Skocz do zawartości
IGNORED

Jeden z trzech-potrzebna konkretna pomoc

zoner

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dokładnie chodzi o wybór jednego wśród trzech interkonektów:

1. Ultralink Ultima

2. Goertz Micro Purl Silver

3. Fadel Art Aerolitz

Aktualny system:

Amplifon WT30-II, Thule Spirit CD150B, głośnikowy Kimber 8TC, ESA Vivace, aktualny interkonekt Oehlbach NF11

Wymagania stawiane kabelkowi:

przestrzeń, dobre zogniskowanie, polerowana lecz nie wycofana góra, dobra kontrola basu - ważne, i dużo ale to duuuużo powietrza

Wiem, że bez odsłuchu się nie obejdzie ale jestem ciekaw Waszego zdania.

Pozdrawiam

Wojtek

P.S. Czy ten Fadel to Ag czy Ag/OFC?

Witam, posiadam Ultralinka Ultimę, ale porównywałem ją tylko do dużo tańszych Black Rhodium Harmony i Melody. A i tak mój system nie jest na tyle dobry abym mógł wychwycić wszystkie cechy tego kabelka. Napiszę po prostu, że jak go wpiąłem w system to już nie chciałem oddawać. Po miesiącu zakończyło się to wydaniem 1000 zł :). Jakie cechy mogę mu przypisać. Bardzo przestrzenny. Neutralny z podążaniem w kierunku ciepła, ale delikatnie. Jak ma coś zabrzmieć ostro to tak jest. Jeżeli chodzi o bas to tutaj odczułem największą różnicę, jest potężny, głęboki i kontrolowany na tyle na ile pozwalają moje obecne kolumny. Nie mogę się doczekać kiedy ukończę kolny Proaca, wtedy przekonam się co ten kablek tak naprawdę potrafi. Ostateczny test przeszedł na słuchawkach HD-600 i wzmacniaczu Linnarta gdzie zmiażdżył Black Rhodium Harmony, trzykronie tańszego jednak (tak na marginesie - kabelek bardzo spodobał się konstruktorowi Linnarta, przede wszystkim ze względu na przestrzeń). Jeżeli nie przeraża Cię lutowanie to Ultimę możesz kupić z metra. Kosztuje wtedy ok. 180 zł/m. Niestety innych wymienionych przez Ciebie kabelków nie słuchałem, ale może koledzy się wypowiedzą.

Pozdr.

Wiem, że nie na temat, ale mam wrażenie że wymiana kolumn mogłaby przynieść zmiany w tym kierunku, o którym piszesz, ale w dużo większym stopniu niż zakup jakiegokolwiek kabla. Kable dobierałbym dopiero wtedy, gdy miałbym "docelowe" kolumny.

Sluchalem Fadela z Creekiem 50 (Integra + CD) i Avance Dana. Na tym kablu zestaw zagral bardzo jasno, duzo powietrza (Creek ma to do siebie), niesamowita przestrzen. Niezla dynamika. Bas szybki, krotki ale to akurat chyba wieksza zasluga kolumn. Jak szukasz jasnego intrkonektu z duza iloscia powietrza, to polecam odsluch tego kabla.

->rogus

Gdzie w W-wie sprzedają tego Ultralinka z metra? Nie boję się lutowania, a 360 mogę zainwestować nawet w ciemno. Poszukuję ciągle interkonektów RCA do podłączenia wzm. słuchawkowego.

> zoner

Próbowałem wszystkie trzy. Fadel i Georetz są gładkie i kulturalne ale moim zdaniem bez wyrazu. Ultralink ma lepszy bas i jest bardziej wyrazisty ale to moim zdaniem lekki "chuligan". Do klasyki nie pasuje, do rocka tak. Jak szukałem kabla do 1200 pln to na placu boju zostały tylko VdH Second i Audio Note Lexus, którego w końcu kupiłem. Mam go teraz jako kabel zapasowy. Jeśli chcesz go posłuchać daj znać. Mój mail [email protected]. Jestem z W-wy.

Pzdr.

inżynier

za 360 zł można kupić parę fajnych płytek :-) szkoda pieniędzy. Jak chcesz to Ci mogę pożyczyć swój na parę dni i sobie odsłuchasz. Jeżeli byłbyś zainteresowany to skontaktuj się ze mną na priva. A jak chcesz ryzykować to sprzedają go w Polpaku na ul. Powstańców Śląskich 106 D.

Pozdr.

->rogus

Czy szkoda pieniędzy..? Zastąpiłem AD Diamondbacka raz Transparentem, że środka oferty, trochę ponad 1100 zł. Było lepiej, choć tylko trochę. Potem słuchałem WdH The First Ultimate i także było lepiej, nawet bardziej niż z Transparentem. Ale cena znowu około 1000zł. Ręka sięgająca do portfela zadrżała mi...i opadła. Jeśli za 360+wtyki + moja robocizna (czyli za ~połowę ceny) mógłbym mieć podobną poprawę, to chyba warto. Ale odpowiedż na takie pytanie (czy warto) to bardziej kwestia filozoficzna (i zasobności portfela) niż obiektywnego gwałtownego skoku jakości. To taki 'the last fine touch', żeby mieć poczucie, że żadnej możliwości poprawy nie pominięto.

A czy warto było zamawiać full wypas wzmacniacz ze srebrnym okablowaniem? To chyba ten sam problem.

A'propos: jak wzmacniaczyk?

Pozdrawiam

PS. Skontaktuję się.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.