Skocz do zawartości
IGNORED

Testuje Optomę HD33

studio7

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem w trakcie testów Projektora 3D Full HD Optoma HD33. Porównuje go z moim starym juz Panasonic'em PTAE900, który nawet nie jest Full HD i ma wyświecone 2300 godzin. Dysponuję ekranem Taga Diamonit DM3 Matt Grey. Oczywiście na początek zaskoczył mnie fakt, że amplituner, który nie ma HDMI 1.4 i niejako też nie ma obsługi 3D, a tymczasem radzi sobie z 3D znakomicie - Ciekawe, że Onkyo 5007, które bardzo krótko było produkowane zostało zastąpionie modelem 5008 który właśnie głownie różnił się obsługą 3d i kilkoma szczególami więcej. Na pierwszy ogień poszedł Avatar (2D) - i tutaj widać kolosalne różnice pomiędzy FullHD a Panasonicem który Full HD nie jest. Dużo wyższa szczegółowość widoczna gołym okiem z odległości 4-5 metrów, oczywiście nie jestem w stanie przypomnieć sobie jak świecił Panasonic kiedy był jeszcze nowy, ale obecnie ta Optoma jest o wiele jaśniejsza i ogladanie przy nie zasłonietych oknach jest możliwe bez większych problemów. Wczoraj Cyfra plus zaaplikowała w 3D mecz Manchester UTD vs Manchester City - (mecz był za%$*isty) i tu mi opadła szczęka !! 3D z telewizorów, a zwłaszcza z Samsungów można sobie włożyc w buty - niesamowity realizm. Brak jakichkolwiek cieni postaci, co widziałem właśnie na kilku samsungach nawet szybkie ruchy kamerą w pogoni za piłką - nic się nie rozmazywało - poprostu rewelacja. Są jednak też minusy. Przed meczem leciał krótki programik Wielka Brytania/Irlandia z Lotu ptaka w 3D - były tam dwie postacie biegające po Dublinie, i wydaje mi się, że delikatnie one migały, natomiast na meczu nic nie migało - być może kwestia samej realizacji materiału. Drugi feler to fakt, że po 20 minutach oglądania bolała mnie głowa. Dzisiaj będę sprawdzał Przygody TinTin'a w 3D na infrastrukturze, która w momencie produkcji nawet nie zakładała obsługi 3D (czyżby kolejny mit producentów sprzętu, którzy pod hasłem 3D budują swój marketing) jak zadziała to będę w lekkim szoku. Znam ludzi, którzy wymieniali całkiem dobre amplitunery bo chcieli miec już takie co obsłużą 3D.

https://www.audiostereo.pl/topic/94055-testuje-optom%C4%99-hd33/

Jestem w trakcie testów Projektora 3D Full HD Optoma HD33. Porównuje go z moim starym juz Panasonic'em PTAE900, który nawet nie jest Full HD i ma wyświecone 2300 godzin. Dysponuję ekranem Taga Diamonit DM3 Matt Grey. Oczywiście na początek zaskoczył mnie fakt, że amplituner, który nie ma HDMI 1.4 i niejako też nie ma obsługi 3D, a tymczasem radzi sobie z 3D znakomicie - Ciekawe, że Onkyo 5007, które bardzo krótko było produkowane zostało zastąpionie modelem 5008 który właśnie głownie różnił się obsługą 3d i kilkoma szczególami więcej. Na pierwszy ogień poszedł Avatar (2D) - i tutaj widać kolosalne różnice pomiędzy FullHD a Panasonicem który Full HD nie jest. Dużo wyższa szczegółowość widoczna gołym okiem z odległości 4-5 metrów, oczywiście nie jestem w stanie przypomnieć sobie jak świecił Panasonic kiedy był jeszcze nowy, ale obecnie ta Optoma jest o wiele jaśniejsza i ogladanie przy nie zasłonietych oknach jest możliwe bez większych problemów. Wczoraj Cyfra plus zaaplikowała w 3D mecz Manchester UTD vs Manchester City - (mecz był za%$*isty) i tu mi opadła szczęka !! 3D z telewizorów, a zwłaszcza z Samsungów można sobie włożyc w buty - niesamowity realizm. Brak jakichkolwiek cieni postaci, co widziałem właśnie na kilku samsungach nawet szybkie ruchy kamerą w pogoni za piłką - nic się nie rozmazywało - poprostu rewelacja. Są jednak też minusy. Przed meczem leciał krótki programik Wielka Brytania/Irlandia z Lotu ptaka w 3D - były tam dwie postacie biegające po Dublinie, i wydaje mi się, że delikatnie one migały, natomiast na meczu nic nie migało - być może kwestia samej realizacji materiału. Drugi feler to fakt, że po 20 minutach oglądania bolała mnie głowa. Dzisiaj będę sprawdzał Przygody TinTin'a w 3D na infrastrukturze, która w momencie produkcji nawet nie zakładała obsługi 3D (czyżby kolejny mit producentów sprzętu, którzy pod hasłem 3D budują swój marketing) jak zadziała to będę w lekkim szoku. Znam ludzi, którzy wymieniali całkiem dobre amplitunery bo chcieli miec już takie co obsłużą 3D.

Czy sugerujesz, żeOnkyo 5007 po hdmi 1.3 przepuszcza sygnał 3d wraz z dzwiękiem hd?

Na razie sprawdziłem tylko Cyfrę plus i Popcorna. idzie 3D normalnie, ale w cyfrze+ nie ma dźwięku HD. Na Popcornie miałem materiał 3D nagrany tylko w Dolby Digital (AC3) - do jutra sprawdzę to na materiale z dźwiękiem HD - myslę że spokojnie zadziała. Nie wiem jeszcze za wiele na temat sposobów wyświetlania 3D widziałem że jest Side by Side czy Top & Bottom. Jutro coś wypożyczę i sprawdzę na PS3. Podzielę się informacjami tu na forum

Na razie sprawdziłem tylko Cyfrę plus i Popcorna. idzie 3D normalnie, ale w cyfrze+ nie ma dźwięku HD. Na Popcornie miałem materiał 3D nagrany tylko w Dolby Digital (AC3) - do jutra sprawdzę to na materiale z dźwiękiem HD - myslę że spokojnie zadziała. Nie wiem jeszcze za wiele na temat sposobów wyświetlania 3D widziałem że jest Side by Side czy Top & Bottom. Jutro coś wypożyczę i sprawdzę na PS3. Podzielę się informacjami tu na forum

Ja sprawdzałem na swoich onkyo 905 i 807 żednemu ta sztuka się nie udała. Z cyfry idzie to fakt, ale to nie jest dzwięk hd więc i rozmiar materiału mniejszy, ale próbuj, czekam na wyniki.

Ja też mam PS3 Slim, ale mam jeszcze popcorna c200 i wziąłem ze sklepu tak na wszelki wypadek do sprawdzenia z Denonem DBP1611UD. Generalnie wydaje mi się, że można pomajstrować w samym filmie tak żeby nie miał menu tylkood razu odpalał się w 3D i z dźwiękiem HD - wiesz trzeba wiedzieć co mówic ludziom ;) jak nie posprawdzasz to nie zobabaczysz. Jadę do wypożyczalni po jakiś film i się pobawię - szczegóły później

No niestey jest tak jak pisałeś - filmu z płyty BD "nie pozwoli" mi przełączyć na 3D ani PS3 ani Denon 1611. Natomiast filmiki 3D w Dolby Digital normalnie działają. Bezpośrednio wpięta PS3 w projektor działa w 3D normalnie. Pozostaje player z dwoma wyjściami HDMI, który czyta iso lub strukture katalogów traktuje jako wykonywalne pliki (tak jak c200) ale to i tak lipa, bo jak bedziesz chciał sobie na projektorze obejrzeć mecz z cyfry to albo dwa kable do projektora trzeba prowadzić albo przekładac wtyk hdmi z bluray'a na wyjście ampli. Z tymi iplex'ami nie próbowałem - za to się chyba jakiś abonament płaci tak ? są jakieś darmowe ;)

spróbuj tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.