Skocz do zawartości
IGNORED

Czy w tym kraju warto być artysta, pianista, kompozytorem?

kutaxon23

Rekomendowane odpowiedzi

Stopa życiowa i wydajność pracy w Polsce jest kilka razy niższa niż w Niemczech. Jakoś to się musi ujawnić. Podobna sytuacja jest w innych zawodach też.

Moja siostra jest po fortepianie, studiowała w Warszawie, dużo pracy ją to kosztowało. W Warszawie została, pracuje tam nie na jeden etat, od rana do wieczora, z jednej pracy musiała zrezygnować bo by nie wyrobiła. Nie wiem ile potrafi zarobić miesięcznie, ale rewelacji nie ma. Do rodzinnego miasta nie chce wracać, bo nie widzi tu dla siebie żadnej przyszłości. W Warszawie łatwiej jest się jej gdzieś pokazać, dać jakiś recital czy wziąć udział w jakimś konkursie. Koncertowała nawet w Indiach, miała zaproszenie do Japonii na jakieś występy, z którego jednak nie skorzystała, bo była akurat w trakcie obrony pracy magisterskiej i musiała się skupić na programie, jaki miała zagrać. Poza tym miała pewne obawy w związku z katastrofą w Fukushimie. Ogólnie mówiąc, nie jest jej lekko.

Myślę , że nie tylko w tym ale i w każdym kraju warto być pianistą , muzykiem , kompozytorem - mieć talent , to wielki dar niezależnie od ewentualnych honorariów .

Piotr

W Polsce jest zbyt duży lobbing ze strony wielkich wytwórni, konkursy dla młodych zespołów aktualnie polegają na posiadaniu dużej ilości fanów na facebooku, płyty słabo się sprzedają - generalnie. Młode kapele nie mogą kompletnie dojść do stacji radiowych.

Można być muzykiem ale trzeba mieć też alternatywę aby wyżyć. Jedynie na pewnym poziomie określmy to roboczo "fejmu" można sobie pozwolić na taki komfort jak życie z muzyki.

pozdrawiam!

Czy w tym kraju warto być artysta, pianista, kompozytorem?

Warto, choćby dlatego by ten kraj do reszty nie zdziadział.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Oczywiście zakładając, że mamy artystyczną duszę. Bo bez niej Sztuka nie ma sensu, a i wątek wtedy będzie bezużyteczny. Teraz należy się zastanowić co autor miał na myśli, pytając i zakładając ten wątek. Sprawy duchowe związane ze Sztuką, czy klimaty materialne i związana z nimi egzystencja??? Bo to jest duuuża różnica.

Pozdr, M.

Parker's Mood

Zauważyłem że w tym kraju cierpimy na brak aktorów. Na którykolwiek serial (polski oczywiście) nie przełączymy tv, są ci sami. Może ze dwadzieścia twarzy. Nie zawsze po szkole aktorskiej. Może to trochę nie na temat, ale krew mi się gotuje jak pomyślę na co idzie abonament tv.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.