Skocz do zawartości
IGNORED

Downgrade stereo - z kolumn podłogowych na podstawkowe

martes

Rekomendowane odpowiedzi

Z kilku powodów sprzedałem parę dni temu moje Dali Ikon 6 mk2. Najważniejszym z nich jest zmiana warunków lokalowych (pokój 3m x 4m = 12m^2... - kolumny będą na dłuższej ścianie, odsłuch przeważnie z odległości około 1,2m). Z tego powodu rozglądam się teraz za kolumnami podstawkowymi, które mogłyby zastąpić Ikony. Jednocześnie nie mogę przeznaczyć całej kwoty ze sprzedaży na nowe skrzynki, więc tym razem musi być to coś tańszego. :( W brzmieniu Duńczyków byłem co prawda zakochany, jednak jestem otwarty na zmiany i skoro jest okazja wybrać nowe kolumny, to chętnie sprawdzę nowe brzmienia, z innej szkoły.

Moje propozycje:

* Paradigm Mini Monitor

* Wharfedale Diamond 10.2

* Dali Zensor 1

* Roth Oli 20

* Epos Epic 2

* Dynaudio DM 2/6 (albo 2/7)

* Monitor Audio BX2

Sprzęt który posiadam aktualnie:

* Źródło - Creative Titanium HD (pliki *.flac, *.aac)

* Interkonekty RCA - Audionova Lightspeed

* Wzmacniacz stereo - Denon PMA-710AE

* Kable głośnikowe - QED X-Tube 300

Co o nich sądzicie w połączeniu z zestawem jaki mam obecnie? Które pasują najlepiej do moich warunków? Może coś jeszcze innego polecicie? Niestety nie wszystkie kolumny będę miał gdzie przesłuchać. :( Rozważałem też parę nieco mniej typowych modeli, ale raz, że trudno je dostać, a dwa, że kiedyś będzie trudniej je sprzedać. Może wiecie czy jakiś dystrybutor nie robi akurat promocji na monitorki?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

monitory eposa i mission np. tylko to może za duży downgrade?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No cóż, finanse zmuszają do takiego "kroku wstecz"... Z twojego linku to Epos M12i wyglądają ciekawie. Spodobały mi się też Kef Q300. Generalnie to szukam czegoś w cenie około 1000-2000zł za parę (co zresztą widać po proponowanych przeze mnie modelach).

Za ostro na pewno nie. Bardzo podobało mi się ich jasne brzmienie oraz stereofonia, dzięki której w wielu utworach zapominałem o istnieniu kolumn. Natomiast w niektórych rockowych utworach bas i "wykop" mogłyby być lepiej zarysowane, ale przynajmniej szybka gitara basowa i stopa perkusji nie zlewała się w jedno buczenie tak jak w jakichś podłogowych Wharfedale, z którymi porównywałem Ikony przed zakupem. Niestety basu zmianą na podstawkowe raczej nie dodam.

Wiem, ale przesłuchać mogę tylko pierwsze trzy z moich propozycji. A co z pozostałymi, mniej "komercyjnymi" kolumnami? Liczę na jakieś podpowiedzi co do ich brzmienia.

widziałem gdzies w sieci dobre opinie o Usher s 520. w budżecie się mieszczą. może ktoś kto słuchał się wypowie

z monitorów to miałem Dali concept 2. teraz w cenie ok 1600zł. niezła średnica. nic nie dudniło.

chario bym polecił w promocji są teraz, do 12m2 do denka dynki 2/6 będą ok oraz jak byś wymienił wzmaka na ciekawszy to koniecznie posłuchaj rls callisto III

rozjadą większość kolumn w swojej cenie i dużą część droższych

Focal + Naim

Za ostro na pewno nie. Bardzo podobało mi się ich jasne brzmienie oraz stereofonia, dzięki której w wielu utworach zapominałem o istnieniu kolumn. Natomiast w niektórych rockowych utworach bas i "wykop" mogłyby być lepiej zarysowane, ale przynajmniej szybka gitara basowa i stopa perkusji nie zlewała się w jedno buczenie tak jak w jakichś podłogowych Wharfedale, z którymi porównywałem Ikony przed zakupem. Niestety basu zmianą na podstawkowe raczej nie dodam.

w takim razie te Paradigmy Mini Monitor (najlepiej v7) to dobry trop w tym przedziale cenowym

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Jednocześnie nie mogę przeznaczyć całej kwoty ze sprzedaży na nowe skrzynki, więc tym razem musi być to coś tańszego. :(

A nie pomyślałeś o najprostszym rozwiązaniu? Dali Ikon 2?

Myślałem o Ikon 2, ale kosztują 3800zł, więc za drogo - akurat za mniej więcej tyle sprzedałem Ikon 6, więc zakup w tej samej cenie mniejszej wersji byłby bez sensu. Zresztą tak jak mówię - jak już muszę zmienić kolumny, to chętnie posłucham czegoś nowego. :)

wg mnie, jeśli lubisz detale i chcesz coś bardziej dynamicznego, to te Paradigmy, a jeśli chcesz zaoszczędzić bez straty jakości to Oli Roth... jeśli grają tak dobrze jak podłogówki to będzie sporo góry ale w łagodnym wydaniu, o wiele lepsze od np Dali Concept czy Wharfedale Diamond, nawet od Zensorów powinny wypaść lepiej

Dzięki za odpowiedzi. Postaram się odsłuchać Dynaudio DM 2/7 oraz Paradigm Mini Monitor. Jeśli przy okazji będą mieć w salonach pozostałe kolumny z listy, to też postaram się je sprawdzić. Póki co sprawa pozostaje otwarta...

Ale to jest stara wersja, nie wiem skąd jeszcze takie coś mają w magazynie. Po dość długim korzystaniu z wersji mk2 raczej trudno będzie mi słuchać pierwszej wersji, która miała jeszcze mniej basu, tym bardziej w wersji kompaktowej. :( Porównywałem przed zakupem obie serie i mk2 brzmi zauważalnie lepiej w niskich zakresach.

Udało mi się odsłuchać wczoraj Dynaudio DM 2/7 oraz Wharfedale Evo2-10.

Dynaudio mnie rozczarowały, brzmiały raczej oszczędnie w zakresie niskich tonów, grzecznie na wysokich i ogólnie tak jakoś "płasko". Czyli niby idealnie dla audiofila, ale nie takiego brzmienia szukam. Poza tym w jednym kawałku miałem wrażenie, że gubiły się przy szybkich przejściach po strunach gitary klasycznej, zlewając oddzielne dźwięki w jeden.

Wharfedale ładniej wypełniło dół i (o dziwo dla tej marki) lepiej nadążało za szybkimi przejściami. Nie zachwyciły mnie jednak na tyle, by kupić od ręki.

Sympatyczny sprzedawca ma mieć w przyszłym tygodniu kolumny z polskiej manufaktury, które strasznie zachwalał, więc zobaczymy co one pokażą. Mam nadzieję, że uda mi się jeszcze odsłuchać Epos M12i, Monitor Audio RX1 oraz Dali Ikon 2 mk2. Paradigm Mini Monitor sprzedawca mi odradził do mojego Denona, ponieważ potrzebują ponoć bardzo dużo mocy, a co za tym idzie dużo droższego wzmacniacza.

• 4 tygodnie później...

Witaj Martes,

A masz pomysł, na czym postawić takie monitory ?

Na jednym z moich wątków opisałem nietypowe stojaki głośnikowe (do 100kg) - które bardzo sobie chwalę, bo efekt przerósł mój pierwotny sceptycyzm i najśmielsze oczekiwania.

Jeśli jesteś z mojego miasta - to może chciałbyś przetestować takie stojaki ?

(raczej mało mobilne te stojaki są, niestety)

pozdrawiam,

zjj_wwa

Martes zerknij na Ikony 1 lub 2, do końca czerwca Horn robi na nie promocję -25% z miesięcznikiem "Wino". Oczywiście oprócz tego nie porzucaj dotychczasowych odsłuchów, bo może odkryjesz coś nowego, co pozytywnie Cię zaskoczy. Tak jak kiedyś Ikony.

Pozdrawiam,

Michał

Z używanych i tzw. mniej komercyjnych weź pod uwagę HGP Nightingale. To bardzo dobre kolumienki. Do takiego pokoju jak znalazł. Ktoś się dość długo buja na aledrogo z takimi, stopniowo schodząc z ceny. Teraz wreszcie jest ona normalna, a może da się jeszcze coś uszczknąć, bo to mało popularna marka u nas, więc zainteresowanie pewnie nie jest duże. Odwrotnie proporcjonalne do jakości.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Chord Mojo | Luxman T-03L | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.