Skocz do zawartości
IGNORED

Trzeszczący Denon DCD-1500 mk I

mody313

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio mój Denon DCD-1500 mk I zaczął niepokojąco trzeszczeć. Trzeszczenie pojawia się w różnych momentach płyt z mojej kolekcji. Póki co jest dość sporadyczne (znalazłem tylko 3 takie utwory). Puszczenie płyt na tym samym zestawie, z podpiętym innym CD definitywnie rozwiązuje problem.

Zacząłem się martwić czy nie jest to związane z laserem i tym, że powoli zaczyna padać... a cena nowego SONY KSS-123A jest zabójcza. Czy ktoś z Was, miał podobny objaw? Co mogę sprawdzić, zanim zacznę szukać zamiennika?

Z góry dziękuję za sugestie!

https://www.audiostereo.pl/topic/93523-trzeszcz%C4%85cy-denon-dcd-1500-mk-i/

Co do lasera, nie martw się: można wyrwać za grosze ze starego Soniaka, żaden problem. KSS-123A były dość popularne. Może trzeba przeczyscić przekaźnik na wyjściu?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Dziś udało mi się odkryć jeszcze jeden szczegół. Za pomocą pożyczonej od sąsiada audiofila płyty referencyjnej przebadałem dokładniej swojego Denona. Okazało się, że trzeszczenie występuje w pewnym zakresie częstotliwości dźwięku (od 6,3 kHz w górę).

Czy w związku z tym dalej sugerujecie przeczyszczenie optyki? Czy może raczej będzie to kwestia tego przekaźnika na wyjściu, albo czegoś z DACiem?

Kiedy laser trzeszczy samo czyszczenie optyki na wiele się nie zda, choć oczywiście czyścić trzeba regularnie. Poszukaj peerek od regulacji mocy lasera, zaznacz pisakiem położenie pierwotne i naprzód. Nie wierz w bajki, że można tak laser szybko wykończyć. Moje stare soniacze po podkręceniu 5 lat temu do dziś śmigają aż miło.

Czy w związku z tym dalej sugerujecie przeczyszczenie optyki?

Tak, na czas jakiś może pomóc. A jeśli nie był czyszczony nigdy to nawet na długo.....

Poszukaj peerek od regulacji mocy lasera, zaznacz pisakiem położenie pierwotne i naprzód.

Tia, na Berlin "rebiata, za Stalina" ;P

Jeśli już podkręcać to bardzo delikatnie, tego modelu nigdy nie podkręcałem (nie raz człowiekowi nie starczało cierpliwości do czekania na nową głowicę), ale znam parę typów gdzie ciut za mocno i ..... mamy zgon lasera.

Także minimalnie, sprawdzamy czy czyta, jeśli ok. zamykamy budę.

Dwie uwagi

1. Podkręcanie to zwiększanie mocy idącej na głowicę, zawsze skraca życie lasera, im bardziej podkręcony tym krócej żyje. Cuda obecnie to tylko w polityce. W fizyce nie.

2. Poczytaj w którą stronę ten typ się kręci, niektóre podkręca się w lewo, inne w prawo. Ale fani kręcenia czym się da na takie niuanse nie zwracają uwagi - bo po co - lol.

Shrek, najczęsciej podejrzewa się kogoś o wady, które się samemu posiada. Ty sugerujesz niszczenie sprzętu, ja naprawę. Jeśli używasz klucza francuskiego, nie dziwię się... ;-)

Przesuwasz śrubokręt o ćwierć milimetra w jedną stronę i sprawdzasz, nie ma poprawy to w drugą, nie ma poprawy to wracasz na punkt wyjścia i następna peerka, aż do skutku. Nawet gdy kolega wymieni na nowy laser, to i tak regulacja będzie na 99% konieczna.

Jędrek, trzeba wiedzieć którymi trzeba kręcić. Bezpieczne to z tego co pamiętam tracking offset i focus offset, potem masz tracking i focus gain czyli moc. KSS123A ma z tego co pamiętam regulacje mocy lasera gdzieś blisko samego lasera.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Shrek, najczęsciej podejrzewa się kogoś o wady, które się samemu posiada. Ty sugerujesz niszczenie sprzętu, ja naprawę. Jeśli używasz klucza francuskiego, nie dziwię się... ;-)

Sam nad tym myślałeś, czy z całą rodziną ?

Bez złośliwości, z ciekawości pytam

.

Przesuwasz śrubokręt o ćwierć milimetra w jedną stronę i sprawdzasz, nie ma poprawy to w drugą, nie ma poprawy to wracasz na punkt wyjścia i następna peerka, aż do skutku. Nawet gdy kolega wymieni na nowy laser, to i tak regulacja będzie na 99% konieczna.

Po tym co napisałeś to już nie mam pytań. Jedyne co tu jest z jako takim sensem to, że kręcimy minimalnie. Moc lasera regulowana jednym potencjometrem montażowym na płytce przy głowicy jest zwiększana w jednym kierunku, w drugim zmniejszana.

Po cholerę raz chcesz zwiększać moc, bo to by za chwilę zmniejszać ? To totalny bezsens.

Pisałem, że nie znam tego typu lasera i nie wiem czy w prawo, czy w lewo, ale każdy ma google. Jeśli przyjmiemy (przykładowo), że w prawo, kręcimy minimalnie w prawo, wkładamy CD - test. Jest OK. Zamykamy. Nie kręcimy dalej, znowu test.

Jeżeli laser ma 3 peerki jak np. KSS-240 to kręcenie jak szympans z warszawskiego zoo kolejnymi peerkami powoduje rozregulowanie głowicy i konieczność zakupu nowej. Tylko jedna w danej głowicy odpowiada za "zwiększenie mocy" czyli czytania, tam gdzie wcześniej skakało.

Kręcenia potencjometrami na płycie głównej odtwarzacza polecam jeśli nie macie oscyloskopu tylko wtedy gdy w serwisie pracuje sexi blondyna i brak Wam śmiałości na to żeby zagadać.

Fabrycznie nowy laser i niegrzebany przez jędrka odtwarzacz nie wymaga żadnych regulacji poza zdjęciem zworki montażowej (przy większości głowic jest)

Fajnie, że chce się doradzać innym, tylko dobrze jeśli rada polega na czymś innym niż powtarzanie czegoś co gdzieś się dawno temu przeczytało i pamięci powtarza. Inaczej wypada wiedzieć trochę o temacie w którym się radzi, żeby adresat naszych rad nie rzucał później w naszym kierunku słowami uważanymi za obraźliwe. Radzić, ale nie szkodzić...

Pojął jędruś aluzję ????

Shrek, daj luz, ok? "Fabrycznie nowy laser i niegrzebany przez jędrka odtwarzacz nie wymaga żadnych regulacji poza zdjęciem zworki montażowej (przy większości głowic jest)"

Naprawiłem dość sporo odtwarzaczy CD. Nie mam żadnej reklamacji, we wszystkich lasery śmigają aż miło. Shrek, mówię Ci to jako praktyk, nie teoretyk: żaden wymieniony laser KSS nie działał prawidłowo bez regulacji jego mocy, żaden, a wymieniłem ich kilkanaście...

No i czyszczenie nie pomogło. Znalazłem (chyba) te peerki odpowiedzialne za kalibrację lasera. Ktoś z Was może wie, którą w pierwszej kolejności spróbować podregulować? Zdjęcia załączam poniżej.

laser1.jpg

laser2.jpg

Nie dotykaj nic przy samym laserze jeśli nie masz serwisówki, płyty testowej i oscyloskopu.

Tak, to niebieskie służy do regulacji. W serwisówce masz opisane co do czego służy.

Serwisówka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

• 6 miesięcy później...

Hej,

Czy któryś z kolegów byłby w stanie pomóc z laserem Toshiba OPH 32 (CDP Toshiba XR Z 70) - chodzi mi o to regulacje wysokości lasera. Objaw jest taki, że na końcowych numerach płyt - ostanie 2,3 kawałki laser przeskakuje i klops. TOC czyta bez problemu: cdr, cd. Czy wiecie gdzie ewentualnie szukać 'pokrętła' do regulacji wysokości ??

Zdjęcia z sieci (model dokładnie ten sam co mam)

40_1225727337.jpg

51_1225726475.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.