Skocz do zawartości
IGNORED

jaki napęd cd do zewnętrznego przetwornika?

janekp2

Rekomendowane odpowiedzi

witam, jako napędu do przetwornika Emotiva XDR-1 służył mi stary Sony 996, jednak skończył się w nim laser i trzeba zakupić coś nowego. Osłuchiwałem CA CD10 za 1200 zł, drźwiękowo bardzo fajny, tylko mechanika strasznie wolno działająca, zaś na wyjściu cyfrowym przy przeskakiwaniu na następny utwór słychać pyknięcie w głośnikach.. Słuchałem też Harman Kardon HK 980,(800 zł) dźwięk dużo gorszy od Cambridga. Swego czasu widziałem gdzieś transport cd zbudowany bodajże na bazie Cyrusa za ok 1000 zł, lecz nie mogę go zlokalizować. Co byście poradzili w mojej sytuacji?.

W Sony CDP-997 siedzi KSS 240. Natomiast z CDP996 spotykam się pierwszy raz - nie pomyliłeś 6 z 7 ?

P.S. Z tych Soniaków warte grzechu w okolicach 300-350 zł z pilotem są 950,970,990. We wszystkich są tanie i dostępne lasery. Bo kupując na Allegro laser musisz tak czy siak zakładać że dokupisz. Czy coś z nich jest na A. w tej chwili jest nie wiem - nie patrzyłem. Grają lepiej niż te niskie es (2xxx ES)

Zresztą 2 z w/w to ES po zmianie serii, a 990 ma miłą funkcję wyłączania wyświetlacza i front z aluminium (dla fanów metalu ;) )

9xx jest z 9 modeli, ale pozostałe mi nie leżały jakoś

witam, jako napędu do przetwornika Emotiva XDR-1 służył mi stary Sony 996, jednak skończył się w nim laser i trzeba zakupić coś nowego. Osłuchiwałem CA CD10 za 1200 zł, drźwiękowo bardzo fajny, tylko mechanika strasznie wolno działająca, zaś na wyjściu cyfrowym przy przeskakiwaniu na następny utwór słychać pyknięcie w głośnikach.. Słuchałem też Harman Kardon HK 980,(800 zł) dźwięk dużo gorszy od Cambridga. Swego czasu widziałem gdzieś transport cd zbudowany bodajże na bazie Cyrusa za ok 1000 zł, lecz nie mogę go zlokalizować. Co byście poradzili w mojej sytuacji?.

Jeśli masz na myśli CA Topaz CD10 to faktycznie, jak na swoją kasę gra znośnie w roli transportu (trochę mu brakuje no ale gra całkiem...), trawi ciężko skorodowane płyty, czytam MP3 i płyty RW. Laser tani, ogólnie OK tylko wyświetlacz drażniący. Swojego sprzedałem za 550zł i w takiej cenie raczej sobie go szukaj bo na nowy szkoda kasy. Jeśli zaś koniecznie chcesz coś koło tysiąca wyrwać jako transport to sonówki (również ES) sobie odpuść, stare marantze i philipsy też. Szukaj raczej czegoś co wiadomo że się DOBRZE sprawdzi w tej roli (CEC, Parasound, Theta, Audiolab, Teac, Audio Alchemy itp) a nie "hajendu" wystruganego z bumboxa czy DVD.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Ze swojej strony polecam Marantza CD52MKIISE

Jako napęd jest rewelacyjny i to bez żadnego grzebania.

Na pokładzie CDM4 - nie do zajechania a jak nawet do dawcę napędu Philipsa wyrwiesz za 80zł

A dostaniesz go od 250zł.

"hajendu" wystruganego z bumboxa czy DVD.

W moim DVD, które kupiłem używane w idealnym stanie za 200zł, siedzi osobny tor analogowy oparty o Wolfsona WM8740. Sekcję wideo mogę wyłączyć z poziomu pilota, podobnie jak wyświetlacz. Dobrze by było, abyś pisał tylko o rzeczach, o których masz pojęcie.

Jestem również w posiadaniu CD, które chodziło używane za 500~750zł w zależności od okresu, ostatnio bliżej górnej bariery. Zarówno jakby go porównać surowego do mojego DVD przed przerobieniem, jak i końcowe efekty złożonego tuningu, to w obydwu przypadkach ten ostatni wychodzi sporo lepszy, a niejeden tego CDka chwalił za dźwięk. Poza tym sprawdzaliśmy różne CD w roli transportu, i konkluzja jest jedna - na Red Booku natywna platforma w wykonaniu Philipsa nie wyrabia z rozdzielczością, i nowy zegar na to nie pomógł. Napędy o większej gęstości odczytu niestety go punktują. Podejrzewam, że inne napędy CD również. Tyle że ten temat mnie nie interesuje. Prędzej popracowanie nad kolejnym BluRayem - jako transporty są również znakomite, tylko przesuw lasera cokolwiek głośny, ale odczyt cichutki.

...a nie "hajendu" wystruganego z bumboxa czy DVD.

No i masz... :)))

W moim DVD, które kupiłem używane w idealnym stanie za 200zł, siedzi osobny tor analogowy oparty o Wolfsona WM8740. Sekcję wideo mogę wyłączyć z poziomu pilota, podobnie jak wyświetlacz. Dobrze by było, abyś pisał tylko o rzeczach, o których masz pojęcie.

Sory pytającego za OT - już mnie nie ma

(CEC, Parasound, Theta, Audiolab, Teac, Audio Alchemy itp)

Parasound, Audio Alchemy, i niektóre Teaki odradzam. Mimo, ze zacne transporty (Parasound i CEC mechanicznie bliźniacze) to już wiekowe urządzenia i często z niedostępnymi laserami sony lub sanyo. W sumie szkoda bo niezłe.

Jeśli chodzi o napędy w dzisiejszym hiendzie to większość i tak ma napędy robione w Chinach lub Korei. Nawet zacny Philips pro, czy CEC (sanyo) i tańsze napędy Teaca..

Na używki bym uważał i brał pod uwagę model lasera.

Z nowszych rzeczy bardzo dobre niedrogie jako nówki są Transporty Advance Acoustic i Stello. Oba używałem i naprawdę są w cenie nowych doskonałe. Możliwość eksperymentów jeśli chodzi o złącza cyfrowe na max.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

xniwax jeśli je odradzasz (mam tutaj na myśli wspólną płytę główną Parasound C/DP-1000, Yba CD-2 delta, Classe CDP-3, CEC CD 2100+3100, Audiomecca Obsession, Krell KAV250CD MK-I, A.A.i jeszcze wielu innych) to niepotrzebnie, lasery tam wsadzone "Sanyo SF-P1" są dostępne i to w polsce bez problemu, są też zamienniki nowszej konstrukcji SF-90, we wszystkich wariantach połączeniowych, w grudniu kupiłem nowy do mojego parasounda za niecałe 130zł, pochodzi pewnie kolejne 20lat, poprzedni dalej działa ale nie czytał niektórych CDR-ów i tylko dlatego został zmieniony. Z Teaciem i napędami VRDS (tymi prawdziwymi) jest gorzej bo KSS-151A jest niedostępny od dosyć dawna.

Pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.