Skocz do zawartości
IGNORED

Squeezebox x 2 + NAS - jak zdefiniować różne biblioteki dla poszczególnych odtwarzaczy?

lukaszstach

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Prosze o inf - posiadam w domu dwa squeezeboxy (mój w salonie, i córka u siebie w pokoju)

Chciałbym żeby jej pliki muzyczne nie były widoczne w moim SBT, i zeby z kolei ona miała dostep tylko do swoich plików (baiki itp)

Jako żródło: serwer sieciowy NAS Synology - Logitech Media Serewer ma zdefiniowany folder MUSIC, tyle, że nie wiem gdzie (i czy da się w ogóle) zdefiniować które urządzenie do których folderów ma dostęp.

Za informacje z góry dziękuje

nie próbowałem tego ale patrząc ogólnie to generalnie logitech media server jeżeli udostępnia muze wskazaną z folderów to nie rozróżnia któremu sbt co ma serwować ,,

to w logitech media server generalnie musisz zmapować nasa jako udział dyskowy i wskazujesz z log med server ten dysk bo to log med server serwuje dla sbt muzę , aplikację zainstalowaną masz na kompie i to ona serwuje muzę nie widzę możliwości selekcji klienta sbt np po ip etc żeby można było odpowiednio zastosować metodologię odpowiednich katalogów dla odpowiedniego sbt , tak mi się wydaje patrząc po tym co ja mam,,

wydaje mi się że musisz mieć dwa kompy które będą oddzielnymi serwerami dla sbt,,

ale głowy tak do końca sobie nie dam uciąć :)

chyba że nas może być serwerem bezpośrednio widzianym dla sbt wtedy sprawa jest oczywista

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

poszukaj sobie sam

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

No wlasnie, czy jest jakis sposob?

Tak na chlopski rozum powinna byc taka mozliwosc...

Moze ktos ma jakies rozwiazanie.

Pozdr

Pozdr

Pozdr

można też kupić np imaca na c2d (bo nie wiem czy na g4 na starszym osx-e odpali się media server logitecha )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub jakiegoś malucha na atomie pod windę np lapa na 10"lcd za 800 nowego pod drugi serwer ,

takie cudo też jest ciekawe

Ukryta Zawartość

bo można podłączyć to pod tv mieć playera są też i piloty do takich maluchów i posadzić klienta torentowego dodatkowo ,,, oraz jako serwer dla sbt z przekierowaniem na nasa, nie kosztuje wiele a rozwiązuje sprawę separacji bibliotek ,, zajmuje mało miejsca i często są to pasywne urządzenia,,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Gość partick

(Konto usunięte)

Chciałbym żeby jej pliki muzyczne nie były widoczne w moim SBT, i zeby z kolei ona miała dostep tylko do swoich plików (baiki itp)

Jako żródło: serwer sieciowy NAS Synology - Logitech Media Serewer ma zdefiniowany folder MUSIC, tyle, że nie wiem gdzie (i czy da się w ogóle) zdefiniować które urządzenie do których folderów ma dostęp.

1. zdefiniuj na NAS dwa różne udziały, np: audio i bajki.

2. utwórz dwóch nowych użytkowników (z hasłami) na NAS.

3. przydziel użytkownikom dostęp do odpowiednich udziałów lub udziałom przydziel odpowiednich użytkowników.

4. spróbuj się zalogować ze Squeezeboksa.

a, i nie zapomnij podać tych udziałów w Logitech Media Server.

jak ma wyglądać logowanie z sbt do udostępnionych zasobów z nasa dla wybranych userów?

wyskakuje okno logowania na sbt i rozróżniasz katalogi do których chcesz się dostać?

ja tego mechanizmu logowania nie widzę może źle patrzę,,

wg mnie media serwer podaje wszystkie zasoby muzyczne z listy udziałów jako jedna lista/katalog muzyczny sumuje wszystko z wybranych zasobów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Gość partick

(Konto usunięte)

udziały pokazuje osobno, ale jak są bez ograniczenia dostępu hasłami.

ale jak dołożyłem hasła (testowo, bo na co dzień mi niepotrzebne), to nie idzie się dostać ponieważ włącza się skanowanie i nie daje się wyłączyć.

czyli dupablada, a byłem święcie przekonany, że będzie działać od kopa :(

a próbowałeś od strony praw dostępu do katalogów z poziomu samego systemu?, może trzeba stworzyć dodatkowego usera (workgrupa bo domena w domu raczej nie sądzę ) z dostępem tylko do jednego folderu (bajki) w drugim go zastrzec (reszta muzyki),

Focal + Naim

Gość partick

(Konto usunięte)

to by trzeba było dać jakiś starszy soft serwera, bo ten najnowszy próbuje skanować i blokuje dostęp do folderu podczas skanowania.

moim zdaniem nie przewidzieli lub nie chcieli zaprojektować aby media serwer udostępniał wybiórczo dla kilku sbt dane i tyle, uprościli nie dając takiej możliwości.

Focal + Naim

Witam,

Też własnie dotarł do mnie drugi SBT i również używam NASa od Synology. W wolnej chwili w ramach testu spróbuję, czy temat który zapodał założyciel wątku jest możliwy do realizacji.

Z tego co kojarzę to przy konfigurowaniu SBT wykrył bibliotekę DiskStation natomiast w samych ustawieniach serwera wskazałem katalogi, z których ma brać muzykę. Na pierwszy rzut oka chyba nie jest to do zrobienia ;-(

Prosze o inf - posiadam w domu dwa squeezeboxy (mój w salonie, i córka u siebie w pokoju)

>>>lukaszstach

Czy wykorzystałeś to samo konto mysqueezebox do wpięcia drugiego SBT, czy musiałeś tworzyć nowe? Możesz skrobnąć dwa zdania o pierwszym podłączeniu drugiego squeezeboxa, co i jak? Chciałbym uniknąć jakichś błędow i niepotrzebnej straty czasu.

Dziękuję i pozdrawiam

Czy wykorzystałeś to samo konto mysqueezebox do wpięcia drugiego SBT, czy musiałeś tworzyć nowe? Możesz skrobnąć dwa zdania o pierwszym podłączeniu drugiego squeezeboxa, co i jak? Chciałbym uniknąć jakichś błędow i niepotrzebnej straty czasu.

Dziękuję i pozdrawiam

drugiego po prostu właczasz, jak na synology masz juz zainstalowany Logitech MS, to żadnego problemu miał nie bedzisz (będzie sie chciał połączyc z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , podasz hasło i tyle

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.