Skocz do zawartości
IGNORED

PianoCraft - rozczarowanie, i co dalej?

s.z

Rekomendowane odpowiedzi

Stoję przed sporym jak dla mnie wyzwaniem. Intensywnie użytkuję PianoCrafta 840, ale radości nie ma, raczej są rozczarowania.

Kable głośnikowe wymieniłem, trochę się poprawiło, ale nieznacznie.

Największy problem jest z rockiem. Gitary są ale jakieś takie za grzeczne. A mi chodzi oto żeby instrumenty się nie zlewały, o wyrazistość mi chodzi. Bo co jak co, ale z piosenkami gitara akustyczna+wokal, PC rodzi sobie dobrze.

Myślę nad wymianą kolumn, ale czy to wystarczy?

Może lepiej sprzedać PianoCrafta (jeszcze przez ponad 2 lata na gwarancji - stan idealny) i zacząć wszystko od nowa?

Ta druga opcja jest kusząca, ale mnie głowa boli jeszcze z jednego powodu - gramofon mi majaczy. Nie mam gramofonu, a jak patrzę 3 razy dziennie na Allegro, za jakie grosze można kupić interesujące mnie winyle, to aż się robi smutno.

Co zrobilibyście na moim miejscu?

Wymiana samych kolumn i zakup gramofonu + ewentualne pre gramofonowe, czy też wymiana całego sprzętu ale bez kupna gramofonu, bo wszystkiego niestety finansowo nie udźwignę. Pozdr. Krzysiek.

https://www.audiostereo.pl/topic/94063-pianocraft-rozczarowanie-i-co-dalej/

Sprzedaj Yamahę (Ta marka robi za dużo rzeczy żeby być w czymś bardzo dobra).

I kup DENON F101 (brat kupił i jest zadowolony ,słuchałem sprawdzałem i nie mogę złego słowa o niej powiedzieć ,naprawdę cacko za grosze) lub coś z Onkyo .

Ten Denon ma wejście phono ,więc gramofon sobie będziesz mógł odrazu kupić ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jezeli ma byc postep to sprzedac Yamahe.

Jedyny sposob to kupowac, sluchac i wyciagac wnioski, ale to dluga droga. Dobrym sposobem na skroty jest pojezdzic po kolegach z forum w twoim regionie i sie obsluchac, wtedy latwiej cos wybrac. Wazne zeby sluchac glownie jak gra, a w drugiej kolejnosci opowiadan.

s.z

Jak mówią starzy ludzie z g..na bata nie ukręcisz.

Sprzedaj, weź jakieś konkretne pieniądze. Ta wieża ma w tym kraju opinie Maybacha księdza dyrektora. Także weźmiesz konkretne pieniążki. I z sensem kup coś używanego - włącznie z tym wyśnionym gramofonem.

P.S. Zanim przedstawiciele handlowi pc mnie zlinczują, tak to jest jak się rozpali oczekiwania klientów. Co nie znaczy iż pc to syf. To po prostu jedna z opcji w danym przedziale cenowym. Ale nie żaden 8 cud świata jak to się przedstawia.

straree410 grały muzykalniej mniej ostro, do nowego piano może warto wymienić kolumny np na chario hyper 1000mk2 lub s200

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) są w promocji lub dynaudio 2/6 używane za 1200

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

zdecydowanie wolno stojące kolumny i wzmacniacz.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

s.z. moja propozycja jest taka:

- w pierwszej kolejności sprzedaj monitorki od Yamahy i kup coś co zagra z wykopem w rocku. Sprawdzisz na ile wg Ciebie poprawił się dźwięk. Osobiście jestem przekonany, że przy odpowiednim doborze kolumn zaprzestaniesz dalszych poszukiwań. Tak właśnie zrobiłem. Monitorki od Yamahy poszły do sypialni, a pod elektronikę Piano podłączyłem duże 3-drożne podłogówki. Jak dla mnie gra wystarczająco: niesamowicie dynamicznie, z solidną podstawą basową... może z lekko wycofaną górą, ale tragedii nie ma. Warunek jest jeden: kolumny muszą być dość łatwe do napędzenia, np. używane Paradigmy z serii Monitor, może Pylony Pearl lub KODA K-5500... tu powinieneś poczuć znaczną różnicę. Wbrew temu co się czasami tu słychać PC ma potencjał, oczywiście w odniesieniu do swojej ceny za nowy sprzęt, a nie w kategoriach bezwzględnych.

- jeśli jednak stwierdzisz, że nadal to jest nie to, wówczas sprzedasz elektronikę od Yamaszki, a kolumny z niezłym (oczywiście jak na swoją cenę) potencjałem już będziesz miał. Wystarczy dobrać do nich elektronikę.

Pozdrawiam

Luxmany i winyle 

... albo chwilowo nie sprzedawaj monitorków od PC, pożycz te 300zł, które wziąłbyś za nie i dopiero testuj z innymi kolumnami. W razie czego łatwiej będzie Ci sprzedać cały komplet Yamahy niż samą elektronikę...

Luxmany i winyle 

W Audiosystemie mają na wyprzedaży nowiutkie Mission m31i za 500 zł para. Akurat byłem dzisiaj w jednym z ich salonów w Wawie i posłuchałem. W tej cenie naprawdę warte zastanowienia. Taniej za nowe już chyba się nie da.

Nie jest to typowo audiofilskie brzmienie ale dobrze się sprawdzi w rockowej muzyce. Grają sporym, bezpośrednim i dość bliskim dźwiękiem. Pogrubiona dolna średnica, ale przez to pełna i nasycona, trochę za dużo sybilantów. Nie ma może w tym bardzo dużo kultury, ale brzmi bardzo efektownie i emocjonalnie. Akurat myślę, że w najtańszym segmencie to nie szkodzi.

Kolego s.z, problem miałem podobny. Posiadałem mini-zestawik Onkyo. W moim przypadku wymieniłem kolumienki dedykowane na efektownie brzmiące i zarazem grzmiące:)

Paradigm Monitor Atom V6. Problem skończył się raz na zawsze. W Twoim przypadku niekoniecznie może być to samo, gdyż piano chyba jest ostrzejszy od Onkyo i w połączeniu z Paradigmami może być deczko nieprzyjemnie. Nie wierzę, że piano nie lubi się z cięższą muzą, spróbuj pożąglować kolumnam. Na kolumny koniecznie dałbym któryś z kabelków Ultralinka, u mnie zawsze pozytywnie wpływały na selektywność cięższej muzy.

Witam.Niedawno miałem podobny problem.

Parę miesięcy temu kupiłem Yamahę Pinocraft(trochę mniejszą)mcr 550.

Po podłączeniu jej w domu załamałem się totalnie.Płaski dżwięk,wycofany.Kolumny brzmiały jakby ktoś na nie koc naciągnął.Po jakimś czasie troszkę się wygrzały i grały lepiej.Jednak to nie to.Stwierdziłem,że moja stara miniwieża,Sony ,grała dużo lepiej.Wiele czasu myślałem co z tym fantem zrobić i wymyśliłem.Kupno nowych głośników.Podłogówek.W sklepie Nautylius w Warszawie i Krakowie,jest wyprzedaż kolumn Chario.Pojechałem do salonu i odsłuchałem kilka z wyprzedaży.Chario to naprawdę dobre kolumny za niewielkie pieniądze.Zdecydowałem się na Chario Hiper 2000T.To takie podłogówki.Kupiłem je za 2tyś.Stara cena to ponad 4tyś.Sprzęt gra na nich naprawe ok.Jestem zadowolony.Kidy kolumny się dogrzały bas stał się potężny.Naprawę polecam te kolumny do Yamahy Pianocrafta.

Możliwości wymiany jak pokazują wasze posty, jest sporo. Nie pozostaje mi nic innego jak wybrać się na odsłuchy. Właśnie, zna ktoś dobry sklep w Łodzi, z komunikatywnymi sprzedawcami i rozsądnymi cenami?

Zapomniałem napisać że zmienią mi się trochę warunki akustyczne. Przeprowadzam się do innego mieszkania, będę zajmował jeszcze mniejszy pokój, jakieś 10 metrów, na poddaszu. Nie wiem jak to wpłynie na dźwięk. Przed jakimikolwiek zmianami, mam zamiar kupić dobre standy, chce się do końca przekonać czy mój PC jest rzeczywiście taki zły.

Odświeżę wątek, jak już coś się będzie dziać. Pozdr.

Możliwości wymiany jak pokazują wasze posty, jest sporo. Nie pozostaje mi nic innego jak wybrać się na odsłuchy. Właśnie, zna ktoś dobry sklep w Łodzi, z komunikatywnymi sprzedawcami i rozsądnymi cenami?

Zapomniałem napisać że zmienią mi się trochę warunki akustyczne. Przeprowadzam się do innego mieszkania, będę zajmował jeszcze mniejszy pokój, jakieś 10 metrów, na poddaszu. Nie wiem jak to wpłynie na dźwięk. Przed jakimikolwiek zmianami, mam zamiar kupić dobre standy, chce się do końca przekonać czy mój PC jest rzeczywiście taki zły.

Odświeżę wątek, jak już coś się będzie dziać. Pozdr.

Czołem - dla mnie osobiście Piacraft do dźwiękowa - bez obrazy - "pierdziawka". Jest ładniutki i polakierowany fortepianowo ale to zamulona szafeczka grająca bez emocji. Jeżeli ma to być nowy sprzęt to bdb dźwięk kosztuje dziesiątki tyś PLN za zestaw. Jeżeli sprzęt używany - poczytaj "klub starych grundigów" ... a z decyzją zaczekaj koniecznie dopiero jak posłuchasz swoich klocków w nowym pomieszczeniu !

PC użytkuję od 4-5 lat, połączony z podłogówkami gra u mnie jako system główny więc jako takie pojęcie o nim mam. Niewątpliwie PC z oryginalnymi monitorami jest stereo bardzo nisko budżetowym i z tym nie dyskutujemy. A jako taki ma wiele ograniczeń. Ale argument, że PC to pierdziawka, bo nowy system powinien kosztować dziesiątki tys. jest nie przystający do tematu. Rozmawiamy o nowych systemach niskobudżetowych i staramy się doradzić najlepiej w tym przedziale cenowym. Jeśli ktoś oczekuje dzięki a'la boombox to faktycznie PC nie dla niego. Jeśli ktoś oczekuje jednak minimum neutralności, poznać namiastke pojęć scena, przestrzeń, stereofonia, to PC na początek drogi jest ok.

Ponawiam moją propozycję: wypożycz na początek inne monitory...

Luxmany i winyle 

I kup DENON F101 (brat kupił i jest zadowolony ,słuchałem sprawdzałem i nie mogę złego słowa o niej powiedzieć ,naprawdę cacko za grosze) lub coś z Onkyo .

Ukryta Zawartość

Takie wejście phono jest tylko dla nazwy, wpółczesne produkty nie mają dobrych wejść gramofonowych, więc w gre wchodzi tylko osobny przedwzmacniacz - koszt jakieś min.250zł z drugiej ręki.

Gdybym ja był w sytuacji autora nie namyślałbym się zbyt długo - sprzedać PC, kupić starą yamaha ax-700(400-500zł), gdzie przy okazji pre jest dobre, i do tego jakieś wpółczesne monitory, skoro pokój będzie miał 10m. Kupno gramofonu raczej odstawiłbym na jakiś czas, dobry gramofon+wkładka to dość wysoki koszt.

Ukryta Zawartość

Do autora tematu:

Skoro mieszkasz w Łodz, wybierz się do Wawy na odsłuch, do sklepu Nautylius.Tam na pewno będziesz dobrze obsłużony i odsłuchasz wszystkie ich kolumny za darmo.Ja jechałem tam ze Szczecina.Jak wspomniałem wcześniej nabyłem tam swoje Chario mk 2000T.To naprawdę dobre głośniki i wciąż trwa wyprzedaż Chario w tym sklepie.Piszesz,że twój pokój będzie miał 10m.Możesz do niego dobrać jakieś mniejsze kolumny .Gorąco polecam takie rozwiązanie.http://nautilus.net.pl/?news

Pozrawiam.

Monitory Koda Harmony K-5500T z co prawda starszym pianocraftem testował fiolet (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Ale jakoś tak nie zabardzo się o tym rozpisał :(

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

w Łodzi masz Benefit Zielona/Kościuszki , obok na traugutta BestAudio, w Pabianicach Q21, weź wieże pod pachę i posłuchaj monitorów.

gdzieś na forum jest projekt (chyba McGywera)jak zbudować nowe zwrotnice do głośników od Pianocrafta i z tym bym się zapoznał zanim kupisz nowe monitory

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Trochę się stresuje tymi wizytami w sklepach, nikt nie lubi wychodzić na tępaka i ignoranta.

Kilka rzeczy jeszcze mnie zastanawia, a dobrze żebym takie podstawy znał:

Czy rzeczywiście wymiana samych kolumn wystarczy? Chyba wzmak i odtwarzacz też mają coś do powiedzenia w całościowej produkcji dźwięku.

A co z kolumnami podłogowymi? A co z tymi z czterema gniazdami?

Zapomniałem wspomnieć o budżecie. W przypadku sprzedaży całego PianoCrafta, to 2 tys. + kasa za PianoCrafta, nie wiem za ile uda mi się go puścić.

Podobnie w przypadku sprzedaży samych kolumn od PC, 2 tys. + kasa za kolumny od PC. Pozdr.

Kolumny podłogowe będą za duże do pokoju 10m, do tego są droższe. 4 gniazda? rozumiem że chodzi o bi-wireing, czyli coś co ma znikomy lub żaden wpływ na dźwięk, zwłaszcza w tym przedziale cenowym. Na Twoim miejcu zdecydowałbym się na sprzedaż całego PC, zwłaszcza jeżeli budzet będzie wynosił około 3000zł.

Nie znam się dobrze na kolumnach podstawkowych, dale sprawdziłbym modele dali concept,monitor audio bx2, do tego dobrać używany wzmak (do dali raczej nie yamahe, może być za dużo góry). Kupując używane zostanie Ci sporo pieniędzy na CD lub jakieś inne źródło.

Kiedys znajomy Szwed kupil najlepszy dostepny u nas-bylo znaczaco taniej niz u niego.Przed wyjazdem wlaczylismy PC a potem V7 Manty.Szwed nie kryl sie z konsternacja.Na drugi dzien mial prom. PC napedza kino domowe i robi za tlo do pogaduszek w salonie.Sobie kupil potem lampe.Moze zainteresuj sie szklana banka? Niedroga...

Kiedys znajomy Szwed kupil najlepszy dostepny u nas-bylo znaczaco taniej niz u niego.Przed wyjazdem wlaczylismy PC a potem V7 Manty.Szwed nie kryl sie z konsternacja.Na drugi dzien mial prom. PC napedza kino domowe i robi za tlo do pogaduszek w salonie.Sobie kupil potem lampe.Moze zainteresuj sie szklana banka? Niedroga...

Czy chodzi o to?

Ukryta Zawartość

W temacie wzmaków lampowych to jestem gorzej niż zielony, ale zawsze mi się wydawało że takie rzeczy kosztują krocie.

Ukryta Zawartość

Porzuć wszelkie pomysły z zakupem kolejnej mini wieży. W tym przedziale cenowym nie będzie lepszej. Nie rozdzielaj zestawu, gdyż będzie trudno sprzedać częśći. Lampa jest dobrym rozwiązaniem ale dość uciążliwym . Nie obejdzie się bez dobierania lamp, całego tego mozołu. Raczej rzeczy używane o dobrej opinii lub przyzwoite diy. Warto przejrzeć Forum. Sprzedać PC szybko i wolno z zastanowieniem coś wybrać. Mieszkam naprzeciw sklepu Nautiliusa. Panowie mili , uczynni i dyskretni. Tylko te ceny. I raczej monitory do małego pokoju.

Lampa uciazliwa? Mozol z nia zwiazany, ilez przyjemnosci w modelowaniu dzwieku! Na forum gotowe rozwiazania a i ja sluze pomoca.Ten model byl do niedawna mocno poszukiwany,cena przez Ciebie wskazana-rewelacyjna! Nb-dostarczyla mi tyle przyjemnosci ze sluchania,ze pogonilem pre Mf i koncowka Quad za kikakrotnosc ta cena!

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

http://allegro.pl/wieza-denon-f101-z-kolumnami-mission-i-pilotem-i2312128466.html

Ty chłopie nic hamulców nie masz :)

Jak tam kupowanie kolumn bo w opisie stanęło na żenadzie w stosunku do tego czego z takim rozmachem tutaj szukałeś?

A propos jeszcze opisu: Wzmacniacz - Onkyo Integra A-9911 (5000ZŁ)

Czy masz 15 lat by sią tak dowartościowywać?

W każdym razie powinieneś troszkę wyjść z domu i trochę posłuchać po kolegach, sklepach i przestaniesz z taką pewnością siebie polecać swoje Onkyo i powyższego Denona.

Wracając do tematu: W małym pokoju można spróbować monitorki plus subwoofer ( w drugiej kolejności- wiadomo dodatkowa kasa). Da to możliwość płynnej regulacji basu.

Polskie Pylon Pearl Monitor polecam: http://allegro.pl/zestaw-pearl-monitor-raty-pylon-audio-i2306865470.html

Tak naprawdę podłogowe Pylon Pearl będą stówkę droższe( są traktowane jako monitor w obudowie do podłogi:), pytanie czy zmiescisz takie podłogowe?

Monitory zawsze na stole, komodzie możesz postawić, choć idealne rozwiązanie to nie jest

.

Kierunek analogu uważam za bardzo interesujacy. Dałem się( ponownie) zarazić rok temu i teraz ściągam miesięcznie po 50 winyli. Całkowity zachwyt, odtwarzacz CD się kurzy. Wielkość zarazy będzie zależała oczywiście od zestawienia. Kiedy próbowałem w 2000 roku grać na polskim Bernardzie podłączonym do amplitunera kina domowego nie chwyciło i nie miało prawa chwycić.

Absolutnym minimum w przypadku nowego sprzętu będzie wg mnie: http://www.q21.pl/pro-ject-rpm-1-3-2m-red.html ( koniecznie wersja z wkładką 2M Red)

W przypadku używek, wypada kupić nową wkładkę, tysiak też zapewne pęknie, choć można trafić.

Oj,mieszasz człowiekowi w głowie winylami sam przyznając,że z g. bata nie ukręcisz. Ja zachęcam do zestawu Manty plus tani cedek i tunerek,o ile potrzeba.Takich gitar i blach perkusji nie słyszałeś !

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

A ja myślałem, że właśnie wykrystalizowałem sytuacje :) Bo teraz wiadomo, że nie wystarczy dać trzy stówy i się cieszyć winylmanią:)

Co to to nie, chyba, że jakimś nieprawdopodobnym fuksem czy spadkiem po rodzinie.

Jakoś poczytałem wątek o ulepszaniu Manty V3 i szału nie zrobiła, pierwszy zachwyt szybko minął. Kolumienki dołączone mają sporo ograniczeń, znowu będzie jak z fabrycznymi monitorami do PC

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.