Skocz do zawartości
IGNORED

Dali Ikon 7 MkII

andy.sunderland

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich

mam pytanko odnosnie tych glosnikow ,a w sumie to najbardziej chcialbym sie dowiedziec czy jakiekolwiek 6 ohm glosniki lub jak te w/w beda sie sprawdzaly po audiolab 8000c - 8000p ?

probowalem cos znalezc na ten temat ale jedyne co wiem ze trzeba konkretnie sprzet podac aby jakies wnioski wyciagnac , wiec dlatego napisalem,,,,

wczesniej mialem roth oli 50 , dla mnie super ale nie bylo konca problemow z glosnikami wysokotonowymi - pisalem juz kiedys o tym , i byc moze byla to moja wina , badz co badz juz ich nie mam i po sprawie ,,,, mialem tez polk audio tsi500 , daleko im do oli 50 w brzmieniu i wykonaniu zewnetrzym , ale to tylko moje zdanie a ze ja znawca super nie jestem wiec pomincie ta opinie ,,,

teraz szukam opini na temat w/w glosnikow lub tez krewniakow Dali Ikon 6 MkII , myslalem tez o focal chorus 826 , 836 v

dzieki za ewentualne podpowiedzi , pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/93727-dali-ikon-7-mkii/

Hej,

moim zdaniem Ikony bardzo dobrze zgrywają się z Audiolabem (miałem okazję dość długo odsłuchiwać komplet 8200 z Ikon 6), brzmienie bardzo szczegółowe, świetny środek pasma i rewelacyjna scena. Po długich odsłuchach zdecydowałem się właśnie na te kolumny (Ikonów 7 nie odsłuchiwałem). Po jakimś czasie zapragnąłem zmian i po kolejnej serii odsłuchów zdecydowałem się na Chorusy 826 W. Mimo pozostania przy starym wzmaku (który docelowo też jest do zmiany) brzmienie zyskało znacznie na plus. Praktycznie całe pasmo na plus, scena zyskała jeszcze bardziej, kolumny te są strasznie muzykalne. Jestem z nich bardzo zadowolony. Miałbym jedynie obawy jak audiolab poradzi sobie z napędzeniem 826. Z ikonami grało to bardzo fajnie. Jedyna rada to odsłuch. Przy takich kwotach nie ma co kupować w ciemno :)

https://www.audiostereo.pl/topic/93727-dali-ikon-7-mkii/#findComment-2460813

Witaj,

Dali Ikon 6 MK2 i Ikon 7MK2 bardzo często są łączone ze wzmacniaczem Audiolab, konfiguracja taka gra wyśmienicie. Dużo szczegółów (jednak bez ostrości, natarczywości), dobra mocna podstawa basowa, wyrównany środek pasma.

Proponowałbym jednak przed zakupem posłuchać jeszcze kilku innych propozycji, gdyż wybór w tym przedziale cenowym jest bardzo duży. Zwróć proszę uwagę na kolumny Amphion Helium 520 lub Argon 3L, wymienione Focal Chorus 816V (najlepiej w wersji VW), Audio Physic (najlepiej Tempo 6) oraz koniecznie (moja rekomendacja) KEF R700.

Zapraszam na odsłuchy, w przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

https://www.audiostereo.pl/topic/93727-dali-ikon-7-mkii/#findComment-2460819

dziekuje serdeczne za podpowiedzi , to bedzie ciezki wybor :) ,,, wnioskuje tez z wypowiedzi ze to zaden problem iz ikony sa 6 ohm - owe ?

jeszcze jedna rzecza ktora mnie troszke zastanawia , czy te glosniki strunowe maja naprawde duza przewage niz tradycyjne wysokotonowce wedlug waszej opini ? oli 50 je mialy i kiedy zaczely mi sie problemy z nimi no to juz tragedia a nie sluchanie muzyki :) kiedy jednak bylo wszystko oki , to wieczorna muza do gazety byla cudowna za ich sprawa ,,, i teraz czy aby ten moj sprzet nie przesteruje ich przypadkiem ? z mojej nabytej dotychczas wiedzy glosniki strunowe sa podatne na uszkodzenia przy zbyt malej mocy a ja juz naprawde mam dosc pakowania i odsylania takich kolosow na gwarancje :) dodatkowa zaleta dali jest 5 letnia gwarancja za free , przynajmniej tam gdzie ja je ogladalem ,,,,, do chorusow za taka gwarancje trzeba pare setek dolozyc ,,,

badz co badz , super dzieki raz jeszcze :) bede jeszcze szukal wiadomosci na te tematy i miejsca gdzie takiego zestawu moglbym posluchac

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/93727-dali-ikon-7-mkii/#findComment-2460850

wiele kolumny zagra równie dobrze a nawet lepiej w paśmie średnio-wysokotonowym, te MA GS raczej na pewno, Ikony są szczegółowe i teoretycznie super ale z drugiej strony bardzo jasne i męczące wg mnie

inna sprawa, że większość z tych wymienionych kolumn to mikrusy w porównaniu do Oli 50-tek, więc i zejście basu, moc, ale i wyrazistość basu przy cichym słuchaniu będzie niższa

https://www.audiostereo.pl/topic/93727-dali-ikon-7-mkii/#findComment-2461286

dodatkowa zaleta dali jest 5 letnia gwarancja za free , przynajmniej tam gdzie ja je ogladalem ,,,,, do chorusow za taka gwarancje trzeba pare setek dolozyc ,,,

Bynajmniej, kolumny Focala od polskiego dystrybutora również mają 5-letnią gwarancję..

https://www.audiostereo.pl/topic/93727-dali-ikon-7-mkii/#findComment-2461374

witam wszystkich

don111 - tez podobna opinie wyczytalem o ikonach , choc wypowiedziec sie nie moge bo nie slyszalem , oli 50 faktycznie sa kolosami ale przynajmniej w moim wypadku przy cichym graniu i tak wspomagalem sie sub , kiedy jednak gralem normalnie , jakakolwiek muzyke nawet radio 192k to juz bas byl zupelnie inny i sub mozna bylo wyl ,,,

kokomo - chorusy tylko tam gdzie ja je widzialem mialy 2 lata , i bardzo mnie cieszy ze sa u nas z 5 letnia ( byc moze cena jest u mnie nizsza i dlatego tak jest , 1679 funia )

no i sparwa MA - chyba dalem d... , w sumie wplacilem 50 f zaliczki wiec w najgorszym wypadku tylko to strace , chodzi o to ze to sa MA ale nie GS , to sa tylko G !!! a o nich jest bardzo malo informacji , wpisujac takie zagadnienie w google , ciagle wyskakuja mi GS

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

facet oddal mi je za 525 ( 50 na paliwo opuscil ) , mam czas do soboty bo wtedy mam po nie jechac

nie bede ukrywal ze poprostu cena mnie pokusila i troszke fakt ze moj pokoj to 14 - 15 m pomieszczenie i po duskusji z zona stwierdzilismy ze to chyba przesada wydawac 1700 funtow na tak male pomieszczenie

co sadzicie o tym ? sa one warte tych pieniedzy ? czy mam sobie odpuscic je ?

dziekuje , pozdrawiam

ps - chcialem tylko dodac ze jezeli ktos znajdzie cos w uk w rosadnej cenie i bedzie zainteresowany to ja chetnie udziele swojego adresu i pomoge w organizacji transportu , dla mnie to zaden problem ( napisalem poniewaz nie wszyscy sprzedawcy oferuja wysylke na kontynent ),,,, z tego co wiem i slyszalem na prl24 30 kilo mozna juz wyslac za 20 funia , detali jednak nie znam i trzeba by poprostu porozmawiac w razie ewentualnej przesylki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/93727-dali-ikon-7-mkii/#findComment-2461614

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.