Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o pomoc w wyborze.

eivissa_1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Proszę o poradę. Zaproponowano mi sprzęt do mieszkania w dwóch wariantach.

Założenia były takie, że przede wszystkim ma służyć do słuchania muzyki, ale również do oglądania kina domowego.

Czy proponowane zestawy są warte swojej ceny i który jest "bardziej warty uwagi" ?

Zaproponowano mi dwa warianty sprzętów do pokoju:

1. Odtwarzacz Blu-ray DENON DBP-1611 UD

Amplituner DENON AVR -1912

Kolumny przednie Dali Zensor 7 – 2 szt.

Głośnik centralny Dali Zensor VOCAL

Subwoofer Dali SUB E-12F

Głośniki Bose Cube – 2 szt.

CAŁOŚĆ ZA ~ 13.000 zł.

2. Odtwarzacz Blu-ray INTEGRA DBS-30.3

Amplituner INTEGRA DTR-20.3

Kolumny HECO CELAN GT 502 – 2 szt.

Głośnik centralny HECO CELAN GT center 42

Subwoofer HECO CELAN GT sub 322A

Głośniki Bose Cube – 2 szt.

CAŁOŚĆ ZA ~ 20.000 zł.

Dziękujęwszystkie uwagi i sugestie.

https://www.audiostereo.pl/topic/93706-pro%C5%9Bba-o-pomoc-w-wyborze/

To są zestawy do kina domowego, a nie do słuchania muzyki w stereo. Twoje założenie to głownie muzyka, a ktoś proponuje Ci kino domowe. Albo ten ktoś nie słucha ze zrozumieniem, albo Ty nie wiesz co Ci zaproponowano. Ja mogę napisać Ci co mam i co mogę polecić: Marantz SA8003 (CD) + Linear Audio Research IA-30T (wzmacniacz lampowy) + Dynaudio Contour S 1.4 (głośniki podstawkowe wraz ze standami Stand 4) + PS3 (jako blu-ray). Całość połączona kablami Supry. 80% muzyka 20% filmy. Filmy w stereo też dobrze brzmią.

Witaj,

zestawy są dobrze skonfigurowane (może poza zbyt niskim modelem amplitunera w konfiguracji pierwszej, wartoby było dołożyć około 1000 zł. chociażby do modelu AVR-2312) jednak do zastosowania typowo jako kino domowe i projekcje filmów. Przy powyższych konfiguracjach jakość przy odsłuchu muzyki będzie drugorzędna.

Oczywiście końcowa konfiguracja zależy od wielu czynników, potrzeba dłuższej rozmowy która pozwoli na zaproponowanie konkretnych rozwiązań, jednak mając podstawowe informacje zwróciłbym Twoją uwagę na następujące komponenty.

1. Zestaw elektroniki NAD T748/T567 - bardzo dobre stereo, przyzwoity dźwięk w systemie wielokanałowym. Idealny zestaw dla osób szukających system wielokanałowy, jednak stawiających największy nacisk na odsłuch muzyki. Biorąc pod uwagę jakość dźwięku, najlepszy stosunek cena/jakość. Cena zestawu 4999 zł.

2. Zestaw elektroniki Marantz SR6006 / UD5005 - także świetne rozwiązanie dla osób szukających dobrego stereo w systemie wielokanałowym. Zupełnie inny charakter brzmienia niż NAD - kwestia gustu.

3. Arcam AVR360 + Oppo BDP-93EU - zdecydowanie najdroższa propozycja, jednak pod względem jakości dźwięku system bezkonkurencyjny, porównywalny z klasyczną konfiguracją dwukanałową za 4-5 tys. zł. Referencyjny obraz, pełna wyposażenie.

Do powyższych zestawów zwróciłbym Twoją uwagę na następujące konfiguracje kolumn:

1. Dali Lektor 6 + 1 + LCR + Lektor Sub - uniwersalność, bardzo dobre stereo i kino domowe. Bardzo bezpieczny wybór.

2. Focal Chorus 716V + 705V + CC700V + SW700V (także w atrakcyjnym zestawie z elektroniką NAD) - bardzo przestrzenne, szczegółowe brzmienie z potężnym basem.

3. KEF Q700 + Q300 + Q200C + Q400B - jedna z ciekawszych propozycji pod względem dźwięku w systemach wielokanałowych, w których nacisk kładzie się na jakość dźwięku muzyki. Świetne efekty przestrzenne. Moja rekomendacja.

To tak w skrócie na szybko kilka dobrych konfiguracji. Napewno zachęcam do odsłuchu.

W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.