Skocz do zawartości
IGNORED

Porównywał ktoś już hd 600 z hd 595?

kravietz7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

ciekawi mnie czy ktoś może już próbował porównywać obydwa modele?

wprawdzie seria 500 to oczko niżej od 600, ale hd 600 to model w sumie sprzed dobrych kilku lat,

rewelacyjny, ale trochę nadmuchany marketingowo, zastanawiam się w czy hd 595 nie są rozsądną alternatywą dla popularnych hd 600...

na pewno 595 łatwiej wysterować, ciekawe co z neutralnością, przestrzennością, komfortem użytkowania...

mhm, sprawdzał już ktoś empirycznie?

ps.

wygląd hd 595 mają kosmiczny...

Nadmuchane marketingowo......chłopie kto ci takich banałów nagadał..chyba sprzedawcy AKG...

Hd 590 moze faktycznie sa łatwiejszym obciazeniem..gorzej tylko z pudełkowatym dudniacym basem ruuuruuu

Moja szczera rada bo hd 590 z trudem słuchałem przez ...17 minut..KUPUJ HD600!!!!

pisząc "nadmuchane marketingowo" dodałem "trochę", bo te słuchawki są naprawdę rewelacyjne i osobiście

nic do nich nie mam,

akg albo Beyery brzmią po prostu inaczej, ale chyba jdnak wolę hd 600...

jest natomiast problem innego typu, mając do wyboru za podobną cenę słuchawki,

tyle, że do hd 600 trzeb uwzględnić kupno wzmaka conajmniej za 500 - 600 złotych, zastanawiałem się czy nowe hd 595 nie są jakąś alternatywą, w końcu jakoś trzeba uzasadnić tak dużą różnicę w cenie, prawię dwukrotną, tu: rozpatrując nowe modele...

i tyle...:)

ps.

pewnie i tak skończy się na hd 600, ale warto się zastanowić, wolę świadomy wybór...

pozdrawiam

Zamiast się zastanawiać, idź i ich posłuchaj. Te słuchawki realizują zupełne różne koncepcje. HD600 gra w porównaniu spokojnie, detalicznie, z lekkim ociepleniem i dość wąską sceną. HD595 ma przetworniki ustawione pod lekkim kątem jak Sony CD3000, i gra podobnie - wyraźnie, mocno, z genialną trójwymiarową przestrzenią. Według niektórych źródeł to te same przetworniki co w HD650, ale nie sprawdzałem. W porównaniu z serią 600 muzyka jest podkolorowana, ale bardzo żywa, emocjonująca. Żeby wycisnąć tyle życia z HD600 potrzebny jest naprawdę konkretny wzmacniacz, a tu jest opcją, choć mocno zalecaną - jak przy każdych słuchawkach, które mogą pokazać dużo.

• 3 lata później...

Panowie,

Porównanie tych słuchawek zacznę od przyziemnego stwierdzenia, że HD 595 to niestety klasa niżej od HD 600. Coprawda, HD 595 są szczegółowe, przestrzenne (trójwymiarowe), grają "podobnie" jak HD 650 przyczym podobieństwo oparte jest na trówymiarowości oraz ciemniejszej od HD 600 górze czyli "podobnej" do HD 650. Jednak pragnę zaznaczyć, że to są tylko podobieństwa żeby nie było wątpliwości (czyli z całą pewnością nie grają jak HD 650). HD 595 są bardzo dobrymi słuchawkami jednak brak im tej magii (czaru i klimatu) jaki jest w HD 600 i 650 oraz detaliczności szczególnie takiej jaka jest w HD 600. Ponadto, wybrzmiewanie blach w perkusji, wokalu, czy też basu niestety HD 595 to nie ta liga. Pragnę jescze potwierdzić, że HD 595 są zdecydowanie mniej wymagające od żródła i spkojnie pociągną z dziurki CD czy integry. Do HD 600 i 650 obowiązkowo wzmak słuchawkowy. I jeszcze ciekawostka, swoje drugie Sennki HD 600 nabyłem idąc do sklepu z przekonaniem, że kupie AKG K - 701 ponieważ, wybierając wzmak dla kumpla natknołem się w HiFi na artykół o Linnarcie a tam ochy.... achy...., mlaskanie..... nad wspomnianymi AKG. Po ich odsłuchaniu nie mogłem uwierzyć w to, że te słuchawki zaliczane są do klasy hi - end. Moi zdaniem od hi - end wymaga się przynajmniej tego aby każdy mógł tego posłuchać. W każdym razie jeśli chodzi o artykół na temat AKG K 701 mogę potwierdzić, że słuchawki te są bardzo przestrzenne i przestrzeń taką możemy uzyskać jedynie wkładając głowę do muszli klozetowej i wsłuchując się w szum spuczanej wody. Przed kupnem AKG k 701 obowiązkowo odsłuch bo się zdziwicie !!! Wybór między HD 600 i 650 sprawa bardzo trudna ( sprawa gustu) jak mi się osłuchają HD 600 to kupie HD 650.

Mialem rownolegle przez ok 2 miechy HD595 i HD580, sluchalem HD600. 600 sa najlepsze - najbardziej najbardziej ulozone , HD580 sa podobne do 600. HD595 realizuje inne brzmienie - sa barziej trojwymiarowe, przestrzen wydaje sie maja wieksza, wiecej poglosow, coz sa bardziej efektowne...choc za te pieniadze (ok 600zl) bralbym Bayerdynamic DT990Pro z allegro.

HD580 w porownaniu z HD595 cechuje wieksza otwartosc, dzwiek jest bardziej kontrolowany, nie tak efektowny ale bas maja sliczny nie rozdmuchany jak w 595, wiecej detali, perkusja brzmi jak powinna , w 595 bywa przymatowiona. Oczywiscie 595 sa latwiejsze do wysterowania ale pomaga im rowniez wzmacniacz sluchawkowy ( dobry do tych sluchawek robi Michelangelo). 600tki bedzie ciezko wysterowac ( tu juz lepszy bedzie chyba Forum 608 albo jakas lampka choc Michal sie chwalil ze ostatnio i 600 u niego ladnie graja).

Podsumowujac - jsli mialbym 600zl kupilbym bayerdynamic 990Pro, nie ma co porownyac 595 do 600 bo te drugie sa sporo drozsze i konieczny jest zakup dobrego wzmacniacza sluchawkowego.

PS. Ostatnio kuzyn mi opowiadal jak sluchal HD600 i 595 w Media markcie i wolal 595 (wiem tylko z dziurki wiezy Onkyo), niech to tez Cie ostrzeze przed pochopnym wyborem - drozsze nie zawsze znaczy ze bedzie sie bardziej pdoobalo.

Nic dziwnego, ze HD580 gra bardzo podobnie do HD600, bo ich budowa niewiele sie rozni. Nie wiem czy wiecie, jak powstalo HD600. Otoz na 50 urodziny firmy na S wyszla jubileuszowa seria HD580, ktore mialy zmieniony palak oraz grilla. Wyprodukowali ich 4000 sztuk. Wygladaly tak jak tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sukces tej wersji zachecil ich do uruchomienia produkcji nowych sluchawek pelna para. No i mamy HD600.

A co do przetwornikow w 595 i 650 - sa zupelnie roznie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To jest fakt stwierdzony, że HD600 mają ten sam przetwornik co HD580. Wystarczy wejść na stronkę Sennheisera i popatrzyć w częściach zamiennych na numer przetwornika dla HD580 i HD600. Jest dokładnie ten sam. HD600 otrzymujemy po wyjęciu z HD580 plastikowych grilli (nie trzeba do tego żadnych narzędzi) i włożeniu tych od HD600 - do nabycia w Konsbudzie 40zł para.

Dźwiękowo HD600 to niewątpliwie wyższa klasa niż HD595, ale żeby się o tym przekonać, trzeba podpiąć HD600 do porządnego wzmacniacza słuchawkowego, gdyż w tej materii te słuchawki są dość wybredne. Wpięte do byle czego mogą zostawić mieszane uczucia ze względu na woal na średnicy i nieco dosadny bas.

moonsafari, 6 Gru 2007, 10:30

>Nic dziwnego, ze HD580 gra bardzo podobnie do HD600, bo ich budowa niewiele sie rozni. Nie wiem czy

>wiecie, jak powstalo HD600. Otoz na 50 urodziny firmy na S wyszla jubileuszowa seria HD580, ktore

>mialy zmieniony palak oraz grilla. Wyprodukowali ich 4000 sztuk.

oooo ciekawe, ale co jalepsze ze material ala wlokno weglowe wyglada bardzo porzadnie, bo to co ma hd600, wyglada ala kamien, to jak dla mnie festyniarstwo, absolutnie nie proszwe rozpatrywac tego jako zarzutu do dzwieku.

hd600 niestety a moze stety sa lepsze niz 595, znaczy sie bardziej audiofilskie. 595 sa chyba wbrewpozorom bardziej wyrownane, natomiast tak jak hd600 uslyszalem na AS na Slawku to powiem ze zagraly z tym zestawieniem bardzo bardzo ladnie

Sluchalem HD580 na czyms a'la Holdegron ( dokladnie zbudowany byl na 6120tce - z tego co dobrze sobie przypominam jak nie to poprawic , byl jego klonem) , gralo ok, bez rewelacji, bez wtopy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.