Skocz do zawartości
IGNORED

subwoofer z mebraną w dół

blackorek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy ktos z Was testował suby z głosnikiem skierowanym w podłogę i jak to sie ma do tych tradycyjnych co maja membranę skierowaną w bok ?

Są jakieś zalety tego, różnice, czy po prostu alternatywne rozwiązanie i to wszystko.

CHodzi mi o jak najbardziej miekki bas przy niekoniecznej wydajnosci. Slucham bardzo cicho muzyki, kino sporadycznie

I jeszcze pyatnie o taki kabel , do czego są 2 wyjścia po jednej stronie, skoro kabel do suba idzie jako jedna monofoniczna żyła

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

jest np Jamo sub 210 i do małego pokoju wystarczy

coś z Vharfedale też znajdziesz

ale czy sa jego zalety i wady tego nie wiem

ja mam akuray takiego co ma głośnik w bok a bass reflex w podłogę i sie bardzo sprawdza ( Dali AW-8 )

Amplitunera jeszcze nie mam, obecny to stare sony z przed 10 lat ( brak mu w stereo podawania sygnalu na sub)ale nie sadze, aby ampli znacznie wplynal na jakosc basu w subie...

Budzet ampli tak ok. 4 tys zl, sub nie chcialbym za bardzo szalec , ale tak do 2-2,5 tys

Moje pomieszczenia to ok. 25 m2, trudne akustycznie, gdyz moje miejsce odsluchowe gdzie siedzie , a wiec kanapa, pozbawione jest w tym miejscu basu. Wstanę i stane 2 m obok, basu jest az nadto.

W zwiazku z tym , aby sluchac sobie muzyki tak jakbym chcial, a do tego czasem jakis film, postanowilem dokupic suba i przy okazji zmienic amplituner na zupelnie nowy, kotry bedzie podawal sygna na suba w trybie stereo.

Muzyki glosno nie slucham, chce jednak, aby bas byl przesadnie miekki no i szukam... WIem, ze to nie proste, bo duzo zalezy od akustyki i usytuowania suba, niemniej jednak pytam z uwagi na to, iz sa suby takie i inne, jedne bardziej miekkie i np. mniej wydajne i odwrotnie itp.

Muzyka to glownie italo disco , lata 80 te, generalnie POP w calej rozciągłości...

mam podobne warunki do twoich miałem kiedyś subwofer Wharfadale o którym kolega raczył wczesniej wsponieć i był to sub z serii wyższej evo.l Wydawało mi się super dopuki nie zmieniłem na Heco Celana, który go po prostu rozłożył. Do muzyki podobno velodyne jest super. Heco, i Paradigmy w tym przedziale cenowym do muzyki bym nie polecał. Może szukaj jakiegoś starszego suba wtedy mozesz bardzo zaoszczedzic ja swojego evo, którego kupiłem za 2,5 oddałem za grosze więc moze warto zaoszczędzic i szukac używki. Podobno niektóre modele B&W dawały radę w stereo niestety teraz konkretnych modeli nie pamiętam.

Gość Gość

(Konto usunięte)

blackorek

Ale masz zestaw kina domowego czy tylko stereo. Jeśli kino u Ciebie to marginalna sprawa to może sam wzmak stereo za to dobry by sprawę rozwiązał?

HK990 ma mocy wystarczająco i wyjście nawet na dwa suby. Obecnie za 4tzł powinieneś go kupić.Przy dobrych kolumnach powinno z niego basu być aż nadto. Jeśli słuchasz głównie muzyki to może lepiej zamiast suba przeznaczyć kwotę na lepsze kolumny?

1. Czy ktos z Was testował suby z głosnikiem skierowanym w podłogę i jak to sie ma do tych tradycyjnych co maja membranę skierowaną w bok ?

2. Są jakieś zalety tego, różnice, czy po prostu alternatywne rozwiązanie i to wszystko.

3. CHodzi mi o jak najbardziej miekki bas przy niekoniecznej wydajnosci. Slucham bardzo cicho muzyki, kino sporadycznie

4. I jeszcze pyatnie o taki kabel , do czego są 2 wyjścia po jednej stronie, skoro kabel do suba idzie jako jedna monofoniczna żyła

Ukryta Zawartość

1. Zrobiłem kiedyś DIY zespoły głośnikowe z wooferem skierowanym w podłogę. Filozofią były wąskie boki a woofer był 10 calowy. Obudowa piramidalna, zwężająca się do góry. Odcięcie nisko; 150Hz (taki jest wymóg, powyżej już jest rozróżnialny kierunek).

2. Oprócz spełnienia pewnej koncepcji konstrukcyjnej nie ma żadnych innych zalet, wręcz przeciwnie. Sprawdza się jedynie z dźwiękami poniżej 100Hz... Suby mają regulację odcięcia do 200Hz, to już za dużo aby dmuchać w dół!

3. Bas ma być taki, jaki jest w utworze. Jeśli jest miękki, to oznacza, że coś jest spaprane w systemie. Jeśli celowo, to OK. Nie sadzisz chyba jednak, że konstruktor celowo buduje suba z założenia kiepskiego; z miękkim basem...? A w ogóle co to znaczy; miękki bas?

Domyślam się, że spodoba Ci się obudowa zamknięta. Szukaj suba określanego w recenzjach jako muzykalnego. Ja twierdzę, że są suby do kina (łomot i wybuchy) i do muzyki. Oczywiście bywają wiążące te cechy.

4. Amplituner czy wzmacniacz ma wyjście na subwoofer jako jedno gniazdo RCA (bywają dwa wyjścia na dwa suby). W większości subwoofer`ów są z różnych powodów dwa wejścia RCA. Ten kabel rozdziela 1 na 2 RCA.

Ukryta Zawartość

Ja lubie takie suby. Magnat omega klipsch SW. Wharfedale diamond to przyklady. Nadaja sie super do do kina jednak bas w stereo jest nieco wolniejszy niz w standardowych subach za to glebszy i miekszy

• 1 miesiąc później...

2. Oprócz spełnienia pewnej koncepcji konstrukcyjnej nie ma żadnych innych zalet, wręcz przeciwnie. Sprawdza się jedynie z dźwiękami poniżej 100Hz... suby mają regulację odcięcia do 200Hz, to już za dużo aby dmuchać w dół!

czyli np od

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) byłaby lepsza

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? ; Jakie suby do muzyki polecasz w tych granicach cenowych(ok 500zł)?

CHodzi mi o jak najbardziej miekki bas przy niekoniecznej wydajnosci.

miękki, rozmyty, niekontrolowany bas to raczej wada jak pisał Grzegorz7 ), ale pewno nie może być też zbyt ostry i natarczywy przy słuchaniu muzyki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czyli np od

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) byłaby lepsza

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? ; Jakie suby do muzyki polecasz w tych granicach cenowych(ok 500zł)?

miękki, rozmyty, niekontrolowany bas to raczej wada jak pisał Grzegorz7 ), ale pewno nie może być też zbyt ostry i natarczywy przy słuchaniu muzyki.

do 500zł to pozostaje Koda SW-1000V2 ( 25cm głośnik ) - bardzo często chwalona oraz Jamo Sub 210

z tych co wymieniłem byłbym za Kodą ( większy głośnik , większa waga , wzmacniacz 80W niby mały , ale Jamo też nie pobiera z sieci kolosalnej mocy )

oba dedykowane będą bardziej do kina niż muzyki ( jak tanie suby w szczególności otwarte czyli z BR ) i sprawdzą się w pokojach 20m2 ( w tym budżecie oczywiście )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ktos z Was testował suby z głosnikiem skierowanym w podłogę i jak to sie ma do tych tradycyjnych co maja membranę skierowaną w bok ?

Są jakieś zalety tego, różnice, czy po prostu alternatywne rozwiązanie i to wszystko.

Jeżeli subwoofer ma głośnik i/lub otwór bass-reflex skierowany w dół, to znaczy że podczas strojenia układu rezonansowego uwzględniono fakt bliskości płaszczyzny odbijającej, jaką jest podłoga. W postałych przypadkach, kiedy otwór i/lub głośnik znajduje się na jednej ze ścianek bocznych, bliskość ściany pomieszczenia na którą promieniuje, będzie miała większy wpływ, aniżeli w przypadku subwoofera z otworem i/lub głośnikiem skierowanym w dół.

Ja bym tego nie ujmował jednoznacznie jako zaletę. Gdyż wpływ będzie miała powierzchnia (panele, wykładzina, dywan, ewentualnie płyta granitowa), na której subwoofer stoi. Są jeszcze modele, gdzie obudowa z wyższymi nóżkami stoi na podstawie z rozpraszaczem, a głośnik w niego promieniuje.

Skoro słuchasz wyłącznie muzyki, a sporadycznie używasz KD, moim zdaniem powinieneś się zainteresować kolumną niskotonową o budowie zamkniętej. kolumna o takiej budowie da bardzo bezpieczny bas. W dodatku nie sprawi Tobie ustawienie jej w pokoju.

Takim przykładem jest B&W ASW600:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.