Skocz do zawartości
IGNORED

Monitorki na GWDK 11/100?

themo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam głośniki gdwk 11/100 i chciałbym sobie zrobić monitorki (tył) do kina.

Ktoś by mógł mi doradzić z jakimi głośnikami by pracowały w miare fajnie. Chciałbym żeby głębokość kolumn była nie większa niz 25 cm - jest to możliwe + bass-reflex? Jakieś porady lub link do fajnego projektu, z góry dziękuje i pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/93357-monitorki-na-gwdk-11100/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) o takie cos zrób z pierwszego postu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) o takie cos zrób z pierwszego postu

Super sprawa :) ale nie opisałem że wysokość w minimalnie mniejsza :) czyli tak z 23cm, w moim i tak już stoją głośniki ale chcę żeby coś jeszcze weszło ;)

Dzięki

Pozdrowionka

Ukryta Zawartość

Ogólnie głośniki mają być jako surround na tyle pokoju o wymiarach okolo 21/25/23. Jako dodatek do kina domowego. Front już kiedyś zrobiłem, centralny raczej kupię a za tył chce się zabrać :)

Z tym głośnikiem wysokotonowym gotowego projektu to raczej nie znajdziesz. Kiedyś w EP 5/2004 był monitor z tym GDWK i czeskim ARN 150, ale i tak miał większe wymiary. Nawet gdybyś zrobił Totemy Mite zmieniając GDWK 10/80 na GDWK 11/100 to i tak są one większe od Twoich założeń, chociaż mają tylko 5,6 litra pojemności.

Kuzyn murzyna

ale wymiar kolumny mozna modulowac z tego co wiem. nigdzie nie jest napisane ze totem ma miec okresloną wysokosc. zmniejsz wysokosc i powieksz głębokosc a bedziesz zadowolony. da sie to dopasowac bez problemu, poza tym gdwk11/100 ma plastikowy panel który mozna przyciąć

ale wymiar kolumny mozna modulowac z tego co wiem. nigdzie nie jest napisane ze totem ma miec okresloną wysokosc. zmniejsz wysokosc i powieksz głębokosc a bedziesz zadowolony. da sie to dopasowac bez problemu, poza tym gdwk11/100 ma plastikowy panel który mozna przyciąć

GDWK 11/100 ma aluminiowy front, w dodatku o średnicy 110 mm, a GDN 13/40 ma średnicę 134 mm co daje razem 244 mm. To prawie praktycznie tyle co zakładana wysokość, a przecież trudno je umieścić przy samej krawędzi obudowy.

Kuzyn murzyna

Spróbuj wg tego linku;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zawsze można nieco poprawić, bo inny na górze, ale powinno być nieźle, bo może Ci ktoś zredaguje, ale tam jest wszystko, łącznie z litrami -8, BR i zwrotnicą.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

A ktoś posiada schemat zwrotnicy dla tych głośników + arn 150? Jaki bass reflex ma być w nich montowany?

Na górze był kondensator 4,7 uF (szeregowo z GDWK) i cewka 0.3 mH (równolegle), a następnie tłumik rezystorowy (4,7 Ohm - szeregowo i 6,8 Ohm - równolegle). ARN (w wersji 4 Ohm) był filtrowany cewką 0,5 mH (szeregowo) i kondensatorem 8,2 uF (równolegle). Było to strojone na 47 Hz (objętość wewnętrzna 8,4 litra, średnica tunelu 40 mm, długość 170 mm)

Kuzyn murzyna

Kurcze wielkość tych głośników robi się za duża, nie wiem czy po prostu zakupię stx e-200 przynajmniej mało zajmują i podobno grają 'w miarę' ;) sprzedam te gdwk i dołoże do budowy subwoofera na peerlesie... oczywiście znowu będzie potrzebny dobry opis co do wzmacniaczy itp

Dzieki za szybkie odpowiedzi!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.