Skocz do zawartości
IGNORED

Lepsza karta muzyczna lub DAC

Gracjan Piejak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam przez ostatnie dni dylemat który jest mi trudno samemu rozwiązać więc postanowiłem zasięgnąć opinię innych użytkowników.

Obecnie planuję zamienić zewnętrzną kartę muzyczną Sound Blaster 24bit External na coś lepszego. Chciałbym coś co by mi pozwoliło na zgrywanie moich płyt dźwiękowych do komputera więc interesuje mnie conajmniej 24bit/96kHz. Wśród kart które rozważam jest M-AUDIO AUDIOPHILE 2496 z mikserem Behringer Xenyx 502 (brakuje mi niestety wejść w moim wzmacniaczu Luxman L-210) lecz też zastanawiam się nad daciem Audiotrak Dr.Dac2. Z recenzji tego daca zobaczyłem, że karta ma wejście liniowe i w sumie próbowałem znaleźć trochę więcej info na ten temat. Czy powyższy DAC pozwoli na rejestracje dźwięku o w/w parametrach, jak wygląda u takiego DAC latency (współpracuje z ASIO?)

Ew. jeśli macie jakieś inne ciekawe propozycje to chętnie bym przeczytał. Warunkiem jest aby karta posiadała najlepiej we-wy jako gniazda RCA lub ew. duże jack.

Pozdr

Poprawka, miałem na myśli płyty winylowe a nie dźwiękowe :)

https://www.audiostereo.pl/topic/93189-lepsza-karta-muzyczna-lub-dac/

A co myślicie o mikserach z serii Xenyx (502 lub 802). Warto w to inwestować czy lepiej przepinać RCA w zależności co chcę robić?

Także zastanawiam się ile bym zyskał na słuchawkach AKG K271 Studio gdybym postawił na DAC Audiotraka Dr.DAC2 zamiast przekierować wyjście przez 2496 i wzmacniacz Luxmana L-210. Niestety nie znam nikogo w mojej okolicy kto by posiadał takiego DACa aby zrobić porównanie odsłuchu.

Czy powyższy DAC pozwoli na rejestracje dźwięku o w/w parametrach, jak wygląda u takiego DAC latency (współpracuje z ASIO?)

Ew. jeśli macie jakieś inne ciekawe propozycje to chętnie bym przeczytał. Warunkiem jest aby karta posiadała najlepiej we-wy jako gniazda RCA lub ew. duże jack.

Panie Gracjanie, żaden DAC nie spełni tych oczekiwań. DAC zamienia z postaci cyfrowej na analogową (Digital to Analog Converter). Tutaj trzeba urządzenia ADC (Analog to Digital Converter), a tak na prawdę potrafiącego konwertować w obie strony. M-Audio Audiophile jest takim sensownym minimum, żeby myśleć o zgrywaniu materiału.

Warto też pomyśleć o dobrej klasy zasilaczu do komputera, bo to też wpływa również na dźwięk.

Niestety nie znam nikogo w mojej okolicy kto by posiadał takiego DACa aby zrobić porównanie odsłuchu.

Nie wiem skąd pan jest panie Gracjanie.. ale jeśli z Poznania lub okolic to zapraszam do nas. Jeszcze przez kilka dni można odsłuchać DR.DAC2 DX w siedzibie naszej firmy, później jedzie na dalsze testy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.