Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z kolumnami Tonsil.

Mateusz Kira

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam drobny problem z kolumnami Tonsil zgc 80-8-559. Otóż gdy dodam im niskich tonów zaczynają trzeszczeć gwizdki, pierwszy raz się z taką przypadłością spotykam, więc może ktoś z Was będzie miał pojęcie co się dzieje i jak temu zaradzić?

Dodam że przetworniki regenerowane, (nie ja to robiłem) ale będę musiał poprawić bo jakiś geniusz wsadził niskotonowe szeregowo 2x4ohm zamiast równolegle 2x15ohm tak jak to było fabrycznie, ale mniejsza z tym. Zwrotka nie była ruszana, a ma parę lat i to ją podejrzewam... Dodam że sprawdzałem tą przypadłość kilka razy pod różnymi wzmacniaczami, źródłami dźwięku i na różnych utworach, zawsze ten sam efekt - po podbiciu basu gwizdki zaczynają trzeszczeć. Jakieś pomysły?

https://www.audiostereo.pl/topic/93583-problem-z-kolumnami-tonsil/
Gość StaryM

(Konto usunięte)

zawsze ten sam efekt - po podbiciu basu gwizdki zaczynają trzeszczeć

Wymontuj tweetery i spróbuj powtórzyć doświadczenie tak, aby głośnik wysokotonowy nie odbierał wibracji z obudowy. To może być jedna z przyczyn. Druga to zbyt niska częstotliwość odcięcia.

>....Otóż gdy dodam im niskich tonów zaczynają trzeszczeć gwizdki, pierwszy raz się z taką przypadłością spotykam...

Po prostu przesterowujesz wzmacniacz i zaczyna siać zniekształceniami. Być może regeneracja wyszła niezbyt dobrze i impedancja jest bardzo niska.

To, że masz w szeregu 2x4, zamiast równolegle 2x15ohm to prawidłowo, bo wypadkowa impedancja się z grubsza zgadza- nie ruszaj tego. Sprawdź, czy po odlutowaniu głośników niskotonowych od zwrotnicy masz rzeczywiście w szeregu 5-6 ohm, jak będzie niżej, to masz przyczynę przesteru wzmacniacza. Sprawdź kondensatory elektolityczne w zwrotnicy- może wyschły i znacząco zmieniły pojemność? Cewki się nie psują.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.