Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz strumieniowy z twardym dyskiem

tomii241

Rekomendowane odpowiedzi

Witam prosze o porade w sprawie odtwarzacza strumieniowego z twardym dyskiem jaki kupic na co zwrócić uwagę i czy Linn to dobry wybór i jak to działa czy rzeczewiście jakość jest lepsza od cd . Cena do 12 tyś

Gość Wireless

(Konto usunięte)

Linn:

1. nie ma twardego dysku (i bardzo dobrze !)

2. dziala rewelacyjnie

3. to b. dobry wybor. (moim zdaniem, rzecz jasna)

Ogolnie:

odtwarzacz z wbudowanym twardym dyskiem, to, moim zdaniem, kiepski wybor, gdyz:

- jest slabo rozbudowywalny

- dysk halasuje

LINN jest moim zdaniem bardzo dobry ale w Twoim budżecie może to być jedynie nowy Majik DS... poza tym LINN nie ma twardego dysku więc do jego ceny trzeba doliczyć jakieś 1500-2000 PLN na przyzwoity NAS, który można pózniej dodatkowo rozbudować o kolejne dyski (np. Synology 712)

Niestety nie słuchałem Majik'a DS a jedynie Akurate DS a to już dużo większy wydatek.

Co do obsługi Linna to jest całkowcie bezproblemowa z Tabletu z Android OS oraz iPad'a. Z takim Aurenderem było już gorzej bo ten działa tylko z Apple (soft na iPad jest świetny trzeba przyznać) więc musisz kupić iPad'a nawet jak go nie chcesz:( To jest taka sprzedaż "wiązana". Ale nawet wtedy Aurender ma problem z obsługą dysków NAS.. więc jesteś trochę skazany na te 2TB które dostajesz na start.

Jak chcesz Linna'a to może warto zapolować na Akurate DS na rynku wtórnym? Pojawiają się oferty w okolicach kilkunastu K więc chyba jest to w Twoim zasięgu. A jeśli masz już dobry DAC to proponuję się rozejżeć za transportem z niższej półki cenowej..... rezultaty mogą być świetne za ułamek ceny.

Mam prośbe czy możecie wyłożyć mi temat łopatologicznie nie jestem biegły w tym temacie. Czyli od początku co potzrebuję jak podłączam jak zgrywam płyty czy potrzebuję dodatkowy wzmacniacz, po co mi dac ? jak zsychronizować to z kinem domowym i jeszcze wielie potzrebnych info nie chce popełnic błędów i co to jest

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dla nie to wszystko czarna magia obecnie ma accuphase E 550 i Dp 75 jakiej różnicy w dźwięku mogę się spodziewać. Dzieki za wszystkie rady.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak chcesz zachować DP75, to możesz sobie kupić najtańszego Linna (to się chyba nazywa sneaky) i podłączyć go pod DACa w Accu kablem cyfrowym RCA.

Do każdego Linna będziesz potrzebował NASa (czyli taki mały komputer w którym siedzą dyski twarde i który łączysz z Linnem przy pomocy kabla Ethernet).

Świetnym urządzeniem w tym budżecie jest odtwarzacz plików Bryston BPD-1. Kosztuje ok 11jkzł. Potrzebuje on jednak DACa (czyli musiałbyś zostawić DP-75).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Mam prośbe czy możecie wyłożyć mi temat łopatologicznie nie jestem biegły w tym temacie.

Jeśli nie jesteś biegły w temacie to kup Olive HD4 z dyskiem wbudowanym 2TB (ok. 11 kzł.). To urządzenie wszystko robi "samo". Potrzebujesz tylko wzmacniacz i kolumny (co prawdopodobnie posiadasz). Gra bardzo dobrze, a może jeszcze lepiej, w przyszłości, gdy dokupisz dobry zewnętrzny DAC.

Słuchając muzyki, w kilka lat, zrobisz doktorat jak zbudować "Olive HD4" z pojedynczych elementów. Może zagra lepiej, a może nie, ale zabawa przednia.

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

Mam jeszcze ampli yamaha 1067 i tak się zastanawiam czy np nie prościej było by (i czy sie da) podłączyć dysk zewnetrzny pod USB na przedniej sciance czyta flac i wyjść jakims wyjsciem do daca w accu dp 75 (dla lepszej jakośći dźwieku niz bezpośrednio z ampli)??? Co mozna podłączyć pod takiego daca w Accuphase Dp 75 i co to dokładnie jest dac??? Przepraszam za trywialne pytanie

Linn:

1. nie ma twardego dysku (i bardzo dobrze !)

2. dziala rewelacyjnie

3. to b. dobry wybor. (moim zdaniem, rzecz jasna)

Ogolnie:

odtwarzacz z wbudowanym twardym dyskiem, to, moim zdaniem, kiepski wybor, gdyz:

- jest slabo rozbudowywalny

- dysk halasuje

hehehehe

Mam jeszcze ampli yamaha 1067 i tak się zastanawiam czy np nie prościej było by (i czy sie da) podłączyć dysk zewnetrzny pod USB na przedniej sciance czyta flac i wyjść jakims wyjsciem do daca w accu dp 75 (dla lepszej jakośći dźwieku niz bezpośrednio z ampli)??? Co mozna podłączyć pod takiego daca w Accuphase Dp 75 i co to dokładnie jest dac??? Przepraszam za trywialne pytanie

tak jak juz rozmawialismy daj sobie spokoj z linami i nasami kup Olivke na poczatek potem dobrego Daca i masz spokoj a 75-tke jak najszybciej sprzedaj , fanatykow accu w polandzie nie brakuje

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Witam prosze o porade w sprawie odtwarzacza strumieniowego z twardym dyskiem jaki kupic na co zwrócić uwagę i czy Linn to dobry wybór i jak to działa czy rzeczewiście jakość jest lepsza od cd . Cena do 12 tyś

Wbudowany HDD to ograniczona pojemność.

Wypożycz i posłuchaj Brystona BDP-1 (transport cyfrowy).

Wbudowany HDD to ograniczona pojemność.

Wypożycz i posłuchaj Brystona BDP-1 (transport cyfrowy).

BDP 1 oparty jest o kartę ESI Julia za kilka stówek więc raczej szkoda zachodu, chyba że za 3kzł.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

BDP 1 oparty jest o kartę ESI Julia za kilka stówek więc raczej szkoda zachodu, chyba że za 3kzł.

Jasne, wszystko można samemu za kilka stówek tylko jakoś nikt się nie kwapi oprócz narzekania "czemu tak drogo" :)

Dla mnie może być oparty równie dobrze na klockach Lego. Grunt, że gra jak należy.

Jak komuś za drogo, zawsze można SB albo wyciągnąć laptopa ze śmietnika za 300zł.

Bryston twierdzi że karta jest 'modyfikowana'. Nie znam zakresu modyfikacji, ale na zdjęciu widać wyraźnie, że dodali dodatkową płytkę do tej karty.

Jest to także jeden z niewielu serwerów a pełnym, liniowym zasilaniem.

Jak komuś drogo, może sobie sam złożyć server CAPS v2 - wyjdzie ok 4500zł. Co prawda nie będzie wyświetlacza, pilota, liniowego PSU, karty z wyjściem SPDIF/AES (tylko USB), dużej solidnej obudowy, logo Bryston na froncie itd, ale za to będzie TANIO.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Kto ich tam wie co LEGO kombinuje

Ukryta Zawartość

Fajne te różne Lego wynalazki.Super.

Ukryta Zawartość

Chyba się gubię Panowie to co warto inwestować w hi res czy zostać z Accuphase DP 75

Gubisz się bo nie bardzo się orientujesz w temacie.Sam napisałeś że nie wiesz co to DAC.

Musisz na spokojnie poczytać więcej o tych tematach.

DAC to przetwornik cyfrowo-analogowy.Jest wbudowany w każdy CD Palyer czy DS Player czyli odtwarzacz plików.

Można też mieć w oddzielnych modułach sam DAC i sam transport CD i transport plików.

Transport CD to prawie to samo co CD Player ale nie ma wbudowanego DAC. Tak samo transport plików.

Łatwo player od transportu odróżnisz po wyjściach z tyłu. Player ma często wyjścia cyfrowe ale zawsze ma też analogowe.Te cyfrowe ma po to że można go użyć też

jako transport do podłączenia do innego, np lepszego DAC.

A czysty transport nigdy nie ma wyjść analogowych a tylko cyfrowe i bez podłączenia go do DAC-a nie zagra z żadnym wzmacniaczem.

Kiedyś było najczęściej tak że CD Player nie miał wejść cyfrowych bo nie było to potrzebne ale teraz się to zmienia i prawie każdy CD Player ma wejścia cyfrowe

do swojego, wbudowanego DAC i możesz ten DAC użyć do podpięcia jakiegoś innego, zewnętrznego transportu np drugi CD ale głównie transport plików.

Wtedy nie musisz kupować oddzielnie DAC-a co jest jednak zawsze droższe.

Nie wiem jakie wejścia cyfrowe ma twój Accuphase i jakie rodzaje plików będzie odczytywał jako DAC.

Plików Hi Res jest na rynku bardzo mało.Większość tego co ludzie słuchają z plików, nawet 99% to zwykłe ripy ze zwykłych płyt CD 16 bitowych.

Dlatego jeśli twój Accu ma jakieś wejście cyfrowe to powinien czytać takie ripy płyt CD.

Pewnie że lepiej byłoby mieć taki DAC lub CD Player z wejściami cyfrowymi który czyta wszystkie rodzaje plików.

Przyda się na przyszłość. Teraz z nowych modeli to w zasadzie każdy czyta 24 bity do 192khz.

mało jest plikow hi-res na rynku? czy ja dobrze przeczytałem ? sam mam okolo 1T hi-res juz sie pojawiaja 32 bitowe nawet, z dnia na dzien sytuacja sie zmienia i jest tego coraz wiecej a bedzie zatrzesienie ,znajomy pracuje w Media Markecie na stoisku z cd i mowi ze sprzedaz cd spadla o 80% i nie wie co bedzie dalej takie czasy ....

mało jest plikow hi-res na rynku? czy ja dobrze przeczytałem ? sam mam okolo 1T hi-res juz sie pojawiaja 32 bitowe nawet, z dnia na dzien sytuacja sie zmienia i jest tego coraz wiecej a bedzie zatrzesienie ,znajomy pracuje w Media Markecie na stoisku z cd i mowi ze sprzedaz cd spadla o 80% i nie wie co bedzie dalej takie czasy ....

To że sprzedaż CD bedzie spadać to nie podlega dyskusji.

Pewnie z czasem znikną z marketów a pozostaną tylko te najwyższej jakości z jazzem, klasyką i SACD i tylko w

specjalistycznych sklepach.

Co do plików to jest coraz wiecej ale nadal mało hires.

Na 6000 tytułów jakie mam w plikach może 200 to hires. Możliwe że ty masz wiecej.

Z czasem bedzie tego wiecej.

Z plikami hires dłuższy czas będzie analogicznie jak z obrazem. Z 2D będą robić 3D Jak to wygląda sporo osób zauważyło.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Chyba się gubię Panowie to co warto inwestować w hi res czy zostać z Accuphase DP 75

Moim zdaniem koledzy zle Ci naswietlaja cala sprawe. Zapomnij na chwile obecna kompletnie o plikach hi-res. Zakladam, ze Accuphase DP75 Ci lezy brzmieniowo i tak samo obslugowo. Problem moze byc gdzie indziej. Domniemuje, ze posiadany egzemplarz ma juz swoje lata wiec istnieje ryzyko iz padnie w nim laser ktoregos brzydkiego dnia. Jak jest z jego dostepnoscia, to dosc istotna kwestia, ktora to warto wlasnie rozwazyc teraz, na zapas. Masz bowiem wciaz taka mozliwosc, ze sprzedasz swoj DP75 (gdyz jeszcze trzyma on wysoka cene), i kupisz za te pieniadze nowy, dobry transport cd oraz osobny DAC, ktore calosciowo nie beda gorsze brzmieniowo od obecnego Accu (a moze i lepsze), dodatkowo wejdziesz w posiadanie DACa ktory pozwoli grac pliki hi-res, jesli najdzie Cie kiedys taka potrzeba. Tak to widze i to masz sobie rozwazyc.

Rochu, nagrywanie materiału i obróbka 3D jest po prostu dużo droższa od tradycyjnej, a same systemy są jeszcze wielce niedoskonałe. Jeśli chodzi zaś o muzykę, to w HD nagrywa każde studio, niezależnie od tego, czy już sprzedaje pliki czy jeszcze nie. Co więcej, takie nagrania są już gotowe od lat, nie jest to żaden "nowy" format jak z SACD. Jedynie kwestią czasu jest wzrost świadomości wśród wydawców nagrań i sprzedaż plików w 24 bitach. Obecnie dostępność muzyki w plikach nieskompresowanych jest bardzo duża. Przykładowo - od dwóch lat można kupić we francuskim sklepie z plikami praktycznie cały materiał Universalu, Sony oraz EMI oraz kilkudziesięciu innych wytwórni. iTunes również będzie chciał sprzedawać muzykę nieskompresową, po to przecież udostępnili specyfikację formatu ALAC (Apple Lossless Audio Codec).

Wracając do głównego tematu, należy rozgraniczyć odtwarzacz strumieniowy (który z definicji nie ma w sobie dysku) oraz serwer, który to najczęsciej ma dysk oraz możliwość zgrywania płyt. Pomijając brzmienie, pierwszy oferuje otwartość i możliwość wyboru dowolnego dysku oraz łatwą wymianę elementów w przyszłości.

W przypadku większości serwerów nie ma możliwości powiększenia wewnętrznej pamięci. Jest to problemem, podobnie jak różnego rodzaju zakłócenia, których nie unikniemy - od napędu oraz dysków. Serwery, nawet przygotowywane przez audiofilskie firmy lubią mieć wentylatory.

Najlepiej samemu posłuchać.

Moim zdaniem koledzy zle Ci naswietlaja cala sprawe. Zapomnij na chwile obecna kompletnie o plikach hi-res. Zakladam, ze Accuphase DP75 Ci lezy brzmieniowo i tak samo obslugowo. Problem moze byc gdzie indziej. Domniemuje, ze posiadany egzemplarz ma juz swoje lata wiec istnieje ryzyko iz padnie w nim laser ktoregos brzydkiego dnia. Jak jest z jego dostepnoscia, to dosc istotna kwestia, ktora to warto wlasnie rozwazyc teraz, na zapas. Masz bowiem wciaz taka mozliwosc, ze sprzedasz swoj DP75 (gdyz jeszcze trzyma on wysoka cene), i kupisz za te pieniadze nowy, dobry transport cd oraz osobny DAC, ktore calosciowo nie beda gorsze brzmieniowo od obecnego Accu (a moze i lepsze), dodatkowo wejdziesz w posiadanie DACa ktory pozwoli grac pliki hi-res, jesli najdzie Cie kiedys taka potrzeba. Tak to widze i to masz sobie rozwazyc.

Bardzo dobra sugestia :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.