Skocz do zawartości
IGNORED

Rotel (końcówka + procek) + B&W 805s - jakie kable

Thomas1000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Proszę o porade dotyczącą kabli , zarówno do głośników jak i interkonektów.

moja konfiguracja:

Fronty: B&W 805s,

Centralny: B&W CMC- tymczasowo, docelowo HTM4s

Subwoofer: B&W ASW600,

Surround: B&W FPM1,

a wszystko to napędza przód Rotel RB-1070, reszta toru RMB-1075 + procesor rsp-1570.

+ Squeezebox touch + DAC Stello da100 Signature

Pokój: ca. 16m2

Słucham po troche wszystkiego: rock, pop, elektroniczna, soul, ostatnio jazz (Diana Krall...)

Na tę chwilę końcówki łączą kable które były przy procesorze czyli no-name a głośniki również coś ale nie jest opisany a nie pamieam co to było :(. mam możliwość pożyczenia/odkupienia AQ type 4 - warto ?

Kwota: 2000-3000 PLN chyba żę warto więcej ale uzyskany efekt będzie dużo lepszy.. zakup planuję rozłożyć na dwie cześci. interkonekty + poźniej głosnikowe - zakładając ze na razie gram na AQ TYPE 4

Czy któs ma podobną konfigurację i może coś polecić?

dzięki

• Moderatorzy

interkonekty zrób sam z drutu srebrnego , lepszych wtyków i max godzina roboty

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Myślę, że na tym poziomie warto zwrócić się w stronę czegoś neutralnego. No chyba, że chciałbyś doszlifować coś co ci nie leży w zestawie.

Jeśli nie jesteś osłuchany z kablami to po zwykłych tanich drutach, cokolwiek z dobrej półki może być olbrzymim krokiem do przodu. Dlatego najlepiej wypożyczyć kilka za kaucją i porównać. To tak, żebyś wiedział jaki kierunek Ci leży.

Myślę, że na tym poziomie warto zwrócić się w stronę czegoś neutralnego. No chyba, że chciałbyś doszlifować coś co ci nie leży w zestawie.

Jeśli nie jesteś osłuchany z kablami to po zwykłych tanich drutach, cokolwiek z dobrej półki może być olbrzymim krokiem do przodu. Dlatego najlepiej wypożyczyć kilka za kaucją i porównać. To tak, żebyś wiedział jaki kierunek Ci leży.

Witam,

problem w tym że mam 100 km (tam i powrót ) do najbliższej miejscowości (nawiasem mówiąc Gorzów Wlkp) aby coś wypożyczyć. z tego co wiem to jest tam 1 sklep.

Zależy mi na opinii również kogoś kto ma taką konfigurację - coś sprawdzonego..

Może jakiś propozycje na wstępie?

interkonekty - xxx

głośnikowe - xxx

:)

dzięki

Witam,

znalazłem dodawanie załączników :(

A to mój pokój i graty, końcówki za szklanymi drzwiczkami..

System rozstawiony na długiej ścianie, ok 1,7m miedzy głośnikami. odległość od kanapy 2m, pokój 4,5x3,4m.

Na pewno jak odsłunąłem głośniki ok 0,5m od ściany przestrzeń sie trochę poprawia..

Czy może macie jeszcze jakieś sugestie, komentarze mile widziane...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kolumny powinny być skierowane na słuchacza. 1,7m rozstawu i 2m do słuchacza ... ja bym się trochę przysunął ;) Chociaż to i tak jest co najmniej średnie pole, więc akustyka pomieszczenia ma duży wpływ (ale jeśli nie będzie niedostatków basu, na skutek odsunięcia się od tylnej ściany, która wzbudza bas im bardziej się na niej siedzi, to bym się przysunął tak by kolumny i słuchacz tworzyli trójkąt równoboczny). Jeśli bas zniknie, to najwyżej wrócisz na dawne miejsce.

Kolumny powinny być skierowane na słuchacza. 1,7m rozstawu i 2m do słuchacza ... ja bym się trochę przysunął ;) Chociaż to i tak jest co najmniej średnie pole, więc akustyka pomieszczenia ma duży wpływ (ale jeśli nie będzie niedostatków basu, na skutek odsunięcia się od tylnej ściany, która wzbudza bas im bardziej się na niej siedzi, to bym się przysunął tak by kolumny i słuchacz tworzyli trójkąt równoboczny). Jeśli bas zniknie, to najwyżej wrócisz na dawne miejsce.

witam,

Basu myślę że mam wystarczająco, za to moim zdaniem miej zarysowanego planu, sceny, głębi...

Dla systemu 5.1 układ trójkąta o dwóch bokach równych powinien być także zachowany, czy tylko dotyczy to stereo?

Pozycja słuchacza to złożone łożko (cała głowa oparta - wiec dość wysoko bo i takie łóżko :), a ściana jedne obraz, podłoga tak jak widać mały dywanik..

Nad czym jeszcze mógłbym popracować aby osiągnąć max z tego układu pokój/meble a głośniki i pozycja słuchacza?

Następny krokiem będzie próba wypożyczenia przynajmniej dwóch kabli i przetestowanie i próba wychwycenia różnic - dalej szukam na zagranicznych forach propozycji dla takiego zestawu...

na razie to co poniżej:

1. AQ type/CV 8 + interconnect AQ cobra lub wyżej

2. Nordost red dawn - głośniki + interkontenty.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.