wręcz bym powiedział:) Chyba ze w tym Technicsie TAPE OUT działa jak PRE-OUT ale wątpię w to bardzo:) Ewentualnie sub aktywny pod wyjście słuchawkowe, o ile wpięcie się w nie nie ucina sygnału na kolumny, można sprawdzić podłączając słuchawki. Kiedyś miałem Techcsa SA-AX6 i miałem podpięte do niego 2 kolumny i 2 tuby samochodowe z 30cm głośnikami przez jakiś czas, grało????Grało:):):)

• Moderatorzy

Co da podłączenie suba aktywnego pod TAPE OUT? Przecież będzie musiał wtedy regulować głośnością osobno dla kolumn i dla suba, czyli wieczna bieganina i męka;) Niewykonalne wręcz bym powiedział:) Chyba ze w tym Technicsie TAPE OUT działa jak PRE-OUT ale wątpię w to bardzo:) Ewentualnie sub aktywny pod wyjście słuchawkowe, o ile wpięcie się w nie nie ucina sygnału na kolumny, można sprawdzić podłączając słuchawki. Kiedyś miałem Techcsa SA-AX6 i miałem podpięte do niego 2 kolumny i 2 tuby samochodowe z 30cm głośnikami przez jakiś czas, grało????Grało:):):)

co da ? podłączy subwofer pod wzmaka, tytuł wątku to szukam suba a nie szukam wzmaka

Suman

nie kupuj pasywnego zawsze będziesz miał problem czym go wzmocnić i jak podłączyć, a aktywny czasem podłączysz pod sam tv

możesz spróbować podłączyć go tak jak pisałem pod tape out (ale wtedy do zmiany głośności suba będziesz musiał kręcić jego gałką(jak do oglądania filmów i przestawiania ścian to zbyt często tego nie będziesz musiał robić

lub jeśli sub ma służyć na co dzień do muzyki, to szukaj aktywnego, którego można zasilać rónież z gniazd głośnikowych wzmaka i wtedy masz 2 opcje:

1. podpinasz przewód głośnikowy pod analog in suba, i dalej głośnikowy z out suba ciągniesz do kolumn (sub działa przelotowo - dobrze jakby miał opcję auto startu przy wykryciu sygnału)

2. z wmaka głośniki podpinasz pod wyjścia A, suba podłączasz pod głośnikowe B

Suman nie pisałeś czy sub do filmów czy do muzyki, poszukaj w zakładce kino domowe tam znajdziesz więcej info o subach, generalnie nie kupuj żadnej pasywki, zobacz coś z Kody jak chcesz wydać do 800 zeta , jak więcej popatrz na Paradigmy

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Jaki wzmacniacz polecacie w takim razie .

Starsze Sony ES, starsza Yamaha, NAD, Rotel, Arcam, Cambridge Audio - za parę stówek idzie kupić dobra budżetówkę. Telefunkeny wymagają prądu żeby zagrać. To kolumny grające dość liniowo, potrzebują wzmacniacza z charakterem. Nie należy zestawiać z "miodnie" grającym sprzętem.

Aha, teraz zauważyłem, że szukasz jeszcze suba - pozostaje tylko aktywny, z pasywnymi mam same złe doświadczenia.

Suba chcialbym uzywac glownie do muzyki .Uzywam tego sprzetu rowniez do naglosnienia mojego pianinka cyfrowego . uzywam wtyczek vsti (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )Chcialbym wyciagnac z tych telefunkenow jak najlepsza jakosc wiec moglbym zmienic wzmacniacz (za ten zaplacilem tylko 200 zl ) . Mam karte muzyczna esi julia .Wczesniej korzystalem z monitorkow aktywnych M-Audio bx5a ( na 5 calowym niskotonowcu) i byla porazka ,na obecnym sprzecie gra to zdecydowanie lepiej . Slucham duzo jazzu i oglonie jestem w tej chwili zadowolony z tego sprzetu aczkolwiek niechcialbym glosniczkom podcinac skrzydel .

Ukryta Zawartość

Technics SUA 900MKII jest przyzwoitym wzmacniaczem .

Miałem go przez jakiś czas w połowie lat 90 tych .

Jest jednym z najlepszych tej firmy . Poza jednym dzielonym który nie był oferowany na naszym rynku a kosztował koszmarne pieniądze.

Chcesz więcej basu to pobaw się w zmianę ustawień kolumn . Możesz też je dać do większego pomieszczenia na próbę. Bo może się okazać że masz skopana akustykę w tych 18 metrach i zjada Ci bas.

Będziesz wiedział czy to wina kolumn czy pomieszczenia.

Dla przykładu tak jest u mnie i zrobiłęm kolumny z właśnie przeładowanym basem i jest wszystko OK :)

Szukaj innych kolumn.

Najlepiej z przeładowanym basem.

Poczytaj archiwalne testy z AUDIO i patrz na wykresy pomiarów kolumn.

Ukryta Zawartość

Szukaj kolumn z wyraźną górką na basie.

Tu masz dwa przykłady :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Muda chyba pomyliles A900 z V900!! Ten drugi to faktycznie bestia ale a900 to plastik fantastik.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Dokładnie - tu musiała zajść jakaś pomyłka. Niektóre starsze, kwadratowe Technicsy były jeszcze całkiem, całkiem, ale te zaokrąglane to już porażka - one wogóle nie mają dynamiki.

Na pewno chce zostac przy moich kolumnach telefunken .

Jesli chodzi o wzmacniacz to moze rzeczywiscie nalezy go zmienic .

Co myslicie o takich wzmacniaczach :

YAMAHA AX-490

YAMAHA AX-700

ONKYO A-9310

NAD 3140

NAD 306

Czy kotrys z wyzej wymienionych wart jest uwagi ?

• Moderatorzy

a ja mam ograniczone zaufanie do 20 letniego sprzętu, naturalne zużycie, wielu właścicieli, transport, przeróbki itd..........

Ja tam nie narzekam na stare graty, a razie awarii naprawa jest prosta i kosztuje grosze.

Za parę stówek nowego nie kupisz dzisiaj nic.

A z kolei ja mam ograniczone zaufanie do nowego sprzętu.

• Moderatorzy

parę stówek to będzie kosztowała naprawa - chyba, że potrafisz naprawić wszystko sam, jeśli nówki to nie tańsze niż 2,5 kpln, a używki ok, ale nie starsze niż jakieś 5-7 lat, i stan igła

Nie przesadzaj - w ostatnich latach dałem do naprawy kilka sprzętów, głównie wzmacniaczy (NAD, Dual - uszkodzone końcówki mocy, regulacje prądów spoczynkowych itp.) i DVD i CD (Sony, Philips - laser, napęd, servo). Koszt nigdy nie przekroczył 80 zł.

Nie pomyliłem sie

SUA 900MKII

Nie ma tej mocy co ten starszy ale jakością go niestety przewyższa.

A chcesz dobrze grający wzmacniacz to kup NADa C320 lub 320BEE.

Przerobiłem już takich kilkadziesiąt.

I zapomnisz o wymianie wzmaka ( w okolicach 4kzł nowy ) na długi czas.

Jak gdzieś go drapniesz :)

Bo tym co go przerobiłem pozamiatali aukcje a i Ci co mam im zrobić polują na ten model i może być ciężko ;)

Moje ostatnie pytanie :

Czy dobrym wyboprem bylby wzmacniacz telefunken .Do wyboru mam Ta-350 i mniejszy Ra-100 .Te moje kolumny maja 50 w .Wiec nawet ten mniejszy bylby ok .

W sumie to sam juz nie wiem chcialbym po prostu zeby te monitory telefunken tlx10 pro zagraly jak najlepiej. Nie za bardzo wiem jakiej klasy wzmacniacz mam do tego dobrac . Dobrze by bylo gdyby mozna bylo w przyszlosci rowniez dolozyc suba ale nie jest to koniecznosc .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.