Skocz do zawartości
IGNORED

Anteny Pokojowe i zewnętrzne FM Do Tunera (Czy warto ?)

Mr.Black

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Myślę nad zakupem jakiejś anteny żeby lepiej łapać sygnał na moim tunerze Onkyo T-4711 .

Chodzi o coś takiego :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pytanie brzmi czy warto taką antenę kupić ,czy lepiej pozostać przy zwykłym drucie ?

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kupiłem kiedyś antenę pokojową do monitora z tunerem TV.Porażka,w mrowisku trzeba było się domyślać co jest na ekranie.Leżała w piwnicy, i już chciałem kupować zewnętrzną bo dzieciaki mi truły że nie mogą oglądać bajek, ale coś mnie tkneło i zamontowałem ją na zewnątrz -teraz jest O.K.Także z anteną do tunera może być podobnie? ja bym proponował zewnętrzną.

Pozdrawiam.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Ja kupiłem do starego amplitunera córci taką

Ukryta Zawartość

Chodziło o złapanie radia bajka, które na drucie ledwo łapało, na max wzmocnieniu zrobiło się przyzwoicie. Na trójce aż przestery słychać.

Ukryta Zawartość

TYLKO antena zewnętrzna fm. Może być dipol zwinięty (dookólna charakterystyka), jak dalej od nadajnika, kierunkowa, wieloelementowa. Najlepiej bez wzmacniacza, tylko symetryzator.

Anteny uniwersalne są jak klej uniwersalny- klei wszystko, ale niczego nie klei porządnie.

Ja miałem okazję wypożyczyć dobrej jakości antenę FM wewnętrzną żeby sprawdzić czy będzie lepiej niż na kabelku....nie było lepiej...nawet na trójce były szumy, szkoda 70zł. Jak dobrze nie działa na kabelku to raczej wewnętrzna za duzo nie pomoże. Muszę myśleć nad zewnętrzną

Zadziwiające jak mocno trzyma się kult bylejakości. Niektórym przez lata wystarczało, że COŚ TAM było słychać, więc przyzwyczaili się, że antena to alternatywnie kawałek drutu, lub (w wydaniu de lux) pokojowa.

Jedynie antena zewnętrzna może zapewnić dobry odbiór. Żadna dookólna. Yagi kierunkowa. Bez przedwzmacniaczy i wzmacniaczy, które mają bardzo szczególne i wyjątkowe zastosowanie, a zazwyczaj wzmiacniają zakłócenia i "śmieci z eteru" bardziej, niż sygnał użyteczny.

Nie polecam anten ze wzmacniaczami. Ja od zawsze używałem anteny samochodowej (zestaw za 30 złotych, bat z podstawą do zamocowania w dachu samochodu) wkręconej w blaszany parapet, albo poręcz metalową na balkonie. Aktywne anteny (ze wzmacniaczem) paskudnie zakłócają sygnał (szumy, świsty itp.). Dobre są też zwykłe dipole FM (do kupienia w "oldskulowych" sklepach RTV), albo proste albo te wygięte w okrąg.

Pozdrawiam

A.

Ja także przerabiałem temat i tylko Dipol się sprawdził. Wszelkie wewnętrzne, które prześcigają się jedynie designem były na ogół nic nie warte i w wielu przypadkach drót zwinięty w sprężynke na rurce spisał się lepiej.

Nigdy nie próbowałem anteny dipolowej, więc się nie wypowiem. Ciężko byłoby mi ją zainstalować na zewnątrz - mieszkam w zabytkowej kamienicy. Natomiast kupiłem ostatnio do nowego tunera antenę pokojową ze wzmacniaczem Thomson, taką jak ta:

Ukryta Zawartość

Przy podłączonym zasilaniu i ustawieniu umiarkowanego wzmocnienia mam wszystkie stacje UKF na maksymalnym sygnale lub blisko maksymalnego (wedle wskazań mojego tunera), z bardzo dobrą jakością odbioru (ocenioną subiektywnie).

Ukryta Zawartość

Tez ostatnio zakupiłem antene pokojową ze wzmacniaczem telmor 6442A i jestem w połowie zadowolony...

W połowie dlatego ze czesc stacji odbiera idealnie a inna słabo,po zmianie miejsca te dobre zanikaja a te co byly slabe sa idealne wiec nie jestem zadowolony i tez sklaniam sie w kierunku zewnetrznej:-)

Pozdrawiam

Tez ostatnio zakupiłem antene pokojową ze wzmacniaczem telmor 6442A i jestem w połowie zadowolony...

W połowie dlatego ze czesc stacji odbiera idealnie a inna słabo,po zmianie miejsca te dobre zanikaja a te co byly slabe sa idealne wiec nie jestem zadowolony i tez sklaniam sie w kierunku zewnetrznej:-)

też ją testowałem i miałem podobne objawy jak Twoje....oddałem ją do sklepu, pozostają próby z anteną zewnętrzną

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.