Skocz do zawartości
IGNORED

Poszukuję chętnego do budowy lampy

djrobus1

Rekomendowane odpowiedzi

Może jest ktoś, kto się podejmie budowy lampy. Czy wszystko, czy samą elektronikę to się zobaczy i dogada. Projekt też się wybierze. Interesuje mnie coś na wzór:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gdyby był jakiś chętny to proszę o info na pw, gg:1855915

ps. jeżeli to niewłasciwe miejsce to proszę moderatora o przeniesienie w odpowiednie.

Z góry dziękuję.

Ukryta Zawartość

Proponuję zajrzeć tutaj:

Ukryta Zawartość

Zakasać rękawy i do dzieła.

Ukryta Zawartość

Kolego "tomant", gdybym miał deczko doświadczenia w skladaniu elektroniki i min. wiedzy na temat budowy lamp na pewno bym nie zawracał na forum gitary tylko składał.

Ten link co wkleiłeś to typowy przykład na "robienie wody z mózgu"- bez obrazy.

Ktoś prosi o podanie kilku SPRAWDZONYCH i w miare prostych konstrukcji z jakimś krótkim uzasadniamiem (wskazane) a temat przechodzi w dialog Twój i Gonza na temat takich szczegołów, które dla założyciela tematu nic nie mówią.

Dla mnie czy zasilacz bedzie krzemowy czy lampowy, czy bedzie "jakieś" sprzężenie zwrotne lub siatki dostaną odpowiednie prądy to jak rozmowa o kolorach z niewidomym od urodzenia.

W "siatkę" to mogę pograć na plaży czy hali ale nic wiecej nie wiem.

Fajnie, że macie dużą wiedzę i checie ją poszerzać kombinując różne konstrukcje ale dla laików jak ja to naprawdę nie ma najmniejszego znaczenia.

Ja chciałbym posłuchać wzmacniacza lampowego w domu i tyle. A że nie potrafię go zrobić całego to proszę o pomoc. Wystarczy dla mnie, że ktoś złoży wzmaka na desce, uruchomi, przetestuje czy wyreguluje. Obudowę wedle własnego gustu mogę zrobić sam i przełożyć elementy do środka.

To tak po krótce, zwięźle i na temat.

Ok, błędnie założyłem że możesz wykonać sobie to samemu. Z tym "przełożeniem" do obudowy to jednak nie będzie taka prosta sprawa. Nawet jeśli wzmacniacz będzie na pcb to i tak mogą wystąpić nieoczekiwane problemy przy złym rozmieszczeniu tego wszystkiego w docelowej obudowie. Złe prowadzenie masy, sprzężenia elementów magnetycznych, mogą powodować brumienia, przydźwięki i inne takie nieciekawe rzeczy. Proponowałbym ci dogadać się z konstruktorem zbudowanie wszystkiego po prostu w twojej obudowie lub przynajmniej zamontowanie wszystkiego na docelowym chassis. To taka wewnętrzna część obudowy. Nie obraź się że tak wyjaśniam, ale z poprzedniego wpisu wnioskuję że możesz nie wiedzieć co to takiego.

Takie chassis będziesz mógł potem obudować sobie jak chcesz. No prawie jak chcesz ;).

jest aktualnie na Alle taki brzydal pt. MV3 - tanio, w przyzwoitym stanie i wiadomo, że to przynajmniej uczciwie gra

Ukryta Zawartość

na początek jak znalazł a tym projektem z AVT bym sobie ... nie zawracał

Ukryta Zawartość

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Może założony wczesniej budżet się zwiększy jak sprzedam deczko "gratów" car audio. Wtedy może będzie 1k i może ktoś się znajdzie co się podejmie.

A jak nie to nie będę startował z motyką na słońce tylko kupię jakąś gotową konstrukcję na tranach w ok. pierwszego budżetu i styka i nie będę zawracał na forum niepotrzebnie gitary.

A najgorsze może być też to, że jak nawet uda się dostać takiego lapmpowca to moze się okazać, że z moimi monitorami nie będzie grało zadowalająco, słabe będzie źródło sygnału (niski model cd), zła akustyka małego pokoju. I wtedy nawet bydżetowy tran za 300zł zagra podobnie a nawet lepiej:/

"mamel" ale ten wzmak to chyba mono, jak dobrze widzę i wyczytałem?

"mamel" ale ten wzmak to chyba mono, jak dobrze widzę i wyczytałem?

Dobrze widzisz, MV3 to monofoniczny wzmacniacz.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

drugi stoi za 500zł tylko podrapany, gorsze szły po 600 -700zł

a słuchałeś?

a 8 stówek co złożysz?

Bardzo podobny wzmacniacz jak w linku założyciela tematu ( djrobus1 ) jest do kupienia w taniej wersji fabrycznej o nazwie Yaqin MC-84L.

Kupując ten wzmacniacz będziesz mieć przynajmniej ładną obudowę i dobre trafo głośnikowe (chińskie trafo głośnikowe są ponoć ciągle robione z użyciem blach nieprodukowanych już w Europie ze względu na odejście od masowej techniki lampowej w audio). Istnieje też pole do popisu dla tuningowców. Myślę że to dobra baza na tworzenie czegoś lepszego w przyszłości jak już zacznie się nudzić :)

---

(chińskie trafo głośnikowe są ponoć ciągle robione z użyciem blach nieprodukowanych już w Europie ze względu na odejście od masowej techniki lampowej w audio).

piękne info, tylko dla czego w 2009r chinole zakontraktowali na 3 lata do przodu całą produkcję blach transformatorowych (tych lepszych) ze Skierniewic ?

Dlatego pojawiło się tam słowo "ponoć". Bazuję na opiniach ludzi śledzących temat od dawna. Niemiec czy nie i tak bierze od Polaka:) mam przykład z branży energetycznej - producenci dławików itp w Aachen korzystają z blach produkowanych w Stalprodukt w Bochni.

---

W Skierniewicach nie ma huty.Nie znam kontraktu , ale pewnie wykupili formatki wycinanie na prasach,

A blacha pewnie importowana z hinduskich hut,(lub pod buddyjskim zarządem

jeśli nie jesteś na bieżąco to sięgnij do pamięci

huty może i w mieście nie ma ale Żyrardów (Stara Huta) i okolice to komunistyczne jeszcze zagłębie produkcji polskich transformatorów

zostało to rozdrapane, jak dziś większość takich, na kilka zakładów ale produkcja biegnie nadal i nikt im blachy (jak i do Bochni) nie przywozi

"donmarciano" jeżeli wzmak Yaqin MC-84L jest tani to nie mamy o czym rozmawiać (znalazłem cenę ok 1900zł) i kupowanie jak to stwierdziłeś "dobrej bazy" za taką kwote to ja mam głęboko...

Poza tym Panowie znowu pojawiają się zbędne dyskusje tym razem na temat jakiejś balchy. Dla mnie czy ona jest z chin, czy rosji czy transylwanii to jeden grzyb, a trafo gdyby działało to mogłoby byś "strugane i z drewna'.

W szczegóły techniczne narazie nie wnikam.

Szukam tylko osoby, która w zapale rozwijania swojej wiedzy na temat lamp zrobiła kilka konstrukcji i jedną mogłby sprzedać bądź wykonać od nowa. Kwestia, która konstrukcja poszłaby na wrsztat to dalsze rozmowy i ustalenia.

Więc jeżeli jest ktoś, kto zrobiłby taki wzmak lub wiecie kto mógłby to o takie informację proszę i z góry dziękuję.

A może uruchomimy forumowa manufakturę w której amatorzy o niwielkim doświadczeniu będą mogli ,pod wodzą FACHOWCÓW montować swoje pierwsze dzieło.

Przy tym otrzymają wskazówki na źródła zaopatrzenia (trafa sieciowe, głosnikowe,.).Może lampowe guru bedzie na forum step-by-step dokumentowało postęp montażu.

Ot taki forumowy WL.Jak pięknie jest powspominac Ahajową Nudę,czy Phono Stage. To była frajda skałdać ,a i odpowiedź na watpliwość nie była nieosiągalną.

No! Profesorowie do dydaktyki i praktyki.!!!!!

No i później do końca życia wyrzuty sumienia jak kogoś prąd zabije bo nie wsadzi ręki do kieszeni przy lutowaniu, albo cyna skapnie tam gdzie nie powinna. Tu nie bawimy się napięciami jakie mamy w baterii R20 ;).

Dziękuję.

Jedyna możliwość to jakiś gotowy kit w stylu tego co np oferuje traxman na allegro.

Ale to znowu odbieganie od tematu wątku, którego autor chce budowę komuś zlecić.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Ale to znowu odbieganie od tematu wątku, którego autor chce budowę komuś zlecić.

Na Allegro często oferowane są rozmaite wzmacniacze DIY. Niektóre sprawiają wrażenie niezłe. Może zamiast zlecać budowę warto wybrać jakiś z Allegro, taki którego sprzedawca mieszka względnie niedaleko i przed kupnem posłuchać?

djrobus1 - ryzykant jesteś, załóżmy że się podejmę, załóżmy że koszty będą zachęcające, jaką masz gwarancję, że tak konstrukcja spełni Twoje oczekiwania

jeśli nie posłuchasz, nie masz porównania, własnych preferencji - będzie wtopa

to tak odnośnie propozycji z Alle i podobnych

sprzętu nie kupuje się kierując "dobrymi opiniami" - net jest pełny takich śmieci

tylko słuchać!

A może uruchomimy forumowa manufakturę w której amatorzy o niwielkim doświadczeniu będą mogli ,pod wodzą FACHOWCÓW montować swoje pierwsze dzieło.

Przy tym otrzymają wskazówki na źródła zaopatrzenia (trafa sieciowe, głosnikowe,.).Może lampowe guru bedzie na forum step-by-step dokumentowało postęp montażu.

Ot taki forumowy WL.Jak pięknie jest powspominac Ahajową Nudę,czy Phono Stage. To była frajda skałdać ,a i odpowiedź na watpliwość nie była nieosiągalną.

No! Profesorowie do dydaktyki i praktyki.!!!!!

A to by było nie głupie.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Ukryta Zawartość

600zl i jest Twój. Obudowę pod siebie można zrobić za 200zł i za 800zł masz to czego oczekujesz a za te pieniądze nikt Ci od zera wzmaka nie wykona... ;)

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Ja swojego kupiłem za 1500zł w sklepie z gwarancją :/

Za nową lampę to tanio. Nie jest to wzmacniacz, który od razu trzeba oddawać do jakiegoś zboczonego elektronika na przeróbki. Wyobraź sobie że on...działa. A biorąc pod uwagę stosunkowo niską cenę urządzenia można zaryzykować przeróbki. Nie zdecydowałbym się grzebać w sprzęcie za 7tys. bo to tylko obniża jego wartość na rynku wtórnym. W przypadku tego Yaqina może być tylko lepiej.

"donmarciano" jeżeli wzmak Yaqin MC-84L jest tani to nie mamy o czym rozmawiać (znalazłem cenę ok 1900zł) i kupowanie jak to stwierdziłeś "dobrej bazy" za taką kwote to ja mam głęboko...

---

Dobra Panowie, zróbmy inaczej. Odejdźmy na chwilę od budżetu. Wróćmy do sedna TEMATU czyli dalej poszukuję chętnego do złożenia wzmaka. Jeżeli jest ktoś chętny to niech kliknie na pw swoją propozycję i zobaczymy co się z tego urodzi. Cena oczywiście im niższa tym lepiej (bo nie chodzi o drogą konstrukcję) ale grającą na poziomie a nie tylko wyglądem przypominającą wzmaki lampowe typu Manta itp.

• 1 miesiąc później...

Witam

Temat do zamknięcia.

Wzmacniacz nabyty i jest z przyjemnością odsłuchiwany. Zakup trafiony- to jest to brzmienie, które mi pasuje.

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi i propozycje.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.